A szigeteket James Cook kapitny keresztelte el
Az egzotikus Whitsunday-szigetek
Kocsis Katica    2013.02.25    2 hozzszls

A Whitsunday-szigetcsoport 74 szigete Queensland területén, Ausztrália keleti partjainál fekszik és a Nagy-korallzátony részét képezi. Ezek a szigetek ma már az egyik legnépszerbb ausztrál turisztikai célpontnak számítanak, évente több, mint félmillióan látogatnak ide. A korallzátonyok megfigyelésén, a búvárkodáson és a tiszta strandokon való pihenésen túl, a Whitsunday-szigetek állat- és növényvilágának felfedezése is felejthetetlen élményt nyújt a turisták számára.


A szigeteket James Cook kapitány keresztelte el, aki 1770. június 4-én elsként érte el Ausztrália keleti partját. A kapitányt lenygözte a terület szépsége és a szigeteket Pünkösd vasárnapja után nevezte el, mert úgy hitte, hogy azon a napon lépte át e csodás világ határait. Azonban ez a nap nem Pünkösdre esett, viszont a név ragadósnak bizonyult. A turizmus csak néhány évtizede fedezte fel magának ezeket a szigeteket, azeltt hatalmas fakitermelés zajlott e területeken. A bennszülött népek fából építették fel házaikat, ami megmagyarázza, hogy Cook kapitány naplójában miért beszél nagy gyepes területekrl. Miután az slakosok száma megcsappant a fehér telepesek tovább ritkították az egykor oly srn növ facsoportokat. Ma e nagy építkezéseknek azonban nyoma sincs, emléküket mára már elnyomták a turisztikai látványosságok.

Persze a csodát továbbra is magában hordozza e szigetvilág. Egy igazi Paradicsomról van szó, ahol váratlanul tárul elénk a mesés környezet, ahol megtapasztalhatjuk az esszenciális szabadság élményét – legyen szó pihenésrl, romantikus együttlétrl vagy kalandtúráról. A szigeteket több perspektívából is felfedezhetjük: egy hajón vagy bármilyen vízi-jármn végigvitorlázhatunk a végtelen horizonton, de helikopterrel vagy ejternyvel madártávlatból is megcsodálhatjuk e pompás környezetet. A kalandnak sosem kell véget érnie! A Whitsunday-szigetek legtöbbje gyönyör, trópusi lakatlan sziget, ahol az si, érintetlen természettel közvetlen kapcsolatot létesíthetünk. Nyolc szigeten azonban a különböz üdülközpontok és szállodák lesik minden igényünket függetlenül attól, hogy öko, családbarát, all inclusive, kalandcentrikus, gasztronómiai vagy luxus kirándulásra vágyunk. A Whitsunday-ek adnak otthont az olyan híres üdülhelyeknek, mint a Hamilton Island, a Hayman, a Daydream Island Resort and Spa, a Long Island Resort, a Paradise Bay Eco Escape, a Lindeman Island, a Brampton Island és a South Molle Island.


A tengerparti örömök mellett nem szabad kihagyni a szigetek élvilágának közelrl való megismerését sem. Igazi kaland lehet például krokodiltúrára indulni a torkolati sós vízhez: az itt él állatok ugyani a Föld legnagyobb él krokodiljai, st talán a leghatalmasabb él hüllk a világon (a hímek 7 méteresre is megnhetnek). Szélesebb orrnyergük van, mint rokonaiknak, egyenetlen állkapcsuk pedig összhangban van szabálytalan méret fogaikkal. Színük a szürkétl, a zöldes barnán át, a feketéig terjedhet. A becslések szerint 70-100 évig élnek. Hasonlóan felejthetetlen élményt nyújthat az ördögráják csoportja, melyek jórészt a zátonyok körül úszkálnak. Csodálatos látványt nyújtanak, hiszen rendkívül kecsesen mozognak a vízben. Hatalmas termetük ellenére teljesen ártalmatlanok, hiszen planktonokkal táplálkoznak, így nyugodtan a közelükbe merészkedhetünk.

Ne feledkezzünk meg a madárvilágról sem, hiszen itt rendkívül változatos és egyedi populációkkal lehet a fákon találkozni. Ott van például a nevet kookaburra, a vijjogó kakadu, a nagy póling és a szivárványos lóripapagáj, akiknek énekei egész nap a fülünkbe csengenek. A pólingokat igen nehéz lesz megfigyelnünk, hiszen ha a közelükbe kerülünk, szemüket nagyra nyitják és már iszkolnak is tovább. A szivárványos lóripapagáj tarkaságával magával ragadja a tekintetet: bennük alkonyatkor gyönyörködhetünk igazán, amikor tömegekbe gylve ezer színben pompáznak. A vijjogó kakadu már a nevével elárulja magát: ez az shonos papagáj féktelen lármát tud csapni, pedig mindössze fél méteresre n meg. Nagyon szociális madarakról van szó, akik egész nap képesek civakodni.


Az állatvilág gazdagsága láttán igazán belefeledkezhetünk az egyes példányok csodálatába. Ugyanakkor nem hagyhatjuk ki a víz nyújtotta élményeket sem, hiszen a szigetek éghajlata tökéletesen megfelel a tengerparti nyaraláshoz: e szubtrópusi szigetvilág ugyanazon a szélességi körön fekszik, mint Honolulu az északi féltekén vagy Mauritius a délin. A Whitsunday-szigeteken meleg, trópusi éghajlat uralkodik, az átlagos hmérséklet 27,4 Celsius-fok. Nyáron ez az érték mindig 30 fok felett van és ezekben a hónapokban hullik a legtöbb csapadék is, ami általában egy gyors, frissít, trópusi zuhany formájában jelentkezik. A téli átlaghmérséklet 24-25 Celsius-fok között mozog, tehát még ilyenkor sem kell berekeszteni a napozást. A nap mindig melegen süt, a hangulat pedig nagyon nyugodt, hiszen a leveg csak ritkán mozdul meg. A magas átlaghmérséklet miatt a Whitsunday egész évben kiválóan alkalmas egy tengerparti nyaraláshoz, sütkérezéshez, a tenger kellemes, átlagosan 25 Celsius-fokos vize pedig nagyszer a vízi sportok kipróbálásához, az úszáshoz és arra is, hogy feltárjuk a Nagy-korallzátonyt.

avatar
somoslaci
-
2013.02.26. 21:52
2
Kiváló ismertető! Ezután még jobban szeretnék eljutni a Nagy-korallzátonyhoz.
avatar
salvador
-
2013.02.25. 21:18
1
Az erintetlen termeszet. :) Jo ilyet is latni.
Dolce&Gabbana 'Metal Aviator' napszemveg
A Dolce&Gabbana képes újdonságot vinni még az oly sokszor látott "aviator" stílusba is. Ez az alapveten sportos napszemüveg két változatban is elérhet: fekete-szürke és ezüst-szürke színben is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Ebben az évben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna els önálló lemezét is.