Miamitůl Seattle-ig
A tŪz ķj SzilŪcium-vŲlgy
MunkatŠrsunktůl    2015.09.20    0 hozzŠszůlŠs

A technikai fejlűd√©s vil√°gszerte rendk√≠v√ľli m√≥don vir√°gzik, √©s ez tagadhatatlan erűforr√°st jelent, mely n√©mi betekint√©st ad az emberek sz√°m√°ra a j√∂vűbe, ami val√≥sz√≠nŻleg egy technikai ir√°nyults√°g√ļ vil√°got jelent majd. Az Egyes√ľlt √Āllamok 38%-√°nak munkaereje a professzion√°lis technikai vagy mŻszaki ir√°nyzatb√≥l tevűdik √∂ssze, ami nagyobb ar√°ny mint b√°rmely m√°s foglalkoz√°s eset√©ben. Minden √©vben a v√°rosok csom√≥pontokat alkotnak, hogy ad√≥kedvezm√©nyt biztos√≠tsanak a technikai c√©geknek, mellyel megpr√≥b√°lnak versenyezni az innov√°ci√≥ sz√ľlűhely√©vel, a Szil√≠cium-v√∂lggyel. Minden v√°ros v√°gyik egy szeletre a ‚Äětechnika-s√ľtibűl‚ÄĚ, √©s hatalmas √∂sszegeket fektet be annak √©rdek√©ben, hogy a k√ľl√∂nb√∂zű technikai c√©geket, v√°llalkoz√°sokat √©s a kock√°zati befektetűket a v√°rosukba vonzz√°k. A szoftver √©s hardver fejleszt√©s ipara m√°r fejlett ipar√°gnak sz√°m√≠t minden tekintetben. √Čs am√≠g ez az 50 c√©g csup√°n az orsz√°gos munkaerű 9%-√°t teszi ki, űk termelik a h√°ztart√°si term√©kek 17%-√°t, √©s űk hozt√°k l√©tre a mai munk√°nk 65%-√°t. Ha egy v√°ros a glob√°lis piacon szeretne versenyezni, √©s tov√°bbra is a felsz√≠nen szeretne maradni, elengedhetetlen sz√°mukra, hogy alkalmazkodjanak a v√°ltoz√≥ t√°rsadalmak informatikai szolg√°ltat√°saihoz, a szoftverek √©s hardverek fejleszt√©s√©hez, valamint min√©l t√∂bb online t√∂rekv√©s√ľk legyen. Ezzel arra √∂szt√∂nzik a technikai c√©geket, hogy hozz√°k l√©tre a saj√°t megval√≥s√≠t√°saikat b√°rmely v√°rosban. Ezeket a poz√≠ci√≥kat azonban finansz√≠rozni kell, viszont ezek munkahely t√°mogat√°ssal j√°rnak, a munkahellyel az emberek p√©nzhez jutnak, a c√©g sz√°m√°ra pedig √©lhetűbb lesz a v√°ros. M√≠g a Szil√≠cium-v√∂lgy a technikai c√©gek Mekk√°ja jelenleg, addig sok m√°s v√°ros √∂r√∂mmel adna lehetűs√©get arra, hogy a ter√ľlet√©n is hasonl√≥ helyzet alakulhasson ki. L√°ssunk 10 olyan v√°rost, ahol tal√°n a k√∂vetkezű Szil√≠cium-v√∂lgy alakul majd.

