A Ralph Lauren óra kollekció
Divatórák luxus kivitelben
34 hozzászólás
Kirschner Dávid    2011.01.02

Manapság szinte nincs olyan divatmárka, amelyik ne gyártana saját (legalább a logójával ellátott) karórát. A teljes RL-életstílust tudatosan felépítő, és közvetítő Ralph Lauren másfél évvel ezelőtt hozta ki várva várt karóra kollekcióját.

A jelenkori divat egyik legbefolyásosabb személye 1967-ben alapította a Polo márkát, miután az eleinte nyakkendők gyártásával és értékesítésével foglalkozó Ralph megvásárolta a legombolható gallérú ingek készítésének és eladásának licencét. Az eltelt negyvenhárom éveben a ruházatokon túl luxus szintű lakberendezési tárgyak, a mindennapi élethez elengedhetetlen felszerelések gyártásába is fogott, persze ezek nem éppen a legelérhetőbb kategóriájú berendezések. A luxusiparon belül a világ harmadik legérdekeltebb cégcsoportja a mindössze húsz éves múltra visszatekintő, Richemont birodalom, melynek tulajdonosa, Johann Rupert. Tulajdonában van megannyi luxus óramárka, ezen belül is a Piaget, az IWC és a Jaeger-LeCoultre, amelyek a technológiai, és szakértelmi alapját adják a Ralph Lauren által kínált óramodelleknek. Nem túlzás ezt a két férfit szakembernek nevezni a luxusiparon belül, így azon sem csodálkozhatunk, ha együttműködésük gyümölcsei nem kevés sikerrel járnak.

Ralph Lauren – aki maga is egy remek gyűjteménnyel rendelkezik órákból – rég óta szeretett volna karórákat is készíteni, de mint mondja, a megfelelő lehetőségre várt. Most jött el az idő, hogy bemutassa a három kollekciót: a Ralph Lauren Stirrup Collection-t, a Slim Classique Collection-t, és a Sporting Collection-t. Mindhárom sorozat – bár, mint a nevük is utal rá, jól elkülönülnek egymástól – a konzervatív márkára jellemző módon a klasszikus, már-már századfordulói stílusjegyekkel bírnak. A 2009 januárjában, a Salon International de la Haute Horlogerie-n bemutatott darabok úgy modernek, hogy időtállóak is, ezzel együtt pedig a formai jegyekből következtethetünk is az alkotóra.


A három sorozat legszembetűnőbb modellje a Stirrup kollekció. A stirrup angolul kengyelt jelent, így már érthető, miért is ezt a nevet kapta a jellegzetes, eddig ismeretlen formavilágú darab. Ez a lovasfelszerelések elengedhetetlen eleme, ami kiválóan nyomatékosítja a Ralph Lauren lovaspoló iránti elkötelezettségét, és az általa közvetített életstílust. A kengyel alakú gyűjtemény tizennyolc karátos fehér-, és rozé arany, vagy platina tokkal kapható, ez utóbbit félig (összesen 54 darab), vagy akár teljesen (összesen 297 darab) gyémántok is boríthatják. A tokok nem csupán kengyel alakúak, hanem hasonló, bújtatásos módszerrel csatlakoznak a széles bőrszíjakhoz, mint amiként az igazi kengyel a szíjához. A tok anyagával megegyező anyagú csat is kengyel alakot formáz. A modell háromféle méretben rendelhető, a legkisebb verzió óra-, és perckijelzésű. A visszafogott, fehér számlapon feketével jelennek meg a nagy római számok. Mindegyik modellhez más és más gyártó készíti el a szerkezeteket – a legkisebb, közel 40 milliméter átmérős tokú darabok a Piaget szerkezeteit foglalják magukba. Az RL430 névre keresztelt, 131 komponensből álló kaliber tizennyolc köves automata szerkezet, és negyven órányi járástartalékkal bír. A tok 30 méterig vízhatlan. A hozzávetőleg 46 milliméteres átmérőjű tok még mindig nem a legnagyobb, de ezt már a 144 darabból összerakott, RL701-es jelzésű automata szerkezet hajtja meg, és szintén harminc méterig állja a vizet. A 22 köves Jaeger-LeCoultre szerkezet közel 70 órányi járástartalékot produkál, egyetlen meghajtás következtében. Itt érdemes megállni egy picit, ugyanis a neves manufaktúra kifejezetten a lovas póló sport miatt fejlesztette ki a forradalmi, forgótokos óráját. Ennek egyszerű oka, hogy játék közben a sportolók összekarcolták a karóráik üvegét. A Jaeger-LeCoultre napjainkban is gyárt kifejezetten lovas pólót kedvelőknek órát, ez az igen hosszú nevű „Reverso Squadra World Chronograph Polo Fields”. A kengyel sorozat eggyel nagyobb darabjai már a hatosnál egy apró másodperckijelzőt is kaptak, amin köralakban arab számok mutatják tízes beosztásban a szekundumokat. A gyémántokkal kirakott verzió 57, vagy akár összesen 348 darab gyémántot öltözik magára, ez utóbbi esetben ez majdnem 3 karátot jelent!

