Nagyban csökken a hivatásosok szerepe az egyre olcsóbbá váló fényképezőgépek miatt
A fotózás manapság - interjú
34 hozzászólás
Oroszvári Péter    2012.07.11

Fejes Viktort, és Lénárt Gábort, a Tripodcast fotós rádió szerkesztőit kérdeztük ki a műsoraikról, a fényképezés mai helyzetéről, munkájukról, és tanácsaikról. Nem csak fotósoknak!

Mi a Tripodcast, és miért indítottátok el? Kiknek szól?

Közös válasz: A Tripodcast jelenleg Magyarország egyetlen fotós podcastje. Az egyértelmű, hogy fotósoknak szól, de amit szeretnénk elérni vele, hogy minden fotósnak szólhasson; ne csak kezdőnek vagy csak profinak. Ezt igyekszünk úgy megvalósítani, hogy nem tanítani szeretnénk vele direktben, hanem vendégeket hívunk és tapasztalatokat osztunk meg. Különlegessége lesz a Tripodcastnek, hogy nem csak fotós vendégeink lesznek, hívunk majd meg sminkest, fodrászt, marketingszakértőt, művészeti vezetőt, stb.: mindenkit, aki valamilyen szinten kapcsolódik a témához. Ezt pontosan azért tesszük, mert nagyon egyoldalról halljuk általában a dolgokat, de fontos megismerni azt a perspektívát is, amit a rokonágakban dolgozók tudnak nyújtani.


Mi a célotok vele, mit szeretnétek ezzel elérni a jövőben?

Lénárt Gábor: A cél,hogy kidumáljam magamból a fotózással kapcsolatos dolgokat minél sűrűbben. A blogomba írogatni nem ugyanaz, ez sokkal személyesebb, és egyszerűbben is elmondhatom, amit szeretnék. Vágatlanul, minden hibámmal együtt, szerkesztgetés nélkül ismerhetnek meg az emberek minket, amit én nagyon jó dolognak tartok. Már olyan kis dolgok is nagyon érdekesek, amikor egy, csak netről és képei alapján ismert embernek meghallod a hangját.

Fejes Viktor: A személyes cél egyértelműen az, hogy minél többet tanuljunk a saját műsorunkból. Minden egyes alkalommal, amikor leülünk és beszélgetünk egy-másfél órát, tanulunk valamit egymástól, vagy szimplán magunkról/magunktól, és úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a vendégektől mennyit tanulunk – megsúgom: rengeteget. Azt szeretnénk elérni, hogy legyen egy hely a fotósoknak, ahova szeretnének majd jönni beszélgetni; ahol megoszthatják az élményeiket, és kifecsegik azokat a titkokat, amiket már régen meg kellett volna osztaniuk. Hiszem, hogy fölösleges titkolózni, pedig rengetegen teszik. Azonban, ha elárulod a titkaidat, azzal másokat is segítesz, és Neked menned kell újabb titkokat gyártani – és ez igencsak motivál a fejlődésre.

Fejes Viktor
Fejes Viktor

Mivel foglalkoztok, mit fotóztok főként?

LG: Én főként portré és divat fotós vagyok, de adott esetekben néha mást is bevállalok, ha rendesen megfizetik és látok benne potenciált. Persze az én munkám sem csak a fotózásból áll, nagyon sok előkészülettel és szervezéssel jár egy-egy ilyen alkalom, nagyon nehéz sok embert egyszerre összehangolni úgy, hogy mindenki pont akkor és úgy dolgozzon a kezed alá, hogy a lehető legjobb dolog süljön ki belőle.

FV: Én reklám- és koncepciófotós vagyok, amelynek nagy része az utómunka. Ez alatt fejek polírozását, hátterek cserélését értem – tehát bármit, amitől a fotó “tökéletes” lesz. A reklámfotózás lényege a “hibátlan” munka, ezt igyekszem elérni nap mint nap, és minden nap elbukok a saját szememben. A koncepciófotózásban pedig kiélem a mindenféle ferde hajlamaimat. Ilyen egyszerű.

