Megnéztük mi történt az arany, a kőolaj és a földgáz piacán az elmúlt években
A nyersanyagpiac és a válság
80 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.07.16

Mindenki számára egyértelmű, hogy bizonyos nyersanyagok világpiaci árának változása globális hatással van a gazdasági folyamatokra, illetve életünk egyéb területeire is. Ugyanakkor ez az állítás fordítva is igaz, a gazdasági világválság a nyersanyagpiacot is alaposan megbolygatta, a krízis okozta hatás eltérő és meglepő. Vizsgáljuk meg, hogyan alakult és hol tart jelenleg az arany, a földgáz és a kőolaj világpiaci ára, valamint járjuk körül azt a kérdés is, mit hozhat a jövő az említett területeken.

Arany

Ez a jellegzetesen sárga nemesfém már évezredek óta jelen van az emberi civilizáció történetében, egyediségének, értékállóságának és számtalan felhasználási módjának köszönhetően meghatározó szerepe tartósnak bizonyult. A válság kirobbanása után a dollár euróval szembeni gyengülése és a részvénypiacok nagymértékű bizonytalansága miatt sok befektető, biztonságos befektetést keresve, inkább az aranyat választotta. Érzékelhető volt némi visszaesés a 2008 szeptemberétől napjainkig tartó időszakban, ám az arany világpiaci ára újabb és újabb csúcsokat ért el és ér el mostanában is a folyamatos kereslet révén. 2008 elejétől a témánkul szolgáló nyersanyag ára a világpiacon unciánként mindig 900 dollár körül volt, míg 2006-ban mindössze 725 dollárig emelkedett a színarany egysége. Ezzel azonban nem ért véget az arany árának szárnyalása, hiszen nem sokkal később átlépte az 1000 dolláros határt is. Megállapíthatjuk, hogy az arany jól jött ki a piaci bizonytalanság okozta helyzetből, magas hozamot termelt azoknak, akik korábban aranyba fektették pénzüket, és úgy tűnik mindez tartós is marad.

Sokan fektettek aranyérmékbe a
részvénypiacok lejtmenete miatt
Sokan fektettek aranyérmékbe a részvénypiacok lejtmenete miatt

Az idei év közepén 1200 dollár körül mozog az árfolyama, ami meglepően jó növekedésnek számít, nemrég pedig 1262 dollár fölé emelkedett, azaz újabb történelmi csúcsot állított fel. Több elemző is egyetért abban, hogy további erősödésre lehet számítani a legnemesebb nemesfém piacán.

Kőolaj

Ez az élő szervezetek lebomlása útján keletkezett ásványi termék - magas energiatartalma, viszonylag könnyű kitermelése és széleskörű alkalmazása miatt - az egyik legelterjedtebb nyersanyagunk. Háborúk törtek ki miatta és országokat tett gazdaggá, de nézzük hogyan alakult az árfolyama a globális krízis hatására. A válság kezdetekor eluralkodott a pánik az olajpiacon, a világgazdaság növekedésének leállásától tartva, eladási hullám söpört végig a részvény és árupiacon. Az olaj árfolyama hamar elérte éves mélypontját 2008-ban, a világ legtöbb befektetője elvesztette bizalmát a hordónkénti ár folyamatos csökkenését látva. Jelenleg is meglehetősen kockázatos a fekete arany piaca, az utóbbi időkben féktelen emelkedés és nagy árzuhanás is tapasztalható volt. Közép- és hosszútávon egyaránt kétesélyes az olajpiac jövője a hozzáértők szerint. A Mexikói-öbölben bekövetkezett olajszivárgás tovább súlyosbította a helyzetet, a katasztrófáért felelős BP papírjainak árfolyama jelentősen esett és mindez kihatott az egész olajszektorra. Mindenesetre a piac jövőjét nagyban meghatározza majd az újabb lelőhelyek felfedezése, egyes vélemények szerint nemsokára nem lesz kitermelhető olaj a föld mélyén, míg mások úgy vélekednek, hogy van kőolaj bőven bolygónkon.

