Izland szívében ismerhetjük meg teljesítőképességünk határait
Egy felejthetetlen kaland Izlandon
13 hozzászólás
Oroszvári Péter    2011.08.07

ExtrĂ©m kihĂ­vásra vágysz? VĂ©gy hát rĂ©szt egy nem mindennapi tĂşrán Izland elzárt, jeges földjein. Ereszkedj mĂ©g Ă©rintetlen jĂ©gbarlangokba, versenyezz hĂłmobilokkal EurĂłpa legnagyobb gleccserein, Ă©s hĂłdĂ­ts meg mĂ©g fel nem fedezett hegycsĂşcsokat! Ez mind rád vár a Black Tomato által szervezett extravagáns tĂşrában. A cĂ©g hat Ă©ve tevĂ©kenykedik a luxusturizmus piacán – kompromisszumok nĂ©lkĂĽli, örökkĂ© tartĂł Ă©lmĂ©nyt kĂ­nálnak, ahol a lĂ©nyeg nem csak a gyönyörű tájakon valĂł extrĂ©m tevĂ©kenysĂ©gek vĂ©grehajtása, hanem az ember saját teljesĂ­tőkĂ©pessĂ©gĂ©nek megismerĂ©se, kitolása.


Hogy mire lehet számĂ­tani Izlandon? KőkemĂ©ny termĂ©szeti viszonyokra, mint pĂ©ldául a legalább (legfeljebb?) -30 Celsius fokos hőmĂ©rsĂ©klet egĂ©sz nap, amit Ă©jszakánkĂ©nt csak a saját magunk által ásott hĂłgödörben lehet átvĂ©szelni; elzárt hegycsĂşcsokra, melyek meghĂłdĂ­tĂłi megszámolhatĂłak egy kĂ©zfejen; földalatti jĂ©gkatedrálisokra, melyeket csak köteleken leereszkedve tekinthetĂĽnk meg; hĂłmobilos kalandokra EurĂłpa leghosszabb gleccserein, vĂ©gtelen panorámával.

Hogy zajlik a program? Miután a repĂĽlőgĂ©p leszállt Reykjavikban, összetalálkozhatunk a profi ĂştmutatĂłinkkal Ă©s segĂ­tőtársainkkal. Mind ex-katonák, akik sok Ă©vtizedes tapasztalattal rendelkeznek a civilizáciĂłtĂłl elzárt tájakon valĂł tĂşlĂ©lĂ©sben, legyen szĂł navigáciĂłrĂłl, hegymászásrĂłl, vagy Ă©pp táplálĂ©kszerzĂ©sről. Megismertetik velĂĽnk az elkövetkezendő napok programját, majd az első Ă©jszakát rögtön egy privát kunyhĂłban tölthetjĂĽk a semmi közepĂ©n.


Napkeltekor egy Super Jeep-be pattanva vághatunk neki a Langjökull gleccser megközelĂ­tĂ©sĂ©nek, majd termĂ©szetesen megmászásának. A terepjárĂł speciálisan átalakĂ­tott változat a jeges „utakra”, Ă­gy nem lesz gond a feljutással, viszont a nem mindennapi terepnek köszönhetően mĂ©gis felejthetetlen Ă©lmĂ©ny.


A kb. 1300 mĂ©ter magas gleccser tetejĂ©n már várnak minket a hĂłmobilok, ám előbb Ă©rdemes kiĂ©lvezni a vĂ©geláthatatlan panorámát. Ezután mindenki kiválaszthatja a kedvenc szĂ­nű járgányát, Ă©s indulhat a verseny! A nap további rĂ©szĂ©ben már csak egy feladatunk van: minĂ©l beljebb Ă©s beljebb kell hatolnunk az izlandi jĂ©gföldek szĂ­vĂ©be.


A cĂ©lállomáshoz elĂ©rve ki kell alakĂ­tani az Ă©jszakai szállást, ami egy expedĂ­ciĂłs báziskĂ©nt is szolgál a másnapi tĂşrához. TermĂ©szetesen ebben szintĂ©n segĂ­tenek a profik, igazi csapatmunkában lehet rĂ©szt venni. Másnap kezdődhet a jĂ©gbarlangokba ereszkedĂ©s: lĂ©nyegĂ©ben lefele mászhatunk hegyet, kötelek segĂ­tsĂ©gĂ©vel, de persze maximális biztonságban. A gigantikus jĂ©gkatedrálisok talán az egĂ©sz program legelzártabb, legnagyobb kiváltságot jelentő pontjai, amit elĂ©g kevesen láthatnak Ă©letĂĽkben. A megunhatatlan gyönyörködĂ©snek csak az idő mĂşlása szabhat határt, hiszen az esti program a bázis melletti főzőcskĂ©zĂ©s, a csodálatos Ă©szaki fĂ©ny alatt.