Fejes Viktor: A négy alapelem
- víz
Fejes Viktor: A négy alapelem - víz

Szoktatok ihletet meríteni a vendégeitek képeiből?

LG: Igen, de nem csak a vendégek képeiből, hanem mindenki máséból is. Nagyon sok képet megnézek a neten nap mint nap, és mindből inspirálódok.

FV: Persze, de ezt úgy mondom, hogy nem csak a vendégek képeiből, hanem minden képből. Ezáltal lehet tanulni mindenből; de szó szerint: a jóból és rosszból.

Hogyan, mikor kezdtetek el fotózni?

LG: A fotózás előtt már Photoshopban próbáltam különböző grafikákat és hasonló dolgokat megvalósítani, magyarul kisérletezgettem a programmal, de a végső áttörés akkor jött,amikor megvettem az első fényképezőgépem, 2008 nyarán. Onnantól kezdve nem volt megállás, teljesen a szerelmese lettem a fotózásnak, és a designolást és hasonlókat pedig véglegesen megszüntettem.

FV: Huh, rettentő szentimentális leszek, de úgy gondolom, hogy a fotósok általában életük kezdete óta fotóznak. No nem a szószerinti értelemben, de amolyan megfoghatatlan módon mindig vonzódnak egy-egy jó képhez, majd később rájönnek, hogy “Áhá! Miért nem próbálom meg én megcsinálni?” – és akkor kezdődik a katasztrófa. Nekem ez a pillanat két éve történt meg, amikor is hirtelen felindulásból 1 hónap alatt szereztem kb. hat darab filmes gépet, és egy olyan fél évig csak filmre fotóztam. Kemény volt az a fél év, de rettentő módon élveztem; filmet ettem és lélegeztem; mindent azon tanultam meg, még vakuzni is – na az a nagy kihívás.

Fejes Viktor: Moodboard
Project - Kriszti
Fejes Viktor: Moodboard Project - Kriszti

Mire figyeltek oda leginkább egy fotó elkészítésénél?

LG: Nagyon sokmindenre. Lényegében, hogy mindenki olyan jól élje meg a fotózást, mint én. Én olyan dolgokra is odafigyelek, amikre egyébként nem is biztos, hogy kellene: hogy a sminkes se unatkozzon a sarokban, mikor zajlik a fotózás, hogy a werkfotók is jók legyenek, stb. Ha kint fotózunk, akkor a helyszín és az időjárás változására is figyelni kell, az idegenekre akik körülöttünk vannak; a ruhára, a hajra, a sminkre, a pózokra, mindenre. Ha stúdióban fotózunk, akkor fontos, hogy a zene olyan legyen, amit a modell szeret, és felszabadul tőle.

FV: Amire mindenféleképpen odafigyelek az az, hogy legyen valami koncepció. Ha az nincsen, akkor csak szorongatom a gépet, mint egy csimpánz, miközben fel-alá sétálgatok motyogós stílusban. Ha a koncepció megvan (akár fejben, akár papíron), akkor az egyetlen célom, hogy ugyanaz legyen a végeredmény, ami a fejemben van. És talán amire a legjobban odafigyelek, hogy ne legyen sietség.

Milyen vicces, érdekes, kellemes élményekkel lettetek gazdagabbak a fotózásaitok során?

