Trendmagazin

Egy év után itt az új Urwerk

A mérnöki zsenialitás csúcsát képviseli az óra

2012.10.24 | Oroszvári Péter

Férfi és óra szimbiózisa – ezekkel a szavakkal jellemzi új modelljét az Urwerk. A Maltese Falcont pontosan egy évvel az előző munkájuk után mutatták be, és nem csak szokatlan alakja miatt egyedi.


Megannyi mérnöki bravúr jellemzi az UR-210 felépítését, és ezzel jogosan büszkélkedhetnek is. Az óra nagymutatója, amiből lényegében három van, a percmutatóval együtt mozog az alsó ív mentén, mindig ez az aktuális idő. Ezalatt a két inaktív mutatón mindig befordul a következő szám, majd ha eljön ezek ideje, a percmutató visszaugrik nullára, hogy együtt ismét végighaladjanak közös útjukon. Mindez jól látszik az alábbi videón:



Ezek után már meg sem lepődünk a felhúzás hatásfokát jelző mutatóról a számlap bal felső sarkában. Piros jelzés esetén a mechanika tartalékról jár, ám amint mozgásba lendül karunk, ez szépen felkúszik a zöld állásba, mutatva, hogy a rotor aktívan veszi át mozgási energiánkat. És ez nem egyszerűen azt jelenti, hogy működésben van, hanem a termelt/fogyasztott energia arányára utal. Mindezzel átellenesen található a járástartalék-visszajelző, itt fehér-piros sávok között jár a mutató.

A 35 darabos limitált szériában készülő óra 43.8 mm széles, 17.8 mm magas, és 53.6 mm hosszú. 30 méterig vízálló, és 30 millió forint feletti indulóárral fog piacra kerülni.