Szp, egyszer, tradicionlis, s ami a legfontosabb: magyar
Tradicionlis kszerek Deustl
11 hozzszls
Oroszvri Pter    2011.08.31

A 22 éves Deussal, vagyis az egyetemista Bilau Deával a Margit-szigeti Szabad a vásár! nevet visel eseményen találkoztunk, ahol saját készítés, egyedi ékszereiket mutathatják be és árulhatják az ezzel foglalkozó fiatalok. Az kiegészítit láttuk már szembejönni Budapest utcáin, ezért most megérdekldtük, hogy mködik a házi ékszerkészítés.

Deus (kzpen) szvesen segt
kivlasztani a megfelel darabot
Deus (kzpen) szvesen segt kivlasztani a megfelel darabot

Mióta foglalkozol az ékszerkészítéssel, és hogy jött az ötlet?

Deus: Az ötlet teljesen véletlenül jött, az egyik tantárgyamhoz akartam kellékeket venni. Bementem egy kreatív boltba iskolai ecsetért és festékért, ott láttam meg a natúr fa karköt alapokat, és mivel mindig is ki akartam próbálni, milyen lehet fára festeni, megvettem azokat is. Szeretem a népies festett bútorokat, ezért ezekre gondoltam, kipróbálom, hogy mutatnának egy ékszeren. Aztán megfestettem - nekem tetszett, a barátaimnak is; konkrétan igényt tartottak rá. Ennek hatására (és a barátok ösztönzésére) kezdtem el "nagyüzemben" dolgozni, árulni ket.


Honnan kerestél mintákat, tudatosan a magyaros rajzokban gondolkodtál? Mennyi id alatt alakult ki a kinézetük, voltak próbaverziók?

Az, hogy a minták magyaros, népies minták legyenek, az tudatos volt, de konkrétan egyik tájegységhez sem köthetek. Nagyon sok helyrl néztem mintákat, internetrl, könyvekbl, festett bútorokról és dobozokról, népviseletekrl, st, még több mint 20 éves Fürge Ujjak évkönyvekbl is! Ezeknek a keverésébl jöttek létre az én mintáim. Az els darabok sokkal "szögletesebbek" voltak, és a színeket sem kevertem még ki ilyen szépen. Körülbelül 3-4 hónap alatt alakultak ki a mostani minták és színek.


Egybl készítettél mindenféle ékszert?

Elször csak a kreatív boltokban kapható karköt alapokat festettem meg, aztán készítettem 1-2 fülbevalót fagyöngyökbl is, de ezek a mostaniakhoz képest nagyon nagynak és tramplinak tnnek. Ezután folyamatosan jutottak eszembe az újabbnál újabb ötletek: fülbevalók, kitzk, gyrk, nyakláncok, mágnesek és ami még jön... Most már nem vagyok a kreatív boltok készleteire utalva, vannak olyan alapanyagaim, amelyeket legyártanak nekem, és olyanok is, amiket én rendelek meg. Újabban pedig nem csak fekete, hanem bézs ékszereket is készítek, és már abból is teljes kollekcióim vannak.


Mindenbl azonos mennyiséget gyártasz, vagy a kereslettl függen, ami jobban fogy, abból többet? Hogyan készül el, például egy gyöngyös karköt?

Mindenbl egy darabot gyártok, nincs 2 ugyanolyan darabom, és nem is lesz! Még ha ugyanúgy néz is ki 2 gyöngyös fülbevaló, vagy karköt, teljesen mások, mivel minden egyes gyöngy külön-külön lett megfestve különböz mintával.
Elször mindent lealapozok, majd elkezdem festeni a mintákat, ahogy éppen eszembe jut. A minták több, különböz szín rétegbl állnak, így lesznek ilyen szép élénkek: elször a legsötétebb árnyalatot viszem fel minden színbl, majd az egyre világosabbakat, és végül a fehéret. Így szinte kiemelkedik a sötét háttérbl - a bézs változatokon fekete kontúrt kapnak a virágok - és természetesebbek is; ezután pedig lelakkozom. Ilyenkor már csak el kell döntenem, mit készítek bellük.
Nem nagyon figyelek rá, mibl mennyit készítek, de próbálok igazodni a kereslethez is, például mostanában nagyon mennek a hosszú láncok, pici, egyszerbb medállal, masnival vagy anélkül.


Hol árulod a termékeid, milyen lehetségeid vannak erre?