LG: Nagyon sok ilyen élményem van, szinte felsorolhatatlan, pont az ilyenek miatt fotózok embereket. Ezeket át kell élni és érezni, nem igazán lehet elmesélni. Például amikor már elment a sminkes meg mindenki, és végig kettesben fotózunk a modellel. Amikor kint állunk az utcán ketten, az éjszaka közepén, esőben és nézzük vissza a képeket, de ezután még mindig csináljuk, és egyikünk sem panaszkodik, mert élvezzük. Vagy amikor egyszerűen lefekszünk a fűbe és közös képeket csinálunk, csak a vicc kedvéért. Vagy amikor egy medencés fotózáson, egy luxus házban rácsodálkoztunk, hogy mi minden van a hűtőben, amire előzetesen azt mondták, hogy bármit fogyaszthatunk belőle. Ezek az összenézések, az emberek tekintetei és a boldogság, amit a modelleim arcában látok fotózás közben, nekem ezek tartoznak a kellemes élmények közé, mert ezek vannak az én arcomon is. Vicces élmény még amikor a rendőrök vagy idegenek odajönnek hozzánk, hogy mit fotózunk éppen. Ilyen szituációk is számtalanszor előfordultak már.

FV: Hmm, a sok szétfagyás mellett? Viccet félretéve én ilyenkor mindig csak egy dologra tudok gondolni. Amikor először vakuztam filmes géppel. Hát az egy élmény volt. Aki nem tudná milyen, annak összefoglalom: olyan, mint vakon vezetni egy hatalmas repülőt, amiről nem tudni, hogy zuhan vagy emelkedik. Pont a filatori gátnál voltunk, és koromsötét volt (persze éppen szétfagytunk), én meg ott lépdeltem ki a métereket, amiket fejben számoltam ki a vaku irányszámából, és erejéből. Végül az összes kép tökéletesen exponált lett. Máig nem felejtem el azt az érzést, amikor hoztam haza az előhívott filmet, és szkenneltem be, majd ugráltam és fókahangokat hallattam, hogy “yeah, sikerült!”.

Lénárt Gábor
Lénárt Gábor

Kit fotóznátok le legszívesebben a nagyvilágból, és milyen körülmények között?

LG: Palvin Barbit mindenképpen, de mellette nagyon le szeretném még fotózni Erin Heathertont és Rihannát is. A szituációt pedig akkor kitalálnám, ha lehetőségem lenne bármelyiket is fotózni közülük...

FV: Ismét kicsit szentimentális talajra hajtanék, de a legszívesebben a kedvesemet fotózom akármilyen körülmény között. De rajta kívül két embert mondanék, akikért most azonnal repülőre ülnék: Michael Jordan és Zachary Levi.

Vannak kedvenc fotósaitok, példaképeitek?

LG: Igen, nagyon sok ilyen van, hiszen eszméletlenül sok fotós van, aki jobb nálunk, és imádom nézegetni a képeiket, tanulni belőlük. Aaron Nace például közös kedvencünk Viktorral, sokszor meg is volt említve a neve a Tripodcast adásaiban. Néhány nevet mondanék csak mellé, mert ez tényleg felsorolhatatlan: Lara Jade, Anastasia Volkova, Rosie Hardy, Annie Leibovitz, stb... Rajtuk kívül pedig van néhány személyes fotós ismerősöm, akiknek szintén nagyon szeretem a képeit.

FV: Nekem csak az van. Úgy értem, Ralph Waldo Emerson azt mondta, hogy “minden ember akivel találkozom valamiben jobb nálam”, és én igyekszem ezen elv szerint élni. Persze nem mindig sikerül. De hogy soroljak fotósokat: Zack Arias, Jeremy Cowart, Aaron Nace, Dean Bradshaw, Anthony Mandler... és még sokan mások.

Lénárt Gábor: Tanács Anikó
Lénárt Gábor: Tanács Anikó

Mik az előnyei és hátrányai annak, hogy manapság nagyon olcsón hozzáférhetőek a fényképezőgépek?

