Izland szívében ismerhetjük meg teljesítőképességünk határait
Egy felejthetetlen kaland Izlandon
13 hozzászólás
Oroszvári Péter    2011.08.07

Extrém kihívásra vágysz? Végy hát részt egy nem mindennapi túrán Izland elzárt, jeges földjein. Ereszkedj még érintetlen jégbarlangokba, versenyezz hómobilokkal Európa legnagyobb gleccserein, és hódíts meg még fel nem fedezett hegycsúcsokat! Ez mind rád vár a Black Tomato által szervezett extravagáns túrában. A cég hat éve tevékenykedik a luxusturizmus piacán – kompromisszumok nélküli, örökké tartó élményt kínálnak, ahol a lényeg nem csak a gyönyörű tájakon való extrém tevékenységek végrehajtása, hanem az ember saját teljesítőképességének megismerése, kitolása.


Hogy mire lehet számítani Izlandon? Kőkemény természeti viszonyokra, mint például a legalább (legfeljebb?) -30 Celsius fokos hőmérséklet egész nap, amit éjszakánként csak a saját magunk által ásott hógödörben lehet átvészelni; elzárt hegycsúcsokra, melyek meghódítói megszámolhatóak egy kézfejen; földalatti jégkatedrálisokra, melyeket csak köteleken leereszkedve tekinthetünk meg; hómobilos kalandokra Európa leghosszabb gleccserein, végtelen panorámával.

Hogy zajlik a program? Miután a repülőgép leszállt Reykjavikban, összetalálkozhatunk a profi útmutatóinkkal és segítőtársainkkal. Mind ex-katonák, akik sok évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a civilizációtól elzárt tájakon való túlélésben, legyen szó navigációról, hegymászásról, vagy épp táplálékszerzésről. Megismertetik velünk az elkövetkezendő napok programját, majd az első éjszakát rögtön egy privát kunyhóban tölthetjük a semmi közepén.


Napkeltekor egy Super Jeep-be pattanva vághatunk neki a Langjökull gleccser megközelítésének, majd természetesen megmászásának. A terepjáró speciálisan átalakított változat a jeges „utakra”, így nem lesz gond a feljutással, viszont a nem mindennapi terepnek köszönhetően mégis felejthetetlen élmény.


A kb. 1300 méter magas gleccser tetején már várnak minket a hómobilok, ám előbb érdemes kiélvezni a végeláthatatlan panorámát. Ezután mindenki kiválaszthatja a kedvenc színű járgányát, és indulhat a verseny! A nap további részében már csak egy feladatunk van: minél beljebb és beljebb kell hatolnunk az izlandi jégföldek szívébe.


A célállomáshoz elérve ki kell alakítani az éjszakai szállást, ami egy expedíciós bázisként is szolgál a másnapi túrához. Természetesen ebben szintén segítenek a profik, igazi csapatmunkában lehet részt venni. Másnap kezdődhet a jégbarlangokba ereszkedés: lényegében lefele mászhatunk hegyet, kötelek segítségével, de persze maximális biztonságban. A gigantikus jégkatedrálisok talán az egész program legelzártabb, legnagyobb kiváltságot jelentő pontjai, amit elég kevesen láthatnak életükben. A megunhatatlan gyönyörködésnek csak az idő múlása szabhat határt, hiszen az esti program a bázis melletti főzőcskézés, a csodálatos északi fény alatt.


Hogyan ér véget a túra? Másnap reggel a sarkköri körülmények közti túlélés trükkjeit tanulhatjuk meg. Most mutatkozik meg igazán szakértő társaink tudása, fegyelme: minden általuk ismert fortélyt megismerhetünk, legyen szó egy lavina túléléséről, vagy a semmi közepén való navigációról.


Miután vége az túlélés-órának, már csak egy dolog maradt hátra: a hegycsúcsok meghódítása. Ehhez először is gleccserszakadékokon kell áthaladnunk, majd szép lassan felfelé haladnunk a magasba. Mivel az út hosszú, még egy estét a vadonban kell tölteni, méghozzá a saját magunk által ásott hógödrökben. Elég hosszú és kényelmetlen éjszaka lesz, ám a hegycsúcsok közt felkelő Nap látványára a saját gödrünk bejáratától életünk végéig emlékezni fogunk.


Egyszer sajnos minden véget ér, a nap további részét a bázisra való visszajutás fogja kitenni, utolsó nap pedig a reykjaviki repülőtérről érhet mindenki haza a saját országába – egy felejthetetlen „nyaralás” örök élményével.

Kapcsolódó cikkek
Új szuperyacht készült el a brit Yacht Island Design cégnél: a 90 méteres hajó nem véletlen kapta az Úszó Paradicsom nevet.
A világ minden pontján celebekbe botolhatunk. Nézzük, idén hol kapták lencsevégre kedvenceinket a paparazzik!
A görögök akkora bajban vannak, hogy akár még szigeteket is értékesítenének, így növelve az állami bevételeket.
10,413,300 Huf / 33,700 Eur
704,520 Huf / 2,280 Eur
avatar
lacko
-
2011.08.09. 22:16
13
engem ebből a hómobil vezetés érdekelne a legjobban :D a hóban alvás annyira nem
avatar
Fire
-
2011.08.08. 21:57
12
Elég Magyarországon maradni úgyis globális lehülés van :D , (jó nagy baromság a globális felmelegedésben hinni) mint ahogy tapasztalhatjuk is.
avatar
italianfashion
-
2011.08.08. 20:43
11
Ki az aki nyáron ilyen fagyos kontinensre téved?
avatar
horvath_tamas
-
2011.08.08. 17:32
10
Aki nem bírja a hideget annak nem ajánlom :)
avatar
Tompi
-
2011.08.08. 14:40
9
Bellagirl: akkor felejthetetlen lenne :D
avatar
Bellagirl
-
2011.08.08. 14:29
8
Felejthetetlen kaland mert jégkockaként térsz vissza :)
avatar
swimmer
-
2011.08.08. 08:47
7
Izgalmas kirándulás, csak ne lenne olyan hideg..
avatar
flashy2
-
2011.08.07. 19:37
6
hát én se mernék menni petra :O
avatar
petra19
-
2011.08.07. 17:39
5
izgisen hangzik, de én nem mernék menni.. semmi túlélési trükköt nem tudok :P
avatar
Huszti
-
2011.08.07. 16:51
4
\"-30 Celsius fokos hőmérséklet egész nap, amit éjszakánként csak a saját magunk által ásott hógödörben lehet átvészelni; \"

Jó kis túlélőpróba :D
avatar
Athos
-
2011.08.07. 16:02
3
Izgalmas lehet!
avatar
lizzy
-
2011.08.07. 14:18
2
Félelmetes :S
avatar
Fire
-
2011.08.07. 14:15
1
Jó kaland , de azért egy Bear Gryllset mindenképpen vinnék magammal. :D

Fentről a 3.-ik kép, az már szinte nem is jeep, hanem traktor :)
Cápagalléros Just Cavalli ing
Árkategóriájának egyik legjobb terméke ez a Just Cavalli ing, ami azúrkék színével és cápagallérjával szinte minden módon viselhető.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A rendszerváltás előtti utolsó évtizedben járunk Magyarországon, már nem diktatúra, még nem demokrácia. De ennek ellenére, vagy éppen ezért, számos emlékezetes film készült ebben az időszakban.