Szép, egyszerű, tradicionális, és ami a legfontosabb: magyar
Tradicionális ékszerek Deustól
11 hozzászólás
Oroszvári Péter    2011.08.31

A 22 Ă©ves Deussal, vagyis az egyetemista Bilau Deával a Margit-szigeti Szabad a vásár! nevet viselő esemĂ©nyen találkoztunk, ahol saját kĂ©szĂ­tĂ©sű, egyedi Ă©kszereiket mutathatják be Ă©s árulhatják az ezzel foglalkozĂł fiatalok. Az ő kiegĂ©szĂ­tőit láttuk már szembejönni Budapest utcáin, ezĂ©rt most megĂ©rdeklődtĂĽk, hogy működik a házi Ă©kszerkĂ©szĂ­tĂ©s.

Deus (középen) szívesen segít
kiválasztani a megfelelő darabot
Deus (középen) szívesen segít kiválasztani a megfelelő darabot

Mióta foglalkozol az ékszerkészítéssel, és hogy jött az ötlet?

Deus: Az ötlet teljesen vĂ©letlenĂĽl jött, az egyik tantárgyamhoz akartam kellĂ©keket venni. Bementem egy kreatĂ­v boltba iskolai ecsetĂ©rt Ă©s festĂ©kĂ©rt, ott láttam meg a natĂşr fa karkötő alapokat, Ă©s mivel mindig is ki akartam prĂłbálni, milyen lehet fára festeni, megvettem azokat is. Szeretem a nĂ©pies festett bĂştorokat, ezĂ©rt ezekre gondoltam, kiprĂłbálom, hogy mutatnának egy Ă©kszeren. Aztán megfestettem - nekem tetszett, a barátaimnak is; konkrĂ©tan igĂ©nyt tartottak rá. Ennek hatására (Ă©s a barátok ösztönzĂ©sĂ©re) kezdtem el "nagyĂĽzemben" dolgozni, árulni őket.


Honnan kerestĂ©l mintákat, tudatosan a magyaros rajzokban gondolkodtál? Mennyi idő alatt alakult ki a kinĂ©zetĂĽk, voltak prĂłbaverziĂłk?

Az, hogy a minták magyaros, nĂ©pies minták legyenek, az tudatos volt, de konkrĂ©tan egyik tájegysĂ©ghez sem köthetőek. Nagyon sok helyről nĂ©ztem mintákat, internetről, könyvekből, festett bĂştorokrĂłl Ă©s dobozokrĂłl, nĂ©pviseletekről, sőt, mĂ©g több mint 20 Ă©ves FĂĽrge Ujjak Ă©vkönyvekből is! Ezeknek a keverĂ©sĂ©ből jöttek lĂ©tre az Ă©n mintáim. Az első darabok sokkal "szögletesebbek" voltak, Ă©s a szĂ­neket sem kevertem mĂ©g ki ilyen szĂ©pen. KörĂĽlbelĂĽl 3-4 hĂłnap alatt alakultak ki a mostani minták Ă©s szĂ­nek.


Egyből kĂ©szĂ­tettĂ©l mindenfĂ©le Ă©kszert?

Először csak a kreatĂ­v boltokban kaphatĂł karkötő alapokat festettem meg, aztán kĂ©szĂ­tettem 1-2 fĂĽlbevalĂłt fagyöngyökből is, de ezek a mostaniakhoz kĂ©pest nagyon nagynak Ă©s tramplinak tűnnek. Ezután folyamatosan jutottak eszembe az Ăşjabbnál Ăşjabb ötletek: fĂĽlbevalĂłk, kitűzők, gyűrűk, nyakláncok, mágnesek Ă©s ami mĂ©g jön... Most már nem vagyok a kreatĂ­v boltok kĂ©szleteire utalva, vannak olyan alapanyagaim, amelyeket legyártanak nekem, Ă©s olyanok is, amiket Ă©n rendelek meg. Ăšjabban pedig nem csak fekete, hanem bĂ©zs Ă©kszereket is kĂ©szĂ­tek, Ă©s már abbĂłl is teljes kollekciĂłim vannak.


Mindenből azonos mennyisĂ©get gyártasz, vagy a kereslettől fĂĽggően, ami jobban fogy, abbĂłl többet? Hogyan kĂ©szĂĽl el, pĂ©ldául egy gyöngyös karkötő?

Mindenből egy darabot gyártok, nincs 2 ugyanolyan darabom, Ă©s nem is lesz! MĂ©g ha ugyanĂşgy nĂ©z is ki 2 gyöngyös fĂĽlbevalĂł, vagy karkötő, teljesen mások, mivel minden egyes gyöngy kĂĽlön-kĂĽlön lett megfestve kĂĽlönböző mintával.
Először mindent lealapozok, majd elkezdem festeni a mintákat, ahogy Ă©ppen eszembe jut. A minták több, kĂĽlönböző szĂ­nű rĂ©tegből állnak, Ă­gy lesznek ilyen szĂ©p Ă©lĂ©nkek: először a legsötĂ©tebb árnyalatot viszem fel minden szĂ­nből, majd az egyre világosabbakat, Ă©s vĂ©gĂĽl a fehĂ©ret. ĂŤgy szinte kiemelkedik a sötĂ©t háttĂ©rből - a bĂ©zs változatokon fekete kontĂşrt kapnak a virágok - Ă©s termĂ©szetesebbek is; ezután pedig lelakkozom. Ilyenkor már csak el kell döntenem, mit kĂ©szĂ­tek belőlĂĽk.
Nem nagyon figyelek rá, miből mennyit kĂ©szĂ­tek, de prĂłbálok igazodni a kereslethez is, pĂ©ldául mostanában nagyon mennek a hosszĂş láncok, pici, egyszerűbb medállal, masnival vagy anĂ©lkĂĽl.


Hol árulod a termĂ©keid, milyen lehetősĂ©geid vannak erre?

Az Ă©kszereket először a legismertebb magyar kĂ©zműves termĂ©kek weboldalán, a Meskán kezdtem el árulni. Ezután hallottam a GoubárĂłl, ami egy minden vasárnap megrendezett design piac a Gozsdu Udvarban, Budapesten, itt kezdtem el árulni, majd jött nyáron a Szabad a Vásár!, amit azĂłta már kĂ©t Ăşjabb alkalommal megrendeztek; közben időnkĂ©nt voltam kisebb rendezvĂ©nyeken is pl. SzĂ©kesfehĂ©rváron Ă©s SzentendrĂ©n. Három hĂłnapja több pesti boltban is kaphatĂłak az Ă©kszereim egy rĂ©sze, Ă­gy a Bejuskában, az 5 ÉrzĂ©kben, a Musuban, de szeptembertől remĂ©lem mĂ©g legalább kĂ©t hellyel bővĂĽlni fog ez a lista. Ezekre a helyekre előre becsomagolt, nĂ©vjegykártyás pakkokat viszek, Ă­gy egyszerűbben Ă©s gyorsabban lehet eladni őket. A vásároknál vagy a szervezők keresnek meg engem, vagy Ă©n őket, hogy szeretnĂ©k rĂ©szt venni. A Szabad a Vásár!-t pl. Ă©n kerestem meg, Ă©s hamar meg is egyeztĂĽnk, Ă­gy mind a három nyári vásáron rĂ©szt vettem a Holdudvarban!


Mik a terveid a jövőre nĂ©zve?

SzeretnĂ©k mĂ©g több helyre eljutni árulni, nagyobb, ismert rendezvĂ©nyekre, illetve több boltba is - itthon, de főleg kĂĽlföldön. Ezen felĂĽl nagyon nagy álmom, hogy legyen egy kis műhelyem (egĂ©szen pici is jĂł), ahol tudok szanaszĂ©t pakolni, gondolkodni Ă©s Ă©kszereket kĂ©szĂ­teni, ahol a szerszámok Ă©s a jegyzeteim kĂĽlön vannak, Ă©s ahol senki sem szĂłlhat be, hogy mekkora kupi van. :) Egy saját bolt viszont már kicsit tĂşlzás talán, de ha összejönne, nem ellenkeznĂ©k.