10. Miami


Mint minden √°llam az Egyes√ľlt √Āllamokban, √≠gy Florida is nagyon kem√©nyen megszenvedte az elm√ļlt √©vekben tapasztalhat√≥ nagy recesszi√≥t. Azonban Miami v√°rosa k√©pes volt egy iszony√ļ gyors fel√©p√ľl√©sre, hab√°r ezt t√∂bbnyire annak k√∂sz√∂nheti, hogy az orsz√°g egyik kulcsfontoss√°g√ļ hely√©rűl van sz√≥: olyan v√°rosr√≥l, amely rendk√≠v√ľl vonz√≥ a k√ľlf√∂ldi befektetűk sz√°m√°ra, akik Amerik√°ban szeretn√©k gyarap√≠tani tűk√©j√ľket. Miami popul√°ci√≥ja 4,8%-kal n√∂vekedett 2010 √©s 2013 k√∂z√∂tt, a foglalkoztat√°s 2,9%-kel n√∂vekedett 2014-ben, az ingatlan√°rak pedig megmaradtak az √°tlagos 225 ezer doll√°ros √°rukon. ‚Ä®Ezek a sz√°mok vir√°gz√≥ technikai c√©gek jelenl√©t√©hez vezettek, √≠gy sz√°mos v√°llalat Miamiba ment, hogy megvesse a l√°b√°t latin-Amerik√°ban. P√©ld√°ul, a ‚Äě.co‚ÄĚ internetes t√°rsulat Kolumbi√°ban felsűszintŻ domaink√©nt mŻk√∂dik, √©s a kock√°zatitűke-alap√ļ v√°llalatok, mint a CareCloud vagy a KidoZen is nagy sikert arattak itt. Miamiban az √ļj v√°llalkoz√°sok egyre csak n√∂vekednek, √≠gy egy j√≥ helynek bizonyul a v√°ros a technikai c√©gek sz√°m√°ra.

9. Detroit


A motoros v√°ros mindig is ismert volt arr√≥l, hogy egyfajta csom√≥pont, valamint emellett az aut√≥ipar is jelentűs itt, nem √ļgy, mint a technikai √ļj√≠t√°sok, melyek sokkal ink√°bb a Szil√≠cium- v√∂lgyh√∂z k√∂tűdnek. Pap√≠ron ez a k√©t ter√ľlet nem is lehetne k√ľl√∂nb√∂zűbb, de egy√©bk√©nt meglehetűsen hasonl√≠tanak egym√°sra. A k√ľl√∂nb√∂zű gy√°rak m√°r cs√ļcsminűs√©gŻ technikai eszk√∂z√∂kkel mŻk√∂dnek Detroitban is. Egy nem r√©gi Brookings-i jelent√©sben felsoroltak 50 speci√°lis ipar√°gat, kezdve a szoftverfejleszt√©stűl az aut√≥gy√°rt√°sig, mely ipar√°gak a munkaerű mind√∂ssze 9%-√°t teszik ki, m√©gis a GDP 17%-√°t termelik meg, √©s az √ļj munkahelyek 65%-√°t teszik lehetűv√©. M√≠g az aut√≥ipar 1/3-a fejlett technikai alapokon megy v√©gbe, √≠gy 32 ezer szakk√©pzett alkalmazott a sz√°m√≠t√≥g√©pes tervezű szekci√≥ban dolgozik Detroitban, √©s ell√°tja a nagyobb aut√≥ipari gy√°rakat. ‚Ä®A termel√©si oldalon, a szoftverc√©gek veszik √°t a nagyobb gazdas√°gi ter√ľleteket, hiszen dinamikusan n√∂vekszik az aut√≥ipari c√©gek mellett a technikai c√©gek list√°ja is Detroitban. P√©ld√°ul a General Motors az egyik legnagyobb munkaad√≥ Detroit v√°ros√°ban, m√©gis egyre ink√°bb a szoftveres t√©rnyer√©s ir√°ny√°ba halad, mint ahogy a Google is halad a gy√°rt√°s ir√°ny√°ba.

8. Dallas


A JLL ingatlanv√°llalat nemr√©g mutatta be a cs√ļcsminűs√©gŻ csom√≥pontjai nemzetk√∂zi rangsor√°t, mely lista 10. helyezettje Dallas lett. A SmartAsset nevŻ p√©nz√ľgyi c√©g Dallas v√°ros√°t a 4. technol√≥giailag legfejlettebb v√°rosnak mondta, ahol √©rdemes dolgozni, hiszen nem t√ļl dr√°g√°k az ingatlanok, √©s itt a legmagasabb a munkahelyek teremt√©s√©nek is az ar√°nya, mely 4,1%. Ezent√ļl, az Urban Land Institute ingatlanszempontb√≥l az 5. helyre rangsorolta a v√°rost, √©s 9. helyre befektet√©si szempontok alapj√°n. A befektetűi kereslet 2015-ben is nagyon magas, a technikai c√©gek √©s az √ļj v√°llalkoz√°sok mondhatni √∂z√∂nl√∂ttek a v√°rosba. ‚Ä®Dallas az otthona az elektronikai √≥ri√°s Texas Instruments c√©gnek, a technikai √©s sport√≥ri√°s Mark Cuban-nak, √©s a v√°rosban gyorsan n√∂vekszik a kock√°zati tűk√©s finansz√≠roz√°s√ļ c√©gek sz√°ma is.