A sorozat legnagyobb darabja a kronográf modell, amit az RL750 nevű, szintén a Jaeger-LeCoultre által gyártott, 41 köves szerkezet hajt meg. A kettőszáz hatvanegy komponensből megalkotott kaliber 48 órányi járástartalékot nyújt egyetlen felhúzással. A hatosnál elhelyezett másodperckijelző az eltelt szekundumokat méri, a harminc perces gyűjtő a hármasnál van, a kilencnél pedig a tizenkét órás számláló található. A robusztus, megközelítőleg ötven milliméter átmérőjű tok ugyancsak harminc méterig vízhatlan. Ezt fehérarany verzióban akár 428 gyémánttal is feldíszítik a kedvünkért. A kronográf modellből létezik egy 67 darabos limitáció (a márka alapítási évére utal) platinából, amelynek a mutatói tengerkék acélból vannak. A stirrup kollekció minden darabja elérhető fekete, vagy sötét barna krokodilbőr szíjjal, illetve a világosabb barna marhabőr szíjjal. A Stirrup kollekció nem éppen olcsó, a kronográf modell például 17 000 euróba, a rozéarany verzió 23 000 euroba, azaz 6,3 millió forintba kerül.


A Slim Classique kollekció kulcsfogalma az exkluzivitás, de persze nem csak azért, mert a rendkívül vékony – mindössze 5,35 milliméteres – tokba a Piaget gyártja az ugyancsak vékony, 2,1 milliméter vastagságú szerkezeteket. A visszafogott eleganciát testesíti meg ez a letisztult, mégis minden részletében aprólékosan kidolgozott modell, mely valóban méltó a „klasszikus” jelzőre, ugyanis az ismert, „Côtes de Genčve” óradíszítési stílus jellemzi. A múlt század időmérőit idézi meg a csupán óra-, és perckijelzős darab. A nagy római számok mutatják az órákat, míg a számlap külső széle számok nélküli, hatvanas beosztása jelzi a perceket. A számlap kialakítása külön megjegyzést érdemel, hiszen az igényes „guilloché”, körkörös mintázatú. Joggal nevezhető uniszexnek ez a modell, hiszen – csak úgy, mint például a Rado több modellje esetében – a Slim Classique-nál is a méret mutatja, hogy éppen női, avagy férfi modellel állunk-e szemben. A harminc méterig vízálló rozé-, vagy fehérarany tok lehet 38 milliméteres, illetve 42 milliméteres. Mindkét méretű modellben a Stirrup alapmodelléből ismert, 131 darabból álló RL 430-as kalibere ketyeg, szintén negyven órás járástartalékkal. A 38 milliméteres, fehérarany modell rendelhető a tok tárcsáját díszítő 60 csiszolt, vagy 76 darab baguette-stílusú gyémánttal kirakva, a nagyobbra már 192 normál, és 72 nagyobb, baguette-csiszolású gyémánt fér. A Slim Calssique 42 milliméteres modellje kapható a fehérarany és rozé tok mellett platina tokkal is. Az apró szíjtartó fülekhez fekete aligátor szíj csatlakozik. A modellek árai 16 000 eurótól egészen 36 euróig terjednek.

