Trendmagazin

1985 - Gorbacsov és Marty McFly

Mi történt 1985-ben?

2011.11.21 | Kirschner Dávid

A nyolcvanas évek derekán több terror támadás is történt, ilyen volt a 9/11-et megelőzően a leghalálosabb repülőgép elleni támadásként számon tartott június 23-i eset. Az Air India 182-es járatát robbantották fel Írország légtere fölött szikh fegyveresek, kanadaiak bevonásával, a repülőgép pedig az Atlanti óceánba zuhant. Összesen 329 ember veszítette életét, főleg kanadaiak, és indiaiak. Decemberben pedig a római és bécsi repülőtéren támadták meg az El Al izraeli légitársaság repülőit a líbiai kormány által támogatott fegyveresek.


Miközben a világ másik felé, Nigériában újabb katonai puccs történt, addig Brazíliában kikiáltották a demokráciát, az USA-ban pedig újraválasztották Amerika negyvenedik elnökét, Ronald Reagan-t. 1985-ben vált a Szovjetunió vezetőjévé Mihail Gorbacsov, és azonnal jelentős reformokat indított a jogok kiterjesztésére, sőt – bár megmaradt a kommunizmus – bizonyos demokratikus jellegű szavazásokat is megtartottak. Gorbacsov tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal a feszültség csökkentése, és a Hidegháború befejezése érdekében. Mexikó képtelen megküzdeni a gazdasági problémáival, ezért pár nappal a 175. függetlenségi évforduló után, a kormány több tagja is lemondott. Amerikai és francia kutatók szeptember elsején felfedezték a Titanic roncsait 4kilóméter mélyen a tengerszint alatt, 41 ° 43'55 "N 49 ° 56'45"-nál, nyugatra.



Rögtön az év elején, január 28-án a már közel egy éve folyamatosan, és korábban is többször pusztító etióp éhség miatt, az afrikai emberek segítésére több neves művész megalapította a USA for Africa formációt. Az összesen negyvenhét, a korszak legnagyobb nevét összegyűjtő csapat Michael Jackson, és Lionel Richie kezdeményezésére elénekelte a 'We ar the World' című megindító slágert. Éppen 25 évvel később volt sajnos szükség arra, hogy a jelenkor nagy nevei újra elénekeljék ezt a dalt a Haitin történt katasztrófa miatt, amibe Michael Jackson archív felvételről került be.

Madonna áprilisban megkezdte első turnéját (The Virgin Tour), Michael Jackson pedig szobrot kapott Madame Tussaud's panoptikumában. Július 13-án megtartják az éhezők megsegítésére szervezett, nagyszabású Live Aid koncertet a londoni Wembley Stadionban, és Philadelphiában, a JFK Stadionban egyszerre – a két stadionban összesen 170 ezer ember jelent meg. Phil Collins, a Queen, a Pink Floyd, David Bowie, Paul McCartney, és a korszak legkiemelkedőbb zenészei mind- mind nevüket adták a koncerthez. Ugyanakkor az AC/DC elutasította a meghívást, Bruce Springsteen pedig utóbb úgy nyilatkozott, hogy „nem gondolta, hogy ez egy ilyen nagy dolog lesz”. A U2 nagyszabású produkciója hozta meg Bonoék számára a világhírnevet. A felvételen látható, amint Bono egy lányt hív ki a közönségből, állítólag észrevette, hogy a lányt majdnem agyonnyomják, és így megmentette az életét. Augusztusban Madonna a huszonhetedik születésnapján hozzáment Sean Penn színészhez, akivel később, 1989-ben felbomlott a házasságuk.

Az év nagy slágere a 'We ar the World' mellett az A-Ha 'Take on me' című dala volt, ugyanígy az 'I Want to know what love is' a Foreigner-től, Madonna 'Into the grovve' című száma. Az év egyik sikeres dala hazánkban a „levelet kaptam, lájf!” sorról lehet ismerős, holott ez csupán a szöveg félre értelmezése, az eredeti szöveg ugyanis „la-ba-da-dab-dab-life”. AZ Opus „Life is life” című daláról van szó. Nagyot szólt a Live Aid-en is előadott 'Dancing in the Street' című szám, ugyanis David Bowie és Mick Jagger közösen adták elő. Máig sláger Stevie Wonder 'Part time lover' című száma, és az év siker filmjének betétdala, a 'Power of love' Huey Lewis & The News előadásában. Bryan Adams ekkor énelekte a 'Summer of '69' című dalát , Tina Turner pedig a 'We don't need another hero' című slágert, ami az akkor legújabb Mad Max film betétdala is lett, ráadásul Turner is szerepet kapott a filmben. Itthon eközben mindenki Dolly Rollt, Edda Műveket, és R-GO-t hallgatott. A legnépszerűbb dalok a 'Szeretlek is + nem is' az R-GO-tól, és az Eddától a 'Kör' .


1985 legnagyobb durranása a filmvilágban kétségtelenül Robert Zemeckis, Vissza a jövőbe című filmje volt, ami nem mellesleg 381 millió dollárt hozott. Marty szerepére Eric Stoltz-ot szánték eredetileg, végül Michael J. Fox játszotta el az időutazót. A film egyik „főszereplője” az 1981 és 83 között gyártott De Lorean DMC–12 nevű sportautó, ami a cég egyetlen modellje volt. Elkészült a Rambo második epizódja, amiben a korszakra jellemző módon kommunisták ellen veszi fel a kesztyűt valamint szintén Stallone főszereplésével a Rocky IV., amiben az orosz Ivan Drago-val (Dolph Lungren) küzd meg Rocky, és így csap össze Kelet és Nyugat.


Ridley Scott ekkor megjelent Legenda című fanatsyje a megjelenésekor nem gyakorolt nagy hatást a közönségre, mégis rövid időn belül egy kultuszt teremtett, ráadásul ez a film Tom Cruise karrierjének kezdetén készült, és hozzájárult a színész felemelkedéséhez. Ebben az évben, október10-én hunyt el a híres Orson Welles, akinek a nevéhez sok film noir, és a híres”Világok harca rádió játék” is fűződik, amikor tömeg hisztéria alakult ki, az idegenek támadásától való félelem miatt. Június 17-én elindították az ismeretterjesztő Discovery Channelt.