Trendmagazin

A sivatag új virága

Új parlament készül az Egyesült Arab Emírségek számára

2011.03.21 | Major Imola

Az Egyesült Arab Emírségek új szövetségi parlamentjének tervezésére kiírt pályázatot egy Los Angeles-i tervezőiroda nyerte el. Az Ehrlich Architects, 14 nemzetközi építésziroda közül került ki győztesül. A tervezés során törekedtek arra, hogy a nemzetközi kortárs építészet részét képezze úgy, hogy közben nem veszíti el az iszlám hagyományokat és méltó örökséggé válik az utókornak.


A város tengerpartjára, a Corniche sugárútra tervezett komplexum, már messziről rabul ejti a tekintetet. Az épület Abu Dhabi látképének új ékköveként fog tündökölni, mint egy foglalatba zárt gyémánt. Fő eleme a kupola, mely funkcióját tekintve árnyékolásra szolgál, fátyolos jellege meghatározza az épület feelingjét. A lepel alatt egy ülésterem épülete bújik meg, tömegformálásában megjelenik a hagyományos arab építészet. Hófehér márvány külseje, lágy, kellemes belsőt takar.


A terem mennyezetét fából faragott kupolák díszítik, közepén egy úgynevezett okuluszal, amelyen a természetes fény bejut a terem belsejébe. Az egész épület a közvetlen környezetében fellelhető természet színárnyalatainak felhasználásával tett szert harmóniára. A motívumok sokasága nem teszi hivalkodóvá, színeiben ugyanis igazodnak a sivatagi homok árnyalataihoz.


A kupola körül, mint egy védőbástya, négyszög alakban a komplexum többi szárnya található. Ezekben az épületekben irodák, turisztikai fogadótermek és konferencia termek lesznek kialakítva. A komplexum bejárata a vízparti oldalról lesz megközelíthető és egy hangsúlyos lépcsősor vezet majd fel a sivatagi virághoz.


Az Ehrlich Architects a végleges tervek elkészítéséhez, két helyi irodával működik együtt. És, hogy mikor is válik turisztikai látványossággá az új parlament?! Sajnos jó néhány évig még biztosan nem. De ha kész lesz, nem fogunk csalódni.