A nyár leghűsítőbb édessége
A fagylaltozás története
47 hozzászólás
Szabó Adrienn    2010.06.27

A legnagyobb nyári kánikulában gyakran eszembe jut, milyen szívesen kiállnék a hóba és kinyújtanám a nyelvem arccal az ég felé fordulva, mint még pöttöm koromban. Nos valahogy így érezhetett az a kínai ember is, aki rájött arra, nagyjából 5000 éve, hogy a hó a legfrissítőbb hideg nyalat a hőségben. Persze lehet, hogy a feltalálás egészen máshogy zajlott, de gyerekként roppant nagy élvezetet nyújtott számunkra a hóemberépítés mellett hatalmasakat harapni a hógolyókba.

Ma már rengeteg dologról elmondhatjuk, hogy nem találtunk ki nagyot mi, mai emberek, mert már akár több ezer évvel ez előtt is ismert dologról van szó. Egész egyszerűen ez zajlott le a fagyi történetében is, csak modernizálódott a hideg nyalat. Persze vitatott, hogy ki is volt az az őrült elme – utólag nagyon hálásak lehetünk neki – aki kitalálta, hogy gyümölcslével meglocsolt, fűszerezett hógolyót fog nyalogatni. Egy azonban biztos, a történelem során sok helyen hallhattunk a hideg csemegéről. Ázsiából az arabok és a perzsák hozták el az európai népek számára a fagylaltot, amely hatalmas sikert aratott szerte a világban.


Egy kis történelem

Heliogabadus császárról feljegyezte a krónikás, hogy minden évben hozatott magának havat a hegyekből és azzal hűtötte testét és italát is. A leírások alapján a császár igencsak túlsúlyos ember volt és gyakran kergette a nyári hőségben a gutaütés, ő is a fagyival védekezett a meleg ellen. Hogy a császároknál maradjunk, Nérót is illik megemlíteni, aki képes volt több száz kilométeres távolságból jeget hozatni, hogy nyári frissítőjébe keverve elfogyaszthassa. Többek közt ő volt az első, aki fagylaltozott, a kedvenc íze, a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagyi volt.

Nagy Sándor és Napóleon nevét is muszáj megemlítenünk, akik a hadsereg élénkítésére alkalmazták többek közt a fagylalt korbéli ősét. Nagy Sándorról azt is feljegyezték, hogy a tábor területén hatalmas jégvermeket ásott, majd megtöltötte jéggel és tölgyfa gallyakkal fedte be. Ez hasznos volt az élelmiszer ellátmány hűtésében, tartósításában és a hőségben a tábor területét is hűtötte, így nem merítette ki a forróság a katonákat. Megállapíthatjuk tehát, hogy a fagyi rendkívül hasznos, ugyanis két híres sereg sikereihez is hozzájárult a történelem során. Ne feledkezzünk meg a törökökről sem, hogyan is hagyhatták volna ki pont Konstantinápolyban a fenséges fűszerekkel és nap-érlelt gyümölcsökkel vegyített finomságot a napi menüből. Ott is használták a jégvermet, így egész évben fogyaszthatták a hűsítő nyalánkságot, erről egy francia utazó, Bellon számolt be. Javasolta a francia udvarban és a cukrászi körben, hogy alkalmazzák a technikát, de a giaciér (=jégverem) száz évvel később vált ismertté a francia szótárban. Persze a francia uralkodói ház sem maradhatott el a jéghasználatban. III. Henrik uralkodása alatt rendeletbe foglaltatott, hogy elegendő mennyiségű jégnek kell a királyi konyhán a szakácsok rendelkezésére állnia az év minden szakában. A rendelet azt is magába foglalta, hogy az uralkodó ételébe és italába tilos belekeverni a jeget, azt egy külön tálban kell felszolgálni és a király maga keveri ízlése szerint, ha úgy kívánja.


