Tejfehérje allergiások, figyelem!
Csodatehén Új-Zélandon
2 hozzászólás
Boskovics Bianka    2012.10.14

Nemrégiben új tudományos áttörést ért el egy új-zélandi kutatócsoport: génmódosítással olyan szarvasmarhát hoztak létre, amely allergénekben szegény tejet ad.

Az tehéntejben több allergizáló anyag is megtalálható, ezek közül egyik legjelentősebb az úgynevezett béta-laktoglobulin (BLG). Ennek mértékét sikerült jelentősen csökkenteni annál a tehénnél, akinek születését egy sor kísérlet előzte meg. Végül RNS-interferencia segítségével sikerült elérni a várt eredményt. Következményképp a borjú farok nélkül látta meg a napvilágot, jelenleg is teljes egészségnek örvend, bár tejtermelését mesterségesen kellett megindítani. A jószágot Daisy névre keresztelték.


A béta-laktoglobulin, az alfa-laktalbumin, és a kazein igen sok kellemetlenséget okozhatnak a rájuk érzékenyeknek, leggyakrabban csecsemőknek, kisgyerekeknek, bár a felnőtt lakosság körében sem ismeretlenek a panaszok. A tejfehérje allergia egy veleszületett anyagcsere- betegség, amit az esetek nagy százalékában kinő a beteg, viszont sokan később is érintettek maradnak. Sőt, többeknél erre csak felnőttkorban derül fény. (Nem összekeverendő a laktóz intoleranciával!) Tejfogyasztás után a beteg bél- és bőrpanaszokat, légzési gondokat, súlyveszteséget, és több kellemetlen tünetet is tapasztalhat.

Jelenleg többen aggodalommal fordulnak az áttörés felé, néhányan etikátlannak titulálják a génmódosítást, egyesek pedig kifejezetten izgatottak. Hosszú távú eredmények még nem állnak rendelkezésünkre, annyi azonban bizonyos, hogy Daisy tehénnek nem kell szégyenkezve elbújnia Dolly bárány mögött.

Cimkék: egészség, életmód,
avatar
Karessz
-
2012.10.15. 19:40
2
Szerintem meg nem lesz jó vége!
avatar
Chris
-
2012.10.14. 23:15
1
Fejlődik a tudomány, nincs ebben semmi rossz.
Elegáns Prada cipő
A YOOX feltöltötte az új őszi/téli kollekciójának legelső darabjait webáruházába, többek között ezt az elegáns Prada cipőt is.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A rendszerváltás előtti utolsĂł Ă©vtizedben járunk Magyarországon, már nem diktatĂşra, mĂ©g nem demokrácia. De ennek ellenĂ©re, vagy Ă©ppen ezĂ©rt, számos emlĂ©kezetes film kĂ©szĂĽlt ebben az időszakban.