Hitelválság, természeti katasztrófák és háború a Közel-Keleten
Egy újabb válság kirobbanásának okairól
319 hozzászólás
Hennel Ádám írása    2010.08.13

JĂł Ăşton haladunk a kilĂĄbalĂĄs felĂŠ? Vagy ĂŠppen ellenkezőleg, Ăşjabb vĂĄlsĂĄg kĂśszĂśnthet rĂĄnk? Mik voltak idĂŠn a legfontosabb esemĂŠnyek, amik a pĂŠnzĂźgyi vilĂĄgot negatĂ­van ĂŠrintettĂŠk? SzĂłt ejtĂźnk a gĂśrĂśg hitelvĂĄlsĂĄgrĂłl, a termĂŠszeti katasztrĂłfĂĄkrĂłl ĂŠs egy esetleges kĂśzel-keleti hĂĄborĂş kĂśvetkezmĂŠnyeiről is.

ValĂłszĂ­nűleg minden Ăźzletember ĂŠs brĂłker sokĂĄig emlĂŠkezni fog a 2008-as pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg kitĂśrĂŠsĂŠre, melyet a Lehman Brothers csődje indĂ­tott be. Mi tagadĂĄs, pĂśrgős ĂŠs kegyetlen napok voltak, amiket mĂŠg erőteljesebb zuhanĂĄst kivĂĄltĂł hetek, hĂłnapok kĂśvettek. A rĂŠszvĂŠnyek hatalmas ĂŠrtĂŠkvesztĂŠst szenvedtek el, tĂśbb orszĂĄg valutĂĄja is tĂĄmadĂĄs alatt ĂĄllt, a vilĂĄg egy ĂŠvtizedek Ăłta nem lĂĄtott vĂĄlsĂĄggal talĂĄlta szembe magĂĄt. A kezdeti sokk utĂĄn az orszĂĄgok kormĂĄnyai elkezdtĂŠk oltani a tĂźzet, az EgyesĂźlt Államok egy gigantikus mĂŠretű bankmentő csomagot ĂĄllĂ­tott Ăśssze, ĂŠs az EurĂłpai UniĂł sem tett mĂĄst. Az IMF (NemzetkĂśzi Valutaalap) pedig tĂśbb orszĂĄgnak - Ă­gy hazĂĄnknak is – jelentős mennyisĂŠgű pĂŠnzt hitelezett, aminek segĂ­tsĂŠgĂŠvel a bajba jutott nemzetek elkerĂźltĂŠk a csődĂśt.

Ha a rĂŠszvĂŠnypiacok, ĂŠs főkĂŠnt a bankpapĂ­rok oldalĂĄrĂłl vizsgĂĄljuk meg a helyzetet, akkor elĂŠggĂŠ vilĂĄgos az ĂĄbra. Egy hatalmas, irdatlan erejű beszakadĂĄst viszonylag gyors, kĂśrĂźlbelĂźl egy ĂŠv alatt vĂŠgbement nagy szĂĄrnyalĂĄs kĂśvetett. BeszĂŠdes, hogy a hazai Blue Chip papĂ­rok kĂśzĂźl a vezető rĂŠszvĂŠny, az OTP 2009-ben megjĂĄrta az 1 500 forint alatti ĂŠrtĂŠket, ĂŠs a 7 000 Ft felettit is. Az ilyen jelentős volatilitĂĄs az Ăśsszes fejlett orszĂĄg rĂŠszvĂŠnypiacĂĄn megfigyelhető volt. Aki jĂł időben szĂĄllt be, az nagyot szakĂ­tott, de sajnĂĄlatosan nem ez volt a jellemző. Befektetők tĂśmegei vĂĄsĂĄroltak rossz időben rĂŠszvĂŠnyeket, Ă­gy aki kizĂĄrĂłlag ebbe fektette a pĂŠnzĂŠt ĂŠs nem volt kĂŠpes tartani a pozĂ­ciĂłit, az ĂłriĂĄsi vesztesĂŠget kĂśnyvelhetett el.

A pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg nagyon sok Ăşj, tapasztalatlan befektető megjelenĂŠsĂŠt eredmĂŠnyezte, akik a gyors meggazdagodĂĄs remĂŠnyĂŠben adott esetben akĂĄr az egĂŠsz ĂŠletĂźk munkĂĄjĂĄbĂłl Ăśsszekuporgatott vagyonukĂŠrt vĂĄsĂĄroltak rĂŠszvĂŠnyeket. Nem lehet ezen csodĂĄlkozni, amikor a mĂŠdiĂĄban is folyamatosan arrĂłl lehetett hallani, hogy a vĂĄlsĂĄgnak vĂŠge, jĂśn a kilĂĄbalĂĄs időszaka, ami gyors ĂŠs hatĂŠkony lesz. Ezt sokan elhittĂŠk, ĂŠs hisznek benne most is, mikĂśzben a kĂśrĂźlmĂŠnyek tĂśbb ponton aggasztĂłak. NĂŠzzĂźk meg tehĂĄt, mi az a hĂĄrom terĂźlet, ami veszĂŠlyeztetheti az egĂŠsz vilĂĄg pĂŠnzĂźgyi stabilitĂĄsĂĄt ĂŠs akĂĄr egy Ăşjabb vĂĄlsĂĄgot is kirobbanthat!

