Trendmagazin

Megdőlhet a Strauss-Kahn elleni vád?

DSK szabadon távozott a bíróságról

2011.05.19 | TRENDMAGAZIN [kiemelt]
[cim]FRISS: Megdőlhet a Strauss Kahn elleni vád?[/cim]
[tartalom]

Dominique Strauss-Kahnt szabadlábra helyezte az ügyészség, miután több hazugságon is rajtakapták azt a szobalányt, aki korábban feljelentette. A guineai bevándorló egyszer már hazudott nemi erőszakról, ráadásul a kihallgatása során is felmerültek valótlanságok, ezért az ügyészség megkérdőjelezi Nafissatou Diallo szavahihetőségét.

Benjamin Brafman eddig jól teljesített - Strauss-Kahn szabadlábon

A New York Times szerint a bevándorló korábban azt a történetet adta elő, hogy Guineában csoportos nemi erőszak áldozata volt, ám ez utólag kiderült hogy hazugság volt. Gyanús pénzmozgásokra is fény derült Nafissatou Diallo számláján, ahova több tízmillió forintnak megfelelő dollárt utalt át egy azóta kábítószerkereskedelem miatt letartóztatott férfi. Továbbá a kihallgatása során a nő 1 tulajdonában lévő mobiltelefonról számolt be, amit a nyomozók le is ellenőriztek, miközben a valóságban összesen 5 telefonszámmal rendelkezett, amiknek költsége meghaladta a hotelben kapott fizetését.

Strauss-Kahn és felesége távozik a bíróságról (Fotó: Mario Tama)

Ezek az új információk jelentősen megváltoztathatják az ügy további menetét, a francia szocialisták már Strauss-Kahn visszatérését várják, akit ha felmentenek a vádak alól, akár Nicolas Sarkozy kihívója is lehet a jövő évi elnökválasztáson. Az ügy további alakulásáról még beszámolunk. (2011.07.01.)

Kapcsolódó videó: DSK elhagyja a bíróság épületét (AssociatedPress)[/tartalom]
[/kiemelt]


Eredeti cikkünk: Börtönben az IMF-vezér

Dominique Strauss-Kahnt múlthét szombaton fogta el a rendőrség a New York-i repülőtéren, a vád: nemi erőszak kísérlete és szexuális zaklatás. Az Uniót sokkolta a hír, az euró árfolyama hatalmasat zuhant, a pánik a tőzsdéket is magával rántotta. Sokak szerint kelepcébe csalták a bankárt, akinek eltűnésével új pénzügyi világ jöhet létre.

Dominique Strauss-Kahn, az International Monetary Fund vezérigazgatója - kettétört karrier

Világszerte megdöbbenéssel fogadta a sajtó a kirobbant üggyel kapcsolatos híreket, melyek több ponton is homályosak illetve ellentmondásosak. Az IMF-vezér a vád szerint a Sofitel szállodában található lakosztályában május 14-én 13 óra magasságában az éppen belépő szobalányt meztelenül megtámadta és orális szexre akarta kényszeríteni. A 32 éves muzulmán nő állítása szerint Strauss-Kahn megpróbálta bezárni a fürdőszobába, de sikerült kimenekülnie a szobából, és segítséget kért a munkatársaitól, akik azonnal értesítették a rendőrséget. Strauss-Kahnt a New York-i repülőtéren tartóztatták le, mikor éppen Franciaország felé vette volna az irányt.

Az ügy alapjaiban rengette meg a francia sajtót, hiszen az IMF vezetőjét Nicolas Sarkozy legesélyesebb kihívójaként tartották számon a soron következő, 2012-es elnökválasztáson. A 62 éves közgazdászprofesszor 2007 óta vezetője a Nemzetközi Valutaalapnak, mely talán a világ legjelentősebb hitelezője. Az IMF vezetőjeként a legnagyobb érdemének azt tartják, hogy a világválság kirobbanása után olyan hitelezési politikát folytatott, aminek keretében több bajba került EU-s ország komoly pénzügyi segítséget tudott igénybe venni (Magyarország a Gyurcsány-kormány idején 25 milliárd dollárnyi készenléti hitelkerethez jutott).

