Az egyik legkeresettebb luxusmárka a világon
A Gucci márkacsalád története
16 hozzászólás
Szabó Zsolt    2010.07.31

A House of Gucci (Gucci) a legismertebb és legelismertebb divatcégek egyike a világon. Neve egyet jelent az egyedi tervezés, az igényes kivitelezés és a kivételes minőség fogalmával. Napjainkban is a legkeresettebb luxusmárkák közé tartozik, melynek olyan hírességek alapozták meg hírnevét mint Audrey Hepburn,Grace Kelly vagy Jacqueline Kennedy Onassis. Hogyan lett az egykori kis műhelyből napjaink egyik legnagyobb világcége?


A történet 1921-ben kezdődik,amikor Guccio Gucci bőráru és lószerszám boltot nyit szülővárosában Firenzében. Termékei oly kelendőek,hogy hamarosan már Rómában is találunk Gucci -műhelyt. A 30-as évekre a lószerszámokat egyre inkább felváltó, igényesen tervezett és megmunkált táskák, bőröndök, cipők, övek és bőr kiegészítők már külföldi vásárlókat is vonzanak. A híres zabla és kengyel motívum ekkor válik a cég egyik védjegyévé. 1947-ben mutatja be az arisztokrácia és a sztárvilág által oly felkapott Bamboo Bag-et (bambuszfülű táska), amely a cég eddigi legnagyobb sikere és mind a mai napig nagyon népszerű. Az 50-es években jelenik meg a csíkos zöld-vörös-zöld heveder, amely azóta is a cég egyik legismertebb logója. Ebben az évtizedben Milánóban és New Yorkban is megnyílnak az első Gucci-házak,ekkorra a márka már a modern divat szimbólumává válik. Guicco Gucci halála(1953) után fiai,(Aldo,Vasco,Ugo,Rodolfo) veszik át a cég irányítását.


A Gucci a 60-as években is megállíthatatlan, meghódítja Amerikát, üzletet nyit Palm Beach-en és Beverly Hills-ben, de Európában sincs megállás, Párizsban és Londonban is megnyílnak képviseleteik. Filmcsillagok és előkelőségek(Jackie Kennedy, Liz Taylor,Grace Kelly, Peter Sellers) vásárolják előszeretettel termékeiket. Piacra dobja a nagy slágert, a fémcsatos mokaszint és a monacói hercegnőnek tervezett Flora-mintát, melyek azóta is a cég óriási népszerűségnek örvendő ikonjai. Új logó, az azóta legendává vált egymásba fonódó dupla 'G' díszíti termékeit. A 70-es évek új vadászterülete a Távol-Kelet: Tokyo majd Hongkong a következő siker-állomás. A klasszikus darabok új formában és színekben jelennek meg és a termékkategória is bővül.


1982-ben tőzsdei bevezetésre kerül sor, a részvények 50%-át egy bahreini székhelyű befektetőcsoport szerzi meg. Átmeneti megtorpanás után az évtized végétől a vállalat újra dinamikus fejlődésnek indul, a tradíció és modernizmus szellemében sikerül megújulnia. Ebben a fő érdem az új kreatív-igazgatónak Tom Fordnak tulajdonítható, akinek provokatív stílusa jó érzékkel találta el a célközönség(sztárvilág, elit) ízlését. Saját karóramárkája is bemutatásra kerül(Gucci Timepieces) és a már régebben piacon lévő egyedi illatszerei (Gucci Perfumes) is kelendőek. 1998-ban az év vállalatává választják Európában. Az évtized végétől fokozatosan a francia Pinault-Printemps-Redoute (PPR) veszi át az egymárkás céget, amely így patinás márkák sorát magába foglaló cégcsoporttá bővül (Gucci Group).


A 2000-es évek a sikerek folytatását hozzák, 2007-ben a legkeresettebb luxusmárka címet is elnyeri. 2006 óta a fiatal (sz.1972) Frida Giannini ül a tervező-igazgató székben, aki folytatja a cég felvirágoztatását, a márkára mindig is jellemző múlt és jelen, történelem és modernizmus ötvözésével. A legendás, 'ikonikus' darabok új köntösben, friss arculattal jelennek meg (New Bamboo, Flora, New Jackie , La Pelle Guccissima) és új termékek is folyamatosan a palettára kerülnek.

Gucci üzlet Kuala Lumpurban
(fotó: skyscrapercity.com)
Gucci üzlet Kuala Lumpurban (fotó: skyscrapercity.com)


A Gucci Group

Az értékesítés fő részét adó cikkek
konfekció, táskák, cipők, utazótáskák, bőr kiegészítők, tárcák, nyakkendők, sálak, ajándékok, illatszerek, szemüvegek, karórák.