A három sorozat „legolcsóbbja” a Sport kollekció. A stílust és teljesítményt egyszerre kifejező sorozatnak három verziója létezik. A Sporting Classic egy komplikációval bír, ez a hatosnál elhelyezett másodperc kijelző. A 44,8 milliméteres átmérőjű, masszív acél tok ötven méterig vízálló. A sportos vonalat erősíti a lünettán látható hat csavar, és a barna aligátor szíj. A koronán egy nagy RL-logó szintén kifejezi az elegáns helyett sportos irányt. Az RL 98295 névre keresztelt automata szerkezetet az IWC adja a sportórába, amit a zafírüveghátlapon keresztül meg is csodálhatunk (ez a szerkezet van a Portuguese-ben is). A tizennyolc köves szerkezet 156 darabból áll össze, és 45 órányi járástartalékot produkál. Az óra különlegessége a szerkezetbe épített Breguet balansz kerék, ami a pontosságért felel. Külön érdekesség, hogy ebből a modellből nemrégiben jelent meg egy újabb verzió. Ezt az új időmérőt a legendás, 1938-as évjáratú Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe alapján alkották meg. Ralph Lauren az egyik, akinek lehet a világ legdrágábbik oldtimeréből. Összesen három példány készült belőle, melyből az egyik Laurené, egyet nem régen vásárolt meg egy kaliforniai múzeum, valahol 30 és 40 millió dollár (!) közötti összegért, a harmadik viszont sajnos megsemmisült. Az autó, a tulajdonos, és ez az egyedi inspiráció, melyből az új Sporting Classic készült, adja meg az óra különlegességét. A szintén acélból készült tök tárcsája szálcsiszolt, és hat csavar rögzíti. A szürke számlap összezsugorodott, és belesüllyedt egy diófa betétbe, melyet négy grafit színű csavarral rögzítettek. A nagy, mustárszínű arab számok segítségével pedig remekül leolvasható az idő.


A World Time modell 44,8 milliméteres rozé-, és fehérarany tokkal készül, és 50 méterig vízálló. A modell hátlapja szintén zafírkristállyal fedett, bár ezen keresztül már a Jaeger-LeCoultre művét, az RLR 0211700-as nevű alkotását láthatjuk működés közben. 305 különálló darabból rakták össze a szerkezetet, ami 40 órányi járástartalékot képes produkálni. A órák,percek, a centenáris másodperc kijelzés mellett a kettesnél egy kör alakú dátumkijelzőt, a tízesnél pedig egy félkör alakú, retrográd járástartalék kijelzőt találunk. A hatosnál találjuk az óra legkomplikáltabb funkcióját, ez pedig „dual-time”: egyszer találunk egy városokat felsoroló tárcsát, illetve egy második időzónát ezzel összefüggően, egy éjszaka-nappal indikátorral. A World Time modell rendelhető fehér és fekete számlappal is.

A hagyományos sportóra kinézetű Sporting Chronograph a sorozat harmadik modellje. A Stirrup Cronograph-ba is szerelt, Jaeger-LeCoultre által alkotott, RL 750-es szerkezete ketyeg ebben a modellben, amit az átlátszó hátlapon át figyelhetünk meg. A 41 köves, 261 darabból álló szerkezet, 48 órán át működik egyetlen felhúzással. Az óra-, és percmutatók mellett van egy center másodperc mutató, amely a kronográf funkció használatakor méri az eltelt másodperceket, a hármasnál található a 30 perces számláló, a kilencesnél pedig a 12 órás számláló. A hatosnál a kör alakú másodperc kijelzőt, és a dátumablakot látjuk. A számlapon római indexek mutatják az órákat, és ezek fogják körbe a hatvanas beosztású, nem számozott másodperc indexeket. A számlap külső peremén egy sport kronográfhoz illően egy 350-ig számozott tachográf skála található. A modell rendelhető fekete, vagy fehér számlappal, barna marhabőr, vagy acél szíjjal. A sport vonal modelljei 9 000 és 11 000 euró közötti áron kaphatóak – sajnos az összes Ralph Lauren órához hasonlóan – hazánkban egyáltalán nem. Aki ilyenre vágyik, és persze hajlandó a minimum kettő millió forintos vételárat kifizetni egy ilyen modellért, annak a kontinensen belül Ciprusra, Franciaországba, Olaszországba, Svájcba, Ukrajnába, vagy az Egyesült Királyságba kell repülőjegyet váltania.