A Franciaországban jelenleg regnáló jobboldali kormány meglehetősen óvatos nyilatkozatokat tesz az ügyben, Francois Baroin kormányszóvivő szerint mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, ezért nem szabad elhamarkodott véleményeket megfogalmazni az üggyel kapcsolatban. A francia baloldalt ledöbbentették a hírek, ám a vezető politikusaik nem hiszik el, hogy ezek igazak lennének. A Valutaalap vezetőjének közeli munkatársa, Jean-Marie Le Guen pedig arról beszélt az egyik televízióban, hogy ő egyáltalán nem ilyennek ismerte meg Strauss-Kahnt, ezért “komoly kételyei vannak” a vádakkal kapcsolatosan. A megvádolt közgazdász felesége nyilatkozatban adott hangot annak, hogy egy pillanatig sem hitt a felmerült híreknek, és biztos férje ártatlanságában.

Jó kezekben? New York legjobbja védi

Strauss-Kahn védelmének vezetője, Benjamin Brafman New York egyik legsikeresebb jogásza, aki szerint a bankár minden vádpontban ártatlannak vallja magát. Brafman - aki annak idején Michael Jacksont is kimentette a vádak alól - már az ügy kézhezvétele után néhány órával azt nyilatkozta a sajtónak, hogy "úgy gondolom, ez egy igencsak védhető ügy". A sztárügyvédek a vádat követő 24 órában csapataikkal pontosan rekonstruálták védencük egész napos mozgását, aki szerintük a bűncselekmény időpontjában éppen lányával ebédelt, és ezt tanúkkal és tárgyi bizonyítékokkal is tudják igazolni. Az adataik szerint Strauss-Kahn déli 12:28-kor rendezte a Sofitelben a számlát és hagyta el a helyszínt, míg a rendőrségi információk szerint az állítólagos erőszakoskodás 13 óra körül történhetett. Az ügyvédek elmondása szerint az IMF-vezér ebédje elhúzódott, ezért már nem tudott visszamenni a hotelbe, így odatelefonált a recepcióra, hogy küldjék utána csomagjait a repülőtérre. Ekkor már javában zajlott a keresés, a szálloda munkatársai pedig értesítették a rendőrséget, akik azonnal a New York-i repülőtérre siettek, és már a repülőgép első osztályáról szállították le a vádlottat, majd őrizetbe vették.

Védőügyvédei beadtak egy kérelmet, hogy Strauss-Kahn 1 millió dolláros óvadék ellenében távozhasson, ám ezt az ügyész egy esetleges szökés miatt elutasította. A döntés után a vádlottat a New York-ban található Rikers Island nevezetű börtönbe szállították át, ahol kiemelt biztonsági intézkedések mellett őrzik. Egyszemélyes cellájába kapja az ebédet is, mivel a börtön vezetői nem merik a rabok közé engedni, ugyanis számos elitélt úgy akar magának hírnevet és tiszteletet szerezni a börtön falain belül, hogy ismert, híres rabokat támad meg.

Az ügyben több nehezen érthető, ellentmondásos részlet található. A rendőrség eredetileg 13 órát adott meg mint a bűncselekmény elkövetési időpontja, erre az IMF-vezér ügyvédjei képesek voltak bizonyítékokat szerezni arról, hogy akkor már védencük nem is tartózkodott a szállodában, és az egész védelmi stratégiát erre építették fel, majd ekkor a rendőrség hirtelen módosította az időpontot, és már 12 óra körüli időpontról beszéltek.

