Vgigjrtuk az Andrssy t legnevezetesebb pontjait
A Belvros tere ‒ az Andrssy t
159 hozzszls
Hack Sra    2010.08.04

Az Andrássy út nevének hallatán mindenkiben feldereng valamilyen emlék. Egy nyár esti séta az Operánál, halk sóhajok a kirakatok eltt, karácsonyi díszbe öltöztetett fák a fehér hóban, egy piros Vespa, a megállíthatatlanul hömpölyg tömeg, arcok, árnyak, színek, illatok. Budapest üterét tapintjuk ilyenkor.

Mieltt elindulnánk, vessünk egy pillantást a múltba. Ki hinné, hogy alig százötven évvel ezeltt a magyar kultúra egyik fellegvára, az Operaház helyén egy kétes hír csárda állt, mellette mocsár gzölgött? Vagy, hogy kedvenc üzleteink helyén koszos bódék sorakoztak? És, hogy Budapest legfontosabb utcája a szk Király utca volt? A már amúgy is egészségtelen levegj belváros helyzetén csak rontott a zsúfoltság, ami elzárta a természetes légmozgás útját. A tarthatatlan helyzet orvoslására javasolta gróf id. Andrássy Gyula miniszterelnök egy sugárút építését, ami összeköthetné a Belvárost a Városligettel. Az ötlet nem volt újszer, hiszen a reformkorban már Kossuth Lajos is fölvetette egy új, központi út kiépítését a Király utca tehermentesítésére. A Pesti Hírlapban megjelent írásában a Lánchídtól kezdve fákkal szegélyezett utat álmodott meg, amin végigkocsikázva mint egy parkon keresztül érkezne az utas a Városligetbe. 1870-ben, meglehetsen nagy huzavona után az országgylés elfogadta Andrássy gróf javaslatát az új sugárút kiépítésére és helyére vonatkozólag. Egy évre rá a Képviselház merész ötlettel állt el: a Nagykörút tervével. Ezzel megoldottá vált a viták alapjául szolgáló probléma, hogy az új sugárút nem kapcsolódott egyetlen nagyobb útvonalhoz sem. A nagyszabású terv szerint a két út az addig hatalmas gödörként tátongó nyolcszöglet téren, az Oktogonon találkozott. A kivitelezés üteme ugyan az 1873-as gazdasági válság következtében lelassult, így a f beruházók végül nem a bankok, hanem a fels középosztály és a furak lettek, 1876. augusztus 20-án átadták a Sugárutat. Az új futat eleinte Sugárútnak, majd 1885-tl Andrássy útnak nevezték el. A történelem viharai még az utak neveit sem kímélték: a hatalmi állás váltakozásától függen hol Sztálin útnak, hol Magyar Ifjúság útjának, majd Népköztársaság útjának, végül ismét Andrássy útnak keresztelték.

Kocsisor az Andrssy ton (a
kpeket magazinunk szmra Kiss Pter Attila ksztette)
Kocsisor az Andrssy ton (a kpeket magazinunk szmra Kiss Pter Attila ksztette)

A Honfoglalás ezredik évfordulójának (1896) közeledtével ismét tárgyalóasztalra került a tömegközlekedés megoldatlansága. A választ Balázs Mór ötlete alapján a földalatti vasút jelentette. A ma is zavartalanul üzemel Milleneumi Földalatti Vasút a kontinens els földalattijaként 1896. május 2-án került átadásra, majd 2002-ben az Andrássy úttal együtt a világörökség részévé vált. Ha legközelebb fölszállunk, feltétlenül jusson eszünkbe, hogy ezen az útvonalon maga Ferenc József császár is utazott...

Folyamatosan pezseg az let
az Andrssyn
Folyamatosan pezseg az let az Andrssyn

Most azonban a Deák Ferenc téren állunk, elttünk a két és fél kilométer hosszú sugárút. Térképünket böngésszük, melyet az elbb nyomott kezünkbe valamelyik városnézésre specializálódott vállalat mosolygós munkatársa. Az út hozzánk közelebb es harmadában, vagyis az Oktogonig többségében felújított 3-4 emeletes épületek sorakoznak, nem beszélve a világmárkák tucatjait felvonultató üzletekrl, az Operáról és a pesti Broadway-nek nevezett színházi negyedrl. Els ránézésre tudjuk, itt fogjuk idnk nagy részét eltölteni.


