Saoirse Ronan beszlt a forgats kulisszatitkairl
Tarol a Grand Budapest Hotel
Flicks and Bits/Imran Hassan/TM    2014.03.13    11 hozzszls

Wes Anderson új filmje egy legendás portás kalandjait meséli el a két világháború közötti békeidben. A történet szerint egy híres, mondhatni felbecsülhetetlen érték reneszánsz festményt lopnak el, melybl aztán családi háború alakul ki, miközben a növekv szélsségesség okozta megrázkódtatásoknak köszönheten drámain átalakul egész Európa. A Grand Budapest Hotel hazánkban március 20-án kerül a mozikba, a film igencsak impozáns gárdával bír, hiszen szerephez jutott Saoirse Ronan, Bill Murray, F. Murray Abraham, Edward Norton, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Davoe, Léa Seydoux, Jeff Goldblum, Jason Schwartzman, Jude Law, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Tom Wilkinson és Owen Wilson. Saoirse Ronannel a Flicks and Bits magazin készített interjút.

Tony Revolori s Saoirse
Ronan a film egyik jelenetben
Tony Revolori s Saoirse Ronan a film egyik jelenetben

Az én értelmezésem szerint, Wes Anderson eléggé részletesen megtervezte ezt a filmet még a forgatás megkezdése eltt, egészen a legapróbb részletekig. Milyen élmény volt egy ilyen író­-rendezvel együtt dolgozni, aki annyira precíz, és aprólékos mindenben?

Saoirse Ronan: Fantasztikus volt. Legfképpen azért, mert az egész forgatókönyv is olyan jól lett megírva, a vázlat, amit kaptam, még mieltt az egész forgatás megkezddött volna, majdnem a konkrét kidolgozott forgatókönyv volt. Minden készen állt a forgatáshoz, és alapveten Wes mégis elhúzta egy kicsit az egész filmet, körbemagyarázta a történetet, eljátszotta az összes jelenetet, amit csinálni kellett, és megszólaltatott minden egyes karaktert, megmutatta milyen ütemben szeretné az egészet visszahallani forgatás közben. Annyira aprólékos és sajátos volt, hogy az fantasztikus. Elmész a forgatásra, és tudod elre, hogy biztonságban leszel vele.

Elször én is kissé ideges voltam, mert ez a szerep más stílusú színészkedést igényel, és tudtam, hogy jól kell eljátszanom, szóval azon gondolkodtam: „Hagyja, hogy úgy játsszam el, ahogy én szeretném, vagy mit csinál majd?” De aztán emlékeztem arra, amikor találkoztam vele Londonban még a forgatás eltt, és átvettük a jeleneteket, amiket Zero­val forgattunk. Ez két párbeszédes jelenetet volt, és nekem elég természetesen sikerült eljátszani ket, mire azt mondta: „Igen, ez így jó. Most, próbáld meg gyorsabban.” Amikor megcsináltam, amit mondott, így szólt: „Igen, ez már jobb lesz, most próbáld meg gyorsabban újra.” És folyamatosan próbált segíteni, hogy könnyebben vegyem fel a ritmust, és azt is megmondta, hogy szerinte hol tartsak szünetet. Hirtelen ravaszul fel is vázolta az egész jelenetet elttünk, és ez hihetetlen volt, hiszen olyan tisztán elmagyarázott mindent. Eltte még soha sem találkoztam senkivel, aki ennyire egyértelmen képes elmondani, hogy mit szeretne, és meg is tudja mutatni, és csupán a megfelel színészekre van szüksége ahhoz, hogy az egészet filmre is tudja vinni.

A Grand Budapest Hotel történetének háttere

Wes Anderson filmjének alapötletét Stefan Zweig "Búcsú a tegnaptól" cím mve adta, mely az író halála után, 1945-ben jelent meg. Stefan Zweig világszerte az egyik legnépszerbb osztrák író volt, több mvét megfilmesítették már.

