Trendmagazin

A fekete mindig menő

Összeállítás all black órákról

2011.04.19 | Kirschner Dávid

A fekete színt gyakran az elegancia, de ugyanígy a férfiasság színének is tartják. Csupán egy-két évvel ezelőtt indult meg az órakészítésben is egy olyan vonal, amely a teljesen fekete időmérőket az erő, teljesítmény, minőség szimbólumává igyekszik varázsolni, nem kevés sikerrel. Ezek közül szemezgettünk.

A hajózáshoz közel álló svájci Corum szinte összes típusa masszivitást és erőt sugároz a nagy mérete, és a durván levágott élei miatt. Legismertebb típusának, az Admiral’s Cup-nak is megjelent a teljesen fekete, limitált verziója, ez a Black Hull 48. Az óriási, 48 milliméter átmérőt sötét tónusú tok, számlap és szíj még ijesztőbbé teszi. A PVD bevonatú tok robusztus, és mellőz minden felesleges elemet, kizárólag az indexek grafit szürkék, a tengerészeti zászlók színeit ez esetben nem hagyta meg a gyártó.

Corum Admiral's Cup Black Hull 48

A letisztult formavilág a hatalmas mérettel párosulva remek összképet ad, egy mindent túlélő időmérő benyomását kelti. A sokszögű számlap elrendezése a megszokott, a segédszámlapokat a hármasnál, hatosnál, és kilencesnél találjuk, a dátumablakot a négyes és ötös között. A titánból készült tok 300 méterig vízhatlan, kizárólag a külső ráma készült vulkanizált, strapabíró gumiból. Az óra működéséért a CO753 nevű automata szerkezet a felelős, mely 27 köves, és akár 42 óra járástartalékkal bír. Az óra egyetlen hibája, hogy kizárólag Amerikában került forgalomba, 8500 dolláros listaáron.

A mindig újabb és újabb limitációkkal, variációkkal és újításokkal előrukkoló Hublot sem marad ki a „fekete-versenyből” , valójában már egy sor teljesen fekete órát gyártottak. Ezek között találjuk a King Power Split Second Black Magic-et. A hatalmas, teljesen kerámiából készült tok 48 milliméteres, megerősített csavarok tartják össze. A zafírüvegen keresztül megfigyelhető számlap négyzetes mintázatú karbon, a gumiszíj pedig széles, és igen erős. Az óra meghajtásáról az Hublot saját gyártású, HUB4143-as szerkezete gondoskodik, mely járástartalék kijelzővel is fel van szerelve.

Hublot King Power Split Second Black Magic

A „split seconds” ( más néven „Rattrapante” ) szerkezet lényege, hogy két másodpercmutatója van, amik egymástól függetlenül, valamint párhuzamosan is képesek működni és mérni az időt. A limitált modell ára 20 000 euró körüli.

Az Hublot másik fekete szépsége az idei Baselworld-ön bemutatott Big Bang All Black Carbon. Az óratok 44 milliméteres, és teljes egészében szénszálas kialakítású, olyan, mint amit néhány korábbi Big Bang számlapján is láthattunk, ráadásul matt. A karbonizáció sportossá teszi a luxus órát, mégis, ahogy a fény megtörik rajta, nagyon csillog. A fekete nikkel indexek, és a fekete, aligátorbőr hatású szíj kivételével az egész időmérő szénszálas, az áthajtózár, a korona és nyomógombok pedig PVD bevonatú acélból vannak.

Hublot Big Bang All Black Carbon

Az óra inkább a külsejében nyújt újat, a szíve a HUB4100-as automata szerkezet, mely 28 köves, 252 komponensből áll, és összesen 42 órán keresztól jár teljes felhúzottsággal. A hamarosan kapható karóra 15 500 euróért lesz megvásárolható.

Az 1860-ban létrejött, és az alapítóról elnevezett svájci Chopard hosszú évtizedek óta készít minőségi karórákat a felső kategóriában. Egyik legnépszerűbb sorozata a Mille Miglia, a luxus sportkarórák kollekciója, aminek külön készült egy 1000 darabos limitációjú darabja, a Speed Black Chronograph. A 44 milliméter átmérőjű nemes acél tok DLC bevonatú, aminek köszönhetően egyrészt karcolhatatlan, más részt különleges hatású a tok fénye. Mindkét oldalon zafírüveggel zárt, és 100 méterig vízhatlan. A szerkezet nem a Chopard fejlesztése, hanem módosított, egy Valjoux 7750 -es alapjaira épült, ami 48 órányi járástartalékot teljesít, és COSC tanúsítvánnyal rendelkezik.

Chopard Mille Miglia Speed Black
Chronograph

Mivel egy vérbeli sport kronográf, így a lünettán egy tachográf skálát is találunk, emellett pedig az indexek és a számlálók stílusa egy műszerfalat idéz. A hatosnál, a kilencesnél és a tizenkettesnél elhelyezett segédszámlapok sorrendben az órákat, másodperceket és perceket jelzik ki, a hármasnál egy nagyító emelkedik ki az üvegből. A zafírüveg külön érdekessége, hogy a 6-os és a 12-es számok nem a számlapon vannak, hanem az üvegbe vannak karcolva. A szíjtartófülekhez egy tüskecsattal szerelt gumiszíj csatlakozik, ami stílusosan egy 1960-as évjáratú Dunlop versenygumi mintázatát kapta meg. A sportkronográf minimum 6000 dolláros áron vásárolható meg.