A legnagyobb olasz divatmárkák
A divat és a stílus nemzete – az olaszok
18 hozzászólás
Kirschner Dávid    2011.05.23

Manapság a divat világában gyakorlatilag minden, ami olasz egyenlő a divat élvonalával. Az olasz öltönyök szabása világhírű, a cipők vonalvezetése páratlan, az autóik és lakberendezési tárgyaik mindegyike egy-egy kiemelkedő dizájn-bravúr. A „nagy Csizma” itthon talán kevésbé ismert, kiemelkedőbb divat márkái közül mutatunk be néhányat.

Bár politikai tekintetben sosem voltak a világ vezető hatalma, de ha divatról esik szó, Olaszország egyértelműen nagyhatalom – a trendet ők diktálják. Párizs mellett Milánó korunk divatfővárosa, az itt rendszeresen megrendezett divathéten megjelenő ruhaköltemények akár évekre is meghatározhatják a divat alakulásának irányát. A világ luxus márkái közül a legtöbb szintén olasz.

Kiton üzlet Rómában
Kiton üzlet Rómában

A világ legdrágább öltönyeit az olasz Ciro Paone által 1968-ban alapított Kiton készíti. A háromszáz harminc szabót foglalkoztató cég a magas ár ellenére évi húszezer darab ruhát készít. Egyetlen öltönyük átlagosan huszonöt munkaórát vesz igénybe, és megközelítőleg negyvenöt szabó kezén megy át. A klasszikus vonal átlagára 7000 dollár, a CIPA 60 nevű vonaluk a „legolcsóbb” 5500 dolláros árával. A méretre készült darabok ára meghaladhatja a 20 ezer dollárt, a K-50 nevű legmagasabb minőségű öltönyeik némelyike pedig az 50 ezer dolláros határt is elérheti. Az olasz öltöny egyébként jellemzően az eleganciát tekinti fő céljának, finom, és divatos, ami különösen a felhasznált anyagokban érződik.


Az egyik talán leghíresebb olasz márka a Giorgio Armani, melyet az alapító mindössze néhány évtized alatt épített fel egy komplex birodalommá, mely szállodákat és éttermeket, saját édesség üzletet (Armani Dolci), valamint luxus lakberendezési tárgyakat (Armani Casa) kínál, sőt önálló virágüzlete is van (Armani Fiori). De leginkább öltöztet, a divat középső szegmensétől egészen a legfelső szintjéig. Sokak szerint éppen ez Armani úr brandjének sikere, hogy mindenkinek tud ajánlani valamit – nem csak stílus, hanem pénztárca tekintetében is. Szerteágazó divatbirodalmának legdrágább vonala a Giorgio Armani, valamint a kézzel készült Armani Privé.

Itthon kevésbé ismert Antonio Fusco neve, aki kifejezetten nőknek készít egyedi, magas minőségű és drága ruhákat, aki leginkább a férfi divatból merít inspirációt. Hazánkban is jelen van, bár nem saját üzlettel a kifejezetten fehérneműket, alsó ruházatot gyártó La Perla, mely ezen a piacon a legmagasabb minőséget kínálja, aminek ára is van – a legolcsóbb darabjuk 60 ezer forint körüli összegért szerezhető be.

Az 1953-ban alapított Missoni a szivárvány minden színében készít magas minőségű, és borsos árú kötöttárut. Stílusuk összetéveszthetetlen, ugyanis mesterien és játékosan alkalmazzák a mintákat, mint például a csíkokat, geometriai és absztrakt virágos mintákat, vagy a kaleidoszkóp szerű szövést.


A hazánkban kevésbé ismert A.Testoni kifejezetten bőrből készült termékekkel, luxus cipőkkel és kiegészítőkkel foglalkozik. Kínálatában találunk krokodil, piton, vagy teve bőréből készült cipőket, táskákat és öveket hölgyek és férfiak számára egyaránt – rengeteg színben. Nem az A.Testoni az egyetlen hasonló olasz luxus brand. A Bruno Magli, vagy a Bottega Veneta szintén a felső kategóriában állítanak elő mindenfélét, ami bőr, természetesen kiemelkedő minőségben. Még ezeket a nagy márkákat is megelőzi az 1963-ban indult Pollini, mely a mindenkori divat irányának megfelelő női és férfi cipőket a bevett, klasszikus stílusban alkotja meg.