Zweig tehets keresked családba született Bécsben, tanulmányai után bejárta Európát és Amerikát is, majd az els világháború kitörésekor Svájcba költözött, ahol igen népszer könyveket jelentetett meg. Miután a háború véget ért, visszatért Ausztriába, ám a nácik hatalomra kerülése után zsidó származása miatt megbélyegezték, könyveit betiltották és máglyákon égették el, ezért Zweig kénytelen volt Londonba menekülni, ahol megkapta az állampolgárságot. A második világháború után New Yorkba ment, végül Brazíliában telepedett le, ott írta meg a Grand Budapest Hotel alapját képez önéletrajzi visszaemlékezéseit.

Vissza tudsz emlékezni a forgatás els napjára, az els alkalomra, amikor elkezdtél vele dolgozni konkrétan a film felvételén?

Saoirse Ronan: Feltétlenül. Amikor beléptem az ajtón, az egész hely zsibongott. Rengeteg ember mászkált körbe-­körbe, és látni lehetett, hogy megpróbálja mindenki a lehet legtöbbet, a legjobb színészi játékot kihozni magából, mert Wes­nek annyira sajátos elképzelése van arról, hogy mit szeretne látni, látványra és stílusra egyaránt. Látni lehetett, hogy megpróbál mindenki ehhez igazodva dolgozni. Ez rendkívül izgalmas volt, és annyira elcsodálkoztam, hogy meg is kellett csípnem magam. A felvételek is hihetetlenek voltak. Úgy értem, annyira jól fel voltak építve, és az egész annyira valóságos, annyira kézzelfogható volt­ rendkívül csodálatos hogy a részese lehettem ennek. Minden olyan életszer volt. Az egész forgatás alatt olyan érzésem volt, mintha beléptem volna Wes Anderson csodavilágába.

És mi volt az általad eljátszott karakterben, Agatha szerepében az, ami annyira megtetszett, hogy azt mondtad: „ezt el szeretném játszani”?

Saoirse Ronan: Azt hiszem, mondhatnánk, hogy Agatha olyan… nyilvánvalóan nem maga miatt, de szerintem minden bizonnyal hozzátartozik a sztori lényeges részéhez. És szerintem az karaktere érzelmet visz a történetbe, gondolom azért, mert Zéró annyira sokat tördik vele, és mert a cselekedetei nagy részét a lány iránt érzett szerelme motiválja, és az hogy t biztonságban tudja. És végül is a lány is belekeveredik mindenbe, amit csinálnak – a „bncselekménybe” is, amit gyakorlatilag elkövetnek. Abba a kalandba is belekeveredik, amikor próbálják visszaszerezni a festményt, mely jogosan Gustave tulajdona lenne az örökség alapján.

Az elején a lány nem is tudja, hogy mibe keveredik bele, de késbb eléggé nyilvánvalóvá válik, hogy valami bajba keveredett velük együtt, de persze is végig követi ket az úton, hiszen megbízik bennük, és szereti is mindkettjüket, és hisz is bennük. Ez egyébként briliáns, hiszen a lány egy Mendl’s nev pékségben dolgozik, k pedig arra kérték, hogy kisebb eszközöket tegyen a süteményekbe, amiket készít, és csempéssze be a börtönbe, hogy Gustave-­ot és a cellatársait is kiszabadítsák onnan. Ez a sztori kissé rült, és gyönyör is egyben. Nagyon édes. És amit igazán szeretek Agatha-­ban az, hogy miközben végig tisztában van vele, hogy amit tesznek az technikailag rossz, és törvényellenes is, de mivel jogosan hozzátartozik és mivel hisz Záróban és Gustave­-ban, és mindkettjüket szereti annyira, hogy bármit kockáztatna értük. Ez kissé rült, de gyönyör is egyben.