Egy kis egészségügy

Sokszor javasolta már háziorvosom, mikor bakteriális torokgyulladásom volt, hogy sürgősen adjak egy kis hideg zuhanyt egy finom jegeskávéval, vagy egy hatalmas gombóc fagyival a baciknak. Ugyanis vannak olyan baktériumok, melyek bacibulit tartanak torkunkban és egy hidegfront hatására kipucolódnak a környékről is. Nos ezt a régiek még nem tudták bizonyítani, de biztosak voltak abban, amit tapasztaltak, hogy bizonyos betegségek gyógyítására alkalmas a fagylalt, jégkása és egyéb korbéli jeges készítmények. Már Hippokratész is orvosságként ajánlotta betegei számára. I. Ferenc és V. Károly egy közös úton voltak Nizzában, amikor is szemtanúi voltak annak, hogy az udvari orvos felírja receptre a fagyit. Mivel a hideg nyalat újdonság volt a korban, így rengeteg támadója akadt, de az orvosok a hideg csoda védelmére keltek és fellendítették a forgalmat.

Az első fagyizó

a világ első fagylaltot forgalmazó kávézója a Florensi Procope Couteaux nevéhez köthető. Először ő gyártott fagylaltot különböző ízekben, méghozzá Olaszországban. A mai napig az olaszok vezető szerepet játszanak a fagylaltkészítés mesterségében. Nápoly a fagyi csodaországává vált, a gelato-k, a grandinata-k, a cassata-k, a parfetto-k és a többi krémes hűsítő finomság fellegvára lett. De térjünk vissza Couteauxhoz, Párizsban, megalkotta az első irodalmi kávéházat, "Café Procope" néven. Rengeteget vendégeskedett nála Voltaire, Rousseau és Diderot is. Ki tudja, lehet, hogy műveikhez egy-egy fagyi járult hozzá ihletként. A citromfagylalt őse is itt született, Couteaux úgy szolgálta látványosan és ízlésesen szolgálta fel a limonádét, előre fagyasztott állapotban. Akadtak ám vetélytársak, méghozzá az előkelő réteget fagylaltcsodáikkal kápráztató Foi és Le Févre, a munkáikat elismerték, mind az ízvilág mind a forma vonzotta a fényűzésre vágyó arisztokráciát. Az legforradalmibb változás a 18. században történt, amikor tejtermékeket és tojást kevertek, így krémessé, lággyá vált a hideg nyalat állaga.


A fagylaltozás tehát egy a történelemben mélyen visszanyúló édesség. Mára az ízek, a színek, a díszítések, a tálalási módszerek és a fagylaltot kiegészítő édességek és termékek széles választékát tudhatja magáénak a világ. A hűsítő nyalánkság pedig megkönnyíti a nyári kánikula elviselését.

