Mióta náluk jártam, azóta nem vettem boltban kekszet!
Az első magyar kekszmanufaktúra
14 hozzászólás
Bánhidi Dóra    2012.06.06

A La Delizia az a hely, ahol egyetlen Ă©rzĂ©ked sem marad Ă©lmĂ©ny nĂ©lkĂĽl. Már belĂ©pĂ©skor körĂĽlölel a helyben frissen sĂĽlő finomságok fensĂ©ges illata, Ă©s megpillantva a kĂĽlönleges gonddal, egyenkĂ©nt elkĂ©szĂ­tett kekszeket, máris összefut a nyál a szádban. Ha egyszer ide betĂ©rsz, örökre a hatalmába kerĂ­t a hely varázsa! Nem csak a rengeteg finomságnak, hanem a sok szeretetnek is köszönhető, hogy ilyen hatással tud lenni az emberekre ez a manufaktĂşra. Oczella Éva Ă©s PĂ©ter álma vált valĂłra, amikor egy olyan dologba vágtak bele, ami teljesen egyedĂĽlállĂłnak számĂ­t hazánkban. TörtĂ©netĂĽkről PĂ©terrel beszĂ©lgettem.

La Delízia - az első magyar
kekszmanufaktúra (Fotók: Mosberger Vilmos)
La Delízia - az első magyar kekszmanufaktúra (Fotók: Mosberger Vilmos)

Honnan jött az ötlet az első hazai kekszmanufaktĂşra lĂ©trehozásához?

Gyerekkoromban sok időt töltöttem a nagymamámnál, ő sĂĽtött nagyon sok aprĂłsĂĽtit, főleg a kĂĽlönböző ĂĽnnepekre. ĂŤgy számomra az ĂĽnnep teljesen összekapcsolĂłdott a finom linzerekkel Ă©s a kĂĽlönböző házi kĂ©szĂ­tĂ©sű sĂĽtikkel. KĂ©sőbb a felesĂ©gemet kĂ©rtem meg, hogy kĂ©szĂ­tsen nekem, de ő már kekszeket is sĂĽtött. Ahogy az lenni szokott, ezek nem csak nekĂĽnk, hanem a barátainknak is nagyon Ă­zlettek, de egy darabig ez ennyiben maradt. Aztán tavaly Ă©n kilĂ©ptem a jĂłl menő állásombĂłl, mert szerettĂĽnk volna valamilyen egyedi dolgot lĂ©trehozni, Ă­gy jött a kekszmanufaktĂşra ötlete.

Mennyire volt nehĂ©z Ăşttörőnek lenni?

IgazábĂłl Ăştközben tudtuk meg, hogy hagyományos kekszmanufaktĂşra nincs Ă©s nem is volt hazánkban. NehĂ©z volt, hogy sehonnan nem tudtunk ötleteket merĂ­teni. Nem kis időbe telt, mire megtaláltuk pĂ©ldául a megfelelő sĂĽtőt. Eleinte a lĂ©gkeverĂ©s miatt az összes sĂĽti felkenődött a sĂĽtő falára, Ă­gy kĂĽlön olyan műszert kellett számunkra beszereltetni, ami visszafogja a lĂ©gkeverő erejĂ©t. A keksztároláson is sokat kĂ­sĂ©rleteztĂĽnk. Hazánkban pĂ©ldául nem gyártanak olyan fĂ©mdobozokat, amik lĂ©gmenetesen zárnak Ă©s Ă©lelmiszert lehet bennĂĽnk tartani, csomagolás nĂ©lkĂĽl, ezĂ©rt ezeket a mai napig kĂĽlföldről rendeljĂĽk be. Az ĂĽzletĂĽnkbe is kĂĽlön tárolĂłrendszert kellett megterveznĂĽnk, ami vĂ©di a párátĂłl a kekszeket, sĂĽtiket Ă©s lĂ©gmentesen zárnak.


Hogy működik egy ilyen hagyományos manufaktĂşra?

Itt minden egyes kekszet kĂ©zzel kĂ©szĂ­tĂĽnk, prĂ©mium alapanyagokbĂłl, a cukrászműhelyĂĽnkben. Mi visszanyĂşltunk a rĂ©gi gyökerekhez, rengeteg vajat használunk, Ă©s semmi adalĂ©k, szĂ­nezĂ©k, aroma, egyĂ©b mű anyag nem kerĂĽl a kekszekbe. Nagyon jĂł minősĂ©gű olajas magvakat, vajat, kakaĂłt, csokoládĂ©t, lisztet Ă©s cukrot vásárolunk, mindig ugyanarrĂłl a helyről, nem kĂ­sĂ©rletezgetĂĽnk. A lekvárjainkat is egy olyan magyar manufaktĂşrábĂłl vásároljuk, ahol akár kĂ©t napon keresztĂĽl is főznek egy lekvárt, annyira alaposak Ă©s minősĂ©giek.


Milyen kekszeket lehet nálatok vásárolni?

Nálunk az a szabály, hogy minden keksz más tĂ©sztábĂłl kĂ©szĂĽljön! Tehát nem Ăşgy sĂĽtĂĽnk, hogy van egy alaptĂ©sztánk, Ă©s akkor azt Ă­zesĂ­tjĂĽk kĂĽlönböző magokkal vagy gyĂĽmölcsökkel. Vannak Ăşgynevezett száraz kekszek Ă©s a linzer tĂ­pusĂş kekszek, ezek a lekvárosak. Ami nagyon kedvelt az pĂ©ldául a chilis-csokis-tökmagos, a kĂłkuszos-vörösáfonyás, az aszalt almás-mandulás-almalikőrös-barnacukros-zabkorpás, de van narancsos-mandulás egy kis marcipánnal a közepĂ©n, frissen reszelt citromhĂ©jjal, gyömbĂ©res, aszalt körtĂ©s-fahĂ©jas- mandulás, Ă©s most csináltunk egy rozmaringos-vanĂ­liás kekszet.


A nagyon divatos francia Ă©dessĂ©g, a macaron is kaphatĂł nálunk. Ezek általában nagyon szĂ­nes, aprĂł sĂĽtik, mi viszont nem használunk szĂ­nezĂ©ket, Ă­gy Ăłriás macaronokat kĂ©szĂ­tĂĽnk. Van sĂłskaramellás, házi meggylekváros, belga fekete csokis, chilis Ă©s mogyorĂłs, ami mogyorĂłlisztből kĂ©szĂĽlt. Sokan nálunk jöttek rá, hogy a kekszek milyen finomak, Ă­zletesek is tudnak lenni, Ă©s ez nekĂĽnk nagyon jĂł Ă©rzĂ©s.


Mik a legújabb, nyári kedvenceitek?

Mindig kĂ©szĂĽlĂĽnk a szezonváltásra, most pĂ©ldául van házi meggy Ă©s szilvalekváros pitĂ©nk, poharas fehĂ©rboros-habos ribizlink, kĂ©zműves fagylaltok, koránt sem szokványos Ă­zekben ( pl: epres.bazsalikomos), Ă©s többfajta limonádĂ©nk is. A kĂ­nálat folyamatosan bővĂĽl, de az alapdarabok mindig megmaradnak!


Házaspárként vezetitek ezt a csodát, milyen a munkamegosztás köztetek?

A felesĂ©gem az, aki kitalálja a recepteket, kĂ­sĂ©rletezget Ă©s megsĂĽti a prototĂ­pusokat. Ő nem szakmabeli, csupán szerelemből kezdett el főzni, sĂĽtni pedig csak miattam Itt bent, a cukrászműhelyĂĽnkben eleinte ő volt az, aki meg is sĂĽtötte a kekszeket, de most már vannak cukrászaink is. Én vezetem magát az ĂĽzletet Ă©s szerzem be az árukat. Nyáron pedig már egy kis terasszal is várják a vendĂ©geket, a JĂłkai utca 13. szám alá.

Kapcsolódó cikkek
Kilátogattunk a Budai Várban megrendezett Édesség- és Csokoládéfesztiválra. Videós összefoglaló.
10,042,500 Huf / 32,500 Eur
2,502,900 Huf / 8,100 Eur
Az utĂłbbi időben számtalan kĂ©rdĂ©s merĂĽlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂ©rkeztek a válaszok!
Mivel az utĂłbbi időkben egyre gyakrabban esik szĂł ilyen-olyan mĂłdon a bulvármĂ©diárĂłl, ezĂ©rt Ăşgy döntöttĂĽnk, hogy egy asztalhoz ĂĽltetjĂĽk a Starity Ă©s a Trendmagazin vezetőjĂ©t.
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglalĂł Ă­rás jelenik meg az idĂ©n április 9-Ă©n 21. Ă©letĂ©vĂ©t betöltő Kristen StewartrĂłl. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongĂłi közössĂ©gekkel egyĂĽttműködve szĂĽletĂ©snapi ajándĂ©kcsomagot kĂĽld Kristennek!
avatar
Sonic
-
2012.06.23. 22:37
14
jovoheten bizisten kiproszalom :)
avatar
Altair
-
2012.06.17. 22:50
13
Tegnap voltam náluk! A lekváros kekszek nagyon finomak!!!
avatar
Fannika13
-
2012.06.10. 16:59
12
ezek a képek azonnal meghozták a kedvemet :)
avatar
lolly17
-
2012.06.07. 23:18
11
biztos fincsik :))
avatar
szundi
-
2012.06.07. 22:29
10
Florahh: nem tudsz olvasni?? ott van hogy minőségi alapanyagokból készítenek mindent
nem elég??
avatar
Florahh
-
2012.06.07. 21:26
9
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ezek egészségesebbek mint a sima péksütik, kekszek?
avatar
Tompi
-
2012.06.07. 20:04
8
Én voltam és nagyon jó :D van kókuszos süti is!
avatar
greenclub
-
2012.06.07. 17:03
7
Finomak lehetnek!
avatar
szelina
-
2012.06.07. 14:32
6
Micsoda képek! Látszik hogy minőségiek :)
avatar
Dido
-
2012.06.07. 10:07
5
Ugye milyen jól néznek ki?:) és olyan finomak is!!! Az én kedvencem a sós karamellás macaron, a lekváros linzerek, a narancsos mandulás, és amit pár napja kóstoltam náluk, a tejberizs! De nem akármilyen! Finom, friss eperrel és manduladarabokkal:) Az árak pedig abszolút a földön járnak!
avatar
Beyoncefs
-
2012.06.06. 23:57
4
Dóri neked mi volt a kedvenced? v mit ajánlassz?
avatar
tmz
-
2012.06.06. 23:29
3
rozmaringos-vaníliás keksz

ezt meg kell kóstolnom :d
avatar
betty
-
2012.06.06. 22:58
2
nyammm es like :)
avatar
Emma
-
2012.06.06. 21:49
1
A képeket elnézve... éhes lettem :) ki fogom próbálni!
Sálgalléros Tommy Hilfiger zakó
A Tommy Hilfigertől nem megszokott zakót vásárolhatunk meg a Dress for Less kínálatában.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Ebben az Ă©vben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna első önállĂł lemezĂ©t is.