Rendhagyó
módon a Trendmagazin először jelentkezik egy étterem
tesztjével, mely a belváros szívében, a Károly kert mellett
bújik meg.
Budapestet külföldön – különösen a Michelin-csillag
jelölés óta – gasztronómiai kuriózumként tartják számon. A
bibliai eredetű Ruben név egyszerűen annyit jelent: "jé,
fiú!". Nos, az ember is valahogyan így lepődik meg, amikor
rábukkan a Ferenciek tere és az Astoria között, egy aprócska
utcában megbúvó étteremre. A helység (mely korábban a
Barakka étteremnek adott otthont) maximum hatvan
négyzetméter alapterületű, s ennél valamivel kisebb a
galéria szint. Egy kicsi előtérbe léptem be először, majd
innen jobbra fordulva jutottam be. Az enteriőr modern
dizájnt és eleganciát ötvöz, mégis fiatalos, ezt erősítik a
helység falán végighúzódó üveglapon sorakozó fiatal arcok. A
falon máshol pedig nonfiguratív virág minták futnak
össze-vissza, amely motívum visszaköszön a galéria, és az
oda felvezető lépcső kovácsoltvas korlátján.
Kora délután érkeztem, a pincér udvariasan
fogadott, s mondta, most még bárhová ülhetek (s valóban, az
első fogás után már egy-két szabad asztal volt az egyébként
sem sokból). Igényesen megterített asztalhoz ültettek a
földszinten, majd megkaptam a bőrkötésű, dombornyomott kis
étlapot. A Ruben pár havonta változtatja az étlapját, én is
röviddel a megújulás után érkeztem. Először egy évszakhoz
illő, őszi kacsaragu levest rendeltem, édesburgonyával és
rókagombával. A várakozási idő után megérkezett a méretes
kis kerámia bödönben a friss, forró és sűrű raguleves, a
bödön száján egy citrom cikkel. (Ez a citrom szelet végül
belesett a levesbe, sajátosan kihozva a kacsa, és a
zöldségek ízét). A répa, és egyéb zöldségek némelyike mintha
kicsit túlfőtt volna, de semmikképpen sem zavaró mértékben.
A nem kevés kacsa hús íze jól áthatotta a tejföllel
felturbózott sűrű levet, amúgy a hús maga éppen megfelelően
volt omlós, rágás közben kijött belőle az igazi kacsa íz.
Tartalmas leves volt, nem véletlen az egyik legdrágább a
levesek közül, mely elegendő mennyiségű is volt egyben.
A második fogásnak házi nyulat rendeltem volna, tárkonyos
vadas-mártással, juhtúrós zsemlegombóccal, de ez állítólag
éppen akkor készült, így legalább másfél órát kellett volna
várnom rá. Helyette – maradva az előzően nemzetközi
helyett már kissé magyaros étlap jellegénél – roston sült
csirkemellet kértem, kapros juhtúróval töltve, melyhez
tejfölös-paprikás mártást, és tojásos galuskát kínáltak.
Jókora tányéron érkezett a nem csekély adag: középen egy
nagy, félbevágott csirkemell feküdt a paprikás szószban,
mellette pedig a tojásos galuska (értsd itt: nokedli).
Kellemesen friss volt a juhtúró, melynek ízét a nagy darab,
egész kapor felerősítette, ehhez pedig remekül párosult a
roston sült csirke, amit szerencsére nem pirítottak túl, így
a hús omlós maradt. Két nagy csöpp tejföl volt a paprika
szószban, ami bár sűrű volt, a paprika ízét inkább utólag
lehetett érezni benne, viszont kiválóan illett mind a
csirkéhez, mind a lágy tojásos galuskához. A nokedli nem
volt kemény, sőt, inkább vajpuha volt, a hozzá adott tojás
(rántotta) pedig nem lett túlsütve, hanem félnyers volt –
ez ellensúlyozta az alapjában véve szárazabb csirkemellet.
A laktató leves és főétel után ismét kézbe vettem
a bőr fedésű étlapot, melynek kínálata csalogatja az embert.
Desszertnek sajtválogatást szerettem volna narancslekvárral.
Kérdésemre a pincér őszinte jó szándékkal beszélt le róla,
mondván, nem sok sajt fajta szerepel e fogásban. Helyette a
Ruben csokoládé kompozíciót ajánlotta, kandírozott
narancshéjjal, mely amúgy is felkeltette az érdeklődésemet.
Tekintélyes, levél formájú tányérban kaptam meg a mézzel, és
étcsokoládé szósszal lelocsolt kompozíciót – több maggal
szórt, ízes tejszínhab ölelte egyik oldalról az egy gombóc
csoki fagyiból, csokoládé mousse-ból és még meleg,
narancslekvárral töltött csokoládés felfújtból álló
édességet, ez utóbbi porcukorral volt hintve. A desszert
elemei egyenként is fenséges csokoládé íz-élményben
részesítik a fogyasztójukat, együtt azonban remekül
harmonikusan nyújtanak a nem kifejezetten édesszájúaknak is
édes perceket. Különösen a mousse nyújtott páratlan élményt,
mely ránézésre fagylaltnak tűnik, de valójában egy omlósabb
állagú, hab szerű, meleg desszert, ami tiszta csoki.
A Ruben a Magyar utcában kissé el van rejtve a külvilágtól,
leginkább egy olyan gasztronómiai gyöngyszemnek tekinthető,
melynek felkutatásáért dolgozni kell. A sokak számára
riasztó klasszikus elegancia itt mellőzve van, helyette a
fiatalos küllem dominál - ott létemkor is több fiatal vendég
volt. A kiszolgálás közvetlen, barátságos, jogos a tíz
százalékos szervízdíj, főleg, hogy az ételek a minőségükhöz,
és mennyiségükhöz képest meglepően olcsóak. Három fogás
átlagosan 3.500 forintba kerül.