LG: Igen, nagyon olcsók, akár 10-20 ezer forintért is lehet kapni már jó minőségű kompaktokat. Viszont a komolyabb fotózás nagyon drága. Sőt, szerintem az egyik legdrágább hobbi a világon, ha leszámítjuk a Ferrari- és yacht-gyűjtögetést... Előnye, hogy mindenki tud fotózni már, mert a technikai feltételek megvannak, onnantól már a tehetségen és a látásmódon múlik. Hátránya pedig pont ugyanez, hogy mivel manapság már mindenki könnyedén, egy gombnyomással tud automatán, jól kiexponált képet készíteni, nem alkalmazza a hivatásos fotóst, mert fogalma sincs, hogy léteznek olyan dolgok is, hogy kompozíció, vagy világítás. Az átlagember azt hiszi, hogy a profi fotós is ugyanúgy csak lenyomja a gombot, mint ő. További hátrány még, hogy a profibb fotósok is ugyanoda publikálnak (pl. Flickr, Facebook), mint az összes többi ember. Naponta több tízmillió képet töltenek fel manapság, és ezek közül nagyon nehéz kiemelkedni.

FV: Nem vagyok egy gazdag ember, de számomra a fényképezőgépek egyáltalán nem olcsók. De tegyük fel, hogy a belépőszintű gépek olcsók. Erre csupán azt tudom mondani, hogy a fotózásban azt kapod, amiért fizetsz. A belépőszintű gépekkel sincsen baj, hiszen azok manapság már igencsak fejlettek, de mindennek megvan a maga felhasználási területe és célja. A technikai fejlettségből adódóan az egyik legnagyobb előny az “olcsóságból” fakadóan, hogy könnyű jó géphez jutni; nincs szükség milliókra. Természetesen, a hátránya is ugyanez: túl sok ember jut olyan géphez, amire nincsen szüksége.

Mennyire fontos szerintetek a technika?

LG: Legtöbbször jól jön, ha minél jobb gép van az ember kezében, de ez egyáltalán nem fontos. A leglényegesebb a látásmód, és ha az megvan, akkor nem állhat az ember útjába semmi sem, főleg nem a technika.

FV: Semennyire.

Lénárt Gábor: Lenke
Lénárt Gábor: Lenke

Mit szóltok a közösségi portálokon elterjedt pózolós fotókhoz?

LG: Nem nagyon van erről konkrét véleményem, mert próbálom elkerülni azokat a dolgokat, amik nekem nem tetszenek. Nem csak a közösségi oldalakon, de az interneten is nagyon sok szemét van, ezeket egyszerűen ignorálni kell, és csak a fontos dolgokkal foglalkozni. Ezek a “tükörben pózolós fotók” is olyanok, hogy van egy divat, ami után megy az a néhány ember. Majd megunják, vagy jön egy újabb divat, amit majd követni fognak. Ezekkel én nem nagyon szoktam foglalkozni.

FV: Én őszintén semmit. Sokszor még az üzeneteimre sincs időm válaszolni, de amikor marad egy kicsi és esetleg azt valamelyik közösségi portálon töltöm, miért foglalkoznék azzal, hogy a másiknak milyen a fotója? Ha neki az tetszik, mi jogom van azt megkérdőjelezni. Mások az én 365 napos projektemre mondják, hogy magamutogató.

Mit gondoltok a telefonos fotózásról?

LG: Én szeretem azt a tudatot, hogy mindig nálam van egy fényképezőgép. Bár a telefonomnak eléggé rossz minőségű a kamerája, de ennek ellenére is használom az Instagramot, mert néha belefér egy-egy mobilkép, ha rámjön a fotózhatnék, és nincs nálam a fényképezőgépem. Ezen kívül a telefon hatalmas előnye, hogy azonnal megosztható a vele készült kép. Nem egyszer volt már, hogy emiatt telefonnal fotóztam le egy werkfotót úgy, hogy közben nálam volt a fényképezőgép is.

FV: Szerintem poén. A fotózás minden formáját és fajtáját szeretem, és valóban az egy jó dolog, hogy mindig lehet nálam egy telefon, amit bármikor használhatok. Számomra a legnagyobb előnye az, hogy ha valami érdekes helyet találok, ahol fotóznék, akkor lefényképezem, és később berakom egy erre használatos mappába, hogy adott fotózásnál tudjam, hogy milyen helyeket ismerek.