Olajfúrótornyok a
Kaszpi-tengeren
Olajfúrótornyok a Kaszpi-tengeren

A készletek jelentős része Texasban, Venezuelában, a Közel-Keleten, a Kaszpi-tenger térségében, illetve Közép-Ázsiában található, a múlt hónapban azonban a Földközi-tenger mélyén, az izraeli partvidéktől Ciprusig, egy hatalmas földgáz és kőolaj lelőhelyre bukkantak. Jelentős felfedezés ez, hisz egyre nehezebb feladat manapság olajat találni.

Földgáz

A földgáz világpiaci árát mindig a kőolaj vagy valamilyen kőolajtermék árához kötik, tehát az árfolyama ennek megfelelően változik. Magyarország Hollandia után a második helyen áll az egy főre jutó gázfogyasztás tekintetében, ám a hollandok jelentős földgáz lelőhelyekkel rendelkeznek, még exportálni is tudnak belőle. Hazánk azonban behozatalra szorul, kizárólag Oroszországból származó gázt importálunk függetlenül attól, hogy keletről vagy nyugatról vásároljuk, a magyarországi földgáz kitermelés a hazai fogyasztásnak csak körülbelül a 10 százalékát teszi ki. Tehát hazánk és több európai ország is az orosz gáztól, vagyis a Gazpromtól, a világ legnagyobb földgázkitermelőjétől függ. Igaz ez Németországra is, kormányuk néhány évvel ezelőtt be is jelentette, hogy lépéseket tesz az orosz gáztól való függőség csökkentésére. Nem meglepő, gondoljunk csak arra, hogy a Gazprom milyen kemény eszközökkel érvényesítette akaratát Ukrajnával vagy Fehéroroszországgal szemben. A fent említett Földközi-tengeri lelőhely minden bizonnyal hatni fog a gázpiacra, a hírek szerint Izrael 2011-ben már exportál.


Izrael és a gázmezők - Bibliai próféciák teljesednek be napjainkban?
Hatalmas földgázkészlet Haifa partjainál
Hatalmas földgázkészlet Haifa partjainál

 

Az egész világot megdöbbenésként érte a hír, miszerint Izraelben több mint 200 milliárd köbméternyi földgázmezőt találtak, ezáltal a zsidó állam jövőre már exportképes lesz. Több keresztény bibliamagyarázó már megemlítette, hogy a Szentírásban számos helyen nyilvánvaló utalás van arra vonatkozóan, hogy Isten természeti kincsekkel áldja meg Izraelt. Tim LaHaye, az Eljövendő béke a Közel-Keleten című könyvében a Bibliára hivatkozva azt állítja, hogy Izrael állama óriási kőolaj és földgáz lelőhelyekkel rendelkezhet, csak még nem tudnak róla. Joel Rosenberg bestseller listás könyvében, az Epicentrumban is erre hívja fel a figyelmet. A 2006-ban megjelent könyv az elkövetkezendő évek világpolitikai eseményeit kívánja előrejelezni, legfőképpen a Közel-Kelet és Izrael vonatkozásában. Rosenberg felhívja az olvasók figyelmét, hogy Izraelben több üzletember olaj után kutat, miközben eddig nem találtak ott jelentősebb mennyiségű földgázt vagy kőolajat. Nézzünk meg néhány szalagcímet az elmúlt évekből, melyeket Rosenberg is megemlít:

„Az Izrael és Gáza partjai közelében talált gázkészletek közös vállalkozások lehetőségét teremthetik meg” (The New York Times, 2000.09.15.)

„Az olajbáró Istentől várja az olajkitörést Izraelben” (Reuters hírügynökség, 2005.04.04.)

„Az olajkutatás Izraelben a hit kérdése” (Wall Street Journal, 2005.05.01.)

„Mózes sűrűn folyó áldása: olajat találnak Izraelben?” (The Economist, 2005.06.18.)

Most pedig nézzünk meg néhány szalagcímet az elmúlt hetek terméséből:

„Izrael gáz-exportőrré válik” (The Jerusalem Post, 2010.06.03.)

„Izrael csatlakozik a földgáz-exportőr országok közé” (Bloomberg Businessweek, 2010.06.04.)

„A Hezbollah figyelmezteti Izraelt a gázmezőkkel kapcsolatban” (Tehran Times, 2010.06.14.)

