j modellek a SIHH konferencirl
2014 legjabb luxusri
Munkatrsunktl    2014.01.23    23 hozzszls

Habár az órarajongók többsége a március végén induló Baselworld kiállításon megjelen újdonságokat várja, nem érdemes lemaradni a Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) alatt bejelentett modellekrl sem. Cikkünk a legfontosabb újdonságokat szedi össze.

Richard Mille RM 63-01 Dizzy Hands

 

Els pillantásra egészen szokványosnak tnik a Dizzy Hands, de a neve már elárulja, hogy nem maradt ki belle a Richard Mille-es szokatlanság: az látható, hogy a számlapon furán áll egy-két szám, de ha benyomjuk a koronát, az óramutató felgyorsul, a számok köre pedig ennek járásával ellentétesen kezd el forogni. Felfüggesztettük az idt: lehetünk egyedül, vagy szeretteinkkel, nem kell foglalkoznunk a múlásával. Gérard de Nerval 19. századi francia romantikus költ szavaival élve:

Az id nem lepi meg a bölcs jellemet,
Az idvel a bölcs nem foglalkozik.
tudja csak egyedül, hogyan kezelje,
S ismerje meg Isten ajándékait.


Richard Mille RM 61-01 Yohan Blake

 

Yohan Blake olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok jamaicai atléta tiszteletére készült a nemzete zászlajának színeiben pompázó modell. A tok anyaga a TZP-N elnevezés ultrakemény kerámia, mely hihetetlen 6 gramm/köbcentiméteres srségével egyszerre biztosít kényelmes viseletet és hihetetlen ellenállóságot.

Richard Mille RM 60-01 Regatta Flyback Chronograph

 

Hajós kalandorok hséges társa lehet a tengeri navigáció elsegítéséhez kifejlesztett RM 60-01. Míg más, hasonló óráknál általában eltér módon lehet kiszámítani az északi- és déli félgömbön az aktuális pozíciónkat, ezen a modellen elég a lünettát a megfelel helyzetbe állítani, és máris minden ugyanúgy mködik – feltéve, hogy látjuk a Napot, és ismerjük a helyi idt. A számlapon egy 60 perces visszaszámláló komplikáció is helyet kapott, az 50 órás járástartalékú szerkezet érdekessége pedig a variálható geometriájú rotor: lehet a vásárló teniszez, vagy kerékpáros, beállítható, hogy a különböz intenzitású kézmozgás ellenére ugyanolyan mértékben hasznosítsa az átvitt mozgási energiát.

Richard Mille RM 35-01 Rafael Nadal

 

Rafael Nadal, az utóbbi évek egyik legnagyszerbb teniszjátékosának tiszteletére készítette el a Richard Mille ezt a manuális szerkezet, extravagáns órát. A spanyol sportember nemrég épült fel egy sérülésébl, máris visszaütögette magát a listák élére: ezt az ert és elhivatottságot igyekszik visszaadni az 55 órás járástartalékú, vadiúj karbon-technológiával készül szkelettmodell.

Richard Mille RM 36-01 G-Sensor Tourbillon Sébastien Loeb

 

Sébastien Loeb, a WRC Rali-világbajnokság történelmének legsikeresebb versenyzjének együttmködésével frissítette fel a Richard Mille az eredeti RM 36-os modellt, továbbfejlesztve a mechanikus g-szenzort. Az órák világában egyedülálló szerkezet a barna lünetta segítségével állítható be abba a tengelybe, amiben aztán mérhet lesz az órát hordó személyre ható mindenkori maximális g-er: lehet ez a gyorsuláskor, lassuláskor, vagy a kanyarokban érezhet er, a szenzor a gravitációs er legfeljebb hatszorosáig tudja lekövetni. Ez az érték aztán a középen kiálló gombbal nullázható le az amúgy 70 órás járástartalékú tourbillonos, manuális felhúzású órán. Csak 30 darab készül.

Richard Mille RM 50-01 Sensor Lotus F1 Team Romain Grosjean

 

Részben az elz két modell keverékének tekinthet az RM 50-01: a tok itt is az új karbontechnológiával készül, és g-szenzor is van a számlapon, de itt csak a lassulás során fellép er mérhet vele. Ezen a manuális szerkezeten viszont stopper funkció is helyet kapott, és egy 1:5-ös Forma-1-es Lotus modellautó is jár a 30 példányban készül óra mindegyike mellé.

Vacheron Constantin Métiers d'Art Mécaniques Ajourées

 

Több száz munkaórába került a manuális Calibre 4400 szerkezet „kifaragása” az új Vacheron Constantin modellhez: az eredeti órabelsség közel felét sikerült eltüntetni a minél látványosabb megjelenés érdekében, anélkül, hogy ez befolyásolná a megbízható járást. A koronát a kézzel készített fekete, szürke, vagy kék tzzománc díszítés teszi fel az ipari forradalmat megtestesít órára.

