Dollrmillirdok birtokosai
A tz leggazdagabb n a vilgon
0 hozzszls
Munkatrsunktl    2015.06.06

Amíg sokan magunktól fel tudunk sorolni számos olyan férfit, aki rendkívüli vagyonnal rendelkezik (vegyük például Bill Gates­t, vagy Warren Buffett­et), vajon hány olyan szupergazdag n van, akit fejbl bármikor fel tudnánk említeni? Hát igen, nem túl sok. Pedig számos olyan n van a világon aki mesés vagyonra tett szert. Hasonlóképpen, mint sok más milliomos, közülük is sokan örökölték a vagyont. Habár sokan közülük csak hátradlve élvezték, ahogy a markukba dl a pénz, sokan nagyon is részt vettek a saját sikereik és vagyonuk elérésben. Lássuk tehát, kik a leggazdagabb nk a világon!

10. Iris Fontbona­ - 12.8 milliárd dollár


Iris Fontbona a leggazdagabb személy jelenleg Chilében, miután meghalt a milliárdos férje Andronico Luksic, aki feleségére és három fiára hagyta a Quienco vállalatot. Sajnos idközben egyik fia meghalt tüdrákban, aki átvehette volta az üzletet, így Iris­nak jutott a cégen beüli vezet pozíció. A családnak még hatalmas részesedése van Banco de chile vállalatban is, ami az energia, a közlekedés valamint hajózási szférában is jelen van. A bányászati iparban jelen lév Antofagasta társaságban is részesek, és a család két strandot is üzemeltet Horvátország legforgalmasabb üdülhelyeinél.

9. Johanna Quandt­ - 13.1 milliárd dollár


Egy egyszer titkárnbl lett a világ egyik leggazdagabb asszonya­. Úgy hangzik, mint egy tündérese, igaz? Hát, Johanna Quandt mikor hozzáment a fnökéhez, még nem tudta, hogy a férje fogja megmenteni a BMW-t a csdtl, és így milliárdos lesz! Johanna most a 8. leggazdagabb n Németországban, és a 9. leggazdagabb asszony a világon. és folyamatosan kaszál a BMW­-k eladásából származó profitból. Johanna jelenleg 88 éves, és Bad Homburg­ban él, mely városka a gyógyfürdirl ismert.

8. Abigail Johnson­ - 13.6 milliárd dollár


A Johnson­ok tudnak egyet s mást, hogy a kezükben tudják tartani a dolgokat, ez pedig nem más, mint az üzlet. Abigail Johnson nagyapja hozta létre Amerika egyik legnagyobb üzleti társaságát a Fidelity­-t amivel sokmillió dollárt keresett. Abigail már a középiskolás éveiben elkezdett dolgozni a Fidelity­-nél üzletkötként. Miután megkapta a Harvard­i diplomáját, stratégiai elemzként folytatta a cégnél a karrierjét, majd még feljebb lépegetett az évek során. 2012­-ben lett a cég elnöke, míg az apja a vezérigazgató szerepet foglalta el. Ha minden Abigail tervei szerint megy, a jövben fogja betölteni a vezérigazgatói szerepet is.

7. Anne Cox Chambers­ - 16.7 milliárd dollár


Ha valakinek ismersen cseng Anne Cox Chambers neve, nem véletlen egybeesés. Jó esély van arra, hogy inkább a COX név lehet az, ami az emberek tudatában megragadt az évek során. Az családja alapította a Cox Communications-­t, akik forradalmasították a kábeltévét, a Cox Media Group­ot ami újságokat, és tévéállomásokat üzemeltet, és az az AutoTrader.com- ot is. Így érthet miért szerepel Anne Cox Chambers a lista 7. helyén. Anne egyébként korábban a belgiumi amerikai nagykövet volt, amikor még Jimmy Carter volt az Egyesült Államok elnöke.

6. Laurene Powell Jobs­ - 17.4 milliárd dollár


Laurene Powell Jobs a korábbi Apple vezet és vezérigazgató Steve Jobs özvegye, így persze nem is meglep hogy, helyett kapott ezen a top10­-es listán. Steve Jobs 2011-­ben hunyt el, de a Powell­ek továbbra is kulcsszerepet játszanak az Apple életében, különösen a jótékonysági és a politikai szférában. Laurene a f szószólója Hillary Clinton adományozó kampányának, mivel egyben népszersíti is az Apple termékeket azzal, hogy segíti a rászorulókat, és tiltakozik a drogok, és az illegális bevándorlók ellen. Amellett, hogy tiltakozik a faji elítéletek ellen is, egyben alapítója az Emerson Collective­-nek, akik segítik a kevésbé szerencsés diákokat a különböz adományokkal. Továbbá tulajdonában van egy nagyobb adag Disney részvény is.