A mostani felfedezés prófétikus jelentőségű – állítják a karizmatikus keresztények. Ám a megtalált földgáz Izraelnek nem csak bevételeket jelent, de veszélyforrást és újabb konfliktusokat is eredményezhet. Libanon kormánya mellett a Hamász is - mely Gáza vezető politikai ereje - követeli magának a rá eső részt. Tekintettel arra hogy Izrael blokád alatt tartja Gázát a 2008-as támadás óta, ez kiélezheti a konfliktust. Az Israel National News újságírója szerint a következő háború Izraelben a gáz-, és olajmezők kapcsán robbanhat ki. (Hennel Ádám)

5,531,100 Huf / 17,900 Eur
Rajongsz KristenĂŠrt? SzeretnĂŠl Ăźzenni neki? Rajtunk keresztĂźl Ă­rhatsz kedvencednek!
A Twilight Saga Ăłta vilĂĄgszerte ismerik a nevĂŠt, ĂĄm az Ă­gy kialakult mĂŠdiafigyelmet nem mindig viseli jĂłl. Kristen Stewart idĂŠn ĂĄprilis 9-ĂŠn tĂśltĂśtte be a 21. ĂŠletĂŠvĂŠt.
Hennel Ádåm is rÊszt vett azon a rendezvÊnyen, ahol az orszåg legtehetsÊgesebb fodråszai mutattåk be munkåikat.
avatar
Lafleur
-
2010.08.13. 21:13
80
Bigmaster! Kiket nevezel partybrókereknek?
avatar
bigmaster
-
2010.08.13. 17:32
79
challenger: kellett volna de koka pannonpuma janos mar akkor is
tevedesben jart mikor at hitte van eleg tartalekunk
nem lett volna csak par hetig

avatar
challenger
-
2010.08.07. 04:05
78
\"Ne felejtsétek el hogy Ukrajnával politikai vitája támadt Oroszországnak, Fehéroro. pedig nem volt hajlandó fizetni. Egy lekapcsolás vagy csökkentés sem csak úgy véletlenül történik meg.\"

Ebben igazad van, nálunk ilyen nem történne meg soha szerintem. Igaz mintha lett volna pár éve itthon is gubanc amikor a tartalékokhoz kellett nyúlni, nem? :/
avatar
urbanjoco
-
2010.08.03. 13:25
77
ĂŠrtelek bigmaster!

toma az 1 dolog hogy ki ĂŠrt hozzĂĄ az meg mĂĄsik hogy ki keres vele! plĂĄne itthon ahol soxor kaszinĂł az egĂŠsz!
avatar
bigmaster
-
2010.08.02. 15:37
76
beloled nem is neztem volna ki
avatar
Toma
-
2010.08.02. 14:32
75
látom itt mindenki iylen nagy tőzsde zseni?:O csak én nem :(
avatar
bigmaster
-
2010.08.02. 14:17
74
Bonanza nem az a baj hogy ajanl
hanem az hogy mikor mit ajanl
meg a legmagasabb csucson is longot hirdettek
aztan aki vett az beragadt
beragadtak most meg sirnak hogy mi lesz
hat ez az eredmenye ennek a fellllll dumanak
ebbe benne van biropetitol kezdve veres1977 meg a fosimlis al/mobius

az arany jo valasztas en nem mondom hogy nem
csak nezzuk meg ki mondja mikor es miert
tudod a panikkeltok vs feldumalok jateka ez

urbanjoco en nem kereskedem itthon csak az usa piacon allok shortban de vannak longjaim is igaz nem bankszektor
avatar
xetron
-
2010.08.01. 19:17
73
Érdekes ez a téma kíváncsi leszek merre fordulnak az események... Izrael kinek fog exportálni? USA?

Valahol olvastam még régebben hogy Oroszország nem építi ki a vezetékeket Izrael felé, hát erre most már nem is lesz szükség.
avatar
annacska
-
2010.08.01. 04:50
72
Elnézést hogy nem válaszoltam eddig, nyaraláson voltam!

Badboy: Ne aggódj, tetszeni fog a könyv! Minden tényekkel van igazolva, ami pedig feltételezés az ki van hangsúlyozva.

Zelda: Szia! Örülök hogy idetévedtél :) Egyetértek veled!

