Trendmagazin

Egy kőtömbön ültem és sírtam

KStew lámpaláza a Twilight-őrület után sem csökkent

2014.05.02 | LA Times/Trendmagazin

Kristen Stewart őszintén beszélt a Los Angeles Times újságírójának a Guantanamón felvett új filmjéről, a Sundance filmfesztiválon való versengésről, és arról, hogy a Camp X-Rayben minden megtalálható, amit keres egy filmes kihívásban.

Fotó: Victoria Will

A színészet Kristen számára, olyan mint szerelembe esni. „Ez egy nagyon ismerős, és szükséges érzés, amikor elolvasol egy olyan forgatókönyvet, amit aztán azonnal szeretnél megvalósítani” – mondja lelkesen, emlékezve a forgatásra. „Kissé gyomoridegem volt a forgatáson, számtalanszor elgondolkodtam, de nagyon szerencsés voltam”­ - majd így folytatja tovább, sokkal magabiztosabban: „Olyanná kell válnod, mint egy előadóművész. Ha úgy tekintesz arra amit csinálsz, mint egy termékre, soha nem leszel hű magadhoz, és így nem teszel olyat, amire később büszke leszel. Soha nem gondoltam volna, hogy a karrierem ilyen irányba megy. Nincs módja, hogy taktikázzak.”

Kristen hasonló érzést élhetett át, amikor elolvasta a Camp X­-Ray című film forgatókönyvét, melyet Peter Sattler író­-rendező készített, és mely filmnek a bemutatója először a Sundance filmfesztiválon debütált a dráma versenykategóriában. Egy csendes drámai filmnek, részben karaktertanulmánynak, részben pedig a természet és az emberiség egyfajta meditációjának mondható film lett a Camp X-­Ray. A film főszerepében Kristen Stewart igen meggyőzően alakítja Cole­t, egy fiatal seregben szolgáló lányt, aki kapcsolatba kerül egy rabbal - akit Payman Maadi, az iráni Oscar-díjnyertes színész alakít.

„Két év telt el a legutóbbi munkám óta, de nem az én választásom volt ez a szünet”­ - mondja a 23 éves színésznő, egy Sunset Boulevard-i konferenciaszobában ülve, néhány nappal a fesztivál kezdete előtt. „De semmi nem kényszerített még ennyire, semmi miatt nem éreztem még úgy, hogy ezt nekem kell eljátszanom.” Habár a Camp X­-Ray egy apró kis film, melyet mindössze egymillió dolláros büdzséből forgatták, és a forgatás is mindössze öt hétig tartott­, árulta el Kristen. „A karakter annyira egésznek tűnt nekem. Rendkívül érzelmes, és egy valódi új perspektívát mutat meg valami jelenlegi dologról. Mindent megkaptam ettől a projekttől, amit csak elvárhattam tőle.” Kristen szerint ő mindent beleadott ebbe a filmbe, alaposan, többször is átolvasta a szöveget, filmeket nézett, és olyan emberekkel beszélt, akik segítettek neki a katonai jelenetekhez. „Egy hátsó sztorit dolgoztam ki Cole­nak, ismerem az édesapját, az édesanyját, és szinte bármit el tudok mondani arról a lányról. Fontos, hogy valós embert alakítsak, ne csak Cole képmását.”

Kristen A Camp X-Ray című filmben

A 24 éves színésznő mindig figyel arra a néhány dologra, amit kérni szokott forgatások alkalmával. Ahogy ő fogalmaz, szüksége van: „egy talpalatnyi privát helyre, szerencsehozó kőre, apró részletekre, hogy kommunikálni tudjon a közönséggel, hiszen ezek teszik a nehézkes forgatást könnyebbé”. Hogy kifejezze Cole bizonytalanságát, például a karakter szolgálatban csőzoknit visel, a szabadnapjain pedig szandált. „Vagány szeretne lenni, de hiányzik belőle a vagányság”­ - mondta róla a színésznő. Még színesebbé teszi a karaktert, ahogy Cole nekiesik a hosszú hajának, és a lehető legszigorúbb kontyba kényszeríti, amit csak el lehet képzelni. „Megragadja a hosszú haját, és kontyba köti, elnyomja”. Ezek a kontyok a katonát jelképezik, míg az övé pedig a tökéletességet. Ő csupán akkor érzi magát magabiztosnak, amikor egyenruhában van.”

