Mita nluk jrtam, azta nem vettem boltban kekszet!
Az els magyar kekszmanufaktra
14 hozzszls
Bnhidi Dra    2012.06.06

A La Delizia az a hely, ahol egyetlen érzéked sem marad élmény nélkül. Már belépéskor körülölel a helyben frissen sül finomságok fenséges illata, és megpillantva a különleges gonddal, egyenként elkészített kekszeket, máris összefut a nyál a szádban. Ha egyszer ide betérsz, örökre a hatalmába kerít a hely varázsa! Nem csak a rengeteg finomságnak, hanem a sok szeretetnek is köszönhet, hogy ilyen hatással tud lenni az emberekre ez a manufaktúra. Oczella Éva és Péter álma vált valóra, amikor egy olyan dologba vágtak bele, ami teljesen egyedülállónak számít hazánkban. Történetükrl Péterrel beszélgettem.

La Delzia - az els magyar
kekszmanufaktra (Fotk: Mosberger Vilmos)
La Delzia - az els magyar kekszmanufaktra (Fotk: Mosberger Vilmos)

Honnan jött az ötlet az els hazai kekszmanufaktúra létrehozásához?

Gyerekkoromban sok idt töltöttem a nagymamámnál, sütött nagyon sok aprósütit, fleg a különböz ünnepekre. Így számomra az ünnep teljesen összekapcsolódott a finom linzerekkel és a különböz házi készítés sütikkel. Késbb a feleségemet kértem meg, hogy készítsen nekem, de már kekszeket is sütött. Ahogy az lenni szokott, ezek nem csak nekünk, hanem a barátainknak is nagyon ízlettek, de egy darabig ez ennyiben maradt. Aztán tavaly én kiléptem a jól men állásomból, mert szerettünk volna valamilyen egyedi dolgot létrehozni, így jött a kekszmanufaktúra ötlete.

Mennyire volt nehéz úttörnek lenni?

Igazából útközben tudtuk meg, hogy hagyományos kekszmanufaktúra nincs és nem is volt hazánkban. Nehéz volt, hogy sehonnan nem tudtunk ötleteket meríteni. Nem kis idbe telt, mire megtaláltuk például a megfelel sütt. Eleinte a légkeverés miatt az összes süti felkendött a süt falára, így külön olyan mszert kellett számunkra beszereltetni, ami visszafogja a légkever erejét. A keksztároláson is sokat kísérleteztünk. Hazánkban például nem gyártanak olyan fémdobozokat, amik légmenetesen zárnak és élelmiszert lehet bennünk tartani, csomagolás nélkül, ezért ezeket a mai napig külföldrl rendeljük be. Az üzletünkbe is külön tárolórendszert kellett megterveznünk, ami védi a párától a kekszeket, sütiket és légmentesen zárnak.


Hogy mködik egy ilyen hagyományos manufaktúra?

Itt minden egyes kekszet kézzel készítünk, prémium alapanyagokból, a cukrászmhelyünkben. Mi visszanyúltunk a régi gyökerekhez, rengeteg vajat használunk, és semmi adalék, színezék, aroma, egyéb m anyag nem kerül a kekszekbe. Nagyon jó minség olajas magvakat, vajat, kakaót, csokoládét, lisztet és cukrot vásárolunk, mindig ugyanarról a helyrl, nem kísérletezgetünk. A lekvárjainkat is egy olyan magyar manufaktúrából vásároljuk, ahol akár két napon keresztül is fznek egy lekvárt, annyira alaposak és minségiek.


Milyen kekszeket lehet nálatok vásárolni?

Nálunk az a szabály, hogy minden keksz más tésztából készüljön! Tehát nem úgy sütünk, hogy van egy alaptésztánk, és akkor azt ízesítjük különböz magokkal vagy gyümölcsökkel. Vannak úgynevezett száraz kekszek és a linzer típusú kekszek, ezek a lekvárosak. Ami nagyon kedvelt az például a chilis-csokis-tökmagos, a kókuszos-vörösáfonyás, az aszalt almás-mandulás-almalikrös-barnacukros-zabkorpás, de van narancsos-mandulás egy kis marcipánnal a közepén, frissen reszelt citromhéjjal, gyömbéres, aszalt körtés-fahéjas- mandulás, és most csináltunk egy rozmaringos-vaníliás kekszet.


