Első helyen a Coca-Cola
A 100 legértékesebb világmárka
32 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.10.02

Szeptemberben tették közzé a világ legértékesebb márkáinak százas listáját, eszerint a legértékesebb márkanév idén a Coca-Cola, amelynek márkaértéke több mint 70 millió dollárt ér. Nem meglepő, aligha találhatnánk olyan települést a világon, ahol ne lenne kirakva legalább egy a legendás piros-fehér logóból (leszámítva talán Észak-Koreát).

A Coca-Cola az első helyen
A Coca-Cola az első helyen

Az Interbrand cég által készített összeállítás nem a cégek értékét, vagyonát rangsorolja, hanem egy bonyolult, számos pénzügyi mutatót figyelembe vevő számítás végeredménye alapján szerkesztett lista. Számos kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy szerepeljen egy márkanév az összesítésben. A feltételek között szerepel például az átlátható pénzügyi helyzet, valamint a márkának legalább három kontinensen kell jelen lennie. A listán nagyrészt amerikai cégek szerepelnek - az első hét kizárólag amerikai – a felsorolásban informatikai, elektronikai cégek, nagy divat márkák, több autógyár és alkohol márka is helyet kapott. A legnagyobb növekedést az okostelefonok piacán élvonalbeli Apple érte el, mivel figyelemre méltó módon 37 százalékkal nőtt a márka értéke és a 17. helyen áll, a nagy vesztes pedig a Harley-Davidson, 24 százalékkal csökkent márkanevének értéke és összességében a 98. a listán.

A Google is erőteljesen
növekedett
A Google is erőteljesen növekedett

A Coca-Cola után a számítástechnikában érdekelt cégek szerepelnek a lajstromban, második az IBM, harmadik a Microsoft, negyedik a Google (36 százalékos márkaérték-növekedéssel)! Az első nem amerikai cég a nyolcadik helyezett Nokia, azonban Finnország büszkeségének márkaértéke 15 százalékkal csökkent, a tavalyi ötödik helyről csúszott vissza, így nem lehet büszke idei helyezésére.

Előkelő helyen a BMW
Előkelő helyen a BMW

Meglepő módon a luxusautók gyártásában nagy múltra visszatekintő Porsche (72.) és Ferrari (91.) a lista vége felé kapott helyet, ugyanakkor több autómárka, mint például a Toyota (11.), a Mercedes-Benz (12.), a BMW (15.) vagy a Honda (20.) az első húsz között végzett. Az országok rangsorát utcahosszal az Egyesült Államok vezeti 761 millióval, a második Németország 98 millió dollárral.

Érdemes megnézni a teljes listát, mely ide kattintva elérhető.

avatar
giorgio_boy
-
2010.10.02. 14:55
2
Hmm... nekem az a 70 millió kevésnek tűnik. Szerintem inkább 70 milliárd dollár :)
avatar
polgarlaszlo
-
2010.10.02. 13:48
1
Coca Cola? Még mindig ennyien isszák ezt a \"mérget\"? :D
Peek Performance sneaker
A Peek Performance ideális választás lehet azok számára, akik minőségi, bőrből készült sneakert keresnek és mégis egyediek szeretnének maradni.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.