S végül, kinek ajánlanád az ékszereidet?

Az eddigi vásárlĂłkat tekintve volt már a 6-7 Ă©ves kislánytĂłl kezdve - akinek egy szĂ­vecskĂ©s gyűrű tetszett meg - a 75 Ă©v körĂĽli nĂ©met turista nĂ©niig mindenki, Ăşgyhogy bárkinek, aki szereti egy kicsit a hagyományos, nĂ©pies mintákat a modern formákkal, szĂ­nekkel keverve. Vannak egĂ©szen egyszerű, elegáns Ă©kszereim is, de szögletes, feltűnőbb, formabontĂł darabok is; a kitűzők, láncok inkább bohĂłkásak, a fĂĽlbevalĂłk, nyakláncok Ă©s karkötők között vannak sokkal visszafogottabb darabok is. Inkább hĂ©tköznapi viseletre szokták megvásárolni, de egy jĂłl kiválasztott szettel egy elegánsabb esemĂ©nyen is sikert arathat bárki, a bĂ©zs Ă©kszerek akár egy eskĂĽvői ruha szĂ©p kiegĂ©szĂ­tői is lehetnek.


A Deus ékszerek között a Facebook oldalán válogathattok, és vásárolhattok!

Kapcsolódó cikkek
Idén Los Angeles-ben rendezték meg az MTV zenei video díjátadó gálát, ahol a világsztárok mindennél jobban szerettek volna tündökölni különleges outfitjeikben.
A Twilight Saga rajongĂłi számára most nagy lehetősĂ©g nyĂ­lik - hála pár lelemĂ©nyes tervezőnek. MegvalĂłsulhat egy álmunk, miĂ©nk lehet a Twilight - HajnalhasadásbĂłl a menyasszonyi ruha.
Meglepő sebessĂ©ggel terjeszkedik a Mulberry. A sokak által az Ăşj Pradának tartott divatcĂ©g sorra hĂłdĂ­tja meg a piacokat.
avatar
zZz
-
2011.09.05. 19:36
11
Nagyon tehetseges, lenne olyan amit hordanek ezek kozul :)
avatar
mandark
-
2011.09.05. 15:39
10
Szia!
Köszönöm, szerettem volna bemutatni, hogy az inkább kedvelt ismert nagy nemzetközi márkákon kívül is van élet :)
avatar
Dido
-
2011.09.04. 23:02
9
Szia Péter!

Úgy örülök, hogy egy magyar kézművest mutattál be az oldalon:))) Nekem is szívügyem a magyar alkotók megismertetése az emberekkel, a blogomon rendszeresen ezzel foglalkozom! Deus gyönyörű ékszereket készít!!!
avatar
katca
-
2011.09.03. 12:09
8
Kreatívak, bravó! :) egy ilyen kis ékszer nagyon feldobja a megjelenést.
avatar
panna
-
2011.09.02. 22:17
7
a fekete nyakláncok olyan jók... ügyes a lány :)
avatar
miley16
-
2011.09.02. 22:04
6
jaj ezek gyönyörűek! pedig nem vok oda a népi cuccokért :)
avatar
mandark
-
2011.09.02. 21:53
5
meg türelem :)
avatar
Zelda
-
2011.09.02. 21:21
4
flashy: nagy kézügyesség kellhet hozzá
avatar
flashy2
-
2011.09.02. 20:44
3
ha én iyeneket tudnék csinálni :OOO
avatar
Orange
-
2011.09.02. 20:33
2
utolsó gyűrű: LOVE! nagyon szépek :)
avatar
Zelda
-
2011.09.02. 20:26
1
Szuperek :)!
Aviator stílusú Gucci napszemüveg
Szerintem egy barna lencsés aviator stílusú napszemüveg egyetlen férfi kelléktárából sem hiányozhat.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Amikor mindenki kĂ©t számmal nagyobb felső ruhát, de szűk nadrágot hordott, amikor a fĂ©rfiak nagy rĂ©szĂ©nek is nőies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dĂşlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.