A nagyon divatos francia édesség, a macaron is kapható nálunk. Ezek általában nagyon színes, apró sütik, mi viszont nem használunk színezéket, így óriás macaronokat készítünk. Van sóskaramellás, házi meggylekváros, belga fekete csokis, chilis és mogyorós, ami mogyorólisztbl készült. Sokan nálunk jöttek rá, hogy a kekszek milyen finomak, ízletesek is tudnak lenni, és ez nekünk nagyon jó érzés.


Mik a legújabb, nyári kedvenceitek?

Mindig készülünk a szezonváltásra, most például van házi meggy és szilvalekváros piténk, poharas fehérboros-habos ribizlink, kézmves fagylaltok, koránt sem szokványos ízekben ( pl: epres.bazsalikomos), és többfajta limonádénk is. A kínálat folyamatosan bvül, de az alapdarabok mindig megmaradnak!


Házaspárként vezetitek ezt a csodát, milyen a munkamegosztás köztetek?

A feleségem az, aki kitalálja a recepteket, kísérletezget és megsüti a prototípusokat. nem szakmabeli, csupán szerelembl kezdett el fzni, sütni pedig csak miattam Itt bent, a cukrászmhelyünkben eleinte volt az, aki meg is sütötte a kekszeket, de most már vannak cukrászaink is. Én vezetem magát az üzletet és szerzem be az árukat. Nyáron pedig már egy kis terasszal is várják a vendégeket, a Jókai utca 13. szám alá.

Kapcsold cikkek
Kilátogattunk a Budai Várban megrendezett Édesség- és Csokoládéfesztiválra. Videós összefoglaló.
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Kristen Stewart megjelenését igen ers kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
avatar
Sonic
-
2012.06.23. 22:37
14
jovoheten bizisten kiproszalom :)
avatar
Altair
-
2012.06.17. 22:50
13
Tegnap voltam nluk! A lekvros kekszek nagyon finomak!!!
avatar
Fannika13
-
2012.06.10. 16:59
12
ezek a kpek azonnal meghoztk a kedvemet :)
avatar
lolly17
-
2012.06.07. 23:18
11
biztos fincsik :))
avatar
szundi
-
2012.06.07. 22:29
10
Florahh: nem tudsz olvasni?? ott van hogy minsgi alapanyagokbl ksztenek mindent
nem elg??
avatar
Florahh
-
2012.06.07. 21:26
9
Nekem egy olyan krdsem lenne, hogy ezek egszsgesebbek mint a sima pkstik, kekszek?
avatar
Tompi
-
2012.06.07. 20:04
8
n voltam s nagyon j :D van kkuszos sti is!
avatar
greenclub
-
2012.06.07. 17:03
7
Finomak lehetnek!
avatar
szelina
-
2012.06.07. 14:32
6
Micsoda kpek! Ltszik hogy minsgiek :)
avatar
Dido
-
2012.06.07. 10:07
5
Ugye milyen jl nznek ki?:) s olyan finomak is!!! Az n kedvencem a ss karamells macaron, a lekvros linzerek, a narancsos manduls, s amit pr napja kstoltam nluk, a tejberizs! De nem akrmilyen! Finom, friss eperrel s manduladarabokkal:) Az rak pedig abszolt a fldn jrnak!
avatar
Beyoncefs
-
2012.06.06. 23:57
4
Dri neked mi volt a kedvenced? v mit ajnlassz?
avatar
tmz
-
2012.06.06. 23:29
3
rozmaringos-vanlis keksz

ezt meg kell kstolnom :d
avatar
betty
-
2012.06.06. 22:58
2
nyammm es like :)
avatar
Emma
-
2012.06.06. 21:49
1
A kpeket elnzve... hes lettem :) ki fogom prblni!
Brbl kszlt Afrango mokaszin
Beköszöntött a jó id! Mire lesz szüksége a nyár folyamán egy elegáns úriembernek? Mokaszinra!

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A rendszerváltás eltti utolsó évtizedben járunk Magyarországon, már nem diktatúra, még nem demokrácia. De ennek ellenére, vagy éppen ezért, számos emlékezetes film készült ebben az idszakban.