Jeff Goldblum sokat kutatott a történelemben

A Jurassic Park világhír színészével a Magyar Narancs készített interjút a Grand Budapest Hotelben eljátszott szerepe kapcsán, ahol szó esett arról is, hogy miként készült fel a forgatásra.


"Apám Európában harcolt a világháborúban, úgyhogy volt mit mesélnie. Paul Schrader filmjében, az Ádám feltámadásában pedig egy holokauszt-túlélt játszottam. Abban is, mint A Grand Budapest Hotelben, Willem Dafoe volt az egyik partnerem. A szerep kedvéért beleástam magam a történelembe. Holokauszt-túlélkkel beszélgettem, s felkerestem egy lengyelországi koncentrációs tábort, a majdaneki lágert is. Abban reménykedtem, hogy a helyszíni szemle közelebb visz az ott történt szörnységekhez.

A legmaradandóbb élményem kisiskolás koromhoz kötdik. Én voltam az egyetlen zsidó a suliban. Rajzórán történt; az egyik osztálytársam összerondította a nagy mgonddal készített rajzomat; csúnya, antiszemita szöveget firkantott rá. Amikor elmondtam apámnak, mi történt, eltorzult az arca – sosem láttam még ilyennek. Beültetett az autóba és elindultunk, hogy felkeressük a tettest. Persze nem találtuk. Nem tudom, apám mit tett volna, ha mégis célt érünk, de ahogy ott ültem gyerekként a kocsink hátsó ülésén, valami nagy büszkeség fogott el, ahogy az apámra néztem."

A stáblista egyszeren hihetetlen. Milyen volt egy ilyen stábbal együtt dolgozni, és mennyire könnyítették meg a forgatást azok a színészek, akik már korábban együtt dolgoztak Wes­sel, mint például Bill Murray, Adrien Brody, vagy Jason Schwartzman?

Saoirse Ronan: A stáblista nevetséges, és buta­ - de tényleg (nevet)! Tilda Swinton, Harvey Keitel, Ralph Fiennes, Willem Dafoe, Adrien Brody, Edward Norton, a legendás Bill Murray… és még sorolhatnám. Emlékszem, amikor megnéztem elször a stáblistát azt gondoltam, hogy ez körülbelül három különböz filmnek a stáblistája lehetne, vagy valami ilyesmi, de k összeálmodták ezt a rengeteg színészt, és ez hihetetlen. szintén, nem kaptam gutaütést a rengeteg sztárszínész miatt, vagy bármi ilyesmi félelmet, hiszen minden este együtt vacsoráztunk, emlékszem az els estére, amikor lementem vacsorázni, és az összes ember ott ült egy hatalmas asztalnál, Wes pedig az asztal végénél. Ez kicsit szürreális volt, hogy az összes hihetetlen ember, és fantasztikus színész – akik már nagyon régóta csinálják ezt, és számos filmet leforgattak­ egy asztalhoz ülnek le, ez nagyon kedves és megható volt. Így sokkal jobb hangulatú volt a forgatás is, mert mindenki nyugodt volt a másik társaságában, hiszen hamar megszoktuk egymást. Ez a legeslegjobb stáb volt, ahol eddig forgattam.

Rekordot dnttt szak-Amerikban Wes Anderson filmje

Rekordot dnttt Wes Anderson A Grand Budapest Hotel cm filmje a htvgn szak-Amerikban: jtkfilm mg soha nem rt el ekkora mozinknti jegybevtelt ilyen rvid id alatt.

A Fox Searchlight a htvgn bevezetsknt ngy filmsznhzban kezdte forgalmazni a Ralph Fiennes, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Adrien Brody, Jude Law szereplsvel forgatott produkcit. Az els adatok szerint a mozik tlagbevtele 200 ezer dollr (45 milli forint) volt - ismertette vasrnap az indiewire.com. A Fox a htvgtl tovbb bvti a forgalmazst, a tervek szerint New Yorkban s Los Angelesben sszesen 65-75 filmsznhzban vetti majd a filmet.