Kapcsolódó cikkek
Ralph Rueben Lifshitz. A nehezen kiejthető név első hallásra a legtöbbeknek nem igazán üzen bármit is. Viszont ha azt halljuk: Ralph Lauren, máris a divatvilág egy olyan, negyven éve töretlenül progresszív divat márkája jut eszünkbe, amely mindeddig a konzervatív luxus megtestesítője volt.
4,495,950 Huf / 14,550 Eur
2,070,300 Huf / 6,700 Eur
Hennel Ádám a Fix HD magazin műsorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövőbeli tervekről.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
avatar
Walther
-
2011.01.28. 16:19
34
Teljesen egyetértek veled Mihály!!
avatar
Mihaly
-
2011.01.27. 23:12
33
Tényleg jó vétel volt Attilaa!

Itt ragadnám meg az alkalmat hogy figyelmeztessek mindenkit aki órát szeretne vásárolni magánszemélytől, hogy nagyon körültekintően járjon el! Szerencsére kezd visszaszorulni a nagy licitoldalakon a replika hirdetések száma, viszont vannak olyan gazemberek, akik hamis órát árulnak eredetiként feltüntetve. A piaci ár alá mennek 30-50%-al, és így még nem tűnik fel a gyanútlan vevőnek az átverés.

Ezért minden vásárlás előtt meg kell bizonyosodni az óra eredetiségéről! Ha divatóráról van szó ami kvarc, akkor azt be lehet vinni bármilyen óráshoz, de a drágább, automata változatokat ajánlott hivatalos szakszervízben megnézetni.
avatar
Tompi
-
2011.01.27. 16:05
32
Akkor jó vételt csináltál :)
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.27. 14:55
31
Gratulálok az új órádhoz, Attilaa! ;-)
avatar
Attilaa
-
2011.01.27. 14:20
30
Na megvettem, elöször a mamutba a helyszínen is megkérdeztem 1 órást, és ma 1 másik boltba is megkérdeztem mind2 azt mondta eredeti és bolti ára 60 fölött van.:)
Köszi a segítséget és a tippeket :D
avatar
gery
-
2011.01.26. 13:54
29
ha minden rendbe van az órával és tetszik akkor vedd meg ;)
avatar
Shadow88
-
2011.01.25. 21:33
28
az szerintem elég korrekt ár xd
avatar
Attilaa
-
2011.01.25. 21:10
27
Mamutba veszem át,keresek majd 1 órást ott.
avatar
Karessz
-
2011.01.25. 19:43
26
Ez elég olcsó ár Attila, én megnézetném!
avatar
Attilaa
-
2011.01.25. 19:04
25
A srác ezt irta mikor kérdeztem hol vették van-e vlm bele irva a kis könyvbe :
\"na ezt vagy osztrákoktól vagy németektől hozták mert van benne egy lepecsételt lap\"
Ezután lehet 1 órással megnézetem azért.Bár nem lesz gond sztem mert a srácnak meg az apjának is Omegája van Seamaster +JB spec
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.25. 18:52
24
Még annyi, hogy itthon kb. 60-65.000-et kérnek érte a boltban. Tehát ha eredeti,akkor érdemes megvenni!
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.25. 18:51
23
Armani óra 17-ért? Az jó ár, hiszen egy Casio kerül annyiba... De azért alkudd le 15-ig :P
avatar
Attilaa
-
2011.01.25. 18:47
22
Szerintetek egy Armani AR5900 mennyit ér? kb 1 évesen venném 17ért az jóár nem?
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.15. 21:49
21
Blackjack: Teljesen egyetértek, bár én inkább Rolex-párti vagyok :-)
avatar
Blackjack
-
2011.01.07. 20:51
20
Lehet hogy a szerkezetük nagyon jó, meg profi, de az értékállóság függ még a kereslettől is, én ezért nem mernék venni ilyen órát. Ha ennyi pénzek lenne rá, inkább egy Panerait vagy Breitlinget választanék.
avatar
Tompi
-
2011.01.07. 15:01
19
Az első ténylg egyedi, nem is láttam még ilyen formájú órát.
avatar
Adrihanna
-
2011.01.07. 12:11
18
a Guccitól ne kérdezd.. a D&G-től meg egy day n night meg egy 36912 =))) a két alap darab ami mindenkinek van általában. de a day n nightot jobban szeretem.
avatar
petra19
-
2011.01.06. 23:29
17
Én is akarok majd venni egy szép órát, de mindig másra megy el a píz :( Adri neked milyenek vannak???
avatar
Adrihanna
-
2011.01.06. 21:20
16
mondtam, hogy én ékszernek hordom.. =) mert amúgy roppant esztétikus és szép. de legközelebb asszem kiszedetek a lánc szemekből ha olyat veszek.. és akkor nem lesz idétlen rajtam.. mert vékony a csuklóm..
avatar
DaNi
-
2011.01.06. 21:13
15
Akkor minek akarsz venni órát? :d
avatar
Adrihanna
-
2011.01.06. 21:04
14
Köszönöm!
Hát, eddig azokat hordtam. Pont az említetteket. Van két D&G-m meg egy Gucci. =) szeretem őket. de szerintem inkább hordok karkötőt. ha rajtam van az óra is előveszem a telefont és azon nézem meg az időt.. haha ez ilyen beivódott mozdulat..
avatar
biropeti
-
2011.01.06. 19:24
13
Adrihanna: akkor neked jobb ha nem egy órád van, hanem több. Ezért a divatórák közt érdemes nézelődni. D&G, Gucci, stb...
avatar
Adrihanna
-
2011.01.06. 16:34
12
ezek az órák is nagyon szépek, meg az összes többi, amiről cikkeztetek, meg látszik, ahogy írtok, hogy szeretitek is.. nekem egy bajom van, ebből, ha jól jön össze is max 1-et tudok venni.. és én nagyon szeretem az órát ékszerként hordani, éppen ezért váltogatom, ruha stílusához, színéhez az óráimat.
nekem kéne egy óra, sok szíjjal, ami könnyen cserélhető, de még csak véletlen se esik le vagy ilyesmi. =) ötlet?
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.06. 13:24
11
Valóban jogos kérdés, hogy egy - lényegében divatóra - miért is ennyire borsos árú? Ha megnézzük pl. a Gucci (mely már prémium márka, szemben az RL-el) óráit,mindössze 1-2 ezer eurós árcímkét látunk...

