Az elnyhetetlen, rk klasszikus
Ballonkabt akkor s most
18 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.03.12

A tavasz közeledtével végre valami könnyedebbre cserélhetjük a téli kabátunkat, és a tervezk idén is gondoskodtak róla, hogy ne legyen könny senkinek sem a választás. Az szi és tavaszi napok kedvelt felsruházata a ballonkabát, mely közel száz évre visszanyúló történelmével a huszadik század egyik illusztris ruhadarabja, mely sosem megy ki a divatból.

A mai értelemben vett ballonkabát születésének oka a világháború volt, ugyanis 1914-ben az angol hadsereg megrendelésére készítette el a Burberry az els, nagy strapabírású trench coat-okat (az angol „trench” lövészárkot jelent), ugyanis már jó ideje Thomas Burberry cége volt a hivatalos beszállítója a brit hadsereg több ruhadarabjának, már 1901 óta. A brit cég találta fel a gabardin szövetet, amely elég nagy igénybevételt is kibírt, ebbl készültek a nehéz gyapjúkabátokat leváltó ballonkabátok. Az els kabátok kialakítása nagyjából teljesen megegyezett a maiakéval: a vállpántok a kitüntetések, a kabát ujján lev csuklópántok a kisebb eszközök elhelyezésére szolgáltak, a rögzíthet övbe pedig szintén megannyi dolgot tzhettek. Úgy lettek kifejlesztve, hogy nehezen szakadjanak ki, jól kiállják az est, de a minség azért volt fontos, mert tisztek számára készültek. Általában kivehet bels bélésük volt, így váltak minden évszakban hordhatóvá. Aztán a volt katonák vitték be a kabátot a hétköznapi viseletbe, mivel a háború után is az elnyhetetlen kabátot hordták, amit nem sokkal késbb nk is elkezdtek viselni, és így hamar uniszexé vált a ballonkabát.


A Burberry a húszas évek elején felfrissítette a ballonkabátot, és az ismert kockás béléssel kezdte gyártani (amit késbb, 1967-ben le is védetett). A harmincas években aztán a szintén nagy múltú Aquascutum nev angol gyártó is nagyobb erkkel folytatta a trench coat gyártást (ugyanis k a Burberryt megelzve is már gyártottak hasonló fazonú kabátot, csak nem olyan ers anyagból) óriási sikert aratva, különösen a negyvenes években, bár ebben az idszakban bizonyára a filmipar is ersen rásegített a ruhadarab népszerségére. Késbb az amerikaiak és a szovjetek is kifejlesztettek a ballonkabáthoz hasonló öltözéket, kifejezetten a hadszíntérre. A film noir idszakában az eredeti szerepébl kifordulva, inkább a filmek hseinek viselete lett – akkoriban szinte egyetlen film sem volt, amiben ne tnt volna fel a híres kabát, és így vált Dick Tracy, Mike Hammer, Clouseau felügyel, vagy a Humphrey Bogart által alakított detektívek, Columbo és más kitalált hsök elengedhetetlen kellékévé. A hatvanas évektl fogva az üzleti élet tavaszi felsruházata lett, öltönyre és kosztümre véve is remekül mutat. A ballonkabát klasszikus elemei a felhajtható, legombolható gallér, a vállat és hátat fed nyereg rész, az állítható méret kabátujj, a zsebfeds zsebek, a dupla gombsor, és a bujtatós öv.

A ballonkabát népszersítésében a Burberrynek továbbra is óriási szerep jut, hiszen k indították el az Art of the Trench nev kampányt, ami valójában egy profi fotó gyjtemény ballonkabátot viselkrl, ahová bárki tölthet fel képeket, amint Burberryben pózol.

Burberry
Burberry

A Burberry idei tavaszi kollekciójának is a legemblematikusabb darabjai trench coat-ok, amik a gyártó talán leghíresebb kreációi, a jellegzetes kockás bels mintázatukkal. Egy férfi, dupla gombolású homokszín kabátot már 270 ezer forint körüli összegért kaphatunk meg, ezzel szemben a fekete szín trench coat-ok olcsóbbak, így már 240 ezer forintért elvihetek. A klasszikus, kereszt gombolású ballonkabátot pedig körülbelül 350 ezer forintért lehet megvásárolni.

D&G
D&G

A nagy gyártók közül hazánkban jelen van még a D&G, ami a dupla gombsoros férfi „full-length jacket”-et 190 ezer forint körüli összegért kínálja. A hölgyeknek szánt változat kissé elegánsabb kivitel, mégis olcsóbb, így ez 160 ezer forintba kerül. A Hugo Boss idei kínálatában egy érdekes színfolt van: piros ballonkabátot kínál férfiaknak, 120 ezer forintért. A hölgyeknek egy A-vonalú, vagyis alul szélesed ballonkabátot kínál 140 ezer forintért, de csak bézs színben.

Hugo Boss
Hugo Boss

A középkategóriás Mexx-ben a szebbik nem már 30-40 ezer forintért remek ballonkabáthoz juthat, fekete, szürke, bézs színekben, és akár szürke kockás kivitelben is, a férfiak számára ugyanilyen áron kínál kizárólag fekete ballonkabátot a gyártó.