Mit javasoltok a kezdőknek, illetve azoknak, akik el szeretnének kezdeni fényképezni?

LG: Legyenek alázatosak, ne gondolják magukról egyből, hogy fotósok, csak mert van egy fényképezőgépük. Legyenek kritikusak magukkal szemben, próbálják objektíven szemlélni a képeiket, és felismerni a hibáikat, majd kijavítani azokat. Fotózzanak sokat, de ne töltsenek fel egymillió képet az első nap, amikor megvették a fényképezőgépet: próbáljanak szelektálni, és tíz képből max. egyet megosztani. Nézegessék más fotósok képeit, nem szégyen tanulni a jobbaktól, menjenek néhány internetes fotós fórumra, ahol kritikát kaphatnak a képeikre, és ne sértődjenek meg rajta, hanem fogadják meg! Ja, és hallgassák a Tripodcast-et! :)

FV: Mindenképpen készülj fel, hogy ez nem egy egyszerű munka, mert több annál – egy életmód. Viszont ha komolyan szeretnéd csinálni, nem szabad elfelejtened, hogy ez valóban egy munka, és mint olyan, keményen meg kell dolgoznod érte. Kegyetlenül nehéz dolog, de három dolgot tudok javasolni. Az egyik, hogy kezdetnek vegyél pár ezer forintért egy filmes gépet, és az első pár hónapban csak azzal fényképezz – ez később rettentő nagy segítség lesz. A másik, hogy ne hallgass senkire; rám se, Gáborra se, senkire. Ha elég csökönyös vagy és kitartó, akkor végül megtalálod azt, amit keresel ebben a szakmában. A harmadik, hogy ne kövesd a csordát. Nincs értelme ugyanazt csinálni, mint mindenki más. Ez alatt nem azt értem, hogy mindenképpen az ellenkezőjét kell csinálni annak, amit a nagy többség. Sokkal inkább arra gondolok, hogy mindenki csinálja, amit szeretne, mert akármennyire klisé, belőled csak egyetlen egy van ezen a bolygón, és ezt illik kihasználni.

A Tripodcast elérhető a Facebookon, melynek legfrissebb, 9. adásában szó esik a Trendmagazin számára szóló eseményfotózásról is. Viktor képeit itt, Gábor képeit pedig itt nézhetitek meg.

Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
avatar
mandark
-
2012.09.09. 01:33
34
Landerer: talán a külföldi paparazzi, de szerintem az az egyik legszanalmasabb ága a fotózásnak. Ha folyamatosan adnak munkát akkor az esküvő és sport fotósok sem állnak rosszul. De ez csak külföldre jellemző, itthon nehéz akármelyik területen jol keresni.
avatar
landerer
-
2012.09.08. 23:52
33
Mi a az terület a fotózáson belül amivel a legtöbb pénzt lehet keresni?

Köszi
avatar
Tempation
-
2012.08.01. 00:35
32
\"További hátrány még, hogy a profibb fotósok is ugyanoda publikálnak (pl. Flickr, Facebook), mint az összes többi ember. Naponta több tízmillió képet töltenek fel manapság, és ezek közül nagyon nehéz kiemelkedni.\"

