A legnagyobb olasz divatmrkk
A divat s a stlus nemzete – az olaszok
18 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.05.23

Manapság a divat világában gyakorlatilag minden, ami olasz egyenl a divat élvonalával. Az olasz öltönyök szabása világhír, a cipk vonalvezetése páratlan, az autóik és lakberendezési tárgyaik mindegyike egy-egy kiemelked dizájn-bravúr. A „nagy Csizma” itthon talán kevésbé ismert, kiemelkedbb divat márkái közül mutatunk be néhányat.

Bár politikai tekintetben sosem voltak a világ vezet hatalma, de ha divatról esik szó, Olaszország egyértelmen nagyhatalom – a trendet k diktálják. Párizs mellett Milánó korunk divatfvárosa, az itt rendszeresen megrendezett divathéten megjelen ruhaköltemények akár évekre is meghatározhatják a divat alakulásának irányát. A világ luxus márkái közül a legtöbb szintén olasz.

Kiton zlet Rmban
Kiton zlet Rmban

A világ legdrágább öltönyeit az olasz Ciro Paone által 1968-ban alapított Kiton készíti. A háromszáz harminc szabót foglalkoztató cég a magas ár ellenére évi húszezer darab ruhát készít. Egyetlen öltönyük átlagosan huszonöt munkaórát vesz igénybe, és megközelítleg negyvenöt szabó kezén megy át. A klasszikus vonal átlagára 7000 dollár, a CIPA 60 nev vonaluk a „legolcsóbb” 5500 dolláros árával. A méretre készült darabok ára meghaladhatja a 20 ezer dollárt, a K-50 nev legmagasabb minség öltönyeik némelyike pedig az 50 ezer dolláros határt is elérheti. Az olasz öltöny egyébként jellemzen az eleganciát tekinti f céljának, finom, és divatos, ami különösen a felhasznált anyagokban érzdik.


Az egyik talán leghíresebb olasz márka a Giorgio Armani, melyet az alapító mindössze néhány évtized alatt épített fel egy komplex birodalommá, mely szállodákat és éttermeket, saját édesség üzletet (Armani Dolci), valamint luxus lakberendezési tárgyakat (Armani Casa) kínál, st önálló virágüzlete is van (Armani Fiori). De leginkább öltöztet, a divat középs szegmensétl egészen a legfels szintjéig. Sokak szerint éppen ez Armani úr brandjének sikere, hogy mindenkinek tud ajánlani valamit – nem csak stílus, hanem pénztárca tekintetében is. Szerteágazó divatbirodalmának legdrágább vonala a Giorgio Armani, valamint a kézzel készült Armani Privé.

Itthon kevésbé ismert Antonio Fusco neve, aki kifejezetten nknek készít egyedi, magas minség és drága ruhákat, aki leginkább a férfi divatból merít inspirációt. Hazánkban is jelen van, bár nem saját üzlettel a kifejezetten fehérnemket, alsó ruházatot gyártó La Perla, mely ezen a piacon a legmagasabb minséget kínálja, aminek ára is van – a legolcsóbb darabjuk 60 ezer forint körüli összegért szerezhet be.

Az 1953-ban alapított Missoni a szivárvány minden színében készít magas minség, és borsos árú kötöttárut. Stílusuk összetéveszthetetlen, ugyanis mesterien és játékosan alkalmazzák a mintákat, mint például a csíkokat, geometriai és absztrakt virágos mintákat, vagy a kaleidoszkóp szer szövést.


A hazánkban kevésbé ismert A.Testoni kifejezetten brbl készült termékekkel, luxus cipkkel és kiegészítkkel foglalkozik. Kínálatában találunk krokodil, piton, vagy teve brébl készült cipket, táskákat és öveket hölgyek és férfiak számára egyaránt – rengeteg színben. Nem az A.Testoni az egyetlen hasonló olasz luxus brand. A Bruno Magli, vagy a Bottega Veneta szintén a fels kategóriában állítanak el mindenfélét, ami br, természetesen kiemelked minségben. Még ezeket a nagy márkákat is megelzi az 1963-ban indult Pollini, mely a mindenkori divat irányának megfelel ni és férfi cipket a bevett, klasszikus stílusban alkotja meg.

A Salvatore Ferragamo
kiegsztk mellett ruhkat is kszt
A Salvatore Ferragamo kiegsztk mellett ruhkat is kszt

A Salvatore Ferragamo szintén cipket, táskákat, órákat és kiegészítket kínál a luxus szegmensen belül. Az ékszereket, órákat, kiegészítket gyártó olasz Bvlgari hazánkban is megtalálható, de azt kevesen tudják, hogy a cégnek a testápoló szerei mellett még saját hoteljei is vannak Milánóban, Balin, Tokióban, és jövre már Londonban is. A nagy nev Bvlgari mellett érdemes megemlítenünk a fél évszázada alapított Pomellato-t ami a világ legdrágább köveibl készít magas minség luxus ékszereket.


