A kávé
mindannyiunknak mást jelent: van, aki eltaszĂtja
magától, van, akinek az ébredéshez elengedhetetlen és
van olyan is, akinĂ©l kifejezetten fĂĽggősĂ©gkĂ©nt
jelentkezik a kávéfogyasztás. Engem a kávéfogyasztás
rituálĂ©ja az, ami leginkább lenyűgöz: ritkán kávĂ©zom,
de mindig megadom a módját. És épp a kávéhoz való
efféle különös viszonyom volt az, ami egyik este a
Király utcai Starbucksba csábĂtott, hogy rĂ©szt vegyek az
egyik kávészemináriumukon.
Az előadás első
részében a kávé csomagolásáról esett szó. Megtudtuk,
hogy a kávĂ© minősĂ©ge nagymĂ©rtĂ©kben fĂĽgg attĂłl, hogy
milyen tasakban hozzák forgalomba, ugyanis ha a csomagolás
nem vĂ©di meg a kávĂ©szemeket a nĂ©gy fő ellensĂ©gtől, a
hőtől, a nedvessĂ©gtől, a fĂ©nytől Ă©s az oxigĂ©ntől, az a
lefőzött ital Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t igen erősen
befolyásolja. Éppen ezért van az, hogy a kávékat
vákuumcsomagolásban hozzák forgalomba, ami lehetővĂ©
teszi, hogy a kávészemek 34 héten át frissek
maradhassanak. A Starbucks a csomagolásba egy különleges
aromazárĂłt is elhelyez, ami segĂtsĂ©gĂ©vel a szemek
összes zamata megőrződik.
A kávékat a pörkölési mód szerint osztályozzák. A
világos pörkölĂ©sű vagy blonde kávĂ©k Ăze kevĂ©sbĂ©
intenzĂv, mĂg a közepes Ă©s dark pörkölĂ©sűek sokkal
testesebb, erőteljesebb Ăzhatással bĂrnak. A Starbucks
kávĂ©k csomagolásán nemcsak a pörkölĂ©si erőssĂ©g van
jĂłl láthatĂłan feltĂĽntetve, hanem az adott tĂpus
Ăzvilága is pontosan meghatározott, sőt annak
termőterĂĽlete is szerepel a tasakokon.
A csomagolás
ismertetĂ©se után a program interaktĂvabb rĂ©sze
következett, ahol kĂ©t kĂĽlönböző tĂpusĂş kávĂ©t
hasonlĂthattunk össze. KĂ©t dĂ©l-amerikai főzet kerĂĽlt
elĂ©nk, a Veranda, ami világos pörkölĂ©sű Ă©s a Columbia,
ami közepesen pörkölt kávĂ©szemekből kĂ©szĂĽlt el. A
kĂłstolás első lĂ©pĂ©sekĂ©nt megillatoltuk az italokat.
Mindkettőnek igen intenzĂv aromája volt, mĂ©gis a
Columbiát testesebbnek, krémesebbnek éreztük. Az aromák
befogadása után következett a második lépés a
szĂĽrcsölĂ©s: a kávĂ©t Ăgy kell elfogyasztani, mert a
szĂĽrcsölĂ©ssel Ă©lhető át leginkább az egyes fajták
sajátos Ăzvilága. A világos pörkölĂ©sű ital Ăze
jóval enyhébb volt, mint a Columbiáé, és ugyan
mindkettőn Ă©reztĂĽk a mogyorĂłs, csokoládĂ©s Ăzvilágot,
ez utĂłbbin ez a zamat intenzĂvebben előjött. A Veranda
fás utĂłĂze közepes savasságárĂłl árulkodott, a
Columbia inkább nyelvünk hátsó részén éreztette
hatását. Érdekes volt kipróbálni ezeket az italokat egy
csokis keksszel is, aminek a megĂzlelĂ©sĂ©vel a kávĂ©k
mogyorĂłs aromája mĂ©g jobban kiĂ©leződött.
A kávézgatás közben sok hasznos információt
megtudtunk magárĂłl a szervezetről is, sőt a program
vĂ©gĂ©n kedvenc italunk jelzĂ©seit is elsajátĂthattuk.