Trendmagazin

A karton ereje

Terbe János egyedi bútorai

2011.09.26 | Kocsis Katica

Gyermekkorunk kedvelt anyaga a karton: bizonyára sokan vagyunk, akiket elkap a nosztalgia, mikor arra gondolunk, hogyan is készítettünk bunkert vagy babaházat a lomtalanítás során talált kincsből. De kevesen vannak, akiknek az is eszébe jut, hogy kartonbútorokkal rendezze be igazi otthonát. Pedig a kartonban nagyszerű lehetőségek rejlenek…

Képek: kartondesign.com

Terbe János egyike volt azoknak, aki észrevette ezeket a lehetőségeket és el kezdett kartonból kézzel készített, egyedi bútordarabokat gyártani. És egyre több csoda született meg a keze alatt: kezdetben csak olyan darabok, melyek síklapokból álltak és egyszerű hajtogatással alakultak át egy székké vagy egy könyvespolccá. Ma már viszont a formák kimeríthetetlen sokasága jelenik meg ezekben a bútorokban: a székekben, fotelokban és a többi használati tárgyban egyre több a görbület, a rafinált formaalakítás. Szóval egy pillanatig se gondoljuk, hogy a kartonból nem lehet izgalmas és modern darabokat létrehozni…


És miért érdemes még kartonbútort választani? Ezek a bútorok mobilisak: szállításuk, összeszerelésük igen egyszerű, könnyen bővíthetőek és átalakíthatóak, de mindezek mellett észrevétlenül környezettudatosságra is nevelnek. Terbe János alkotásai egy új életstílust közvetítenek, e bútorok használói számára a kényelmet, az egyszerűséget és a használhatóságot jelentik a modern design mellett.


E bútorok megálmodója hisz abban, hogy az emberek nyitottak az új megoldásokra, az olyanokra, melyben az anyag, a forma és a funkció megbonthatatlan egységet alkot, mely során nem kell feláldozni az esztétikumot a funkcionalitás és hasznosság oltárán, hanem e dolgok egyszerre érvényesülhetnek az adott darabban.

Kiállítás Stockholmban

És hol találkozhatunk a Terbedesign kollekcióival? Ezen bútorok nemcsak hazánkban örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek, de idén a stockholmi bútorkiállításon is pozitív érdeklődéssel közelítettek a kartonbútorok felé a látogatók és a sajtó képviselői egyaránt. De idén már mi is találkozhattunk e bútorokkal a Gödörben, az Energia 2.0 esemény alkalmával, aki viszont ezt kihagyta, akkor a hamarosan megrendezésre kerülő Designhét során, a Ráday utcában szeptember 29. és október 20. között ismerkedhet meg a kartonban rejlő erővel.