Nagy Marcellel beszélgettünk
Akit Köves Gyuriként ismertünk meg...
8 hozzászólás
Kocsis Katica    2012.03.29

A Sorstalanságban ismertĂĽk meg, akkor mĂ©g göndör fĂĽrtökkel. AzĂłta jĂłpár Ă©v eltelt, a fĂĽrtök eltűntek, Nagy Marcell pedig felnőtt. De nĂ©hány dolog nem változott: mĂ©g ma is a filmezĂ©s az, amivel foglalkozni szeretne. És biztosan hallani fogjuk mĂ©g a nevĂ©t...

Az emberek tĂ©ged leginkább a Sorstalanság cĂ­mű filmből ismernek, ez a film tett tĂ©ged országosan ismerttĂ©. Hogyan is lettĂ©l Köves Gyuri?

Nekem nem ez volt az első filmem. Ezelőtt már játszottam a Pál utcai fiĂşkban, ott felfigyeltek rám Ă©s elhĂ­vtak egy meghallgatásra, illetve akkor már jártam Földessy Margit szĂ­nitanodájába, ahonnan szintĂ©n hĂ­vtak a castingra. Egy Ă©v alatt velem egyĂĽtt 3000 gyereket hallgattak meg Ă©s vĂ©gĂĽl engem választottak Köves Gyuri szerepĂ©re.

Amikor elkezdődött a forgatás, mĂ©g csak 12 Ă©ves voltál. Nem fĂ©ltĂ©l a szereptől?

Igazából nem is fogtam fel ennek a súlyát, csak sodródtam és csináltam azt, amit éppen kellett.

Nagy Marcell a Sorstalanság
főszereplőjeként vált híressé
Nagy Marcell a Sorstalanság főszereplőjeként vált híressé

Fel tudtál készülni valahogyan a szerepre?

Csak kĂ©t hĂ©ttel a forgatás előtt tudtam meg, hogy vĂ©gĂĽl Ă©n kaptam a szerepet. A rendezőnek ezzel pedig Ă©ppen az volt a cĂ©lja, hogy ne kezdjek el kĂ©szĂĽlni rá fejben, hogy ne görcsöljek rá.

Mi volt a legkellemesebb élményed a forgatás alatt?

NehĂ©z lenne egyet kiemelni. A legnagyobb Ă©lmĂ©nyt az jelentette, hogy egy nagyszerű csapattal dolgozhattam egyĂĽtt.

A forgatás előtt elolvastad magát a könyvet?

Olvastam és elég nehéz olvasmány is volt még akkor. De nekem inkább a forgatókönyvet kellett magamba szívnom, ami jóval könnyebb volt.

Amikor elkezdődtek a forgatások, akkor a könyv már igen nĂ©pszerű volt. Gondoltad volna, hogy a film is ilyen sikeres lesz?

Igen nagy várakozás volt a film felĂ©, mivel KertĂ©sz Imre akkor kapott Nobel-dĂ­jat a könyvĂ©rt, mikor elkezdődtek a film körĂĽli munkálatok. Én igazábĂłl sosem gondolkoztam azon, hogy vajon a film sikeres lesz-e vagy sem vagy, hogy milyen utóéletet fog beĂ©lni, csak egyfajta örömjátĂ©kkĂ©nt tekintettem rá. Kicsit szomorĂş is voltam, mikor vĂ©geztĂĽnk vele, mert Ăşgy Ă©reztem, hogy ezzel lezárul Ă©letem egy szakasza, de utána rájöttem, hogy igazábĂłl ez indĂ­tott el azon az Ăşton, amin most vagyok.

A filmet számos országban bemutatták, a bemutatókon neked is meg kellett jelenned, interjúkat kellett adnod. Nem voltak nagyon fárasztóak az utazások és a szereplések?

NyilvánvalĂłan valamilyen szinten fárasztĂł volt, viszont nagyon Ă©lveztem. Olyan Ă©lmĂ©nyekkel gazdagodtam, melyeket elgondolni sem tudtam volna a film előtt. A torontĂłi fesztiválon pĂ©ldául a mellettem levő asztalnál ebĂ©delt Adrian Brody Ă©s Pierce Brosnan.

Nagy Marcellel beszélgettünk
(Fotó: Mosberger Vilmos)
Nagy Marcellel beszélgettünk (Fotó: Mosberger Vilmos)

Mi az a dolog, ami most hiányozna az Ă©letedből, ha akkor nem te vagy Köves Gyuri?

Gyakorlatilag minden. Minden dolog, amivel ma foglalkozom, az annak köszönhető, hogy Ă©n akkor játszottam a Sorstalanságban.

Neked nem ez volt az első filmes szereplĂ©sed. 2003-ban játszottál a Maurizio Zaccaro rendezte Pál utcai fiĂşkban. Mennyiben volt más a Sorstalanságban játszani?

Teljesen más volt. EgyrĂ©szt A Pál utcai fiĂşkban csak egy kis szöveges szerepem volt. MásrĂ©szt ott a szereplők többsĂ©gĂ©nek az egĂ©sz film csak szĂłrakozás volt: a főbb szereplőknek kellett csak nagyon komolyan venni a játĂ©kot, mi inkább kalandkĂ©nt fogtuk fel.