A Salvatore Ferragamo
kiegészítők mellett ruhákat is készít
A Salvatore Ferragamo kiegészítők mellett ruhákat is készít

A Salvatore Ferragamo szintén cipőket, táskákat, órákat és kiegészítőket kínál a luxus szegmensen belül. Az ékszereket, órákat, kiegészítőket gyártó olasz Bvlgari hazánkban is megtalálható, de azt kevesen tudják, hogy a cégnek a testápoló szerei mellett még saját hoteljei is vannak Milánóban, Balin, Tokióban, és jövőre már Londonban is. A nagy nevű Bvlgari mellett érdemes megemlítenünk a fél évszázada alapított Pomellato-t ami a világ legdrágább köveiből készít magas minőségű luxus ékszereket.


A sort folytathatnánk, hiszen még szót sem ejtettünk a híres Versace-ről, az idén pont századik éves Trussardi-ról, vagy az itthon szerencsére egyre jobban ismert Ermenegildo Zegna-ról, vagy a Dolce & Gabbana-ról, ami a D&G-vel történő fúziója után már Magyarországon is kapható lesz. Azt viszont a rövid áttekintésünk is bizonyítja, hogy a „nagy Csizma” szülöttei a vérükben hordozzák a stílust.

Kapcsolódó cikkek
Változott-e, és ha igen, miben a magyar öltözködési kultúra az elmúlt évtizedekben? Mit jelent ma Magyarországon a divat, és jellemző-e egyátalán honfitársainkra a divat orientáltság? A huszonegy éve bekövetkezett rendszerváltás a politikai szabadság mellett sok egyéb tekintetben is újat hozott...
2,441,100 Huf / 7,900 Eur
2,691,390 Huf / 8,710 Eur
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
avatar
katca
-
2011.08.18. 16:56
17
Zotya: olaszok nélkül hol lenne a divat..
avatar
Zoldalma
-
2011.08.18. 13:18
16
Zotya: A sort órákig lehetne folytatni! :-)
avatar
zotya
-
2011.08.18. 05:06
15
Es akkor folytassuk tovabb: Gucci, Valentino, Fendi, Napapijri, Gas, Replay, Diesel, Energie, Sixty, Miss Sixty stb. Ezek mind olasz markak!
avatar
italianfashion
-
2011.07.31. 19:36
14
Az olaszok a legjobbak a divatban. Már 3. alkalommal jártam kint és ott látszik az embereken hogy szeretik a divatot és nem is sajnálják rá a pénzt! Kint sokkal több márka van mint amiről itt hallunk mindig: Armani, dolce&Gabbana. Csak azok nem világhírűek még, de nagyon jó ruhákat készítenek (jó drágán).
avatar
andy
-
2011.05.28. 20:25
13
Az olasz stílus senkivel nem hasonlítható:)
avatar
Adrihanna
-
2011.05.24. 15:21
12
Molly : ebből tudsz mindent ;P hehe..
én nagyon szeretem ha valaki ezt a stílust képviseli..
avatar
Natalie
-
2011.05.24. 13:28
11
Nagyon jó cikk..! Az olaszokat tartom a legjobbnak én is.
avatar
Molly
-
2011.05.24. 13:03
10
Az olaszok azok olaszok... :) Szeressük a kifinomult ízlésüket. :)
avatar
Csili
-
2011.05.24. 04:57
9
divatban ők az ászok ;)
avatar
SzalaiGabor
-
2011.05.23. 22:46
8
Engem meglep hogy mennyire sok olasz férfidivat márka van..
avatar
anntwilight
-
2011.05.23. 19:01
7
ezek közül az emporio armanit ismerem legjobban, az nagyon jó :) meg úgy általában is jó az olasz divat...
avatar
Huszti
-
2011.05.23. 17:31
6
Kiton üzlet nagyon szép!
avatar
Tompi
-
2011.05.23. 17:00
5
Dolcéra kíváncsi leszek, de attól félek nem lesz elég hozzá a kis pénztárcám :D
avatar
andy
-
2011.05.23. 15:37
4
A legjobb márkák mind olaszok :)))
avatar
Xnorbi
-
2011.05.23. 14:21
3
Ezeknek a márkáknak a min. felét nem is ismertem eddig :O
avatar
Zelda
-
2011.05.23. 12:49
2
Divatban az olaszok a legjobbak!
avatar
Adrihanna
-
2011.05.23. 12:43
1
utolsó mondatra reakcióm csak ennyi volna: na az biztos =)
A.P.C. kockás zakó
Az A.P.C. új kollekciójának egyik legmodernebb és legfiatalosabb zakója most megvásárolható a Saks Fifth Avenue segítségével.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.