Több lap és az ott nyilatkozók is azzal próbálták Strauss-Kahnt gyanúsnak beállítani, mivel információik szerint egy szemtanú látta a bankárt, amint sietve elhagyta a szállodát, kvázi elmenekülve a helyszínről. Strauss-Kahn ügyvédei szerint azonban a vádlott a szálloda elhagyása után nem a repülőtérre ment, hanem lányával ebédelt, melyre ahogy már említettük fentebb, bizonyítékaik is vannak, így ez a történetvezetés sem állja meg a helyét. Strauss-Kahn már a nyomozás kezdeti szakaszában hozzájárult, hogy meztelenre vetkőzve a bűnügyi orvosszakértő megvizsgálja. A nyomozóhatóság szerint az eredmények azt mutatják, hogy a vádlott testén sem karmolások, sem véraláfutások nem voltak. Ügyét legközelebb május 20-án tárgyalja a bíróság.

Politikai riválisok

A hírek kapcsán egyre több embert foglalkoztat világszerte az a kérdés, hogy vajon kik profitálhatnak a bankár “eltűnéséből”? Strauss-Kahn ugyan még hivatalosan nem jelentette be, de nyílt titok volt, hogy 2012-ben a francia szocialisták elnökjelöltje lesz. Nicolas Sarkozy népszerűsége az utóbbi időkben jelentősen csökkent, így a közvéleménykutatók egyöntetűen Strauss-Kahnt jelölték meg mint egyértelmű befutót. A legutóbbi előrejelzéseken már az látszott, hogy a szocialisták Strauss-Kahn vezetésével 23 százalékos eredményt érhetnek el, utánuk Marine Le Pen szélsőjobbos pártja 17 százalékot kapna, Sarkozy pedig a maga 16 százalékával már be sem jutna a második fordulóba. Így azonban az ottani erőviszonyok is komoly fordulatot vehetnek, egyes elemzők szerint leginkább a francia szélsőjobboldal profitálhat majd a botrányból, mely eddig is a pénzemberek ellen kampányolt, amivel most Sarkozy elnököt is gyengítheti, aki szintén ezt a réteget testesíti meg luxus hajóútjaival és Rolex karóráival.

Rendkívül sokatmondó, hogy egy német lakosság körében készült felmérés szerint a megkérdezettek 80%-a gondolja úgy, hogy Strauss-Kahn egy összeesküvés áldozata lett, azaz az emberek döntő többsége nem hiszi el a vádakat. A Kereszténydemokrata Párt elnöknője szerint Strauss-Kahnnak csapdát állítottak fel, és ő beleesett. Ezeknek az elméleteknek kedvez az is, amit a Libération szellőztetett meg az ügy kapcsán. Az IMF-vezér az újság egyik szerkesztőjével ebédelt a botrány kirobbanása előtt két héttel, akinek Strauss-Kahn elmondta, hogy olyan félelmei vannak, miszerint Claude Guéan, Franciaország belügyminisztere megfigyelteti őt, továbbá elmondta, hogy nagyon tart attól, hogy valamilyen koholt váddal megpróbálják még a választások előtt kelepcébe csalni. Strauss-Kahn több ilyen témát is említett, szerinte vagy zsidó származását próbálják felhasználni, vagy pedig pénzügyeit, vagyonát pécézik ki, de az is elképzelhető, hogy a nők iránti rajongására építenek egy piszkos történetet. “Előkerülhet egy állítólag autóparkolóban megerőszakolt nő, akinek kifizetnek majd ötszázezer, vagy akár egymillió eurót, hogy kitaláljon egy sztorit.”

A francia közvélemény már az elmúlt hónapokban is megtapasztalhatta, hogy Dominique Strauss-Kahn ellen egy jól összehangolt lejáratókampány indult. Az IMF-vezért paparazzik követték, egyes bulvárlapok heti szinten számoltak be különféle ügyeiről – természetesen negatív módon. Ezen cikkekben előkerült Strauss-Kahn vagyona, fényűző életmódja is, több millió eurót érő párizsi penthouse lakása, marrakeshi villája. A France Soir egyik cikkében például arról írt, hogy a vagyonos bankár New York legdrágább szabójánál varratja öltönyeit, melyek 35 ezer dollárba kerülnek (ez átszámítva több mint 6 millió forint).

