Előadás a kávéról
Ébenfekete aroma
Kocsis Katica    2013.03.10    2 hozzászólás

A kávĂ© mindannyiunknak mást jelent: van, aki eltaszĂ­tja magátĂłl, van, akinek az Ă©bredĂ©shez elengedhetetlen Ă©s van olyan is, akinĂ©l kifejezetten fĂĽggősĂ©gkĂ©nt jelentkezik a kávĂ©fogyasztás. Engem a kávĂ©fogyasztás rituálĂ©ja az, ami leginkább lenyűgöz: ritkán kávĂ©zom, de mindig megadom a mĂłdját. És Ă©pp a kávĂ©hoz valĂł effĂ©le kĂĽlönös viszonyom volt az, ami egyik este a Király utcai Starbucksba csábĂ­tott, hogy rĂ©szt vegyek az egyik kávĂ©szemináriumukon.


Az előadás első rĂ©szĂ©ben a kávĂ© csomagolásárĂłl esett szĂł. Megtudtuk, hogy a kávĂ© minősĂ©ge nagymĂ©rtĂ©kben fĂĽgg attĂłl, hogy milyen tasakban hozzák forgalomba, ugyanis ha a csomagolás nem vĂ©di meg a kávĂ©szemeket a nĂ©gy fő ellensĂ©gtől, a hőtől, a nedvessĂ©gtől, a fĂ©nytől Ă©s az oxigĂ©ntől, az a lefőzött ital Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t igen erősen befolyásolja. Éppen ezĂ©rt van az, hogy a kávĂ©kat vákuumcsomagolásban hozzák forgalomba, ami lehetővĂ© teszi, hogy a kávĂ©szemek 34 hĂ©ten át frissek maradhassanak. A Starbucks a csomagolásba egy kĂĽlönleges aromazárĂłt is elhelyez, ami segĂ­tsĂ©gĂ©vel a szemek összes zamata megőrződik.

A kávĂ©kat a pörkölĂ©si mĂłd szerint osztályozzák. A világos pörkölĂ©sű vagy blonde kávĂ©k Ă­ze kevĂ©sbĂ© intenzĂ­v, mĂ­g a közepes Ă©s dark pörkölĂ©sűek sokkal testesebb, erőteljesebb Ă­zhatással bĂ­rnak. A Starbucks kávĂ©k csomagolásán nemcsak a pörkölĂ©si erőssĂ©g van jĂłl láthatĂłan feltĂĽntetve, hanem az adott tĂ­pus Ă­zvilága is pontosan meghatározott, sőt annak termőterĂĽlete is szerepel a tasakokon.


A csomagolás ismertetĂ©se után a program interaktĂ­vabb rĂ©sze következett, ahol kĂ©t kĂĽlönböző tĂ­pusĂş kávĂ©t hasonlĂ­thattunk össze. KĂ©t dĂ©l-amerikai főzet kerĂĽlt elĂ©nk, a Veranda, ami világos pörkölĂ©sű Ă©s a Columbia, ami közepesen pörkölt kávĂ©szemekből kĂ©szĂĽlt el. A kĂłstolás első lĂ©pĂ©sekĂ©nt megillatoltuk az italokat. Mindkettőnek igen intenzĂ­v aromája volt, mĂ©gis a Columbiát testesebbnek, krĂ©mesebbnek Ă©reztĂĽk. Az aromák befogadása után következett a második lĂ©pĂ©s a szĂĽrcsölĂ©s: a kávĂ©t Ă­gy kell elfogyasztani, mert a szĂĽrcsölĂ©ssel Ă©lhető át leginkább az egyes fajták sajátos Ă­zvilága. A világos pörkölĂ©sű ital Ă­ze jĂłval enyhĂ©bb volt, mint a Columbiáé, Ă©s ugyan mindkettőn Ă©reztĂĽk a mogyorĂłs, csokoládĂ©s Ă­zvilágot, ez utĂłbbin ez a zamat intenzĂ­vebben előjött. A Veranda fás utóíze közepes savasságárĂłl árulkodott, a Columbia inkább nyelvĂĽnk hátsĂł rĂ©szĂ©n Ă©reztette hatását. Érdekes volt kiprĂłbálni ezeket az italokat egy csokis keksszel is, aminek a megĂ­zlelĂ©sĂ©vel a kávĂ©k mogyorĂłs aromája mĂ©g jobban kiĂ©leződött.

A kávĂ©zgatás közben sok hasznos informáciĂłt megtudtunk magárĂłl a szervezetről is, sőt a program vĂ©gĂ©n kedvenc italunk jelzĂ©seit is elsajátĂ­thattuk.

avatar
kocsiskatica
-
2013.03.13. 08:33
2
Szerveznek még, csak követni kell a honlapjukat+ a Facebook-os oldalukat. :)
avatar
Angelina
-
2013.03.13. 01:49
1
Én is elmennék egy ilyen programra!
Stílusos Fabi sneaker
Rendkívül stílusos és egyedi fekete sneaker a Fabi tervezőitől. A dizájnerek egy átlagos - ámde minőségi - fekete bőrcipő helyett alkottak valami mást. Egy kicsit extrábbat.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Amikor mindenki kĂ©t számmal nagyobb felső ruhát, de szűk nadrágot hordott, amikor a fĂ©rfiak nagy rĂ©szĂ©nek is nőies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dĂşlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.