Hetven éve a levegőben
Breitling Chronomat B01
5 hozzászólás
Kirschner Dávid    2010.11.05

Tavaly jelentették be az azóta már sorozatgyártásban kapható új, a Breitling saját B01-es szerkezetével hajtott Chronomatot. Az 1940 óta, vagyis éppen 70 éve gyártott Chronomat modell sok változáson esett át az évek során, míg mára a svájci gyártó legelismertebb darabja lett.

Itt a Breitling Chronomat B01
Itt a Breitling Chronomat B01

A Chronomat a második világháború éveiben született, melyet akkor egy most már a Navitimeren használt matematikai lünettával gyártottak. Az első modellek a mostani Montbrilliant-hez hasonló módon, két segédszámlappal, és egy centrál indikátorral készültek. Az 1960-as években a Chronomat volt a világ első automata kronográfja, majd a nyolcvanas években újjászületett egy másik formában, pilóta óraként, de a logaritmikus lünetta nélkül, az olasz katonai órák dizájn elemeivel. 1984-ben jelent meg az a formavilág, mely napjainkig meghatározza a modell megjelenését (például a markáns, „rider tab” nevű ráma) és ebben az időben született meg a döntés, hogy Breitlingekbe először használják a Valjoux 7750-es szerkezetét.

Még mindig nagy kedvenc a
Chronomat Evolution
Még mindig nagy kedvenc a Chronomat Evolution

2004-ben hozták ki a B01-es mellett továbbra is gyártott Chronomat Evolution-t, mely az elmúlt évek legnépszerűbb, és szakmailag is a legelismertebb modellje. Mérvadó az önfelhúzó kronográfok között, ugyanis minden darabját COSC certifikációval adják el. A B01-et a svájci gyártó az Evolution evolúciójának szánta, ugyanis ezt már nem Valjoux, hanem a Breitling saját gyártású szerkezete hajtja meg – ez pedig a névadó B01. A 43,5 milliméter átmérőjű tok polírozott és igen masszív, mintha az egész óra egy darabból lenne kimunkálva, mely egyébként acél, acél és arany, illetve rozé vagy platina anyagú lehet. Az acél verzió ötszáz méterig, az arany száz méterig vízhatlan. Az egyszínű, középen négyzet alakban mintázott számlap több színű lehet, ilyen a fekete, szürke, barna, fehér, kék, vagy gyöngyház. A szíj lehet bőr (alligátor is), vagy a tok anyagához igazodva acélból, acélból és aranyból, vagy teljesen aranyból készülhet, emellett kapható még kaucsuk szíjjal is. A 47 köves saját szerkezet képes a másodperc egynegyedének mérésére, illetve van benne 30 perces és 12 órás összesítő. A dátum ablak ebben az esetben is a négyes és ötös között bukkan elő a számlapból, az óra üvegezése karcmentes zafírkristály. A nem átlátszó hátlap minimalista módon csak egy nagy, igényesen kimunkált Bretiling logót mutat, és néhány információt a modellről.

Többféle számlappal és szíjjal
kapható a B01
Többféle számlappal és szíjjal kapható a B01

A B01-es belseje teljesen lecserélődött, hiszen saját szerkezet lett a szíve, viszont külsőleg csupán a számlap, és a ráma elrendezésében hozott újat. A modellt hazánkban – a felhasznált anyagoktól függően – másfél millió forinttól lehet megvásárolni acél verzióban, kaucsuk szíjjal. Az acél verzió 1,7 millió forint, az arany ennek többszöröse.

Cimkék: Breitling, karóra, luxus,
A Twilight Saga Ăłta vilĂĄgszerte ismerik a nevĂŠt, ĂĄm az Ă­gy kialakult mĂŠdiafigyelmet nem mindig viseli jĂłl. Kristen Stewart idĂŠn ĂĄprilis 9-ĂŠn tĂśltĂśtte be a 21. ĂŠletĂŠvĂŠt.
Megszerveztßk. Azaz elintÊztßk, hogy a hazai rajongói kÜzÜssÊgek a Trendmagazin segítsÊgÊvel ßzenhessenek kedvencßknek. 
Hennel Ádåm is rÊszt vett azon a rendezvÊnyen, ahol az orszåg legtehetsÊgesebb fodråszai mutattåk be munkåikat.
avatar
Szeki
-
2010.11.07. 09:36
5
Tényleg jobb mint a régi!
avatar
Balumsn
-
2010.11.05. 22:03
4
Kivancsi leszek hogy par ev mulva melyik modell lesz a sikeresebb..
avatar
tSas
-
2010.11.05. 20:23
3
Nagyon szép ez az új Breitling, főleg az arany-acél tetszik a bőrszíjjal!
avatar
Athos
-
2010.11.05. 17:01
2
Annyi jó órát mutattok be hogy csak kapkodom a fejem! Múltkor beleszerettem a Superocean Heritage-be, most meg ezért vagyok oda! :-O
avatar
biropeti
-
2010.11.05. 16:52
1
Nekem nagyon tetszik a B01, jó hogy \"modernizálták\" ezt a modellcsaládot is.
Bézs színű Mishumo pulcsi
Remek pulóvert kínál a hűvösebb hónapokra a Mishumo, mely a Dress for Less webáruháznak hála számunkra is elérhető.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
MĂĄrcius 21-ĂŠn kerĂźlt megrendezĂŠsre a TrafĂłban az ÁthallĂĄsok cĂ­met viselő konferencia ĂŠs beszĂŠlgetĂŠs, melynek legfőbb cĂŠlja az volt, hogy bemutassa a KĂĄdĂĄr-rendszer utolsĂł ĂŠvtizedĂŠnek kultĂşrĂĄjĂĄt vagy ellenkultĂşrĂĄjĂĄt.