7. Portland


2010 √©s 2013 k√∂z√∂tt a technol√≥giai sz√≠nvonal Portlandben 28%-kal nűtt meg, meghaladva ezzel Los Angelest, Austint, valamint a nagy Szil√≠cium-v√∂lgyet is. A JLL nevŻ ingatlanc√©g nemzetk√∂zi besorol√°sa szerint a portlandi cs√ļcsminűs√©gŻ csom√≥pontok sz√°ma 2014-ben is √≥ri√°si m√©rt√©kben n√∂vekedett. √Čszaknyugat Oregon ipari folyos√≥j√°n m√°r Szil√≠cium-erdűnek h√≠vj√°k a helyet, k√∂sz√∂nhetűen annak a rengeteg cs√ļcsminűs√©gŻ c√©gnek, akik ide ker√ľltek. ‚Ä®A Portland Incubator Experiment, a Portland Seed Fund, √©s az Upstart Labs mind helyi kock√°zatitűke-befektetűk. Mi az eredm√©ny? Az olyan hatalmas projektek, mint az Urban Airship (mely egy mobiltelefonos √©rtes√≠tű applik√°ci√≥) √©s a Cloudability (p√©nz√ľgyi √©s menedzsment eszk√∂z√∂k felt√∂lt√©si lehetűs√©ge a felhűbe). Sz√°mos portlandi √ļjonnan indul√≥ v√°llalkoz√°s az internetes szolg√°ltat√°sokat √©s a felhű technol√≥gi√°t haszn√°lj√°k. Hogy megerűs√≠ts√©k a piac n√∂veked√©s√©t ezen a viszonylag kis portlandi piacon, a Google megerűs√≠tette, hogy l√©trehoz egy nagyobb irod√°t Portland v√°ros√°ban, √©s egy m√°sik, New York-i sz√©khelyŻ c√©g, a WeWork is ugyanezt teszi majd Portlandben. Ezeken k√≠v√ľl t√∂bb nagyobb technol√≥giai c√©g is tart√≥zkodik Portlandben, p√©ld√°ul a sz√°m√≠t√≥g√©pes chip √≥ri√°s Intel, az elektronikus kijelzűkkel foglalkoz√≥ v√°llalat a Planar and InFocus, valamint nyomtat√≥ v√°llalatok, mint a Xerox, Epson, √©s a Hewlett-Packard, valamint a digit√°lis zene kiskereskedű, a CD Baby.

6. Chicago


Chicago az orsz√°g egyik legnagyobb ingatlanpiac√°val b√ľszk√©lkedhet, √©s a m√°sodik helyen van a technikai munkahelyeket illetűen, legal√°bbis ami a legn√©pesebb v√°rosokat illeti, √≠gy √∂sszesen 19,3 %-kal j√°r a Szil√≠cium-v√∂lgy elűtt, √©s csup√°n Seattle van elűtte. A v√°ros lakoss√°ga a tavalyi √©v ut√°n v√©gre nűtt, azut√°n hogy elűtte √©veken kereszt√ľl cs√∂kkent, √©s ebben az egyik attrakci√≥ a technikai munkahelyek megteremt√©se volt, mellyel az √°tlagfizet√©s 67%-kal magasabb lett ezekben a munkak√∂r√∂kben, mint az √°tlagos chicag√≥i munkaerűnek. ‚Ä®Egy m√°sik attrakci√≥ az ingatlan√°rak √°tlagos cs√∂kken√©se, mellyel elmondhat√≥, hogy egy √°tlagos chicag√≥i ingatlan 220 ezer doll√°rba ker√ľl. Sz√°mos hatalmas √ľzleti v√°llalkoz√°s is van a v√°rosban √©s k√∂rny√©k√©n, melyek folyamatos kapcsolatban √°llnak a vevűikkel, p√©ld√°ul a CareerBuilder, az Orbitz, a Groupon, a RedBox, √©s a Motorola, csak hogy n√©h√°nyat megnevezz√ľnk. Ezen fel√ľl van 29 kock√°zatitűke-befektetű-alap√ļ c√©g, mint p√©ld√°ul az inform√°ci√≥-megoszt√≥ fejlesztű c√©g a JumpForward, √©s a felhűalap√ļ megold√°sokat ny√ļjt√≥ MAX Digital. Chicago v√°ros√°t a 9. helyre sorolt√°k a JLL rangsora alapj√°n, azonban az alacsony ingatlan√°raknak, √©s az egyre t√∂bb j√≥l fizetű technikai munkahelynek k√∂sz√∂nhetűen Chicago biztos hogy a k√∂vetkezű √©vekben nagy versenyzű lesz ami a technikai fejlűd√©st illeti.