7,477,800 Huf / 24,200 Eur
9,857,100 Huf / 31,900 Eur
Kristen Stewart megjelenĂŠsĂŠt igen erős kritikĂĄk szoktĂĄk ĂŠrni, lezser, kĂśnnyed, laza hĂŠtkĂśznapi viseletei miatt. SzĂźletĂŠsnapja alkalmĂĄbĂłl egy rĂśvid ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄst olvashattok a legemlĂŠkezetesebb ruhĂĄirĂłl.
Rajongsz KristenĂŠrt? SzeretnĂŠl Ăźzenni neki? Rajtunk keresztĂźl Ă­rhatsz kedvencednek!
Mivel az utĂłbbi időkben egyre gyakrabban esik szĂł ilyen-olyan mĂłdon a bulvĂĄrmĂŠdiĂĄrĂłl, ezĂŠrt Ăşgy dĂśntĂśttĂźnk, hogy egy asztalhoz ĂźltetjĂźk a Starity ĂŠs a Trendmagazin vezetőjĂŠt.
avatar
alawa
-
2010.07.21. 13:05
48
jégkockás shake? na neee :S
avatar
Sammy
-
2010.07.20. 23:02
47
Karessz: Főleg ha még a sok jég miatt a szívószál is eldugul :S Ezért van külön elnevezés is: Fagylalt vs Jégkrém. Nem ugyanaz. Én mindkettőt szeretem, főleg amiben van vanília. :-)
avatar
jazmina
-
2010.07.19. 21:55
46
Inkább ne legyen hideg, de ne nekem higítsák fel a fincsi narancslevem :))
avatar
Karessz
-
2010.07.19. 19:44
45
greenclub: Shake csak akkor jó ha krémes-tejes módon van elkészítve, jéggel egyenesen szörnyű! Felhígítja és ízetlen lesz. :/
avatar
intel
-
2010.07.19. 15:38
44
pedig kell bele jegkocka, mert a frissen facsart narancs sose lesz hideg :)
avatar
Adrihanna
-
2010.07.19. 13:08
43
én sem szeretem most a jeget =( torokgyulladás és 38,5 (már csak ennyi) nyár közepén és hétvégén elvileg utazom.. remek.. nesze neked fagyi invázió...
avatar
jazmina
-
2010.07.19. 12:36
42
Jégkockás?? Még szerencse, hogy eddig olyannal nem találkoztam!
Én azt is utálom, ha a frissen facsart narancslébe vagy egyéb gyümölcslébe jeget tesznek...
avatar
greenclub
-
2010.07.18. 12:39
41
Shake jó, ha profin van elkèszítve, de a jégkockás verziót utálom :S
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 23:21
40
hmmmm tavaly egész nyáron minden éjszaka azt nyomattuk =$
avatar
alawa
-
2010.07.17. 23:19
39
ezért jó a minőségi gombócos krémes fagyi, vagy pedig amit még nagyon szeretek a Shake :)
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 20:16
38
nem szeretem a vízfagyit csak az ilyen ice teasat meg régen a kaktusz volt a mindenem =$ hihi..
most a krémesebb fagyikat szeretem
jégkrémből pedig a magnum white jöhet vagy a mövenpick (asszem így írják) szőlős =)
avatar
szelina
-
2010.07.17. 18:46
37
alawa: na azok a jégkrémek csak arra jók hogy begyulladjon a torkod.. ha egyből megeszed jéggé fagysz, ha elolvad akkor vízzé válik :S
avatar
alawa
-
2010.07.17. 18:13
36
Adri: inkább azok a nagyon hideg jeges jégkrémpálcikák nem jók, attól én is mindig kifekszek :D

marcipnáos csokis fagyi. hmmmmm az nem egy bonyolult mutatvány, csokoládéfagyira vagy ráolvasztasz marcipánt vagy pedig lehet kapni mintás kis marcipánokat és azt ráteszed a tetejére :)
avatar
Zoldalma
-
2010.07.17. 18:09
35
Akárhol van én olyat még nem ertem :D marcipános.. csipkebogyós.. én ált. megmaradok a jól bevált erdei gyümölcs vagy citromos fagyinál :-)
avatar
jazmina
-
2010.07.17. 17:46
34
Juj marcipános fagyiiiiiiiii, hol van olyan???
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 16:14
33
nagyon óvatosan kell fagyizni annak aki énekel. amúgy hozzá lehet edzeni magad. én pl mindig egyre többet meg egyre lazábban be mertem belőle vágni és onnantól nem gyullad be, de ha kimarad egy 3-4 hónap és nem fagyizom akkor úgy begyullad a torkom h ihaj.. :S
avatar
alawa
-
2010.07.17. 14:20
32
Adri: egyik barátnőm is énekelget, és őt is eltiltották a hideg koktéloktól meg a fagyiktól, de nem igazán érdekli :D ez különben is hülyeség
ha mértékkel és ésszel fogyasztod mi bajod lenne tőle?
avatar
andy
-
2010.07.13. 12:52
31
en ezt a nagy meleget csak jo hideg fagyikal tudom tulelni.. foleg a jegesebb gyumolcsfagyik a jok ilyenkor
avatar
gabesz21
-
2010.07.07. 22:29
30
Karessz: hmmmmmm ezt megjegyzem :D
avatar
Toma
-
2010.07.07. 14:12
29
ez állítólag tényleg így van :D
avatar
Karessz
-
2010.07.04. 17:21
28
Valahol azt olvasta a párom hogy a fagyi nem annyira hizlal, mivel hideg, és a szervezet előbb felmelegíti és ez is energiába kerül. Ezzel nyugtatjuk magunkat. :D