Az Oktogonon túl kiszélesedik az út, a Kodály köröndig árnyas fasor szegélyezi az utunkat, itt azonban már fleg lakóházakat és bérházakat láthatunk, sokuk igen lehasznált állapotban van. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, az ingatlanárak itt is egetverek. Egy Andrássy úti lakás négyzetmétere (!) 400 ezer forinttól kezddik és akár kétmillió forintba is kerülhet.

Hossz fasor vezet a Kodly
krndig
Hossz fasor vezet a Kodly krndig

A köröndtl a Hsök teréig ismét idutazás-érzésünk van, hiszen gyönyör villák és paloták eltt haladunk el. Ezek többsége nagykövetségi épület, vagy más intézmények székházai, legfeljebb alkalmazottként kerülhetünk be, lakóként nemigen. Végül, úticélunk, a Hsök tere vár. Két oldalán a Mcsarnok és a Szépmvészeti Múzeum áll, háta mögött pedig a Városliget Vajdahunyad várával.

Turistacsoportok a Hsk
tern
Turistacsoportok a Hsk tern

A térképbl fölpillantva elszánt tekintettel indulunk el Budapest legfontosabb vásárlóutcája felé. (Tipp: fizetésünk felvétele után nagy ívben kerüljük a környéket, ha hónap végén a pirítósnál kiadósabb táplálékra vágyunk). És csábítsanak bár szirénként a legnevesebb márkák legszebb darabjai, eltökéljük, hogy ez alkalommal kizárólag kívülrl nézzük a kirakatokat, mert pár órán belül a Hsök terén kell lennünk.


A nézeldés természetesen megengedett. Így hát nem telik el sok id, mire megtorpanunk a Zegna üzlet eltt. Ezután következik az Emporio Armani, Roberto Cavalli, Gucci, Zilli, Louis Vuitton, D&G, Guardiani, Guess, Burberry, és a Fidji, ahol többek között Dior és Versace termékekkel találkozhatunk. A sportolók is megtalálják kedvenc márkáikat a hatalmas Adidas és Nike márkaüzletekben, a Levi's-ben pedig továbbra is megtalálhatjuk az elnyhetetlen farmer legdivatosabb változatait.


Az ékszerek, órák és telefonok megszállottjai sem maradhatnak ki az élménybl: Tag Heuer, Omega, Franck Muller, Vertu, Caprice, Schoeffel, Marco Bicego, Thomas Sabo és Freywille üzletek exkluzív választéka hívogatja ket mindenfell.

Az Operahz az Andrssy t
egyik meghatroz pontja
Az Operahz az Andrssy t egyik meghatroz pontja

A kultúra elkötelezettjeit el fogja kápráztatni az Operaház finom, neoreneszánsz épülete, a Nagymez utca környéki színháznegyed msorainak sokszínsége, a mvészkávézó zsongása, a Zeneakadémia termeibl lágyan kiszrd harmóniák, és az Írók boltja, mely egy letnt kor mementójaként hirdeti a mveltség civilizációformáló erejét.

A kpen a Prisi Nagy ruhz
bejrata
A kpen a Prisi Nagy ruhz bejrata

„Aki a könyveket szereti, rossz ember nem lehet”- jut eszünkbe Szerb Antal bölcs megállapítása, ahogy sétánkban kis pihent tartunk és az Andrássy út régi-új gyöngyszemét, a volt Divatcsarnokot szemléljük. Itt található ugyanis az egyik legnagyobb és egyben legpazarabbul kialakított Alexandra könyváruház, amely óriási választékával, és könnyed bels formatervezésével méltán nygözi le az igényes közönséget.

A Lotz-terem rendkvl
hangulatos
A Lotz-terem rendkvl hangulatos

A homlokzat szecessziós stílusjegyeit bent a minimalizmus váltja föl, végül belépünk az impozáns Lotz-terembe, amely eleganciájával és ragyogásával méltó helyszíne volt már számos rendezvénynek, és egyben a könyvesház Book Cafe nev népszer kávézójának ad otthont.


