A fair trade szervezetek a fogyasztókkal együtt kampányolnak
A kávékereskedelem és a fair trade
Munkatársunktól    2013.12.18

A World Fair Trade Organization Ă©s mĂ©g három fontosabb fair trade szervezet szerint a „fair trade” kifejezĂ©s annyit tesz, „olyan kereskedelmi kapcsolat, mely a megbeszĂ©lĂ©sen, az áttekinthetősĂ©gen, Ă©s a tiszteleten alapszik, valamint nagyobb egyenlősĂ©gre törekszik a nemzetközi kávĂ©kereskedelemben”. A kitűzött cĂ©l pedig, hogy jobb kereskedelmi körĂĽlmĂ©nyeket teremtsenek a termelőknek, Ă©s a dolgozĂłknak is. A fair trade szervezetek a fogyasztĂłkkal egyĂĽtt kampányolnak a szabályok Ă©s a nemzetközi kereskedelem hagyományos gyakorlatának megváltoztatásáért, mivel nem sok kávĂ©termelőnek tetszenek a jelenlegi mĂłdszerek.


A fair trade szervezetek olyan kereskedelmi környezetet szeretnĂ©nek nĂ©pszerűsĂ­teni, melyben a kávĂ© importálĂłja közvetlen kapcsolatban van a kávĂ© kĂ©szĂ­tőjĂ©vel. A kávĂ©importálĂłk hitelt nyĂşjtanak az engedĂ©llyel rendelkező farmereknek, hogy ezzel segĂ­tsenek nekik hosszĂş távĂş kereskedelmi kapcsolatokat kiĂ©pĂ­teni a kávĂ©kereskedőkkel. A termelői szervezetek a fair trade szerinti minimum árat fizetik ki a termelőknek, a piaci árhoz kĂ©pest. A fair trade igazolás azonban nem ingyenes, ugyanis tartozik hozzá egy bejelentĂ©si dĂ­j, egy kezdeti igazolás, tagsági dĂ­j, Ă©ves felĂĽlvizsgálati dĂ­j, stb. Egyetlen ĂĽltetvĂ©nyhez tehát akár ezer eurĂłkat is kell költeni az engedĂ©lyekre, ami kisebb farmoknál sokkal nehezebben megoldhatĂł, mint a nagyobb termelőknĂ©l. EzĂ©rt van az, hogy számos kisebb farm nem rendelkezik fair trade papĂ­rokkal, mĂ©g akkor sem, ha a termĂ©kĂĽk megfelel az elvárásoknak.

Bézs színű Mishumo pulcsi
Remek pulóvert kínál a hűvösebb hónapokra a Mishumo, mely a Dress for Less webáruháznak hála számunkra is elérhető.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Amikor mindenki kĂ©t számmal nagyobb felső ruhát, de szűk nadrágot hordott, amikor a fĂ©rfiak nagy rĂ©szĂ©nek is nőies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dĂşlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.