Gucci Group tulajdonban lévő márkák
Gucci
Yves Saint Laurent
Sergio Rossi
Alexander McQueen
Stella McCartney
Balenciaga
Boucheron
Bottega Veneta

Gucci Központok
Firenze
Párizs
London
New York

 

Napjainkban a Gucci a divatvilág egyik legfényesebb állócsillaga és -nem mellékesen- extraprofitot termelő nagyvállalata. 2008-as bevétele meghaladta a 2,2 milliárd eurót. Az értékesítés az egész világot behálózó 278 saját üzlettel (2009 szept.), ezen kívül franchise-rendszeren és luxuscikkeket forgalmazó viszonteladókon keresztül zajlik, de az internetes kereskedelem is jelentős. A 'Gucci-varázs' 2008 októbere óta már Magyarországon is elérhető, Andrássy úti üzletükben vásárolhatjuk meg termékeiket.

Cimkék: divat, elegancia, Gucci, luxus,
2,156,820 Huf / 6,980 Eur
Rajongsz KristenĂŠrt? SzeretnĂŠl Ăźzenni neki? Rajtunk keresztĂźl Ă­rhatsz kedvencednek!
A Trendmagazin tavaly mĂĄr bemutatta az AndrĂĄssy Ăşton talĂĄlhatĂł Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot vĂĄltott ki, ĂŠppen ezĂŠrt Ăşgy lĂĄttuk, van ĂŠrtelme egy Ăşjabb interjĂşnak is ebben a tĂŠmakĂśrben. KolozsvĂĄri ZsuzsĂĄval, az Ermenegildo Zegna ĂźzletvezetőjĂŠvel Hennel ÁdĂĄm beszĂŠlgetett.
A Twilight Saga Ăłta vilĂĄgszerte ismerik a nevĂŠt, ĂĄm az Ă­gy kialakult mĂŠdiafigyelmet nem mindig viseli jĂłl. Kristen Stewart idĂŠn ĂĄprilis 9-ĂŠn tĂśltĂśtte be a 21. ĂŠletĂŠvĂŠt.
avatar
Adrihanna
-
2010.08.05. 21:42
16
is.. meg mert asszem az egy carshoe, meg mert kék-fehér és azt nagyon szeretem meg mert yo a táskája, meg mert látszik h nem csúnyák az ujjai, meg mert tekintélyt parancsol az álla és a szeme is.. asszem ennyi.. ja na meg h barnaaaaa
avatar
Szeki
-
2010.08.05. 21:13
15
Adri: mert zoknimentes. :D
avatar
Adrihanna
-
2010.08.05. 19:41
14
na a második kép az nagyon jó.. a cikk meg csúcs.. =)
avatar
Toma
-
2010.08.05. 18:57
13
nagyon jó a slimfit:)
legalább gondolnak a \"kisebbekre\" is mint én :$
avatar
Zoldalma
-
2010.08.02. 22:55
12
Gyönyörű ruhákat csinál és az Ad kampányai is nagyon eltaláltak mindig. Jól kiválasztják a fotóst meg a helyszíneket is :)
avatar
alawa
-
2010.08.01. 15:36
11
hát igen Toma Guccinál minden slim fit :)
avatar
LosSantos
-
2010.08.01. 15:13
10
Király!
avatar
Toma
-
2010.08.01. 11:40
9
huhh..utolsó képen jobb oldali férfi ruhái :)
mostanában nagyon tetszenek az ilyenek, meg imádom a szűk nadrágokat...Gucci gondolm ilyenekre is, ez nagy pozitívum:)
avatar
flashy2
-
2010.07.31. 22:02
8
nekem is teccik nagyon :) meg az első képen hogy látszik h az oldtimer advertise :)
avatar
jazmina
-
2010.07.31. 21:50
7
Az a szandál de gyönyörű :))
avatar
Walther
-
2010.07.31. 21:33
6
Tom Ford azért hagyta ott a Guccit mert akkor indította el a saját márkáját? Vagy rosszul gondolom?
avatar
szelina
-
2010.07.31. 21:28
5
Tom Ford virágoztatta fel igazán a Guccit szvsz!
avatar
Walther
-
2010.07.31. 20:58
4
Igen a Gucci mára már egy óriási birodalom :)
avatar
lovelyrekus
-
2010.07.31. 15:24
3
Hoppá! Nem tudtam hogy a Yves Saint Laurent is Gucci-hoz tartozik! :o
avatar
Shadow88
-
2010.07.31. 15:06
2
nekem is bejönnek, főleg ezek a világos nyári öltönyök szépek!
avatar
katca
-
2010.07.31. 14:48
1
Nagyon tartalmas cikk lett! Rendkívüli cég :)
Halszálkamintás Thomas Pink ing
Van két olyan márka, mely szerintem a legjobb minőségben, a leginnovatívabb módon készít elegáns ingeket. Az egyik a Robert Graham, a másik pedig a Thomas Pink.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
A nyolcvanas ĂŠvek derekĂĄn a vilĂĄg orszĂĄgai fokozatosan demokratizĂĄlĂłdtak: Brunei elnyerte fĂźggetlensĂŠgĂŠt, ĂŠs Uruguay-ban is demokrĂĄciĂĄt kiĂĄltottak ki a diktatĂşra helyett.