Interjú Noszvai Andrással, a Fortis magyarországi beszállítójával
A pápai pilóták egyedi karórája
Oroszvári Péter    2013.06.11    7 hozzászólás

Manapság szinte minden hĂ©ten jelennek meg limitált szĂ©riájĂş modelljei a nagy Ăłramárkáknak: egyesek a speciális anyaghasználat miatt korlátozzák a darabszámot, mások hĂ­ressĂ©gek, sportolĂłk előtt tisztelegnek. Nem sokan tudják azonban, hogy a magyar pilĂłták egy körĂ©nek is jutott egyedi karĂłrábĂłl.

Először is köszönet illeti Nagy Ernő Mig-21-es pilĂłtát, aki rendelkezĂ©sĂĽnkre bocsájtotta Ăłráját, Ă©s a vadászgĂ©pen töltött 27 Ă©v alatt összegyűlt rengeteg kĂ©pĂ©ből nĂ©hányat a cikk illusztrálásához. A kĂĽlönleges modell pontos törtĂ©netĂ©t már Noszvai András mesĂ©lte el, aki a 80-as Ă©vek közepe Ăłta egĂ©szen mostanáig töltötte be a Fortis magyarországi importőrĂ©nek szerepĂ©t. Az ő közreműködĂ©sĂ©nek is köszönhető az egyedi modellek lĂ©trejötte.

A bal alsó sarokban Nagy
Ernő
A bal alsó sarokban Nagy Ernő

Trendmagazin: Honnan jött az ötlet a Magyar LĂ©gierő Ă©s a Fortis egyĂĽttműködĂ©sĂ©hez?

Noszvai András: A 90-es Ă©vek második felĂ©ben keresett meg Pető István, a pápai reptĂ©r akkori parancsnoka, Ă©s Tőrös István, a Top Gun – most már Aranysas – magazin főszerkesztő laptulajdonosa. Szerettek volna pilĂłtáik számára valamifĂ©le Ăłrát, Ă©s Ăşgy Ă©reztĂ©k, a kapcsolat is jĂłl jön mindkĂ©t fĂ©l számára. Volt több prĂłbálkozás más márkákkal, de vĂ©gĂĽl a Fortis volt az, ami biztosĂ­tani tudta a megfelelő minősĂ©get, Ă©s a pilĂłták tetszĂ©sĂ©t is elnyerte.

KĂ©sőbb a KecskemĂ©ten repĂĽlők is kaptak belőle saját jelvĂ©nyĂĽkkel, majd a Magyar LĂ©gierő is rendelt az emblĂ©májukkal. A pápai modell volt az első a Fortis törtĂ©netĂ©ben, hogy repĂĽlőalakulatnak szállĂ­tottak, azĂłta sok hasonlĂł szĂĽletett meg kĂĽlföldi egysĂ©gek számára.

A pápai ezred jelvénye
A pápai ezred jelvénye

Részletek a Fortis 100 éves
születésnapjára kiadott könyvből
Részletek a Fortis 100 éves születésnapjára kiadott könyvből


Melyik modellre esett a választás, mik voltak az alapvető szempontok?

Eredetileg a pilĂłtaĂłráknak nincs pontos definĂ­ciĂłja. Egy bĂşvárĂłrának meg van határozva, hogy milyen feltĂ©teleknek kell megfelelni, a repĂĽlős az egy szabadabban kezelhető kategĂłria, de szintĂ©n ki kell bĂ­rnia az extrĂ©m körĂĽlmĂ©nyeket. LĂ©nyeges volt a jĂł, egyĂ©rtelmű leolvashatĂłság; hogy ne tĂĽkröződjön a tok, mert elvonhatja a figyelmet; legyen a használathoz cĂ©lszerűbb fĂ©mcsatja, ami jobban ellenáll az ĂĽtĂ©seknek, Ă©s tartĂłsabb, mint egy bőrszĂ­j. A választás vĂ©gĂĽl az automata Pilot Professional Chronograph-ra esett, melynek 40 mm-es acĂ©l tokjában egy Valjoux (ETA) 7750 szerkezet működik. Az MH 47. Pápa Harcászati RepĂĽlőezred jelvĂ©nye a 9 Ăłránál találhatĂł komplikáciĂł mutatĂłja alá kerĂĽlt.

Fortis Pilot Professional
Chronograph, ref. 597.10.144
Fortis Pilot Professional Chronograph, ref. 597.10.144

Adtak visszajelzést a pilóták?

