A levegő meghódítása
Breitling Transocean Chrono Caliber 01
8 hozzászólás
Kirschner Dávid    2011.01.08

Bizonyára az órakészítést kevésbé ismerők is tisztában vannak azzal, hogy a Breitling napjainkra egybeforrt a repüléssel, sőt, az AOPA – a pilóták és repülőgép tulajdonosok szövetsége – a hivatalos időmérőjévé választotta. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a márka kivette részét az ég meghódításából a huszadik század közepén. Ezen idők előtt tiszteleg a cég a legújabb Transocean Chronograph modellel.


Az 1884-ben alapított márka a negyvenes években lépett a repülés színterére, amikor is 1942-ben egy forradalmi újításként, bemutatta a világ első, logarléccel ellátott karóráját. Ez Chronomat modell volt, amit nagy örömmel fogadtak a repülés szerelmesei, hiszen sok számítást elvégezhettek a logaritmikus egység segítségével. A huszadik század dereka a repülés történetének talán legszebb éveit jelentette, miközben a svájci gyártó egyre erősítette a repülés világával a kötelékeit: 1952-ben kijött a máig is gyártott Navitimer modell. Továbbá a Breitling számos légitársaság, illetve repülőgépgyártó cég számára fedélzeti időmérőket szállított – így érdemelte ki "a világ légi közlekedésének hivatalos szállítója" címet. Ezekben az időkben született meg a Transocean nevű professzionális karóra, mely víz-, és ütésállósága, antimágnesessége, valamint igen pontos automata szerkezete révén kiemelkedett az akkoriban gyártott modellek közül. A név egyszerű magyarázata, hogy ezekben az években alakult ki a transzóceáni – vagyis a kontinensek közti – civil légi közlekedés.


Ezekről az időkről emlékezik meg a Breitling egy – később sorozatgyártásban is majd megjelenő – limitált modellel, a Transocean kronográffal. Az ötvenes-hatvanas éveket idéző, letisztult kronográf a korabeli időmérőket juttatja eszünkbe, mégis egy modern stílusban átértelmezve. A múlthoz nyúl vissza a cég, amikor a manapság használatos szárnyas embléma helyett a régi, aranyból készült nagy B-logót használja fel a számlap díszítésére. A számlap síkját a kiemelkedő indexek, és a besüllyedő segédszámlapok körei törik meg, körben pedig egy 1000-ig számozott tachográf skála van, ami sportosságot ad az órának.


A mindenféle díszítést nélkülöző, száz méterig polírozott tok a visszafogott eleganciát fejezi ki, a fő hangsúlyt mégis a minőségre és a modell szívét jelentő szerkezet teljesítményére teszi, ugyanis az új modellben a Breitling 01-es kalibere ketyeg. Ezt a zafírüveggel fedett hátlapon keresztül láthatjuk működése közben, ami viszont már nem lesz a sorozatgyártású modelleken. A szerkezet 47 köves, és képes egynegyed másodpercek mérésére, emellett tartalmaz egy 30 perces, illetve egy 12 órás összesítőt. A 2000 darabos acél, és 200 darabos rozé arany kivitelű limitációhoz választható bőr, krokodilbőr, illetve fonott acél szíj. A limitációk esetében megszokott módon, a hátlap mellett, a tok oldalán is szerepel majd a megvásárolt modell sorszáma. A megfelelő anyaghoz a számlap színe is választható: ez lehet fekete, vagy „mercury ezüst”.


A különleges műszerért, mely a limitáció miatt élmény is egyben, alapáron 7600 dollárt – vagyis közel másfél millió forintot – kér el a gyártó. A kicsi darabszám kapcsán kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán olyan hazánkfia, aki majd büszkélkedhet eggyel?

Kapcsolódó cikkek
Tavaly jelentették be az azóta már sorozatgyártásban kapható új, a Breitling saját B01-es szerkezetével hajtott Chronomatot. Az 1940 óta, vagyis éppen 70 éve gyártott Chronomat modell sok változáson esett át az évek során, míg mára a svájci gyártó legelismertebb darabja lett.
Hennel ÁdĂĄm a Fix HD magazin műsorĂĄban beszĂŠlt a TrendmagazinrĂłl, valamint a jĂśvőbeli tervekről.
A Twilight Saga Ăłta vilĂĄgszerte ismerik a nevĂŠt, ĂĄm az Ă­gy kialakult mĂŠdiafigyelmet nem mindig viseli jĂłl. Kristen Stewart idĂŠn ĂĄprilis 9-ĂŠn tĂśltĂśtte be a 21. ĂŠletĂŠvĂŠt.
Hennel Ádåm is rÊszt vett azon a rendezvÊnyen, ahol az orszåg legtehetsÊgesebb fodråszai mutattåk be munkåikat.
avatar
Andras74
-
2011.01.23. 09:17
8
www.europastar.com
avatar
Andras74
-
2011.01.22. 19:16
7
Breitling ide - Breitling oda , én maradnék a Rolex GMT Master II.-nél....ha választhatnék...mint repülös óra....
avatar
javorszarvas
-
2011.01.14. 22:13
6
Ilyen Breitlinget még nem is láttam, aminek a lünettája \"sima\".
avatar
gabesz21
-
2011.01.09. 21:18
5
Na ki veszi meg elsőként ? :D
avatar
Ricsiboy
-
2011.01.09. 18:38
4
Az a jó a Bretyókban hogy jól testreszabhatók a modellek. Van acél, arany, bőrszíj, fémszíj meg ilyesmi.
avatar
Tompi
-
2011.01.09. 16:36
3
Nagyon szép óra.
avatar
PaulShark
-
2011.01.09. 16:00
2
Hát elég visszafogott, de mégis elég \"Breitlinges\".

like
avatar
Torpedo
-
2011.01.09. 13:59
1
Először nem értettem hogy ha repülős óra, akkor miért van benne az \"óceán\" szó, de most már tiszta. :)
Boss Black csíkos ing
A Nordstrom is készül már az év végére, így egyre több termékük jelenik meg akciós áron, ahogy az itt látható Hugo Boss Black ing is.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
MiutĂĄn a hatvanas-hetvenes ĂŠvekben ugrĂĄsszerűen nőtt a TV-kĂŠszĂźlĂŠkek szĂĄma a hĂĄztartĂĄsokban vilĂĄgszerte, egyre nagyobb hatĂĄst gyakoroltak az emberek ĂŠletĂŠre a kĂźlĂśnbĂśző Tv-sorozatok.