HitelvĂĄlsĂĄg

IdĂŠn ĂŠv elejĂŠn jelentek meg az első komolyabb hĂ­rek GĂśrĂśgorszĂĄg pĂŠnzĂźgyi problĂŠmĂĄirĂłl. Mint ismeretes, GĂśrĂśgorszĂĄgban a tavalyi ĂŠv vĂŠgĂŠn Ăşj politikai erő kerĂźlt hatalomra, ĂŠs ezt kĂśvetően derĂźlt fĂŠny az orszĂĄg valĂłs pĂŠnzĂźgyi, gazdasĂĄgi helyzetĂŠre. A kĂśltsĂŠgvetĂŠsi hiĂĄnyuk 12,7%-ra emelkedett, mely elkĂŠpesztően magas, emlĂŠkezzĂźnk csak, hogy MagyarorszĂĄgnak 2006-ban az ĂĄllamhĂĄztartĂĄsi hiĂĄnya 8,9%-ra rĂşgott, ĂŠs emiatt komoly kiĂ­gazĂ­tĂł programot kellett kezdenie a GyurcsĂĄny-kabinetnek. Azonban a 2008-as vilĂĄgvĂĄlsĂĄg Ăłta a gazdasĂĄgi elit ĂŠs a rĂŠszvĂŠnypiacok is sokkal idegesebbek, főkĂŠnt ha egy EU-s orszĂĄgrĂłl jelennek meg negatĂ­v hĂ­rek.

A GĂśrĂśg vĂĄlsĂĄg mondhatni lavinĂĄt indĂ­tott el, egy hĂłnappal kĂŠsőbb mĂĄr SpanyolorszĂĄgrĂłl ĂŠs PortugĂĄliĂĄrĂłl szĂłltak a hĂ­rek. MindhĂĄrom orszĂĄg CDS felĂĄra (adĂłssĂĄgkockĂĄzati mutatĂł) jelentősen emelkedett. Soros GyĂśrgy, magyar szĂĄrmazĂĄsĂş amerikai Ăźzletember tĂśbb interjĂşjĂĄban kifejtette, hogy az EurĂłpai UniĂł jelenlegi felĂŠpĂ­tĂŠse ĂŠs rendszere az, ami meggĂĄtolja hogy valĂłdi megoldĂĄst talĂĄljanak ezen orszĂĄgok megsegĂ­tĂŠsĂŠre. A vilĂĄgszinten elismert professzor, Nouriel Roubini szerint a globĂĄlis gazdasĂĄgra fĂĄjdalmas folyamatok vĂĄrnak, ĂŠs ezt a visszaesĂŠst az egĂŠsz vilĂĄg megĂŠrzi majd, mĂŠg akkor is, ha Ăşjabb recessziĂł mĂĄr nem kĂśszĂśnt rĂĄnk.

TĂśbb szakĂŠrtő szerint az eurĂłzĂłna csak akkor lesz kĂŠpes megĂşjulni ĂŠs kikeveredni a vĂĄlsĂĄgbĂłl, ha az EU kĂśzpontosĂ­tja a hatalmat, ĂŠs csĂśkkenti a tagĂĄllamok ĂśnĂĄllĂłsĂĄgĂĄt. KĂŠtsĂŠgtelen, vannak efelĂŠ mutatĂł jelek, de erről majd egy kĂśvetkező cikkĂźnkben lesz szĂł.

A GĂśrĂśgorszĂĄg felől ĂŠrkező negatĂ­v hĂ­rek nyomĂĄn erőteljes zuhanĂĄsba kezdtek a rĂŠszvĂŠnypiacok. Az amerikai Dow Jones index 11 200 pontos csĂşcsrĂłl egĂŠszen 9 700 pontig zuhant. Ugyanezen időtĂĄvban a hazai rĂŠszvĂŠnyindex, a Bux is jelentős ĂŠrtĂŠkvesztĂŠsen ment keresztĂźl. Ebből is lĂĄthatjuk, hogy egy-egy orszĂĄg esetleges csődje felőli hĂ­rek komoly lejtmenetet kĂŠpesek előidĂŠzni az egĂŠsz vilĂĄgon.