Igen, az Ăłragyár nagyon szĂ­vesen egyĂĽttműködött. Miután kiválasztották a tĂ­pust, 10 darabot rendeltek belőle tartĂłstesztre [a vezető hajĂłzĂł állomány rĂ©szĂ©re; Ernő is ebből a szĂ©riábĂłl kapott – a szerk.]. Ennek eredmĂ©nyekĂ©nt nagyobb koronát javasoltak, Ă©s vĂ©dett nyomĂłgombokat a szabadon állĂłak helyett. Mi egyĂ©bkĂ©nt a kezdetektől fogva tĂĽkröződĂ©smentes bevonatĂş zafĂ­rĂĽveggel rendeltĂĽk az Ăłrákat az alapkivitelű kristályĂĽveg helyett, ezt kĂ©sőbb minden modell megkapta alapfelszereltsĂ©gkĂ©nt. Pontosan nem tudom, hogy vĂ©gĂĽl hány darabot kaptak kĂ©zhez, de elvileg a teljes hajĂłzóállománynak jutott.

Tart még kapcsolat?

PĂ©nz sajnos nincs Ăşjabb modellekre, de a jĂł kapcsolat megvan. És persze az is egy más idő volt, hogy a Mig-21, Mig-29-esek oldalán dĂ­szeleghetett a Fortis logo. A katonai repĂĽlĂ©sen kĂ­vĂĽl támogattuk mĂ©g Nádas Tamás, Veres Zoltán műrepĂĽlőket is.


Mennyire nĂ©pszerű márka a Fortis Magyarországon?

Nagyon jĂłl sikerĂĽlt elterjeszteni a 80-as Ă©vek közepe-vĂ©ge Ăłta, Ă©s lenne is rá kereslet, de sajnos manapság nem dĂşskálunk anyagiakban. Ettől fĂĽggetlenĂĽl ez az egyik legjobb ár/Ă©rtĂ©k arányĂş márka a piacon. A kollekciĂł konzekvensen kĂ©pvisel egy irányvonalat, könnyű felismerni, ebből kifolyĂłlag szeretik hamisĂ­tani is. Több modell formaterve le is van vĂ©dve, könnyen el lehet járni a hamisĂ­tĂłkkal szemben.

A háttérben egy automata
Heuer, Lemania 5100 szerkezettel
A háttérben egy automata Heuer, Lemania 5100 szerkezettel

avatar
Robcsi001
-
2017.05.12. 19:39
7
Tisztelt cikkíró! Kérem kijavítani a szövegben többször is előforduló \\\"Mig\\\" rövidítést, \\\"MiG\\\" rövidítésre! Ugyanis a két főtervező nevének betűiből áll a MiG! Anusavan (később Artyom) Ivanovics Mikojan és Mihail Joszifovics Gurjevics volta két Úr! Köszönöm.
avatar
swarcz21
-
2014.12.09. 08:55
6
1998-ban a MIG 21-ek Lengyelországi éleslövészete alkalmával kapták meg a pilóták a FORTIS órákat.A cég magyarországi képviselöje akkor megigérte,hogy a müszaki állomány részére Pápai ezredcimerrel ellátott SWATCH órákat fognak biztositani. 16 éve várunk rá.A cég reklámját a gépekre mi magunk festettük fel,amiért semmit nem kaptunk.Igaz a reptéren a 21-esek 2000-ben kivonásra kerültek,de lett volna 2 év hogy igéretüket beváltsák.Az igéret csak igéret maradt. Egy volt sárkányos műszaki.
avatar
mobiusindex
-
2013.06.26. 23:52
5
Ez igen! Szép történet.
avatar
Bro
-
2013.06.13. 23:42
4
Van rá esély hogy pl, kihoznak vmi limitált magyar légierős órát? Kúl lenne :D
avatar
mandark
-
2013.06.13. 21:23
3
most már csak egy magyar sportolós Hublot hiányzik :)
avatar
robi
-
2013.06.12. 15:25
2
nagyon tetszenek a Fortis órák, főleg ezután :)
avatar
Gst
-
2013.06.12. 00:29
1
\"Pénz sajnos nincs újabb modellekre\"
Kár! :(
Fullextrás Dolce & Gabbana öltöny
A Raffaello Networknek hála befutott a szezon legmenőbb, legfeltűnőbb öltönye. Hogy melyik márkáról van szó? Természetesen a Dolce&Gabbana jelentette meg ezt a 100% gyapjúból készült, nagyon fényes kék öltönyt.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.