Én egy időben kacérkodtam a gondolattal hogy megtanulok rendesen fotózni, de pont ezek a dolgok tántorítottak el.. Túl sok kép készül mindenről, nagyon nehéz bármivel is kitűnni.
avatar
tSas
-
2012.07.28. 19:42
31
nortwood: Tisztában vagyok vele hogy nem lehet mindenkit meggyőzni, de ha személyes tapasztalata lesz akkor meggyői saját magát.
Attilaa: Hát ez az! Az egész gép egy mestermunka. Mutassatok még egy ilyet.. Nem véletlen hogy az Apple egyre többet ad el belőle. A Retina se csak hype, de ezt is látni kell.
avatar
brandy
-
2012.07.24. 00:37
30
Attilának van igaza én tegnap néztem és baromi jó. Mindenképp csekkoljátok mert ezután minden más kijelző ócskának fog tűnni. :)
avatar
Attilaa
-
2012.07.23. 23:47
29
látott képek alapján*
avatar
Attilaa
-
2012.07.23. 23:46
28
Szerintem nem csak a hype-ra megy,tényleg nagyon durva ,látni kell, de ezen kívül maga a gép is baromi erős majdhogynem mindenből a legjobb van benne(jó kicsit túloztam:D).De persze méregdrága és egy vagyonba kerül,annak éri meg venni aki ki is tudja termelni vele az árát... Amúgy előbb-utóbb majd csak belepakolják azt a Retinát kisebb gépekbe is.

nortwood: Nem értek a túlságosan a fotózáshoz de elvileg az új Nikon D800 kb ugyanolyan jó mint a Canon 5D MKIII, mondjuk nekem a képek alapján a Canon szimpatikusabb volt.
avatar
nortwood
-
2012.07.23. 20:46
27
vfejes: miert a fotosoknal nincs ilyen vita? canon vs nikon pl? :)

egyebkent erdekes hogy csak azok mondjak hogy mennyire nem eri meg apple-t venni akik az arat szidjak vagy ilyesmi.. aztan ha tobb penze lesz es vesz akkor mar az ellenkezojet mondja :)

Tsas: hidd el hogy nem mindenkit lehet meggyozni mert hiaba tetszene neki a retina macbook (ami telleg fasza) ha nincs ra haromnegyed millio ft-ja.. ez olyan mint ha egy 3-as bmw-rol menne a vita.. persze hogy csucs az azto, de akinek elerhetetlen az inkabb megmagyarazza hogy miert nem jo.
avatar
DrFly
-
2012.07.21. 21:39
26
\"Fotózzanak sokat, de ne töltsenek fel egymillió képet az első nap, amikor megvették a fényképezőgépet: próbáljanak szelektálni, és tíz képből max. egyet megosztani.\"

ezt én is sokszor tapasztalom, van hogy galériákban 5-6 oldalt végig kell lapozni mert ugyanaz a téma lett felpakolva 200 féle szögből fotózva...
avatar
tSas
-
2012.07.21. 21:39
25
vfejes: én nem harcolok, csak tettél egy kijelentést amit szerintem az Apple felhasználók 99.9%-a vitat és erre hívtam fel a figyelmet :)
avatar
vfejes
-
2012.07.21. 21:11
24
tSas: nincs szükség retinakijelzőre, kicsit overkill, az egész csak a hype-ra megy. De aki jobb szeretne sokkal több pénzt költeni egy túldicsért gépre, az bármikor megteheti. Én inkább megyek fotózni, mert úgy néz ki, nincs olyan hely, ahol nem ér el a téma a márkák harcáig. :)
avatar
mandark
-
2012.07.21. 19:25
23
tSas: természetesen ebben igazad van. Más kérdés, hogy sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak az Apple árait, és más az is, hogy szerintem azon az árszinten viszont már más gyártók gépei is hozzák ezt a szintet, kialakításban. Persze hogy milyen rendszer van rajta az meg megint más :)
avatar
tSas
-
2012.07.21. 19:19
22
mandark: Ő azt mondta hogy az Apple nem tud többet mivel ugyanazok az alkatrészek vannak benne. Én erre mondom hogy ez egy nagy tévedés, mert egy gépet nem csak az alapján kell megítélni, hiába van benne 8GB ram stb ha egy recsegő béna kialakítású a noti, vagy a kijelzője rossz, stb stb..
avatar
mandark
-
2012.07.21. 19:07
21
tSas: \"Szerinted az a mérce hogy milyen HW van benne? Nem...\" ezt nem értem, ezek szerint a színük alapján válogatnak a fotósok a gépek közt? Fotófeldolgozásra nagyon is fontos az erő a gépben, amit nyilván az Apple is, és mások is kínálnak. De a retina macbook árából vehetsz egy annál bőven gyorsabb nem apple gépet és mellé egy komoly objektívet is :)
avatar
tSas
-
2012.07.21. 18:56
20
vfejes: Nem azért adnak ki rá mert azt mondhassák hogy Apple (jó van ilyen de most arról beszélek aki munkára használja).