5. West Los Angeles


Hab√°r Los Angeles val√≥ban egy olyan hely, amely 88 ker√ľlet egy√ľttes√©bűl √°ll, a k√∂vetkezű ter√ľleteken nagyon komoly technikai fejlűd√©s vehetű √©szre az elm√ļlt idűszakban: Westside (Santa Monica) √©s Venice. Ez a ter√ľlet igen √©letk√©pesnek tŻnik, ugyanis az √ļgynevezett Westside beceneve val√≥j√°ban a Szil√≠cium strand, melyben a helyre jellemzű boh√©m √©letvitel √©s a technikai tal√°l√©konys√°g keveredik. Azok a c√©gek, amelyek Westside-on bel√ľl vannak az ir√°nyz√≥sz√°muk alapj√°n is, 741 milli√≥ doll√°rt kaptak abb√≥l az 1,1 milli√°rd doll√°rb√≥l, melyet kor√°bban, 2013-ban befektettek. A TrueCar, a The Honest Company √©s a DogVacay mindannyian t√∂bb mint 150 milli√≥ doll√°rt hoztak 2013-ban, √©s az olyan helyi v√°llalkoz√°sok, mint a SnapChat is 110 milli√≥ doll√°rra tettek szert. A v√°llalatok k√∂z√∂tti k√∂zels√©g a Westside-on bel√ľl seg√≠tette az √ľzleti partnereket, a hely indul√≥ v√°llalkoz√°sokat, a v√°llalatokon bel√ľli munka√°llom√°sok kialak√≠t√°s√°t, mely a k√∂z√∂s technol√≥giai emelked√©shez vezetett. ‚Ä®A Google √©s a Yahoo! is rendelkezik irod√°kkal Santa Monica-ban. Nemr√©giben az Oculus vez√©rigazgat√≥ja, Brendan Iribe eladta a c√©g√©t a Facebook-nak 2 milli√°rd doll√°r√©rt. A Disney v√°s√°rolt Los Angeles-i b√°zissal rendelkezű st√ļdi√≥kat 500 milli√≥ doll√°r√©rt, az Apple felv√°s√°rolta a Beats-et 3,2 milli√°rd doll√°r√©rt, √©s az olyan mobilalkalmaz√°sok, mint a Whisper, a Tinder, √©s a SnapChat is n√∂vekednek, ezen fel√ľl pedig van m√©g 889 indul√≥ v√°llalkoz√°s a r√©gi√≥ban, amely igazolja, hogy a Los Angeles-i technol√≥giai v√°llalkoz√°sok hat√°rozottan javul√≥ f√©lben vannak.