A valász egyik fele talán az, hogy egyszerre két márkát, két erős cég teljesítényét fizeti ki a vásárló. A másik, ennél fontosabb, hogy az óratokban ketyegő szerkezetek teszik drágává pl. pont az IWC-t, vagy a Piaget-t, hiszen ezen neves svájci gyártók szerkezeteit használták fel az RL-nél. Ezt a kiemelkedő mérnöki, óraipari teljesítményt fizeti ki a vásárló.
avatar
Walther
-
2011.01.05. 15:34
10
Én is így gondolom András. Meg ugye felvetődik a kérdés amit Jocó tett fel, hogy ezek mennyire tartják az árukat? El tudom képzelni.

Számomra eleve ez a \"Ralph Lauren életstílus\" nem jön be. Nem hinném hogy sokan vásárolnak ilyen órákat. Ha tényleg divatóra, akkor adják olyan árban (max 1000 euro) de ne ilyen árakon!
avatar
Andras74
-
2011.01.05. 09:25
9
...nem szeretem a divatórákat.Meg sem közelítik egy Rolex Daytonát,vagy egy IWC Schaffhausen Grande Complication.,Patek Philip Calatrava..és még sorolhatnám..
avatar
pongo
-
2011.01.04. 21:48
8
nekem tetszenek :)
avatar
DaNi
-
2011.01.03. 22:33
7
egyetértek Paullal! ezek olyan furák :S (még az utolsó ok)
avatar
zZz
-
2011.01.03. 15:43
6
nezzetek a jo oldalat, a 3. tetszik nektek ami a legolcsobb a cikk szerint :)
avatar
urbanjoco
-
2011.01.03. 14:46
5
hm szép órák, csak azt nem tudom mit jelent az hogy divatóra? most akkor ezek tartják az értéküket vagy nem? miben különböznek a nagynevű óráktól?
Fekete D&G sneaker
A Dolce&Gabbanával ellentétben a D&G 2012-es új kollekciójában túl sok használható utcai/hétköznapi cipőt nem találunk, kivétel ezt itt.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A folyamatosan kiújuló izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy újabb fordulóponthoz érkezett, közben Michael Jackson Thriller című albuma világsikert ért el, Steven Spielberg E.T.-je pedig Golden Globe-ot nyert.