Szeki: Ez jó hír! Alig várom hogy megjelenjen.

Lucius: És ez miért baj? Ádámnak van egy meggyőződése amiért kiáll, és ez becsülendő. Miért is hallgatna ezekről? Egy ilyen magazin pontosan erre IS való! Kíváncsi lennék a véleményedre...

Sarah: Így van! Hittek a próféciákban és mindabban amit az Úr megígért nekik, és még további felfedezéseknek kell lenni éppen ezért!
avatar
Lafleur
-
2010.08.01. 01:05
71
\"Matthaus: minden bizonnyal az erme vagy lapka, mert az szinarany.

Lafleur: miert ne fogna ossze a ket terrorszervezet? Alkalmi szovetsegek is elegendok ilyenkor a cel erdekeben ami mint tudjuk Israel elpusztitasa.. En teljesen megertem hogy blokad alatt van Gaza igy legalabb nem jut be az a rengeteg fegyver amivel (sok esetben) egymast is lovoldozik..\"

Mindkettő szervezet más és más, nem hinném hogy képesek lennének összefogni, bár az tény hogy mindkettőnek Izrael elpusztítása fontos volna.

\"Az a baj hogy Gázába nem csak a fegyverek nem jutnak be, de élelmiszer se nagyon! Brit elnök beszédét olvastátok? Erről volt szó!\"

Ez valóban probléma!
avatar
Sarah
-
2010.07.30. 20:55
70
Nagy hit és eltökéltség kellett hozzá, de megcsinálták és sikerült.
avatar
Badboy
-
2010.07.29. 21:33
69
Előre leszögezem hogy nem vagyok vallásos ember, de nem semmi, hogy egyesek csak a hitük alapján elkezdtek kutatni! Mindenki tudja hogy egy ilyen olajkutatás milyen költséges valami, lenyűgöző! (akkor is ezt mondanám ha kudarcot vallanak).

Annacska ne haragudj de lenne hozzád egy kérdésem: Ez az Epicentrum mennyire objektív könyv? Érdekel ez az egész, csak nem tudom nem-e \"túl kemény\" nekem ez...? Köszönöm!

Ui: Ilyen cikkeket szívesen olvasnék még!
Andris
avatar
urbanjoco
-
2010.07.29. 18:29
68
hat bigmaster komam biropeti mindig is jo korrekt volt az oti forumon es sztem jo iranyba is allt..

most en bizakodo vagyok hogy emelkedunk meg vilagszinten, vettem is otit meg fhbt

erre ma usa megint beborul!!!

bigmaster te poziban vagy?
avatar
Szeki
-
2010.07.28. 22:35
67
Gabesz: igenis uram! :D megvannak a forrásaim :)
avatar
lucius
-
2010.07.28. 21:12
66
Lord Hennel Főszerkesztő Úr
avatar
Toma
-
2010.07.28. 11:05
65
léccives mellőzzétek a konfliktusokat! köszönöm! :)
avatar
Bonanza
-
2010.07.27. 21:51
64
- Lucius: Mit jelent az hogy LHFÚ?

- Szeki: Pontosan miről lesz benne szó?

- Bigmaster: Mire alapozod ezt? Ha szerinted le fognak menni a részvények, akkor miért baj ha valaki aranyat ajánl, vagy szerinted az is le fog menni? Ha igen miért?

- Crosswind: Az a baj hogy Gázába nem csak a fegyverek nem jutnak be, de élelmiszer se nagyon! Brit elnök beszédét olvastátok? Erről volt szó!
avatar
lucius
-
2010.07.27. 21:41
63
LHFÚ kitett magáért, hol van már a régi szép idő a játékokról, itt már kőkemény külpolitika megy, ezt még Lohengrin -LHFÚ pajtás sem találta volna ki. De hogy még ehez aszisztál is? Én szóltam már hónapokkal ezelőtt is, amíg ilyen puhány a kritikusok kicsiny csapata, addig HÁ sem tágít.
avatar
Karessz
-
2010.07.27. 20:32
62
Üdv Zelda! Örülök hogy ide találtál :D

Szeki ne mondd! Honnan tudsz meg ilyen infókat? Legközelebb beavathatnál... no majd skype-on megbeszéljük! :P

Ja és várom én is Hennel úr cikkét. :)
avatar
Zelda
-
2010.07.27. 20:12
61
Hali!