4. London


A TechCrunch √∂tlete volt, hogy 2014-ben legyen Londonban is technol√≥giai h√©t, √©s m√°ra a London Technology Week m√°r majdnem nagyobb hangs√ļlyt kap, mint a London‚Äôs Fashion Week. Hatalmas lehetűs√©g rejlik a brit fűv√°rosban technikai szempontb√≥l n√©zve, hiszen London ak√°r egy h√≠d hat√°s√°val is szolg√°lhat az eur√≥pai v√°llalatoknak, hogy nyissanak az Egyes√ľlt √Āllamok fel√©. Sz√°mos amerikai befektetű ink√°bb az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gba fekteti be a v√°llalkoz√°s√°t, hiszen ott k√∂zelebb vannak a potenci√°lis √°zsiai piacok is. 2014 m√°sodik negyed√©v√©ben √∂sszesen 92 eur√≥pai technikai c√©g l√©tezett, m√≠g 2014 v√©g√©re ez megv√°ltozott. 2014-ben London k√©t indul√≥ v√°llalatot is √©rt√©kes√≠tett 1 milli√°rd doll√°r√©rt, az egyiket a Google, a m√°sikat pedig a Zynga v√°s√°rolta meg. ‚Ä®2013-ban 22 technikai c√©g √©rt√©ke emelkedett fel 795 milli√≥ doll√°rra, hogy finansz√≠rozza ezzel a londoni tűzsde fű piac√°t. Az elsű a piacon a Just Eat, melynek az elsű napon sz√°rnyaltak a r√©szv√©nyei, majd v√©g√ľl 1,5 milli√°rd doll√°r felett √©rt√©kes√≠tett√©k, √©s csatlakozott a Zoopla-hoz √©s Markit-hoz, Eur√≥pa akkori legnagyobb c√©geihez. ‚Ä®A leg√©rt√©kesebb brit c√©g, amely a technikai fejleszt√©snek volt k√∂sz√∂nhetű, a King Digital Entertainment volt, mely k√©sz√≠tűinek k√∂sz√∂nhetű a h√≠res Candy Crush Saga. A jelent√©sek is j√≥l mutatt√°k, hogy London tartja a fejlűd√©si √ľtemet Kaliforni√°val √©s New Yorkkal is, √©s nem is szeretne lemaradni a piacon.

3. New York


Amikor a WeWork c√©g 2014 v√©g√©n 355 milli√≥ doll√°ros finansz√≠roz√°ssal z√°rt, felemelte a kor√°bbi √©rt√©kel√©s√©t, √©s bebizony√≠totta New York sz√°m√°ra, hogy hatalmas a technikai iparban. A WeWork, a k√∂z√∂s iroda szolg√°ltat√≥ja hisz abban, hogy √°talak√≠that√≥ ipar√°gr√≥l van sz√≥, erre pedig j√≥ p√©lda az Airbnb √©s az Uber Technologies. A technikai j√°t√©kosok √©s befektetűk a v√°ros legbelsűbb ipar√°hoz ker√ľltek k√∂zel, f√©lret√©ve a p√©nz√ľgyet, a divatot, a m√©di√°t, a marketinget √©s a kereskedelmet. New York ezent√ļl elűnyt √©lvez a v√°rosi √©s √°llami politikai szempontj√°b√≥l is, √©s a vonz√≥ technol√≥giai c√©gek ad√≥kedvezm√©nyekben is r√©szes√ľlnek. Bill de Blasio polg√°rmester elk√©sz√≠tette a digit√°lis New York v√°ros√°t m√ļlt √©vben, mely egy olyan csom√≥pont, amely gazdas√°gilag minden New York-i sz√°m√°ra hozz√°f√©rhetű. A Buzzfeed egy 4 milli√≥ doll√°ros ad√≥j√≥v√°√≠r√°st kapott annak √©rdek√©ben, hogy maradjon a v√°rosban a sz√©khelye. Az Etsy ek√∂zben ugyancsak 5 milli√≥ doll√°r ad√≥kedvezm√©nyt kapott, hogy hagyja meg a k√∂zpontj√°t Brooklynban. A v√°ros technol√≥giai r√©gi√≥ja, melyet csak ‚ÄěSzil√≠cium-folyos√≥nak‚ÄĚ neveznek, 40%-kal t√∂bb embernek biztos√≠t munkahelyet 2008 √≥ta, √≠gy gyorsabban nűtt itt a munkahelyek sz√°ma, mint a Szil√≠cium-v√∂lgyben. A digit√°lis m√©dia n√∂veked√©se, az √∂szt√∂nzű ad√≥kedvezm√©nyek, valamint a n√∂vekvű kock√°zati tűke finansz√≠roz√°s New York v√°ros√°t ak√°r a k√∂vetkezű technikai k√∂zpontt√° is teheti az Egyes√ľlt √Āllamokban.