Az itthon igen közkedvelt, stílusos H&M idei ”Spring aweking” kampányában a férfiak számára mindössze fekete, és homokszín trench coat-ok kaphatóak, viszont mindössze 20 ezer forintért. Hölgyek részére sötétkék, bézs, és fekete ballonkabátokat is kínálnak a klasszikus kivitelben, k kissé könnyebb helyzetben vannak, ugyanis már 13-14 ezer forintért választhatnak maguknak egy ilyen kabátot. A Zara hazánkban inkább a férfiakra épít, így ott is többe kerülnek valamivel a férfi kabátok: egy ballonkabátért 20-25 ezer forintot, egy hasonló ni kabátért nagyjából 20 ezer forintot kell fizetni.

Kapcsold cikkek
A Burberry mrkanv kialakulsa 1856-hoz kthet, ugyanis ebben az vben nylt meg az els frfi divatru bolt Angliban, Basingstoke vrosban. Thomas Burberry ezeltt gyakornokknt dolgozott egy vidki textilzletben. 
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betölt Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttmködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Mivel az utóbbi idkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetjét.
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
avatar
canshuga
-
2018.04.03. 13:59
18
Rgi lmom egy Burberry trenchcoat, de eddig mg egyszeren nem volt szvem annyi pnzt kiadni rte. A mltkor viszont talltam pr szinte megtveszten hasonlt ezen az oldalon: https://www.styledit.hu/noi-ballonkabatok
avatar
Marci20
-
2011.09.12. 15:28
17
Jk ezek a hossz kabtok, de n jobban szeretem a rvidebbeket, azok praktikusabbak.

Tams: a tancsadt mr n is nagyon vrom :D
avatar
suvitomi
-
2011.09.11. 18:20
16
horvath_tamas: hasznos lesz! :)
avatar
Kitti
-
2011.09.11. 16:17
15
az nagy segtsg lenne mert amiket n nztem eddig nem szlltanak magyarorszgra :S hugo boss se..
avatar
horvath_tamas
-
2011.09.11. 16:05
14
Szia alimail! Lehet majd a Dvid megrja, de ezek mr szerintem el fognak fogyni. Viszont napokon bell indul Hennel dm vsrlsi tancsadja s ott biztos lesznek majd kabtok pontos rakkal!

dv,
Tams
avatar
alimail
-
2011.09.11. 15:36
13
nagyon j a cikk, s rdekes is. Esetleg azt meg lehet tudni, hogy mik a pontos neveik a kabtoknak? pl ha a Hugo Bossnl prbltam nzni a ballon kabtokat, de egyet sem leltem :( a pestiben (Dek Ferenc zlet) lttam egyet, de sajnos mretben nem volt mr j. arra szerettem volna rkeresni, de nem leltem sehogy sem. Tudtok ebben segtsget adni? Sajnos a tpust nem tudtam megjegyezni. Elre is ksznm a vlaszt.
avatar
Shadow88
-
2011.03.27. 23:14
12
JohhnyCash: ahhozkpest viszont tl drga.
avatar
PaulShark
-
2011.03.27. 17:41
11
A Zara tnyleg nem minsg, de sajna idehaza az ilyen boltok kelendek :s
avatar
Sammy
-
2011.03.27. 16:01
10
Boss eleg meresz!
avatar
Nora16
-
2011.03.22. 11:12
9
7-15 hords utn kifakul? ufff na akkor j hogy nem ott vsrolok :)
avatar
JohnnyCash
-
2011.03.22. 11:03
8
A zara tipikus egyidnyes mrka. Szerintem tudatosan erre jtszanak a gyrtk, hogy 7-15 hords utn kifakuljon, sszemenjen, szakadozzon. Nem mindegyik, de tlnyom tbbsg. Ettl fggetlenl szeretem. XD
avatar
Nora16
-
2011.03.13. 14:17
7
biztos hogy sokkal jobb minsg, de n a Zarban nem vennk kabtot..
avatar
gery
-
2011.03.13. 05:16
6
uh j nagy rklnbsgek vannak ballonkabtok kzt.! vajon a 350ezres burberry tnyleg annyival tbb mint a 25ezres zara?
avatar
Torpedo
-
2011.03.12. 19:22
5
Klassz ez az Art of the Trench oldal!
avatar
Kitti
-
2011.03.12. 18:34
4
asszem benzek a mexxbe :) a D&G-re mg gyjteni kell :O
avatar
Tompi
-
2011.03.12. 17:14
3
Na vgre vannak rak. :D Burberry j, de hzs pnzek :S
avatar
annacska
-
2011.03.12. 14:23
2
Elg mersz a piros kabt! Jobb a klasszikus. ;)
avatar
andy
-
2011.03.12. 09:17
1
Annyira felismerhet a Burberry :)
Cskos Diesel garb
Bizonyára sokan meglepdtök, de a YOOX új kínálatának eddigi legütsebb garbóját a Diesel hozta!

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Amikor mindenki két számmal nagyobb fels ruhát, de szk nadrágot hordott, amikor a férfiak nagy részének is nies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dúlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.