Örülök a nyereményjátéknak (appleblogos) mert így rátaláltam erre a cikkre. Én keresztény vagyok és hiszek is a dolgokban amiket itt leírt az író, meg is lepett hogy erről is szó esik , de örülök neki! Talán az ilyen cikkek felnyitják az emberek szemét.

Zelda
avatar
greenclub
-
2010.07.27. 16:58
60
bigmaster te loser... megint nem bírsz magaddal? 8(

Szeki várjuk!
avatar
gabesz21
-
2010.07.27. 16:03
59
Na king! HÁ aktivizálja magát? :D

De Szekikém te annyi mindent tudsz hogy belsősnek tekintelek úgyhogy ne merj játszani a nyereményjátèkon! Annál több az esélyem hehe
avatar
Szeki
-
2010.07.26. 23:42
58
Én se tudom miről ír Bigmaster, Bíró Pétert végtelenül egyenes embernek ismertem meg, és sztem vagyunk így még páran.

Ha már a tőzsdét említettétek: megbízható forrásból tudom hogy Hennel Ádám cikket ír a témában ami itt is és a Hennel.hu-n is olvasható lesz!

Bigmaster készülhetsz, ezek szerint te ebben a világban otthonosan mozogsz. ;)
avatar
Toma
-
2010.07.26. 20:27
57
az arany szerintem még jobban előtérbe fog jönni, idővel...
a kőolaj meg földgáz sajnos szerintem jópár konfliktus mögött áll...sajnos..gondoljunk csak szeptember 11-re..
avatar
katca
-
2010.07.26. 19:42
56
Anyának jövő hónapban lesz a szülinapja, és gondoltam hogy veszek neki egy szép fülbevalót, most már biztos hogy sárgarany lesz, 14ct :))
avatar
biropeti
-
2010.07.26. 16:19
55
bigmaster én nem ajánlgattam, hanem válaszoltam néhány kérdésre. Egyébként nem tudom miről beszélsz.
avatar
bigmaster
-
2010.07.25. 23:39
54
eleg erdekes dolog hogy biropeti ajanlgatja itt a befektetesi aranyat
mikozben mas forumon (portfolio) meg otp vetelre buzdit mar egy jo ideje a trader haverjaival
ertem en hogy ez biznisz de hol itt a folytonossag?

en azt mondom ez meg kutyafule volt ahoz a reszvenypiaci lejtmenethez kespest ami ezutan jon
csak ezt a itt a gong jon a long partytraderek
nem ertik szegenyek
ugye petikem?
avatar
crosswind
-
2010.07.23. 22:37
53
Matthaus: minden bizonnyal az erme vagy lapka, mert az szinarany.

Lafleur: miert ne fogna ossze a ket terrorszervezet? Alkalmi szovetsegek is elegendok ilyenkor a cel erdekeben ami mint tudjuk Israel elpusztitasa.. En teljesen megertem hogy blokad alatt van Gaza igy legalabb nem jut be az a rengeteg fegyver amivel (sok esetben) egymast is lovoldozik..
avatar
Matthaus
-
2010.07.23. 20:28
52
Mit érdemesebb venni, arany rúd, aranypénz vagy aranyékszer?
avatar
horvath_tamas
-
2010.07.22. 09:14
51
Ne felejtsétek el hogy Ukrajnával politikai vitája támadt Oroszországnak, Fehéroro. pedig nem volt hajlandó fizetni. Egy lekapcsolás vagy csökkentés sem csak úgy véletlenül történik meg.
Salvatore Ferragamo 'Faenza' bőrcipő
A Salvatore Ferragamo bőrcipőkben a legmagasabb minőséget képviseli. Az itt látható, "Faenza" elnevezésű modelljük az üzletemberek számára készült.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
Amikor mindenki kĂŠt szĂĄmmal nagyobb felső ruhĂĄt, de szűk nadrĂĄgot hordott, amikor a fĂŠrfiak nagy rĂŠszĂŠnek is nőies frizurĂĄja volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dĂşlt a huszadik szĂĄzad legnagyobb kulturĂĄlis forradalma.