Itt kellemes zene és udvarias kiszolgálás mellett megpihenhetünk egy finom kávé és egy szelet torta társaságában, átélve a híres pesti kávéházkultúra páratlan élményét. Felfrissülve folytatjuk utunkat, majd ismét sikeresen állunk ellene a kísértésnek, hogy a Zsidró szalonba betérve új frizurával kápráztassuk el baráti körünket. Szintén hívogató az újonnan nyílt Nespresso kávézó kirakata, de a napi koffeinbevitelt az imént rendeztük, így ezt kénytelenek vagyunk egy másik alkalomra tartogatni, akárcsak a Goa Caféban tett látogatásunkat. Ha azonban idnk engedi, feltétlenül látogassunk el a Terror Házába, vagy a Postamúzeumba.


Az Oktogontól sétánk tempója felgyorsul, hiszen a sok bérház között elvétve találkozhatunk üzletekkel, inkább az éttermek és cukrászdák teszik színesebbé az évtizedek során megkopott homlokzatok egyhangúságát. Szürkének viszont korántsem mondhatóak az épületek, figyeljük meg nyugodtan a zömében neoreneszánsz épületek aprólékosan kidolgozott részleteit és próbáljunk meg választ találni arra a költi kérdésre, hogy vajon miért nem újítják fel ket...

Nagykvetsgi villa
rszolglattal
Nagykvetsgi villa rszolglattal

A Kodály köröndtl a már említett villák ejtenek ámulatba finom eleganciájukkal. Nehéz ellenállni a késztetésnek, hogy egy-egy gondosan rzött nagykövetség kerítésén át bepillantsunk az ott folyó életbe. A hatalmas, elfüggönyözött ablakok mögött régi családi történetek, nem egyszer tragédiák bújnak meg, hiszen a gyönyör paloták tulajdonosai ritkán adták önszántukból az államnak pazar otthonaikat.


A fák mögül már látszik a Hsök tere, amelyet Milleneumi Emlékm néven is szokás emlegetni. A két részre osztott szoborcsoport a magyar történelem legnagyobb alakjait ábrázolja a honfoglalástól a reformkorig. Középen az oszlopon álló alak kezében a magyar koronával Gábriel arkangyalt szimbolizálja. A tér két oldalán a Mcsarnok és a Szépmvészeti Múzeum egész évben izgalmas és színes kiállításokkal várja az érdekldket.

A Szpmvszeti Mzeum mindig
vrja a ltogatkat
A Szpmvszeti Mzeum mindig vrja a ltogatkat

Utunk végén leülünk a Városligeti tó mellett, esetleg bemegyünk az Állat- és Növénykertbe, ahol földolgozzuk azt a sok impulzust, amely a mozgalmas nap után még mindig ott lüktet a fejünkben. Az Andrássy út történetét megismerve jobban megértjük hazánk történelmét, bepillantást nyerünk elmúlt korok mindennapjaiba, eszméibe, életfilozófiájába, és magunk is részesévé válunk Budapest belvárosának színes, izgalmas, megállíthatatlan pulzálásának.