Még a Camp X-Ray sem állította meg a forgatás előtti szorongást, mely része Kristen eddigi filmes tapasztalatainak, élményeinek. Habár személyesen ő elővigyázatos, élénk és magával ragadó ember, a színésznő elmondása szerint ez a forgatások alatt megváltozik: „Van valami félelmetes abban hogy jelentkezel egy ilyen ambiciózus munkára: Helyt tudsz majd állni?­ ez a félelmem. Nem szeretnék elrontani egy fantasztikus forgatókönyvet. Minden rendezőnek, akivel együtt dolgozok, adok egyfajta lemondó nyilatkozatot: elmondom nekik, hogy megteszek bármit, ha kell leugrok épületekről is, de nem tudom, hogy képes vagyok-e megcsinálni mindazt, amit szeretnél.”

Ez a vadabbnál is vadabb elkötelezettség megmutatkozik a forgatás közben is. A Camp X-­Ray esetében Kristen elmondja, mi történt a forgatás során egy érzelmes jelenetben az őr és a rab között. Ez volt az a jelenet, melynél Sattler rendező eldöntötte, hogy Maadi felvételével kezd, miközben ő a jeleneten kívüli kameránál játszik sokkal inkább. „Olyan különösen fura színésznő vagyok, hogy nem tudok elismételni semmit, de Maadi egy csomó színházban játszott már, ő szeret újra és újra ismételni egy­-egy jelenetet." Az első reakciója a kamerára nem volt meglepő: „Hisztérikussá tett, a nap végén egy kőtömbön ültem és sírtam, épp akkor fejeztük be a forgatást. Annyira ideges lettem ettől a tapasztalattól. Visszanézve még mindig megőrjít, legszívesebben az asztalba verném a fejem tőle.”

Fotó: Victoria Will

Kristen Stewart egy háttérbe húzódó, független filmszínész volt, mielőtt eljátszotta Bella Swan szerepét, ezért is megkönnyebbült, mikor vége lett a Twilight-trilógiának, és a körülötte lévő őrület is enyhülni kezdett. „Nagyon durva volt, már­-már őrült szintet ért el”­ - mondja Kristen még mindig egy kicsit hitetlenül. „Az emberek arról kérdezgetnek, hogy lesz-e folytatás, mire azt válaszoltam: Mindenki tartott egy kis szünetet. Ez nem fog megtörténni. Lehetetlen hogy valaki ugyanazon a szinten akarjon maradni.” Mosolyog, és elmondja hogy az ő ’"Twilight­ élménye" teljesen egyedi látásmódot adott a világra nézve.

Kristen csodálkozik azon, hogy miért ennyire nehéz mások számára észrevenni, hogy a színészet felé a félreérthetetlen szenvedélye vitte, nem pedig a híresség után való lelkesedés. „Nem könnyű az emberek számára megérteni a kamerák előtti lámpalázamat, hiszen azt mondják, miért mentél színésznek, ha így érzel?­ Az emberek nem tudják mit kezdjenek az érzéseikkel, úgy gondolják hogy hálátlan vagyok, és éppen ez zavar a legjobban. Nem mondhatod hogy, rosszul látjátok, és a legrosszabb benne, hogy távolról úgy tűnik, mintha panaszkodnál. És akkor már félre is értettek.”

Ám ahogy Kristen is rájött, ilyen esetben mindössze annyit tehetsz, hogy ugyanolyan lendülettel folytatod a munkát­. Ő épp így tett.