Trendmagazin

Magyar filmterv nyert Cannes-ban

Robert De Niro volt a fesztivál elnöke

2011.05.27 | Molnár Gergely

Noha idehaza eléggé zavaros a filmszakma jelenlegi helyzete, átmeneti időszakot élünk, most - és a későbbiek folyamán is - több különböző érdekcsoport csap össze, de azért sikereket is el tudnak érni filmeseink, akár Cannes-ban is.


A Robert De Niro elnökletével megrendezett 64. Cannes-i Filmfesztiválon Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc A parkoló című filmterve Krzysztof Kieslowski-díjban részesült, amely a varsói székhelyű Független Filmalapítvány elismerése, ezt a díjat a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyveknek osztják ki. A világ egyik legjelentősebb filmes eseményén Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kapott Bernardo Bertolucci, Az utolsó tangó Párizsban és A kis Buddha rendezője.

Miklauzic Bence és a díj

A díjazott magyar forgatókönyv színhelye egy budapesti parkoló, főszereplője egy parkolóőr és egy üzletember, akinek az irodája arra a parkolóra néz, ahol az őr él és dolgozik. Valószínűleg az egyedi magyar látásmód tetszett meg a zsűrinek, amely Európában és azon belül is Kelet- Közép-Európában is különlegesnek számít. Gratulálunk a nyerteseknek!