EmlĂ­tetted Földessy Margit SzĂ­nitanodáját. Mennyi időt töltöttĂ©l itt?

10 Ă©ves koromtĂłl kezdve jártam ide egĂ©szen tavaly szeptemberig, amĂ­g mĂ©g volt rá időm. Most már sajnos nincsen.

Milyen feladatokat oldottatok meg itt?

Margit ezt az egĂ©szet Ăşgy fogja fel, mint egy kreatĂ­v stĂşdiĂłt. Alapvetően szĂ­nĂ©szi gyakorlatokat, improvizáciĂłkat Ă©s mozgásszĂ­nházat csináltunk. Persze csak kevesen lesznek szĂ­nĂ©szek azok közĂĽl, akik idejárnak, viszont nagyon hasznosak ezek a feladatok, kiválĂłan fejlesztik a szemĂ©lyisĂ©get. Én is rengeteget köszönhetek ezeknek az Ăłráknak.

Ezzel a csoporttal 2008-ban előadtatok egy szĂ­npadi darabot is, a Lovakat lelövik, ugye? cĂ­műt. Mennyiben volt más szĂ­npadon játszani, mint filmben szerepelni?

Nagyon más, de nem tudom megmondani, hogy miben más. Viszont a film az, ami közelebb áll hozzám: azt nézni is, csinálni is jobban szeretem.

Ennek ellenére mindenhol azt nyilatkozod, hogy nem akarsz színész lenni...

Igen, ez Ă­gy van. Habár Ă©rettsĂ©gi után jelentkeztem a szĂ­nművĂ©szetire, de nem kĂ©szĂĽltem fel rendesen Ă©s csak fĂ©l vállrĂłl vettem a feladatokat, ezĂ©rt gyorsan haza is kĂĽldtek. SzerencsĂ©re. Engem inkább a kamera mögötti munka izgat jobban.

Már az OKTV-n (Országos KözĂ©piskolai Tanulmányi Verseny) is ilyen jellegű pályamunkákat kĂ©szĂ­tettĂ©l. Ezeket hogyan Ă©rtĂ©keltĂ©k?

Az OKTV-n majdnem kĂ©tszer is indultam, mindkĂ©tszer egy esszĂ©t Ă©s egy filmet kellett kĂ©szĂ­teni. Először azonban az esszĂ©t nem vettem komolyan, csak a filmet. A film akkor egy kĂĽlöndĂ­jat kapott, összesĂ­tĂ©sben pedig benne voltam az első 15-ben. A következő Ă©vben minkĂ©t rĂ©szt komolyan vettem, de sajnos akkor elfelejtettĂ©k feladni a jelentkezĂ©semet.


Érettségi után a MOME-ra kerültél Fotográfia szakra. Mi az, ami leginkább megmozgat a fotózásban?

Az ember. Mindig embereket fotózok. Néha persze vannak olyan pillanataim is, mikor kedvem lenne kipróbálni a divatfotózást is, de odáig még sosem jutottam el.

Van egy 2010-ben kĂ©szĂĽlt kĂ©ped: egy kolontári szobabelsőt ábrázol. A saját szemeddel láttad az iszap pusztĂ­tását. Hogyan hatott rád a tragĂ©dia?

Nagyon megdöbbentő volt az egĂ©sz. Teljesen más volt Ă©lőben látni ezt a katasztrĂłfát, mint tĂ©vĂ©ből. Az ottani szagot a mai napig fel tudom magamban idĂ©zni. Nem gondoltam volna, hogy ennyire megĂ©rint a dolog.

Visszakanyarodva a tanulmányaidhoz: jelenleg a SzĂ­nház- Ă©s FilmművĂ©szeti Egyetemen tanulsz kameramankĂ©nt. Hogyan Ă©rzed itt magad?

Nagyon jĂłl. Az első fĂ©lĂ©v leginkább ismerkedĂ©ssel telt. Most egy nagyon speciális osztály indult: a hat szak (operatőr, vágĂł, rendező, gyártásszervező, hangmĂ©rnök, dramaturg) teljesen egyĂĽtt működik Ă©s ehhez az kellett, hogy összekovácsolják a társaságot.

A legnagyobb videómegosztón három munkádat is meg lehet tekinteni. (Névjegyfilm, Környezetfilm, Ritmusfilm) Milyen visszajelzéseket kaptál ezekre a munkákra?

Ezek a kis filmek bemutatkozó videóknak készültek. Leginkább a Névjegyfilmet szeretik, hozzám is az áll a legközelebb, de mindegyikre pozitív visszajelzéseket kaptam.

Mit gondolsz általában a magyar filmezĂ©sről?

Szerintem lehet jó magyar filmet csinálni, de persze ehhez is pénz kell.

Milyen filmet forgatnál szívesen?

Nagyon szívesen csinálnék egy jó magyar akciófilmet. De a reklámok is nagyon érdekelnek, szívesen elmozdulnék a képgrafika, gerillakampány irányába is.