Paparazzik követték, a képeket pedig lejárató cikksorozatok

Az Atlantico.fr pedig olyan paparazzifotókat közölt le egyik számában, melyeken Strauss-Kahn és felesége látható, amint Párizs belvárosában egy 40 milliós Porsche Panamera limuzinba szállnak be, amiről utólag kiderült, hogy nem is az ő tulajdonuk, csak egyik barátjuktól kapták kölcsön kipróbálásra. Ekkor – egy nappal a szállodás botrány előtt – az IMF-vezérénél betelt a pohár, és bejelentette hogy elindítja a pereket az újságok ellen a folyamatos hazugságok miatt. A történethez hozzátartozik, hogy az elfogása után alig 20 perccel egy twitter-bejegyzés jelent meg a kirobbant nemi erőszakról az interneten, melyet elsőként a már említett Atlantico.fr vett át, amelynek Nicolas Sarkozy volt kampányfőnöke, Arnaud Dassier a tulajdonosa.

Ugyan a nyomozás során még érhetik komoly meglepetések a közvéleményt, ám az már szinte egészen biztos, hogy Strauss-Kahn karrierje kettétört, még akkor is, ha bebizonyosodik ártatlansága. Az Unión belül már most keresik utódját, aki átveheti székét az IMF élén. Angela Merkel mindenképpen európai vezetőt akar, ám több név is szóba kerülhet. A lehetséges jelöltek között van Agustin Carstens, a mexikói jegybank vezetője, de esélyes lehet Stanley Fischer, az izraeli központi bank elnöke is, aki korábban már alelnöke volt az IMF-nek.

Strauss-Kahnt szövetségi nyomozók kísérik - messze még a történet vége

A Le Monde felkérésére Christian Salmon esszéista a következő véleményt fogalmazza meg a témával kapcsolatban: " A hatalom bukásának vagyunk tanúi: azt az embert, aki a hatalom megtestesítője volt, a képeken teljesen eszköztelennek látjuk, némának és kiszolgáltatottnak. Itt szó szerint a közéleti ember bukásáról van szó, akit megfosztottak a hatalmától és odavetettek a média elé prédának. (...) Rendkívül brutális kép. (...) Itt egy korszak szörnyű végének vagyunk tanúi. Egy demokratikus korszak ért véget a maga színtereivel, a maga időbeliségével, az eljárásaival, a határaival, amelyet a magán- és közéleti között húzott, az önmagunkról kialakított kép és aközött, amelyet a média sugároz rólunk. Úgyhogy itt egy korszakhatárt látunk: a politika bizonyos értelemben itt ért véget, és ez rendkívül gyászos" - írja Salmon.

Még nem látni, hogy mi lesz Strauss-Kahn sorsa, amennyiben elítélik, 18-25 évet is kaphat. Az viszont szakértők szerint is bizonyos, hogy személyének eltűnése nagyon komoly változásokat hozhat a világpolitikában: megváltozhat a hitelezési rendszer, más érdekcsoportok kerülhetnek előnybe. Egyes elemzők szerint az erőviszonyok változása leginkább Sarkozynek kedvezhet, aki most ismét megpróbálhatja keresztülverni modernizációs elképzeléseit az Unión. A többször “Új Világrend” néven is hangoztatott elképzelése alapjaiban hozna új rendszert, melynek legfontosabb célkitűzései között az Unió központosítása és a tagországok pórázának jelentős rövidítése áll. Sarkozy szerint új nemzetközi szabályokra van szükség, amiket csak egy központilag irányított szervezet koordinálhat, ezért még a tavalyi évben felmerült egy új világszervezet létrehozása is, mely az ENSZ kiterjesztett karjaként működhetne.

Továbbá az IMF-en belül is akadnak olyan vezetők, akik egy új, központosított valuta bevezetését javasolják, amit az újonnan létrehozott globális világbank bocsátana ki, nem hagyva beleszólást a tagországok monetáris politikájába. Ezek a tervek Strauss-Kahn lemondásával, és egy más szemléletű IMF igazgatóval közelebb léphetnek a megvalósításhoz, így elképzelhető, hogy néhány éven belül egy igencsak megváltozott pénzügyi világ fogad majd bennünket.