A fekete csokoládé hatására a szívelégtelenség is javul
Bemutatták az étcsoki gyógyító hatásait
1 hozzászólás
MTI/TM    2012.09.18

Az Ă©tcsokoládĂ© a legősibb gyĂłgyszerek közĂ© tartozik, Ă©s az utĂłbbi Ă©vekben kiterjedt vizsgálatok megerősĂ­tettĂ©k vĂ©rnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken Ă©s köhögĂ©s elleni tulajdonságát gyermekeken is.


Andreas J. Flammer svájci kutatĂł vezette azt a 15-tagĂş nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringĂ©si elĂ©gtelensĂ©gben szenvedő betegek gyĂłgyĂ­tására használta a fekete csokoládĂ©t. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiolĂłgiai rendkĂ­vĂĽli fejlődĂ©se miatt mind több a szĂ­velĂ©gtelensĂ©g esetek száma. A rĂ©gebbi gyĂłgyĂ­tási mĂłdszerek mellett sok heveny szĂ­vinfarktus miatt ellátásra szorulĂł beteg a szĂ­vroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerĂĽl megmenteni, de a szĂ­vizom ereje, teljesĂ­tmĂ©nye csökken Ă©s gyakran keringĂ©si elĂ©gtelensĂ©g alakul ki.

A kutatĂłk hĂşsz önkĂ©nt jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szĂ­velĂ©gtelensĂ©gben szenvedtek Ă©s a jelenlegi optimális gyĂłgyszerelĂ©sben rĂ©szesĂĽltek. A megfigyelĂ©si idő során vĂ©letlenszerű elrendezĂ©sben a csoport egyik fele kezdetben napi nĂ©gy dekagramm 70 százalĂ©kos tömĂ©nysĂ©gű Ă©tcsokoládĂ©t evett, a másik csoport ugyanolyan sĂşlyĂş Ă©s megkĂĽlönbözhetetlen kĂĽlsejű, ugyanolyan Ă©des "álcsoki" szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaĂłbab biolĂłgiailag kedvező flavanol anyagaibĂłl.


Ez volt a rövid vizsgálat, majd következett az egyhĂłnapos tanulmány, amelynek során a rĂ©sztvevők a csokoládĂ©bĂłl vagy az álcsokoládĂ©bĂłl naponta kĂ©t szeletet ettek meg, ez napi nyolc gramm csokoládĂ©nak felelt meg. A valĂłdi csokoládĂ©t Ă©s az azonos kĂĽllemű kontrollszeleteket a világ legnagyobb Ă©lelmiszeripari csoportja a vizsgálathoz kĂĽlön kĂ©szĂ­tette.

A vizsgálĂłk mĂ©rtĂ©k az ĂĽtőerek tágulĂ©konyságát Ă©s a vĂ©r alvadĂ©konyságát, mind a rövid idejű csokievĂ©s után kĂ©t Ăłrával, mind az egyhavi csokoládĂ©zás vĂ©gĂ©n. Az Ă©rtágulat mindkĂ©t esetben igen kifejezetten jelentkezett az igazi csokoládĂ© bevĂ©tele után, mĂ­g a csokoládĂ© flavonol hatĂłanyagainak hiányában semmi ilyen nem Ă©szleltek.

A vĂ©rlemezkĂ©k összetapadĂł kĂ©pessĂ©ge jelentősen csökkent, ami szintĂ©n igen kedvező gyĂłgyszerhatást jelent. A kutatĂłk kiemelik, hogy a hatás az egy hĂłnapig tartĂł csokievĂ©s idejĂ©n akár 12 Ăłrás szĂĽnet esetĂ©n is megmaradt. A csokoládĂ© a keringĂ©si elĂ©gtelensĂ©gben szenvedő betegeknĂ©l kiválĂł gyĂłgyszernek bizonyult.

avatar
Sarah22
-
2012.09.21. 16:35
1
Én pont ezért fogyasztok, de nem csak magában hanem más édességekbe, sütikbe is étcsokit használok. :)
Fekete Tommy Hilfiger sneaker
A fiatalabb korosztály tagjai nincsenek könnyű helyzetben, amikor minőségi utcai cipőt keresnek maguknak.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Ebben az Ă©vben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna első önállĂł lemezĂ©t is.