Szerinted az a mérce hogy milyen HW van benne? Nem... Akkor kb tök értelmetlen lenne laptopok között válogatni, mert mindben ugyanaz van. Az Apple az egész gépet maga rakja össze, pont a szoftvert is hozzáfejleszti szóval össze se lehet hasonlítani egy PC-vel.

Próbáld ki sztem az új retina Macbook Prót és visszavonod a kommentedet :D
avatar
sztyui
-
2012.07.21. 18:40
19
Igen,jó a mac,én is azt használom,szerintem is jobb,de nem feltétel. Viktor szerint meg a PC a jobb. A képek nem lesznek jobbak tőle, és tényleg nem témába vágó dolog ez a Mac vs PC téma:) Tényleg vannak sokan,akik meg a PC-t szeretik jobban. És nem azért mert nincs pénzük rá.
avatar
Attilaa
-
2012.07.21. 17:17
18
\"hát ém fotósoktól még mindig azt hallottam hogy az alma a király :D\"

Kérdezzétek csak a Handrást:D mondjuk ő csak hobbifotós:D
avatar
gery
-
2012.07.21. 16:16
17
hát ém fotósoktól még mindig azt hallottam hogy az alma a király :D
avatar
sztyui
-
2012.07.21. 11:50
16
Ricsiboy: Én Mac-et használok, nekem sokkal szimpatikusabb mint a PC, még akkor is,ha ugyanazért az árért papíron picit gyengébb gépet kapsz.
Aperture-t én is próbáltam,de nem tetszett annyira, nem tudtam megszokni,bár nem szórakoztam vele túlságosan sokáig, mert a Lightroom+Photoshop nekem tökéletes páros, és nagyon szeretem, szóval a válasz, hogy én Lightroom+photoshop-ot használok.

Amit érdemes, az tényleg ahogy viktor is írta mindenképpen a kontraszt, színek, esetleg croppolás, ilyesmik. De persze képe válogatja:)
avatar
vfejes
-
2012.07.20. 23:47
15
fenyvesipeti: Remélem nem lesz ilyenről szó. Nekem igazából mindegy milyen gép, akár számítógép, akár fényképezőgép - működjön. :)
avatar
fenyvesipeti
-
2012.07.20. 23:32
14
Na bumm ennél a cikknél sem fogjuk megúszni a PC vs APPLE vitát :D

Amúgy jók a képek, látszik hogy szerettek fotózni. :)
avatar
vfejes
-
2012.07.20. 23:21
13
Ricsiboy: Én PC-t használok - sokkal költséghatékonyabb, és teljesítményben egyáltalán nem marad hátra, mint azt sokan reklámozzák. Photoshop az, amit használok mindenféle utómunkára, és irfanview-ben választom ki az adott szerkesztésre ítélt fotókat. Régebben erre Lightroom-ot használtam, de aztán nagyon fölöslegessé vált. Amit mindenképpen érdemes javítani egy-egy fotón, azok a színek, kontraszt és élesség; nagyon más, ami olyan, hogy mindenképpen, az nem nagyon van - ízlés kérdése.