Kovács Lajos és Nagy Marcell
a Tüskevár forgatása közben
Kovács Lajos és Nagy Marcell a Tüskevár forgatása közben

Mi a helyzet a Tüskevárral?

Ez egy Ă©rdekes dolog. Én a Tutajost játszottam benne. Leforgattuk a filmet, utána leállt a forgatás, de a következő nyáron is mĂ©g forgattunk hozzá. Utána elfogyott a pĂ©nz Ă©s Ă©vekig hĂşzĂłdott, hogy vajon mi lesz a film sorsa. Pár hĂłnapja felhĂ­vott a rendező, hogy mĂ©gis lesz bemutatĂł. Utána megint elhallgatott minden Ă©s nemrĂ©giben a rádiĂłban fĂ©l fĂĽllel elkaptam, hogy a TĂĽskevár zenĂ©je következik. SzĂłval nem tudom, hogy mi lesz.

Szüleid nagy sportolók: anyukád huszonötszörös magyar bajnok futó, édesapád pedig öttusázott és triatlonozott is. A te életedben mennyire játszik fontos szerepet a sport?

Nagyon: ha nincs a Sorstalanság, szinte biztos, hogy Ă©n is sportolĂł leszek. De sajnos most nincs rá időm. Viszont a jĂł idő miatt folyamatosan azt Ă©rzem, hogy biciklire kell ĂĽlnöm.

Mi mást csinálsz mĂ©g a szabadidődben?

A mostani nagy őrĂĽlet a csocsĂł. De volt egy pár Ă©vem, amikor a kártyaművĂ©szet street artos verziĂłjáért voltam oda.

A Marcell nĂ©v szimbolizálja az erőt, az előretörĂ©st, a meg nem hátrálást. Te mennyire vagy ilyen?

Törekvő vagyok a szĂł jĂł Ă©rtelmĂ©ben. De az Ă©n szakmámban erre szĂĽksĂ©g is van.

5,963,700 Huf / 19,300 Eur
4,140,600 Huf / 13,400 Eur
Mivel az utĂłbbi időkben egyre gyakrabban esik szĂł ilyen-olyan mĂłdon a bulvármĂ©diárĂłl, ezĂ©rt Ăşgy döntöttĂĽnk, hogy egy asztalhoz ĂĽltetjĂĽk a Starity Ă©s a Trendmagazin vezetőjĂ©t.
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglalĂł Ă­rás jelenik meg az idĂ©n április 9-Ă©n 21. Ă©letĂ©vĂ©t betöltő Kristen StewartrĂłl. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongĂłi közössĂ©gekkel egyĂĽttműködve szĂĽletĂ©snapi ajándĂ©kcsomagot kĂĽld Kristennek!
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
avatar
fenyvesipeti
-
2012.04.08. 19:47
8
Jó olvasni hogy nem szállt el a srác, ez természetes lenne de ma már ez is ritkaság!
avatar
italianfashion
-
2012.04.01. 16:24
7
Örülnék ha ladnák a Tüskevárt, nem igaz hogy nem voltak képesek ennyi idő alatt összeszedni a hiányzó pénzt a producerek?!?
avatar
flashy2
-
2012.03.30. 20:31
6
tüskevár jó lenne ha megjelenne... kíváncsi lennék rá :))
avatar
kocsiskatica
-
2012.03.30. 13:58
5
Kedves celine és Zoldalma! Nem derült ki világosan az interjúból, de Marci azt mondta, hogy ugyan nem zárkózik el a színészkedéstől, de mégis inkább az érdekli, ami a kamera mögött történik. Ennek ellenére szerintem is nagyon jó színésznek is, én is szívesen látnám még a vásznon :)

Kedves sweetie! köszi :)))) színházban is érdekes lenne, én is kíváncsi lennék rá :)
avatar
petra19
-
2012.03.30. 13:57
4
na erre nem számítottam hogy pont vele interjúztok :) de jó ötlet volt :)
avatar
sweetie
-
2012.03.30. 01:21
3
jó cikk lett Katica :)) én örülnék ha Marci megint játszana, akár színházban is.. vagy ez is elképzelhetetlen?
avatar
celine
-
2012.03.29. 22:45
2
Marci tényleg felnőtt, de külsőre semmit nem változott :) Én a helyében meggondolnám a kijelentését, mert sztem ha nem is vették fel az egyetemre de filmekben biztos kapna szerepet.
avatar
Zoldalma
-
2012.03.29. 21:50
1
Tetszik hogy ki meri mondani hogy nem akar színész lenni, pedig ilyen alkotások után erre is meglenne a lehetőség! :)
Szürke Tommy Hilfiger pulóver
A Tommy Hilfiger pulóverei minőségiek, ugyanakkor mégis hordhatók a "szürke hétköznapokon" is, amikor nem szeretnénk úgy kiöltözni, de mégis sportosan elegáns benyomást szeretnénk elérni az emberekben.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Miután a hatvanas-hetvenes Ă©vekben ugrásszerűen nőtt a TV-kĂ©szĂĽlĂ©kek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek Ă©letĂ©re a kĂĽlönböző Tv-sorozatok.