Hogyan Ă©r vĂ©get a tĂşra? Másnap reggel a sarkköri körĂĽlmĂ©nyek közti tĂşlĂ©lĂ©s trĂĽkkjeit tanulhatjuk meg. Most mutatkozik meg igazán szakĂ©rtő társaink tudása, fegyelme: minden általuk ismert fortĂ©lyt megismerhetĂĽnk, legyen szĂł egy lavina tĂşlĂ©lĂ©sĂ©ről, vagy a semmi közepĂ©n valĂł navigáciĂłrĂłl.


Miután vĂ©ge az tĂşlĂ©lĂ©s-Ăłrának, már csak egy dolog maradt hátra: a hegycsĂşcsok meghĂłdĂ­tása. Ehhez először is gleccserszakadĂ©kokon kell áthaladnunk, majd szĂ©p lassan felfelĂ© haladnunk a magasba. Mivel az Ăşt hosszĂş, mĂ©g egy estĂ©t a vadonban kell tölteni, mĂ©ghozzá a saját magunk által ásott hĂłgödrökben. ElĂ©g hosszĂş Ă©s kĂ©nyelmetlen Ă©jszaka lesz, ám a hegycsĂşcsok közt felkelő Nap látványára a saját gödrĂĽnk bejáratátĂłl Ă©letĂĽnk vĂ©gĂ©ig emlĂ©kezni fogunk.


Egyszer sajnos minden vĂ©get Ă©r, a nap további rĂ©szĂ©t a bázisra valĂł visszajutás fogja kitenni, utolsĂł nap pedig a reykjaviki repĂĽlőtĂ©rről Ă©rhet mindenki haza a saját országába – egy felejthetetlen „nyaralás” örök Ă©lmĂ©nyĂ©vel.

Kapcsolódó cikkek
Új szuperyacht készült el a brit Yacht Island Design cégnél: a 90 méteres hajó nem véletlen kapta az Úszó Paradicsom nevet.
A világ minden pontján celebekbe botolhatunk. Nézzük, idén hol kapták lencsevégre kedvenceinket a paparazzik!
A görögök akkora bajban vannak, hogy akár még szigeteket is értékesítenének, így növelve az állami bevételeket.
2,156,820 Huf / 6,980 Eur
avatar
lacko
-
2011.08.09. 22:16
13
engem ebből a hómobil vezetés érdekelne a legjobban :D a hóban alvás annyira nem
avatar
Fire
-
2011.08.08. 21:57
12
Elég Magyarországon maradni úgyis globális lehülés van :D , (jó nagy baromság a globális felmelegedésben hinni) mint ahogy tapasztalhatjuk is.
avatar
italianfashion
-
2011.08.08. 20:43
11
Ki az aki nyáron ilyen fagyos kontinensre téved?
avatar
horvath_tamas
-
2011.08.08. 17:32
10
Aki nem bírja a hideget annak nem ajánlom :)
avatar
Tompi
-
2011.08.08. 14:40
9
Bellagirl: akkor felejthetetlen lenne :D
avatar
Bellagirl
-
2011.08.08. 14:29
8
Felejthetetlen kaland mert jégkockaként térsz vissza :)
avatar
swimmer
-
2011.08.08. 08:47
7
Izgalmas kirándulás, csak ne lenne olyan hideg..
avatar
flashy2
-
2011.08.07. 19:37
6
hát én se mernék menni petra :O
avatar
petra19
-
2011.08.07. 17:39
5
izgisen hangzik, de én nem mernék menni.. semmi túlélési trükköt nem tudok :P
avatar
Huszti
-
2011.08.07. 16:51
4
\"-30 Celsius fokos hőmérséklet egész nap, amit éjszakánként csak a saját magunk által ásott hógödörben lehet átvészelni; \"

Jó kis túlélőpróba :D
avatar
Athos
-
2011.08.07. 16:02
3
Izgalmas lehet!
avatar
lizzy
-
2011.08.07. 14:18
2
Félelmetes :S
avatar
Fire
-
2011.08.07. 14:15
1
Jó kaland , de azért egy Bear Gryllset mindenképpen vinnék magammal. :D

Fentről a 3.-ik kép, az már szinte nem is jeep, hanem traktor :)
Lila Versace pulóver
Egy elegáns úriember gardróbjából sem hiányozhat a lila szín, ami ugyan legtöbbször kiegészítőkön jelenik meg (leggyakrabban nyakkendőkön), ám a bátrabbak akár ruhadarabokat is vásárolhatnak ilyen színben.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.