Kapcsold cikkek
Tavaly december 4-n megnyitott a vrva vrt D&G boutique az Andrssy t 33. szm alatt! A rg vrt megnyitrl eddig csak lmodtak a nemzetkzi luxuscikkek szerelmesei, mra azonban mindenki nagy rmre a D&G store tkletes valsg itt Magyarorszgon is. 
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetjével Hennel Ádám beszélgetett.
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betölt Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttmködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
avatar
biropeti
-
2011.08.29. 14:22
159
sweetie: n is jrtam mr ott ktszer, csodltam.
avatar
Xnorbi
-
2011.01.30. 23:23
158
milyen j volna ha olyan szp id lenne mr mint a kpeken.
avatar
sweetie
-
2011.01.30. 16:07
157
Pnteken voltunk a Lotz-teremben, tnyleg nagyon szp hely!
avatar
szelina
-
2011.01.29. 22:23
156
Mikor n ott jrtam le volt takarva az egsz zlethelysg, de semmi mozgst nem lehetett ltni. gy nem lesz hamar j zlet.
avatar
Emma
-
2011.01.29. 16:04
155
Ht remlem idn mr megnyit.
avatar
Szandi
-
2011.01.29. 15:54
154
Emma! Elvileg az Armani Cafe helyett fog nylni valami j zlet, valamikor. Elvileg!
avatar
Andras74
-
2011.01.29. 15:31
153
Emma!...nem tudom....sorry
avatar
Emma
-
2011.01.29. 15:07
152
Nem tudjtk idn lesz-e j zlet megnyit Andrssy-n?
avatar
Shadow88
-
2010.09.21. 21:12
151
Lovelyrekus:vannak szrakozhelyek ahova nem igazn rdemes menni, mert knnyen bajba kerlhet az ember, viszont az Andrssy ton nem hiszem hogy ez elfordulna. :)
avatar
jazmina
-
2010.09.21. 15:22
150
Adrihanna, ha ezt a hit gylekezete ellenes dolgot rm rted, akkor szeretnm leszgezni, hogy bevallom, nem tudtam, hogy ez a hetek az szervezetk - vagy minek hvjam. gy ht nehezen lennk hit gylekezete ellenes, ezt flre rtetted sajnos, sz nincsen ilyesmirl.
Tlem pedig (br nem ismersz, gy nem tudhatod) nagyon tvol ll brmilyen valls, vagy felekezet eltlse, ill. brmifle diszkriminci!
Az meg a legjobb helyeken is elfordul, hogy nha nem teljesen megfelel cikkeket rnak, mgha akrmilyen laprl is van sz, de persze nem ktelez elhinni, amit rok, mindenkinek van gyis sajt meggyzdse, ht mg ha elfogult is az illet akkor fleg. :)

pongo: igazad van igen! :)
avatar
Sammy
-
2010.09.21. 15:07
149
Elgondolkodtato cikk... Emlekszem a Tuzvonalban nevu magyar sikersorozat 3. evadaban is ilyen temat dolgoztak fel.. Ez hatborzongato.

De vissza a cikkhez remelem hogy jovore megint jon 1-2 uj bolt az Andrassyra tudtommal legutulso uj fecske a Franck Muller oraszalon volt.
avatar
Adrihanna
-
2010.09.21. 14:22
148
szeretem a hit gylekezete s szervezetei, intzmnyei ellenes embereket <3
ja s nyugodt vagyok, feltnt s megint a stlus s tovbb errl nem hajtok beszlni. kedvesen lertam, hogy mirt linkeltem be. mellesleg egy olyan fszerkeszt s felelsszerkeszt, mint aki ennl a lapnl van, nem enged ki valtlant llt cikkeket.
avatar
pongo
-
2010.09.21. 12:08
147
ht jzmina rosszabb krnykeken nem biztos hogy j tlet fullextrs ruhkban flanglni s bkvzni :P
avatar
Walther
-
2010.09.21. 11:05
146
Jzmina te nem az ORTT-nl dolgozol vletlenl?:D Azt elmondhatnd hogy kldtl az emberknek emailt mikor a hetek oldaln egyetlen szerznek nincs feltntetve email cme.
avatar
jazmina
-
2010.09.21. 10:51
145
Nyugi Adrihanna, mint mr rtam rjttem mirt msoltad be a cikket. s ha nem tnt volna fel, nem erre az jsgrra rtettem, hanem ltalnossgban a ma ezen a terleten dolgozkra. Egybknt pont a hetek kzlt le pldul az iszlmrl is egy teljesen falsch cikket, amit azta a kedves jsgr el is ismert (miutn kldtem neki egy e-mailt pontosts gyannt).
avatar
Adrihanna
-
2010.09.21. 09:38
144
Jzmina, akkor a magyarzat.
a cikket azrt linkeltem, mert aktulis, mert a vrosi sfindlsok alkalmval is beleakadhatunk ilyenbe.
a cikk rja egy hiteles, elismert jsgr.
a hetek nem kzl le hamis informcikat.
nem kacsznak.
vlemnyem s tapasztalatom szerint helyesrsi problmkkal sem kszkdik egyetlen jsgrjuk sem.