A sort folytathatnánk, hiszen még szót sem ejtettünk a híres Versace-rl, az idén pont századik éves Trussardi-ról, vagy az itthon szerencsére egyre jobban ismert Ermenegildo Zegna-ról, vagy a Dolce & Gabbana-ról, ami a D&G-vel történ fúziója után már Magyarországon is kapható lesz. Azt viszont a rövid áttekintésünk is bizonyítja, hogy a „nagy Csizma” szülöttei a vérükben hordozzák a stílust.

Kapcsold cikkek
Vltozott-e, s ha igen, miben a magyar ltzkdsi kultra az elmlt vtizedekben? Mit jelent ma Magyarorszgon a divat, s jellemz-e egytaln honfitrsainkra a divat orientltsg? A huszonegy ve bekvetkezett rendszervlts a politikai szabadsg mellett sok egyb tekintetben is jat hozott...
5,963,700 Huf / 19,300 Eur
4,140,600 Huf / 13,400 Eur
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Hennel Ádám a Fix HD magazin msorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövbeli tervekrl.
avatar
katca
-
2011.08.18. 16:56
17
Zotya: olaszok nlkl hol lenne a divat..
avatar
Zoldalma
-
2011.08.18. 13:18
16
Zotya: A sort rkig lehetne folytatni! :-)
avatar
zotya
-
2011.08.18. 05:06
15
Es akkor folytassuk tovabb: Gucci, Valentino, Fendi, Napapijri, Gas, Replay, Diesel, Energie, Sixty, Miss Sixty stb. Ezek mind olasz markak!
avatar
italianfashion
-
2011.07.31. 19:36
14
Az olaszok a legjobbak a divatban. Mr 3. alkalommal jrtam kint s ott ltszik az embereken hogy szeretik a divatot s nem is sajnljk r a pnzt! Kint sokkal tbb mrka van mint amirl itt hallunk mindig: Armani, dolce&Gabbana. Csak azok nem vilghrek mg, de nagyon j ruhkat ksztenek (j drgn).
avatar
andy
-
2011.05.28. 20:25
13
Az olasz stlus senkivel nem hasonlthat:)
avatar
Adrihanna
-
2011.05.24. 15:21
12
Molly : ebbl tudsz mindent ;P hehe..
n nagyon szeretem ha valaki ezt a stlust kpviseli..
avatar
Natalie
-
2011.05.24. 13:28
11
Nagyon j cikk..! Az olaszokat tartom a legjobbnak n is.
avatar
Molly
-
2011.05.24. 13:03
10
Az olaszok azok olaszok... :) Szeressk a kifinomult zlsket. :)
avatar
Csili
-
2011.05.24. 04:57
9
divatban k az szok ;)
avatar
SzalaiGabor
-
2011.05.23. 22:46
8
Engem meglep hogy mennyire sok olasz frfidivat mrka van..
avatar
anntwilight
-
2011.05.23. 19:01
7
ezek kzl az emporio armanit ismerem legjobban, az nagyon j :) meg gy ltalban is j az olasz divat...
avatar
Huszti
-
2011.05.23. 17:31
6
Kiton zlet nagyon szp!
avatar
Tompi
-
2011.05.23. 17:00
5
Dolcra kvncsi leszek, de attl flek nem lesz elg hozz a kis pnztrcm :D
avatar
andy
-
2011.05.23. 15:37
4
A legjobb mrkk mind olaszok :)))
avatar
Xnorbi
-
2011.05.23. 14:21
3
Ezeknek a mrkknak a min. felt nem is ismertem eddig :O
avatar
Zelda
-
2011.05.23. 12:49
2
Divatban az olaszok a legjobbak!
avatar
Adrihanna
-
2011.05.23. 12:43
1
utols mondatra reakcim csak ennyi volna: na az biztos =)
Tom Ford zak a YOOX knlatban
Tom Ford megérkezett a YOOX-ra! Ha már régóta vágysz ruhadarabra a világ jelenleg egyik leginnovatívabb tervezjétl, akkor most itt a lehetség...

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A folyamatosan kiújuló izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy újabb fordulóponthoz érkezett, közben Michael Jackson Thriller cím albuma világsikert ért el, Steven Spielberg E.T.-je pedig Golden Globe-ot nyert.