2015-re készülhet el a hatalmas múzeum
Abu Dhabiban épül az új Louvre
5 hozzászólás
Munkatársunktól    2013.01.25

Sokakat meglepett a hĂ­r, miszerint egy elkĂŠpesztően nagy Ăśsszegből, 654 milliĂł dollĂĄrbĂłl ĂŠpĂ­tik meg Abu Dhabi művĂŠszeti mĂşzeumĂĄt, az Abu Dhabi Louvre-t. A monumentĂĄlis ĂŠpĂ­tmĂŠnyt egy dubai konzorcium hozza lĂŠtre kĂŠt ĂŠvnyi kutatĂĄs ĂŠs fejlesztĂŠs utĂĄn. Az ĂŠpĂ­tĂŠsre kiĂ­rt pĂĄlyĂĄzat nyertese a dubai Arabtec felĂźgyelete alatt ĂĄllĂł kĂŠt kivitelező cĂŠg, egy spanyol ĂŠs egy helyi vĂĄllalkozĂĄs. KĂśzĂśsen kaptĂĄk meg a 2,4 milliĂĄrd dirhamos szerződĂŠst, az ĂŠpĂźlet tervezĂŠsĂŠt egy hĂ­res francia ĂŠpĂ­tĂŠszre bĂ­ztĂĄk, Jean Nouvelre.


Abu Dhabi 1,3 milliĂĄrd dollĂĄrt fizetett a Louvre nĂŠv hasznĂĄlatĂĄĂŠrt 30 ĂŠvre. A nagy hĂ­rű pĂĄrizsi mĂşzeumtĂłl szakĂŠrtői tĂĄmogatĂĄst ĂŠs műalkotĂĄsokat is kapnak ez alatt az idő alatt, hogy mĂŠg nagyszerűbb legyen a vĂŠgeredmĂŠny. A projekt Ăśtlete egyĂŠbkĂŠnt nagy vitĂĄkat ĂŠs felhĂĄborodĂĄst keltett a francia művĂŠszeti vilĂĄgban. TĂśbb neves kritikus is azt mondja, hogy a mĂşzeum eladta a lelkĂŠt ezzel a lĂŠpĂŠssel. Sokak szerint meglepő, hogy a Louvre tĂĄmogatja ezt a tervet ĂŠs hajlandĂł megosztozni a nĂŠv kĂśrĂŠ ĂŠpĂ­tett hĂ­rnĂŠven ĂŠs imĂĄzson.


Abu Dhabi az utĂłbbi ĂŠvekben erősen Dubai nyomdokaiba lĂŠpett a monumentĂĄlis ĂŠs lĂĄtvĂĄnyos beruhĂĄzĂĄsok terĂŠn. Az arab orszĂĄg nagyon sokat fordĂ­t a turizmus fejlesztĂŠsĂŠre, ĂŠs talĂĄn ez az eddigi legnagyobb horderejű projektje, melyben nem is olyan burkoltan versenybe kĂ­vĂĄn szĂĄllni a hĂ­res pĂĄrizsi művĂŠszeti mĂşzeummal. A lĂĄtvĂĄnytervek elĂŠg meggyőzőek, habĂĄr nyilvĂĄn nem fogjĂĄk a mestersĂŠges szigetre tervezett mĂşzeumot annyian lĂĄtogatni, mint a francia nagytestvĂŠrĂŠt, de a meglepő projekt elĂŠg komoly visszhangot fog kelteni ahhoz, hogy az orszĂĄgba vonzzon szĂĄmos kĂ­vĂĄncsi turistĂĄt, akik eddig elkerĂźltĂŠk Abu Dhabit.

avatar
szittya
-
2013.01.28. 18:18
5
P.S. - ha már múzeumipar, Louvre, került szóba - itt egy új fiatalos párizsi trend (ha valaki esetleg cikket akar írni róla), ami egészen új dimenziót ad az \"underground\" szónak. A Wired magazinból:
http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2012/03/features/the-new-french-underground?page=all
(vagy keress rá \'guerilla restoring paris\' , több cikkért.) Lájk lájk lájk!!!
avatar
szittya
-
2013.01.28. 17:59
4
\"Abu Dhabi 1,3 milliárd dollárt fizetett a Louvre név használatáért 30 évre.\"

Szerintem nagyon jó húzás volt. A múzeumipar világszerte alulfinanszírozott (igen, még a Louvre is), minden fillér számít - nem hogy 130 milla. Mondjuk én 30 éves névhasználatért legalább 3 milliárdot számláztam volna, de még így is jó üzlet.

Az hogy a Louvre \"eladta a lelkét\" - a Louvre-nak akkora \"lelke\" (imázsa, tekintélye, presztízse) van hogy azt nem lehet csak úgy \"eladni\" (vagy megvenni).

Abu Dhabi-ra meg nagyonis ráfért egy múzeum, az európa-szerte \"a világ legnagyobb építkezési területe\"-ként titulált kis gazdag megalomániás ország nem éppen a kifinomult kultúrájáról híresült el.
Hogy jó dubai szellemben pont a Louvre név kellett nekik - miért is ne? Amíg fizetnek érte...

Eggyel több múzeum a világnak, egy kis pénz a Louvre-nak, mindenki jól járt. És az épület-terv se rossz.

(Kár hogy a magyar múzeumoknak nincs ilyen jólhangzó neve, az \"Iparmüvészeti\"-be már a harmadik szótagnál beletörik a buta külföldi nyelve, nem is akarja senki megnenni a nevét.... :-(
avatar
Nora16
-
2013.01.28. 16:52
3
Kitalálhattak volna valami egyedit..
avatar
cukorka
-
2013.01.27. 15:48
2
Nekem tetszik!
avatar
Zelda
-
2013.01.26. 13:37
1
Szép!
Szürke Calvin Klein pulóver
A Calvin Klein ismét egy remek pulóverrel jelentkezett, amit a Dress for Lessnek hála most mi is megvásárolhatunk.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
MĂĄrcius 21-ĂŠn kerĂźlt megrendezĂŠsre a TrafĂłban az ÁthallĂĄsok cĂ­met viselő konferencia ĂŠs beszĂŠlgetĂŠs, melynek legfőbb cĂŠlja az volt, hogy bemutassa a KĂĄdĂĄr-rendszer utolsĂł ĂŠvtizedĂŠnek kultĂşrĂĄjĂĄt vagy ellenkultĂşrĂĄjĂĄt.