a lnyeg pedig nem a szervkereskedelem a cikkben, hanem a fiatalokat fenyeget veszly.
avatar
Marci20
-
2010.09.20. 23:32
143
Azt megnzem hogy rfjod a sprayt a rablra :D Ez mg elg j megolds a vdekezsre. :)
avatar
jazmina
-
2010.09.20. 23:06
142
Volverin beletrafltl, egyedl attl flek, hogy vmi idita kssel tmad rm :/ Az tuti inkbb mindent odaadnk neki...vaaaagy lefjnm a j kis gz spray-vel...s szaladnk :D
avatar
volverin
-
2010.09.20. 22:56
141
Egybknt a zsebtolvajok ideje mr lejrt.. most mr simn elkap egy kst vagy valamit s elszed tled mindent.
avatar
volverin
-
2010.09.20. 22:55
140
Ehhh durva az a cikk amit linkeltl.. manapsg mr olyan dolgok trtnnek meg hogy az ember feje kettll :S
avatar
jazmina
-
2010.09.20. 22:55
139
Nem, dehogyis, nem veszekedni akartam, csak hirtelen nem esett le, hogy jn kpbe a cikk. De azt hiszem azrt sikerlt mgiscsak felfognom :)

n a zsebtolvajoktl nem flek, mert mindig odafigyelek, s a tskmat is gy fogom, hogy ha meg is prblnak meglopni, legalbb ne legyen knny dolguk!
avatar
alawa
-
2010.09.20. 22:37
138
jaj nehogy megint elkezdjetek veszekedni :S Adri sztem csak jot akart s rkus kapcsn linkelte be.. az biztos hogy egyedl nem j mszklni mert sok a zsebes tolvaj
avatar
jazmina
-
2010.09.20. 22:14
137
Csak azt nem rtem, hogyan kapcsoldik ez a szervkereskeds cikk a karcsonyi vsrhoz. Egybknt a bemsolt cikkrl csak annyit, hogy sajnlom s rszvtem a fi irnt, viszont n nem hiszek el mindent felttlenl a mdinak, mert sajnos az jsgri etika ma mr ismeretlen kifejezs... Mellesleg brki rhat ma mr cikkeket, nem baj, ha se fogalmazni, se helyesen rni sem tud...
A karcsonyi vsrt egybknt n is nagyon szeretem s alig vrom!!
avatar
Adrihanna
-
2010.09.20. 21:45
136
rekus: csatlakozom.. igencsak veszlyes..
ajnlom a kvetkez cikket: http://www.hetek.hu/hatter/201009/eltunt_fiatalok_nyomaban

nagyon durva, ez egy finomtott verzis cikk.. rdemes elolvasni a teljes cikket az jsgban. n gy dntttem a krnykre nem megyek tbbet.. =S
avatar
lovelyrekus
-
2010.09.20. 21:09
135
alawa: mi is megynk majd, de egyre figyelj: mindig csoportosan menjetek, s leginkbb olyan helyekre ahol sok ember van illetve biztonsgos! A belvros az OK de klterleteken karcsonykor megnnek a lopsok!!!
avatar
alawa
-
2010.09.13. 19:07
134
mi mr kszlnk a bartnimmel a szoksos vci utcs egsz ests mszklsra karcsonykor... olyan hangulata van h nemigaz :))
avatar
gabesz21
-
2010.09.10. 11:20
133
Tompi: sajnos igen.. nha bell ott a forgalom :D
avatar
Torpedo
-
2010.09.03. 14:03
132
Nagyon tetszett az rs, hihetetlen sok minden ktdik haznkban az Andrssy thoz!
avatar
Karessz
-
2010.09.01. 15:39
131
Ht igen karocsonykor itt szp fotkat lehet csinlni!
avatar
Tompi
-
2010.08.27. 16:55
130
Micsoda sszefoglal, ez mr dfi :D Az els kp jl jellemzi a dolgokat... sokszor kilomteres dug van ott :D
Nike 'FC Barcelona' gallros pl
A Nike megjelentette az FC Barcelona pólóját, ami megvásárolható szürke, bordó és citromsárga színben is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán több terror támadás is történt, de elindult a világsztárokat tömörít USA for Africa project is.