Nekem a csokis-marcipános a kedvencem :)
avatar
Adrihanna
-
2010.07.04. 16:42
27
ezer örömmel Toma, de mondjuk ehhez elengedhetetlen, hogy elfáradjon a fiatal úr végre budapestre!!!! khmmmm.. ja és az énekeljek fel valami számot a gépen az nem járható út, mert úgy nem olyan szép... =)))))))
avatar
Toma
-
2010.07.04. 13:26
26
Adri majd egyszer énekelhetsz nekem ha iylen ...csengő-hangod van :P
avatar
Adrihanna
-
2010.07.03. 22:33
25
oh nekem van :((( nekem mióta az énektanárom elmondta mit csinálok a hangszálaimmal és hogy romlik az énekhangom az óta van.. de ha egyszer jólesik? nem fogok nem enni, csak óvatosan kell nem beleharapni és lenyelni, hanem szépen =)))

de hahó Jázmina! hol ettél olyan csipkebogyósat????!!!!
avatar
jazmina
-
2010.07.03. 22:16
24
Cukorka nem igazan aggodom, mert nyaron mast nem nagyon kivanok a fagyin kivül, alig van etvagyam, szoval örülök, hogy valamit meg tudok enni :)
Na jo a gyümölcsök is meg jol esnek ilyenkor. De nincs büntudatom abszolut.
avatar
Blackjack
-
2010.07.03. 22:08
23
Whisky-s fagyi? Nade Toma!!! :D
avatar
Toma
-
2010.07.03. 19:58
22
nekem a legfinomabb fagyim...a deák utcai fagyizóban esett..évzáró után..whisky-hab-os fagyi *.*
azóta nem ettem :(
avatar
cukorka
-
2010.07.03. 19:07
21
Jazmina nem félsz attól hogy ennyi fagyit eszel? végtére ez is édesség.. én nem merek sokat fagyizni, de ha eszem is mindig bűntudatom van :O

Adrihanna: :DDDD elképzelem ahogy ott válogatsz.. ööö és ebbe mi van, ááá nem elég designos , nézzük meg a mááásikat mondjuk legyen .. :DD
avatar
Adrihanna
-
2010.07.03. 14:49
20
igen, de szerintem ez nagyon jó =) akkor nem szeretem, amikor kilométeres sor áll mögöttem és én meg válogatnék és kérdezném az eladót, hogy mi milyen? mibe mi van? (már a fantázianevesekbe) és közben öten hátulról nyomják hogy mit variálsz? siess már!
avatar
alawa
-
2010.07.03. 12:19
19
lényegében határtalan féle fagyi van ma már...
Modern Ungaro Homme ing
Remek döntés volt a YOOX részéről, hogy az Emanuel Ungaro által alapított Ungaro Homme márkát is elérhetővé tette a kínálatában. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a néhány napja elérhető, 2012 spring/summer kollekciók egyik legszebb ingjét mutatom be számotokra.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
MĂĄrcius 21-ĂŠn kerĂźlt megrendezĂŠsre a TrafĂłban az ÁthallĂĄsok cĂ­met viselő konferencia ĂŠs beszĂŠlgetĂŠs, melynek legfőbb cĂŠlja az volt, hogy bemutassa a KĂĄdĂĄr-rendszer utolsĂł ĂŠvtizedĂŠnek kultĂşrĂĄjĂĄt vagy ellenkultĂşrĂĄjĂĄt.