5. Susanne Klatten­ - 17.6 milliárd dollár


A BMW egyet jelent a luxussal és gazdagsággal, így nem meglep, hogy azok a családok szerepelnek a milliárdosok listáján, akik a csúcsra vitték ezt a német márkát. Susanne Klatten jelenleg az 5. leggazdagabb személy Németországban, mivel megörökölte édesapja érdekeltségét a BMW-bl. Susanne emellett tulajdonosa még néhány energetikai cégnek is, beleértve az Altana gyógyszergyárat, és a Nordex AG szél erm társaságot is. Egy érdekesség, hogy férjét a BMW motorgyártó részlegén ismerte meg, miközben egy új motor kifejlesztésén dolgoztak. nem mondta el neki, hogy mekkora vagyonnal bír, valódi kilétét csak akkor tárta fel jövendbeli férjének mikor már a kapcsolatuk stabil lábakon állt.

4. Jacqueline Mars­ - 24 milliárd dollár


A Mars neve egyet jelent a finom és élvezetes csokoládéval, amit Jacqueline Mars apja és nagyapja alkotott meg, és ezzel együtt egy olyan jövedelmez vállalkozást is, ami miatt került Jacqueline a 4. helyre. és a testvére együttesen örököltek a vagyonból egyenl eloszlásban, azonban nem vesznek részt napi szinten a cég életében. A Mars korábban kicsi házi édességként indult, majd mivel nagyon sokaknak ízlett, így Frank Mars 1911­-ben megalapította az els gyártósorokat, és megindult a Mars csokoládé története. 1929-­ben már családi vállalkozásként mködött, és ennek hatására ebben az évben, megjelent a boltokban a szintén népszer Snickers és a Milkyway is, és késbb az M&M története is elkezddött. Figyelembe véve, hogy mennyi márka van Amerikában, Mars cége lett az egyik egyeduralkodó az édességpiacon, ami egykor mindössze egy jól jövedelmez családi vállalkozásnak indult.

3. Liliane Bettencourt­ - 39 milliárd


Liliane Bettencourt már nem a leggazdagabb n a világon, de továbbra is a leggazdagabb n Franciaországban. Míg egészsége engedte - egészen 2014-­ig - volt az irányítója a L'Oreal- nak amibl milliárdokra tett szert az évek folyamán. Miután diagnosztizálták a betegségét, lánya 25 évesen átvette a cég irányítását, és azt mondta bebizonyítja, hogy jobban tudja majd a vállaltot vezetni mint az édesanyja. A L'Oreal a világ legnagyobb kozmetikai cége és amikor Liliane elkezdte a munkát édesapja mellett, még csak 15 éves volt. Ekkor indult el a címkézett üveges samponok és a különleges kozmetikumok forgalmazása, amik sikerre vitték a vállalatot.

2. Alice Walton­ - 39.7 milliárd


Ha valaki a Wal­-Mart alapítójának Sam Walton­nak a lánya, akkor a pénzügyi gondok bizony elkerülik. Apja vagyona miatt Alice Walton lett a világ egyik, hanem a leggazdagabb nje, ami nem másnak mint édesapjának köszönhet. Amellett, hogy a második leggazdagabb n a világon, az igazgatója a Crystal Bridges Art Múzeumnak, ahova több mint száz ezer dollár érték mtárgyakat szokott adományozni, és több Andy Warhol mvet is vett már a múzeumnak. Amellett, hogy a mvészetekért is sokat tesz, korábban támogatott republikánus politikusokat is. Nemrég viszont 25 ezer dollárt adományozott a demokrata Hillary Clinton országos kampányának.

1. Christy Walton­ - 42.1 milliárd dollár


A Walton­ok továbbra is tartják a helyüket a világ leggazdagabb személyei között, azonban Christy Walton rendelkezik még számos egyéb kitüntetéssel is. leggazdagabb n a világon nemcsak az USA­-ban, és nem sokkal elzte meg testvérét Alice Walton­t, így k lettek a világ leggazdagabb ni testvérpárosa. Férje 2005­-ben meghalt egy repülgép szerencsétlenségben, így özvegy lett. Christy Walton meglehetsen nyugodt életet él, távol a nagyvárosok zajától, Jakson­ban Wyoming államban. Christy vagyona folyamatosan növekszik, mivel a 2014­-es évben is csak a Wal­-Mart részesedésekbl 470 millió dollárt keresett.

Dolce&Gabbana 'Martini' ltny
Mi lehet jobb egy Dolce&Gabbana öltönynél? Egy Dolce&Gabbana 'Martini' öltöny!

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.