Kt ve Anderson Holdfny kirlysg cm filmje is jl mutatkozott be a mozipnztraknl: szintn korltozott szm moziban kezdtk forgalmazni, s 130 ezer dollr fltti tlagos jegyeladst produklt egy nap alatt. "Tudtam, hogy j premier lesz, de ez a teljestmny minden elkpzelst fellmlt" - jelentette ki Frank Rodriguez, a Fox forgalmazsi fnke, aki fleg annak tulajdontotta a diadalt, hogy Andersonnak nagy rajongtbora van, amely mr alig vrta, hogy lthassa j filmjt.

A Grand Budapest Hotel a februri Berlinaln a zsri nagydjt kapta, s csaknem szz kritika alapjn a tekintlyes Rotten Tomatoes filmes honlap is 90 szzalkot, tbl ngy s fl csillagot adott a produkcinak. (MTI)

Milyen volt megnézni a kész filmet? Értem, hogy az egész forgatás alatt ott voltál, de az mégis más.

Saoirse Ronan: Nagyon izgatott voltam, amikor elször néztük. Ugyan, ott voltam az egész forgatáson, de nem álltam minden percben a kamerák eltt, hiszen valóban körülbelül csak 2­3 hetet forgattam az egész 2­3 hónapból. Szóval nem is tudtam, hogy egészen pontosan melyik jelenet hogyan fog kinézni, hiszen azt mások csinálták. Tehát, amikor elször megláttam a mozit, nem is éreztem úgy, hogy én leszek benne, és magamat fogom nézni, csak úgy éreztem, hogy megnézhetek egy Wes Anderson filmet, mindenki más eltt. Fantasztikus volt, és ez az egyetlen film, aminek a részese vagyok, és úgy tudtam végignézni, hogy közben hátradltem, és nem kellett kritizálnom saját magam, hanem csak élveznem kellett a filmet. Ez egy olyan élmény volt, ami teljesen elkalauzolt egy másik világba, amit Wes saját maga alkotott meg. Nagyon izgalmas.

avatar
Csili
-
2014.04.08. 21:20
11
tetszett, de nem az a megszokott vigjtk :)
avatar
sweetie
-
2014.03.27. 00:05
10
Saoirse Ronant mg nem lttam filmben, de itt nagyon tetszett az alaktsa!
avatar
solymikata
-
2014.03.25. 13:02
9
A tbbi remek Magyar hotelrl nem is beszlve. ;-) http://bit.ly/dwellness
avatar
tommygtc
-
2014.03.20. 19:53
8
Nincs kze, de legalbb sokat szerepel Budapest a vilgban ezltal :D
avatar
Alex89
-
2014.03.18. 12:19
7
Vrom mr nagyon :)
avatar
mandark
-
2014.03.16. 20:18
6
Kenguru: egy interjban volt, hogy vglis semmi. Nlunk is van New York Palace :)
avatar
Kenguru
-
2014.03.16. 15:28
5
Valaki segtsen, ennek a filmnek mi kze Budapesthez egybknt?
avatar
Emma
-
2014.03.15. 20:45
4
Ha olyan j lesz mint a Holdfny Kirlysg... :)
avatar
aniko
-
2014.03.14. 20:03
3
Wes Anderson interj:
avatar
Jenny
-
2014.03.14. 08:33
2
Elg j szereposzts, mindenkpp meg fogom nzni!
avatar
Sarah22
-
2014.03.13. 18:30
1
n mr nagyon szeretnm ltni, az informcik alapjn j lesz! :)
Paul Smith 'Las Vegas' vlltska
A tavalyi nagy sikert aratott "Mini" kollekció után idén is egy újabb limitált szériával rukkolt el a Paul Smith, ezúttal Las Vegasra épült fel egy kollekció.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Szerkesztségünk úgy döntött, hogy egy egész rovatot szentel a 20. század egyik legemlékezetesebb évtizedének, a legendás nyolcvanas éveknek.