A. Lange & Söhne Lange-1 Tourbillon Perpetual Calendar RG

 

Nem sok tourbillonos óra létezik, amin elrejtenék ezt a csodás szerkezetet, pedig ezen a modellen csak az üveg hátlapon keresztül figyelhetjük meg a mködését. Érthet viszont, hiszen a számlapról rengeteg információt olvashatunk le, és ezen még egy tourbillon is csak a túlzsúfoltság érzetét keltené. Az 50 órás járástartalékú automata szerkezetet az id mutatása mellett hónap, nap, holdfázis és szökévet jelz komplikációkkal szerelték fel.

A. Lange & Söhne Richard Lange Perpetual Calendar Terraluna

 

Szinte ugyanezeket a funkciókat olvashatjuk le a Terralunáról is, mégis sikerült mindezt egy teljesen más felépítés számlappal megoldani. A nap- és hónap komplikációk ablakosak lettek, az óra-, perc-, és másodpercmutatók pedig mind külön tengelyen, egymás útját metszve járnak. Nem veszett el a holdfázis sem, ezt a szerkezet hátlapjára tették, kiegészítve a Hold épp aktuális helyzetével a Föld körül. Ha mindez nem lenne elég, még a járástartalékra is rádobtak egy lapáttal: ez a modell 14 napot bír teljesen felhúzva.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon

 

Míg sok gyártó a masszív, vastag tokos órákat részesíti elnyben, a Jaeger-LeCoultre új modellje azokkal teljesen szembemegy, st: a 7,9 mm vékony tok világrekorder a percüts órák körében. A számlapon ráadásul egy új fejlesztés tourbillonban is gyönyörködhetünk, hiszen az eddigiek közül egyik sem fért volna be. A 33,3 mm-es tok fehéraranyból készül.

Arnold & Son Time Pyramid Stainless Steel

 

200 éves múltjára és az antik brit szkelettórákra tekint vissza az Arnold & Son új modellje, az acélból készül Pyramid. A tok 44,6 mm-es, és egy igazán egyedi manuális szerkezetet rejt magában, két energiatároló rugóval, melyek külön mutatókat is kaptak az összesen 90 órás járástartalék visszajelzésére.

Panerai Radiomir 1940 Chronograph

 

Platina, rózsaarany és fehérarany változatokban jelenik meg az új Radiomir kollekció, rendre 50-100-100 darabos limitált szériában. A 45 mm-es tok minden porcikája polírozott, benne kézi felhúzású, 55 órás járástartalékú szerkezet ketyeg.

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Chronograph Ceramic

 

46mm-es átmérvel érkezik a JLC legsikeresebb kronográfjának kerámia változata. Az 500 darabos limitált GMT-modell h maradt az alap Master Compressor Chronograph letisztult stílusához, a fekete-fehér összképet csupán a piros szín felbukkanása töri meg. Az óra alatt a JLC saját Calibre 757 típusjel szerkezete dolgozik, melynek járástartaléka 65 óra.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver White Ceramic

 

“Super Ceramic” néven jegyzi az új fehér kerámiás tokját az AP, melyet most a Diver típus is megkapott. A 42mm-es óra alatt az Caliber 3120 ketyeg, vízállósága 300 méter. A fejlesztk közleménye szerint az új kerámia még ellenállóbb lett (9x keményebb, mint az acél), ezért is kellett ilyen sokat várni a megjelenésre.

Omega Seamaster Planet Ocean Orange Ceramic

 

Az Omega nagy dobása is megérkezett! A narancs szín kerámia lünetta (mely jelenleg szabadalmi eljárás alatt van) mellett talán a leglényegesebb specifikációja a most bejelentett új Planet Oceannek, hogy ez a 43.5mm-es, sportos, fiatalos búváróra bizony platina tokot és számlapot kapott, míg a mutatók 18 karátos fehéraranyból készültek. Mindössze 8 darab jelenik meg belle, alighanem kategóriájának legdrágább modellje lesz.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore 42mm

 

Hat új ROO modellel (4 acél, 2 vörösarany) jelentkezett az AP, a 42mm-es átmér maradt, ám több területen is fejldést láthatunk: a számlap modernebb lett és jobban illeszkedik a 44-es szériához, a korona és a nyomógombok kerámiából készültek, míg a tok hátlapján keresztül a szerkezet láthatóvá vált, amely szintén új, hiszen a korábbi JLC-alapú Caliber 2326 helyett immár az AP által fejlesztett Caliber 3126 ketyeg az új Offshore-ok alatt.

Hublot Big Bang Unico All Black

 

Ahogy várható volt, az Hublot további modellekkel ersíti az Unico szerkezetes "újgenerációs" Big Bang szériáját. A teljes egészében az Hublot által megálmodott és kifejlesztett Unico ezúttal full feketébe öltözött: 500 darab készül a kerámia és a szénszálas tokozású órákból, melyek 45.5mm-es méretben jönnek és flyback funkciót, szkeletált számlapot, továbbá gombnyomással cserélhet szíjat kaptak.