2. Austin


Austin az egyik legcs√°b√≠t√≥bb hely az orsz√°gban a technikai dolgok sz√°m√°ra, t√∂bb okb√≥l kifoly√≥lag is. Elűsz√∂r is, fiatal k√©pzett lakoss√°ga van, √©s nagy kock√°zatitűke-befektetű jelenl√©te, √©s vil√°gh√≠rŻ a helyi zene, valamint a helyi √©ttermi kult√ļra is. El is nevezt√©k az orsz√°g ‚Äělegvir√°gz√≥bb v√°ros√°nak‚ÄĚ 2015-ben a Milken Institute √°ltal, √©s m√°sodik helyen szerepel a Forbes j√∂vűbeli fejlűd√©si list√°j√°n, a vir√°gz√≥ technikai jelenl√©t√©nek k√∂sz√∂nhetűen, mely miatt ak√°r 9000 √ļj munkahely j√∂het l√©tre a v√°rosban 2017-ig. ‚Ä®Austin otthont ad a Dell erűmŻveknek, a National Instruments-nek, a Flextronics-nak, √©s 17 m√°sik c√©gnek, melyek rendk√≠v√ľl j√∂vedelmezű v√°llalkoz√°soknak bizonyulnak, t√∂bbek k√∂z√∂tt p√©ld√°ul a telefonos alkalmaz√°s k√©sz√≠tű Phunware-nak is. Az ingatlanpiac rendk√≠v√ľl pozit√≠v, szinte minden kutat√°st √©s statisztik√°t v√©gzű m√©dia elsű helyre tenn√© Austint a teljes ingatlan kil√°t√°sok tekintet√©ben. Egy √°tlagos ingatlan √°ra a v√°rosban 216 ezer doll√°r. Megfizethetű az ingatlan, nagy a kock√°zatitűke-befektetűk jelenl√©te, valamint a pozit√≠v piaci n√∂veked√©s h√°rom okb√≥l is idevonzhatja a tov√°bbi befektetűket, √≠gy Austin v√°rosa hamarosan egy technikai k√∂zpont lehet.

1. Seattle


Seattle v√°ros√°t jelenleg is a m√°sodik helyre sorolj√°k a top 10 technikailag legfejlettebb v√°ros k√∂z√ľl, √©s √≠gy volt ez 2014-ben is, aminek az oka, hogy az Amazon √©s a Microsoft egyar√°nt folytatj√°k a n√∂veked√©s√ľket a v√°rosban. M√°r valamivel a k√∂zep√©n√©l elűr√©bb j√°r a v√°ros fellend√ľl√©se, √©s m√°r a Szil√≠cium-v√∂lgy nyom√°ban j√°rnak, mint a vezetű technikai k√∂zpont. A kock√°zati tűk√©s befektet√©sek √©s a kezdű v√°llalatok sz√°ma csaknem megdupl√°z√≥dott 2014 √≥ta. ‚Ä®Az egyik ilyen befektet√©s volt a 71 milli√≥ doll√°ros Redfin, √©s egy m√°sik sikeres c√©g felv√°s√°rl√°sa. Az √°tlagos j√∂vedelem itt magasabb, mint Austin vagy Dallas v√°ros√°ban, √©s emiatt az ingatlan√°rak is n√©mileg magasabbak (egy √°tlagos lak√°s 440 ezer doll√°r), azonban a v√°ros vonzza a befektetűket. Seattle a felhű alap√ļ rendszerek vil√°gszintŻ k√∂zpontja, legal√°bbis a New York Times szerint, √©s sok c√©g illetve v√°llalkoz√°s √∂sszepontos√≠t a felhű alap√ļ √ľzleti megold√°sokra. Az Amazon az elsű sz√°m√ļ a felhűpiacon, √©s a Microsoft a m√°sodik. A legnagyobb c√©gek a felhűben l√°tj√°k a j√∂vűt, ugyanis egyesek szerint ez lesz a j√∂vű sz√°m√≠t√°stechnikai platformja, ide √©p√≠tik majd a szolg√°ltat√°sokat √©s az alkalmaz√°sokat is ‚Äď melyek k√∂z√ľl nagyon sok szint√©n Seattle-i k√∂zpont√ļ.

Fekete D&G sneaker
A Dolce&Gabbanával ellentétben a D&G 2012-es új kollekciójában túl sok használható utcai/hétköznapi cipűt nem találunk, kivétel ezt itt.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
A nyolcvanas √©vek derek√°n t√∂bb terror t√°mad√°s is t√∂rt√©nt, de elindult a vil√°gszt√°rokat t√∂m√∂r√≠tű USA for Africa project is.