Tejfehérje allergiások, figyelem!
Csodatehén Új-Zélandon
2 hozzászólás
Boskovics Bianka    2012.10.14

Nemrégiben új tudományos áttörést ért el egy új-zélandi kutatócsoport: génmódosítással olyan szarvasmarhát hoztak létre, amely allergénekben szegény tejet ad.

Az tehéntejben több allergizáló anyag is megtalálható, ezek közül egyik legjelentősebb az úgynevezett béta-laktoglobulin (BLG). Ennek mértékét sikerült jelentősen csökkenteni annál a tehénnél, akinek születését egy sor kísérlet előzte meg. Végül RNS-interferencia segítségével sikerült elérni a várt eredményt. Következményképp a borjú farok nélkül látta meg a napvilágot, jelenleg is teljes egészségnek örvend, bár tejtermelését mesterségesen kellett megindítani. A jószágot Daisy névre keresztelték.


A béta-laktoglobulin, az alfa-laktalbumin, és a kazein igen sok kellemetlenséget okozhatnak a rájuk érzékenyeknek, leggyakrabban csecsemőknek, kisgyerekeknek, bár a felnőtt lakosság körében sem ismeretlenek a panaszok. A tejfehérje allergia egy veleszületett anyagcsere- betegség, amit az esetek nagy százalékában kinő a beteg, viszont sokan később is érintettek maradnak. Sőt, többeknél erre csak felnőttkorban derül fény. (Nem összekeverendő a laktóz intoleranciával!) Tejfogyasztás után a beteg bél- és bőrpanaszokat, légzési gondokat, súlyveszteséget, és több kellemetlen tünetet is tapasztalhat.

Jelenleg többen aggodalommal fordulnak az áttörés felé, néhányan etikátlannak titulálják a génmódosítást, egyesek pedig kifejezetten izgatottak. Hosszú távú eredmények még nem állnak rendelkezésünkre, annyi azonban bizonyos, hogy Daisy tehénnek nem kell szégyenkezve elbújnia Dolly bárány mögött.

Cimkék: egészség, életmód,
avatar
Karessz
-
2012.10.15. 19:40
2
Szerintem meg nem lesz jó vége!
avatar
Chris
-
2012.10.14. 23:15
1
Fejlődik a tudomány, nincs ebben semmi rossz.
Boss Black csíkos ing
A Nordstrom is készül már az év végére, így egyre több termékük jelenik meg akciós áron, ahogy az itt látható Hugo Boss Black ing is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy egy egész rovatot szentel a 20. század egyik legemlékezetesebb évtizedének, a legendás nyolcvanas éveknek.