Hublot Spirit of Big Bang

 

Jean-Claude Biver egyik tavalyi nyilatkozatában megemlítette, hogy dolgoznak egy teljesen új megjelenés kronográf órán, mely a Big Bang alapjaira épül, de mégis más lesz. Nos, a Richard Mille és a Franck Muller Conquistador GPG rajongói örülhetnek, ugyanis megérkezett a téglalap Big Bang! A néhol egy Big Bangra, néhol inkább egy King Powerre hasonlító kreáció négyféle változatban lesz elérhet (titánium, titánium-kerámia, arany, arany-kerámia - az arany verziók King Gold jelzést kaptak, ugyanis a 18 karátos vörösaranyhoz hozzákevertek 5% platinát, így még sötétebb színt kapunk). A jövevényt egy vadiúj szerkezettel is megtámogatták, ám sajnos ennek semmi köze az "in-house" Unico-hoz. Az  50 órás járástartalékkal bíró automata HUB4700 a Zenith El Primero Chronograph egyik átalakított változata, melyet az Hublot a "világ egyik legjobb szerkezetének" nevez.

avatar
Mihaly
-
2014.02.24. 06:59
23
Robifx: Nem, mert a Rolex csak a Baselworld alatt leplezi le az j modelleket. Mr most mindenki ezt tallgatja. :)
avatar
Dortmund
-
2014.02.21. 20:34
22
A Lange mesterit alkotott ismt, respekt!
avatar
Robifx
-
2014.02.14. 17:46
21
s a Rolex? k nem mutattak be semmit??
avatar
tSas
-
2014.02.11. 01:57
20
Ht sok rbl hinyzik a stlus :D
avatar
DaNi
-
2014.02.07. 05:06
19
A tgla Hublot lehet Richard Mille lenyls de legalbb nem olyan elgnyolt mint azok...
avatar
mandark
-
2014.02.03. 15:03
18
Trafo: pont ezaz, hogy a Hublot rk nem kerek nyomgombosak voltak egszen a tavalyi Baselworldig, ahol bemutattk az elst, s azta azt hiszem az sszes Unicjuk ilyen kerek. Azrt egytt tudnk vele lni, de nem ilyet vlasztank, nem tetszik :)
avatar
Trafo
-
2014.02.03. 06:16
17
@mandark
Az rk 90%-a kerek nyomgombos, akkor mirt is kne lellnia???
avatar
Tompi
-
2014.02.02. 17:45
16
Richard Mille huhh de durva :O
avatar
mandark
-
2014.02.02. 15:03
15
csak a Hublot lellhatna vgre a kerek gombokkal... :D ezen a listn szerintem a pyramid s a kt a.lange&shne a legszebb.

(Bratt: ez a \"luxusrk vilga\" c. rovat. egy luxusautkkal foglalkoz oldalra is bernd hogy mirt nem mutatnak be renault clikat meg fiat pandkat? :P)
avatar
rigatibi
-
2014.02.01. 21:47
14
csessztek meg kifagyott a Firefox annyi kp van ebben a cikkben XD
avatar
swissfan
-
2014.02.01. 16:34
13
Mihaly: Nem azrt de szinte brmit hoznak ki akkor is a Big Bang fog menni. :) A Spirit jl nz ki, simn van ltjogosultsga egy ilyen szrinak, csak azt nem rtem mirt nem raktk bele az UNICO-t..?
avatar
Attilaa
-
2014.02.01. 04:31
12
avatar
Attilaa
-
2014.02.01. 04:31
11
avatar
Attilaa
-
2014.02.01. 04:31
10
avatar
Walther
-
2014.01.30. 21:28
9
Richard Mille milyen rkategria? luxuskarorak.hu adatbzisban sincs rluk semmi.
avatar
Bratt
-
2014.01.29. 06:24
8
Az nagyszer hogy a Trendmagazin 99% milliomos, de kedves szerkesztk rhatnnak nha tlagembereknek megfizethet rkrl is!! Csak mondom!!
avatar
Mihaly
-
2014.01.27. 21:53
7
andor44: Pedig az rdekessg az, hogy egy ideje mr kinn van az Unico Big Bang, de tovbbra is az eredeti Big Bangre van nagy kereslet. A Spirit viszont lefogadom, hogy nagyon npszer lesz...
avatar
gabesz21
-
2014.01.27. 19:25
6
Holdfzis az ra htlapon.,.. Na ne :D
avatar
andor44
-
2014.01.26. 18:32
5
Hublot carbon bitang jó lett szerintem is (ha lenne annyi pénzem biztos ezt venném az összes közül) a téglalap órák viszont annyira nem jön be.
avatar
Barti33
-
2014.01.25. 21:43
4
Elkpeszt az A&S Pyramid szmlapja :D Ha acl verzis akkor szerintetek ez kb mennyibe fog kerlni?
avatar
Tgyuszi
-
2014.01.23. 23:10
3
Hublot all black carbon vmi frenetikus!!!
avatar
Benny
-
2014.01.23. 17:54
2
WOW Omega... Nem vagyok nagy fan, de ez kurvaj lett :D
avatar
DJboy
-
2014.01.23. 16:30
1
A kk AP cool nagyon!
Ktrteg Energie pulcsi
Többen kértétek, hogy szerepeljenek mellények is a ruhák között. Mellények? Mutatok jobbat.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1986-ot egy negatív szimbólummá vált katasztrófa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyékolta be, az év egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise fszereplésével pedig a Top Gun hódította a mozikat.