tSas: Ebben nem értek egyet. Habár az Apple egy igen jó márka, de fölösleges egy gépre annyi pénzt kiadni csak azért, hogy azt mondhasd, hogy apple. Annyival nem jobb maga gép, főleg, mivel ugyanaz a cég gyártja az összeset (igen, ez itt túlzás volt :) ) Továbbá, az Aperture helyett inkább Lightroomot ajánlok, már csak ezen cikk miatt is: http://photofocus.com/2012/07/20/aperture-v-lightroom-built-in-noise-reduction/

Benny: A 365-ös projektem alapvető terve és nehézsége, hogy csak és kizárólag én legyek mindenképpen. Nyugodtan próbáld ki, sokszor egyszerűbb bármiről képet készíteni, mint magadról. Természetesen, itt-ott becsúszott néhány különkiadás. Értsd: barátnőről kép, mert elég gyakran unom meg a saját fejemet - de azért akkor is ki fogok tartani. :)
avatar
Benny
-
2012.07.20. 21:08
12
\"Mások az én 365 napos projektemre mondják, hogy magamutogató.\"

Ez nem meglepő, ha minden 3. fotón maga a fotós van :D
avatar
bandomaffio
-
2012.07.20. 20:24
11
Sztyui és akkor a mirror prókkal mi van?:D:D
avatar
tSas
-
2012.07.20. 19:26
10
Ricsiboy: Mindenképp Apple! Én nem vagyok profi fotós, de megvan az Aperture és sztem annál jobb progi nincs.. Vagy ha csak kisebb dolgokat akarsz akkor az iPhoto is ottvan Macen és az ingyenes.
avatar
Ricsiboy
-
2012.07.20. 18:33
9
Ha már szó esett az editálásról.. Mac vs PC? Milyen progikat használtok? Mi az amit mindenképp érdemes utólag javítani egy képen?
avatar
sztyui
-
2012.07.20. 17:14
8
LosSantos: Én és Viktor is Canon gépeket használunk. Én nem nagyon tudok konkrétat írni, mert nem egyetlen géppel készülnek a képeim. A saját vázam egy 30D, de kb a képeim negyede készül ezzel a vázzal. Többi képeim pedig 50D-60D-7D-5DII-1DmkIV-el készültek,szóval van köztük mindenféle. Innen is látszik,hogy szinte tökmindegy hogy milyen gépet használ az ember. Felszerelés terén már inkább fontosabbak az objektívek és a világítás.

Milyen ajanlok kezdőnek? Szinte bármelyik tükörreflexes fényképezőgép tökéletesen megfelel a célra. Egy kitobival is már nagyon jókat lehet csinálni, plusz ha még mellé veszel egy 50mm f1.8-at, akkor azzal már elég sokáig elvagy, és jó sokáig nem fogsz érezni korlátokat.
avatar
spearx
-
2012.07.20. 15:24
7
Megnyugodtam xD a tükörben pózolós képektől nemcsak én mászok a falra :D
avatar
Szeki
-
2012.07.20. 14:50
6
Klassz lett a cikk!!
avatar
vfejes
-
2012.07.20. 14:33
5
Monika90: Köszönöm szépen, igen könnyű volt a képen látható modellel dolgozni.

lacko: Igazság szerint a technika nem egyszerűsödik. De ha mégis ez lenne a tendencia, akkor is ha megnézed a fotózás világát, még mindig az 50 évvel ezelőtti szabályok érvényesek, például lásd: kompozíció és egyéb.

Tompi: Nem minden a szerkesztéstől függ. A legtöbb fotós igyekszik minél nagyobb részét a képnek már a fényképezőgépben a legközelebb megvalósítani a végső elképzeléshez.

LosSantos: Én egy 1D Mark II-t használok jelenleg főgépként. Amit ajánlok, az igazság szerint egy bármilyen működőképes gép. De ahogy mondtam is, aki kezdő, annak a legtöbbet egy filmes gép segít.
Sálgalléros Tommy Hilfiger zakó
A Tommy Hilfigertől nem megszokott zakót vásárolhatunk meg a Dress for Less kínálatában.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.