Az Organo Gold kes pldja a kvipar nvekedsnek
Akv gazdasgihelyzete
Munkatrsunktl    2013.12.16

A kávé egy nagyon fontos árucikk, és egyben egy népszer ital is. A világon több mint 2,25 milliárd csésze kávét fogyasztunk el minden egyes nap. A kávéból készült termékek több mint 90%­-a megtalálható a fejld országokban, míg a fogyasztás többnyire az iparosodott gazdaságokban nagymérték.


Világviszonylatban, körülbelül 25 millió kisteremel napi megélhetését jelenti a kávé, például egyedül Brazíliában­ ahol a világ összes kávéjának körülbelül harmadát termesztik­, több mint 5 millió embert alkalmaznak a földmvelésben, és az aratásban. Ezeken az ültetvényeken körülbelül 3 millió kávécserje található, tehát a brazil egy rendkívül munkaigényes kultúra, azokhoz az alternatív kultúrákhoz képest, akik hasonló régiókban például cukornádat termesztenek, vagy marhákat tenyésztenek. Elssorban ennek az az oka, hogy a kávétermesztést, nem lehet automatizálni, és folyamatos odafigyelést igényel. A New Yorki kereskedelemben a kávé egy olyan árucikk, melyet gyakran adnak és vesznek, valamint ez az a hely, ahol a kávék szerzdéseit határidre megkötik. Itt határozzák meg a kávé egy egységnyi jövbeni eladási és vételi árát is, megegyezés szerint. A világ legnagyobb kávé átvételi pontja a Németországban lév, hamburgi kikötben található.

A kávéipar fejldésének egyik kiváló példája a kanadai alapítású Organo Gold vállalat, mely mindössze 5 éve mködik, ám 2012-ben már 600 millió dolláros forgalmat generált a ganoderma gombával vegyített instant kávéival. A világszint elállítást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2009­-ben Brazília volt a világ elsszámú zöldkávét elállító országa, t pedig a sorban Vietnám, Indonézia, és Kolumbia követte. A legtöbb arabica kávébab Latin­Amerikában terem, valamint Kelet-­Afrikában, Arábiában, és Ázsiában. A robusta kávébabok Nyugat­ és Közép­Afrikában találhatók meg nagyrészt, de Délkelet­-Ázsia területein is végig, valamint bizonyos mértékben Brazília egyes területein is megteremnek. A különböz régiókból és országokból származó kávébabok keverékébl kiváló, különböz aromájú kávét lehet létrehozni, melyeknek nemcsak az íze, de az alapanyaga, és savassága is más. Ezek az íz karakterisztikák nemcsak attól függnek, hogy hol termett a kávébab, hanem a genetikai alfajtól, és a feldolgozástól is. A fajtatiszta kávék ismertek arról hogy milyen régióban termettek, például ilyen a Kolumbiai Java­, és Kona kávé is.

Tom Ford zak a YOOX knlatban
Tom Ford megérkezett a YOOX-ra! Ha már régóta vágysz ruhadarabra a világ jelenleg egyik leginnovatívabb tervezjétl, akkor most itt a lehetség...

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán több terror támadás is történt, de elindult a világsztárokat tömörít USA for Africa project is.