Az ékszereket elször a legismertebb magyar kézmves termékek weboldalán, a Meskán kezdtem el árulni. Ezután hallottam a Goubáról, ami egy minden vasárnap megrendezett design piac a Gozsdu Udvarban, Budapesten, itt kezdtem el árulni, majd jött nyáron a Szabad a Vásár!, amit azóta már két újabb alkalommal megrendeztek; közben idnként voltam kisebb rendezvényeken is pl. Székesfehérváron és Szentendrén. Három hónapja több pesti boltban is kaphatóak az ékszereim egy része, így a Bejuskában, az 5 Érzékben, a Musuban, de szeptembertl remélem még legalább két hellyel bvülni fog ez a lista. Ezekre a helyekre elre becsomagolt, névjegykártyás pakkokat viszek, így egyszerbben és gyorsabban lehet eladni ket. A vásároknál vagy a szervezk keresnek meg engem, vagy én ket, hogy szeretnék részt venni. A Szabad a Vásár!-t pl. én kerestem meg, és hamar meg is egyeztünk, így mind a három nyári vásáron részt vettem a Holdudvarban!


Mik a terveid a jövre nézve?

Szeretnék még több helyre eljutni árulni, nagyobb, ismert rendezvényekre, illetve több boltba is - itthon, de fleg külföldön. Ezen felül nagyon nagy álmom, hogy legyen egy kis mhelyem (egészen pici is jó), ahol tudok szanaszét pakolni, gondolkodni és ékszereket készíteni, ahol a szerszámok és a jegyzeteim külön vannak, és ahol senki sem szólhat be, hogy mekkora kupi van. :) Egy saját bolt viszont már kicsit túlzás talán, de ha összejönne, nem ellenkeznék.


S végül, kinek ajánlanád az ékszereidet?

Az eddigi vásárlókat tekintve volt már a 6-7 éves kislánytól kezdve - akinek egy szívecskés gyr tetszett meg - a 75 év körüli német turista néniig mindenki, úgyhogy bárkinek, aki szereti egy kicsit a hagyományos, népies mintákat a modern formákkal, színekkel keverve. Vannak egészen egyszer, elegáns ékszereim is, de szögletes, feltnbb, formabontó darabok is; a kitzk, láncok inkább bohókásak, a fülbevalók, nyakláncok és karkötk között vannak sokkal visszafogottabb darabok is. Inkább hétköznapi viseletre szokták megvásárolni, de egy jól kiválasztott szettel egy elegánsabb eseményen is sikert arathat bárki, a bézs ékszerek akár egy esküvi ruha szép kiegészíti is lehetnek.


A Deus ékszerek között a Facebook oldalán válogathattok, és vásárolhattok!

Kapcsold cikkek
Idén Los Angeles-ben rendezték meg az MTV zenei video díjátadó gálát, ahol a világsztárok mindennél jobban szerettek volna tündökölni különleges outfitjeikben.
A Twilight Saga rajongói számára most nagy lehetség nyílik - hála pár leleményes terveznek. Megvalósulhat egy álmunk, miénk lehet a Twilight - Hajnalhasadásból a menyasszonyi ruha.
Meglep sebességgel terjeszkedik a Mulberry. A sokak által az új Pradának tartott divatcég sorra hódítja meg a piacokat.
10,536,900 Huf / 34,100 Eur
13,070,700 Huf / 42,300 Eur
avatar
zZz
-
2011.09.05. 19:36
11
Nagyon tehetseges, lenne olyan amit hordanek ezek kozul :)
avatar
mandark
-
2011.09.05. 15:39
10
Szia!
Ksznm, szerettem volna bemutatni, hogy az inkbb kedvelt ismert nagy nemzetkzi mrkkon kvl is van let :)
avatar
Dido
-
2011.09.04. 23:02
9
Szia Pter!

gy rlk, hogy egy magyar kzmvest mutattl be az oldalon:))) Nekem is szvgyem a magyar alkotk megismertetse az emberekkel, a blogomon rendszeresen ezzel foglalkozom! Deus gynyr kszereket kszt!!!
avatar
katca
-
2011.09.03. 12:09
8
Kreatvak, brav! :) egy ilyen kis kszer nagyon feldobja a megjelenst.
avatar
panna
-
2011.09.02. 22:17
7
a fekete nyaklncok olyan jk... gyes a lny :)
avatar
miley16
-
2011.09.02. 22:04
6
jaj ezek gynyrek! pedig nem vok oda a npi cuccokrt :)
avatar
mandark
-
2011.09.02. 21:53
5
meg trelem :)
avatar
Zelda
-
2011.09.02. 21:21
4
flashy: nagy kzgyessg kellhet hozz
avatar
flashy2
-
2011.09.02. 20:44
3
ha n iyeneket tudnk csinlni :OOO
avatar
Orange
-
2011.09.02. 20:33
2
utols gyr: LOVE! nagyon szpek :)
avatar
Zelda
-
2011.09.02. 20:26
1
Szuperek :)!
Cmeres Key Largo pulcsi
Miért érdemes a német Key Largo termékeit választani? Mert fiatalosak, trendik és mérsékelt árakkal jönnek piacra.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet visel konferencia és beszélgetés, melynek legfbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját.