Mi trtnt 1983-ban?
1983 – Ltrejtt az Internet
6 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.07.29

A libanoni polgárháború ideje alatt a nyugati erk is veszteségeket szenvedtek. Az Iszlám Dzsihád által elkövetett merényletben 299 amerikai és francia katona veszítette életét. Eközben Argentínában a katonai diktatúrát a demokrácia váltja fel. Amerika vezetésével végbement a grenadai hadmvelet, aminek során az átmeneti forradalmi kormányt megbuktatták, mégis vitatott Amerika szerepe, és szándékainak tisztasága.

A nyolcvanas évek eleji pusztító idjárási viszontagságokat az 1982-83-ban dúló El Niño okozta, emellett több földrengést is eredményezett a dél-amerikai térségben. Szeptember elsején az oroszok lelttek egy Korean Air Lines Flight 007-est, így a rajta utazó 269 személy mind életét vesztette, köztük az Egyesült Államok Kongresszusának egy tagja is. Az eset indítékai máig nem világosak, de fokozták a szovjet- ellenességet. Többen az USA elleni provokációnak titulálják, de tény, hogy a szovjetek eleinte tagadták a történteket. Hazánkban eközben kibocsájtották az 1000 forintos bakjegyet március 25- én. Nemzetközi botrányt kavart, hogy november 5–én, a Szépmvészeti Múzeumból hét nagy érték festményt elraboltak, többek közt Raffaello „Eszterházi Madonna” cím alkotását.


1983- ban az autóiparban is változás állt be: a Ford tervez csapata elkezdte forradalmasítani a meglév autómodelleket egy új filozófia, az úgynevezett "Aero" jegyében, hogy a kerekded formák által az autók légellenállása csökkenjen, az aerodinamikai mutatóik pedig javuljanak. A Thunderbird egyike volt az els autóknak, amelyek megkapták a módosításokat, és azonnali siker lett belle. A számítástechnikai piacon az Apple II-t felváltotta a III-as, ami nem bizonyult sikeres ötletnek. Viszont ugyanebben az évben kiadták a Steve Jobs lányáról elnevezett Lisa-t, ami már grafikus felhasználói felülettel rendelkezett. A számítástechnika mai arculata is 1983-ban alapozódott meg, amikor az ARPANET hivatalosan átállt az Internet Protocol használatára, így létrejött az Internet. A szórakoztató ipar elkezdett fordulatot venni azzal, hogy a Gallup januártól elkezdte fokozatosan lecserélni az eladási naplókat elektronikus terminálokra: ezeken gyjtötték az információkat az eladásokról.

Az Egyesült Államokba érkez Puerto Rico-i formációt, a Menudo-t több ezer sikoltozó lány fogadja, akik hat telt házas koncertet adtak New Yorkban. Jackson Thriller cím albuma jóval a kiadása után is, még mindig a listákon szerepel. Májusban, az NBC csatorna Motown 25 Special cím adásában Michael Jackson a Billie Jean eladása közben bemutatja az azóta kultikussá vált moonwalkot. Július 27-én a Warner Bros. Kiadó bocsájtja ki Madonna els albumát, a 'Madonna'-t.


A Csillagok háborújában Leiát alakító Carrie Fisher hozzáment az énekes-dalszerz Paul Simon-hoz. Szeptemberben az MTV egyik msorában a Kiss tagok elször mutatkoztak smink nélkül. Az év nagy slágere a Billie Jean mellett, a direkt nies külsej, homoszexuális Boy George vezette formáció, a Culture Club 'Carma chameleon' cím dala volt. Az 1983-ban megjelent Flashdance cím zenés film betétdalát Irene Cara énekelte, 'What a feeling' címmel, de toplistás volt '83-ban David Bowie 'Let's dance' cím száma, vagy a máig klasszikus sláger, az 'Every breath you take' a The Police eladásában. Rod Stewart 'Baby Jane' cím száma, a 'Gimme all your lovin' az emblematikus ZZ Top eladásában, a 'Moonlight Shadow'  Mike Oldfield-tl, mind-mind slágerek voltak. Az univerzális Herbie Hancock teljesen elektronikus dallal jött ki, 'Rockit' címmel. 1983-ban indult útjára a modern rock egyik kiemelked képviselje, a Red Hot Chilli Peppers. Magyarországon bemutatták az István, a király cím rockoperát, Szörényi Levente zenéjével. A rockopera célja a magyar nemzeti öntudat megersítése volt, hatásai között említhetjük a hazai pogány gyökerek iránti érdekldés megnövekedését, és egyéb vallási hatásokat.

1983-ban megjelent a Csillagok háborúja sorozat hatodik epizódja, A Jedi visszatér címmel. A Star Wars rület ekkor már évek óta dúlt, nem volt kérdés az anyagi siker (475 millió dollár), de a kritikusok szerint az eredeti trilógia leggyengébb darabja. Ez volt az els film, amelyben THX technológiát alkalmaztak, és egészen 1998-ig nem jelent meg újabb Star Wars mozi.


Ebben az évben jelent meg Brian De Palma rendezésében az Oliver Stone forgatókönyvébl készült 'A sebhelyes arcú' cím ma már klasszikus maffiózó-film, amiben Al Pacino emlékezetesen alakítja Tony Montana-t. Bár a kubai drogbáró felemelkedését és bukását bemutató filmet vegyesen fogadták, a tanulság és az egyedi hangulatvilág kultuszfilmmé tette De Palma alkotását.

Más, kulturális szempontból érdekes alkotások is megjelentek ebben az évben, mint például a képregény adaptáció, Superman harmadik része, Christopher Reeve-el, vagy a 'Szombat esti láz' folytatása, az 'Életben maradni', amiben ugyancsak John Travolta játszotta a fszerepet.

A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Mivel az utóbbi idkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetjét.
avatar
kroll
-
2012.03.01. 00:01
68
Az letben maradni mellett az v msik kultikus filmje pedig a Flashdance
avatar
kroll
-
2012.02.29. 23:59
67
rdemes lett volna azt is megemlteni, hogy 1983 mrcius 23-n jelentette be Ronald Reagan a stratgiai vdelmi kezdemnyezst (SDI) kzismertebb nevn a csillaghbors programot.
avatar
Fire
-
2011.07.31. 15:53
30
,,aerodinamikai mutatik pedig javultak\" -ez mr nem egy bumszli aut. jl kialaktottk.
avatar
petra19
-
2011.07.31. 15:05
29
Madonna fiatalon :)
avatar
Fire
-
2011.07.30. 11:49
28
Az iszlmszlssgesek nem brnak magukkal ngyilkos mernylvel robbantanak, elkpeszt tbb szz katona: ,,299 amerikai s francia katona vesztette lett.\"

Most meg Norvgiban megjelenik ez az mokfut: Anders Behring Breivik s 72 civilt meggyilkol.
avatar
tSas
-
2011.07.29. 13:18
27
1983 - Ltrejtt az internet... s eltte mit csinltak az emberek? :D:D
Dolce&Gabbana kk farmer
A sok koptatott, agyonszaggatott "trash style" nadrág mellett szerencsére találunk elegánsabb, visszafogott farmereket is a Dolce&Gabbana kollekciójában.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.