SajnĂĄlatos hĂ­r, hogy hazĂĄnkat is az elmĂşlt hĂŠten leminősĂ­tette kĂŠt hitelintĂŠzet. A Standard&Poors ĂŠs a Moody's is rontott az orszĂĄg besorolĂĄsĂĄn. Ennek hatĂĄsĂĄra a hazai fizetőeszkĂśz ĂĄrfolyama ismĂŠt megkĂśzelĂ­tette a 290 forintos szintet az eurĂłval szemben. SzintĂŠn friss hĂ­r, hogy SpanyolorszĂĄgot is rĂśvid időn belĂźl lefokozzĂĄk az adĂłsbesorolĂĄsi tabellĂĄn. GĂśrĂśgorszĂĄgot pedig mĂŠg jĂşniusban rontotta le a Moody's 4 fokozattal, azaz a befektetĂŠsre ajĂĄnlott szint alĂĄ, ezzel is erősĂ­tve a pĂŠnzpiacok fĂŠlelmĂŠt ezen orszĂĄgokkal, ĂŠs az EU stabilitĂĄsĂĄval kapcsolatban.

TermĂŠszeti katasztrĂłfĂĄk

Az idei ĂŠvben a rĂŠszvĂŠnypiacokat nem csupĂĄn a GĂśrĂśgorszĂĄg felől ĂŠrkező rossz hĂ­rek, vagy a vĂĄrtnĂĄl rosszabb amerikai munkanĂŠlkĂźlisĂŠgi adatok taszĂ­tottĂĄk a mĂŠlybe, hiszen kĂŠt komolyabb termĂŠszeti katasztrĂłfĂĄval ĂŠs kĂśvetkezmĂŠnyeivel is szembe kellett nĂŠznie a vilĂĄgnak.

Az izlandi tűzhĂĄnyĂł kitĂśrĂŠse ĂŠs az azt kĂśvető hamufelhő egĂŠsz EurĂłpĂĄt elĂŠrte. Ennek hatĂĄsĂĄra napokig akadozott, vagy mĂĄs helyeken egyĂĄltalĂĄn nem műkĂśdĂśtt a lĂŠgikĂśzlekedĂŠs, tĂśbb ezer ember ragadt a reptereken, hiszen a jĂĄratok tĂśbbsĂŠgĂŠt tĂśrĂśltĂŠk. A korlĂĄtozĂĄsok kĂśvetkeztĂŠben a lĂŠgitĂĄrsasĂĄgok napi 200 milliĂł dollĂĄros vesztesĂŠget szenvedtek el, ezĂŠrt a NemzetkĂśzi LĂŠgi SzĂĄllĂ­tĂĄsi SzĂśvetsĂŠgnek vĂĄlsĂĄgkezelő kĂśzpontot kellett lĂŠtrehoznia. A kĂĄrok felmĂŠrĂŠse azĂłta is folyamatban van.

Az izlandi hamufelhőtől sokkal nagyobb pĂĄnikot indĂ­tott el a MexikĂłi-ĂśbĂślben kigyulladt ĂŠs elsĂźllyedt olajfĂşrĂłtorony hĂ­re. A BP olajcĂŠg (British Petroleum) ĂĄltal Ăźzemeltetett fĂşrĂłtorony idĂŠn ĂĄprilis 20-ĂĄn robbant fel, ĂŠs azĂłta folyamatosan Ăśmlik az olaj az ĂśbĂślbe. SzakĂŠrtők szerint az olajszennyeződĂŠs komoly veszĂŠlybe sodorhatja a tĂŠrsĂŠg vizeinek ĂŠlővilĂĄgĂĄt. Az olajfolt az űrből is lĂĄthatĂł, az MSNBC-nek nyilatkozĂł kozmonauta, Oleg Kotov szerint “nagyon ijesztő ĂŠs szĂ­vszorĂ­tĂł a lĂĄtvĂĄny”.

Az amerikai elnök a
szennyezett partvidéken (Fotó: AP)
Az amerikai elnök a szennyezett partvidéken (Fotó: AP)

A BP a katasztrĂłfa Ăłta minden tőle telhetőt megtett, hogy megĂĄllĂ­tsa az olajszennyezĂŠst, szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint napi 6 milliĂł dollĂĄrt, ĂśsszessĂŠgĂŠben pedig kĂśzel 1 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂśltĂśtt mĂĄr el a katasztrĂłfa elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄra. A brit ĂłriĂĄscĂŠg 32 hajĂłval ĂŠs 5 repĂźlőgĂŠppel dolgozott a helyszĂ­nen, az olajszivĂĄrgĂĄst a napokban sikerĂźlt megĂĄllĂ­tani. A BP mellett az EgyesĂźlt Államok kormĂĄnya mintegy 20 ezer emberrel ĂŠs rendkĂ­vĂźl fejlett eszkĂśzĂśkkel vett rĂŠszt a munkĂĄlatokban. Az amerikai elnĂśk szerint a vilĂĄgtĂśrtĂŠnelem legjelentősebb kĂĄrelhĂĄrĂ­tĂĄsi művelete van folyamatban. PolitolĂłgusok szerint a katasztrĂłfa ĂŠs az utĂĄna kĂśvetkező esemĂŠnyek jelentősen ronthatjĂĄk Barack Obama nĂŠpszerűsĂŠgĂŠt a vĂĄlasztĂłk kĂśrĂŠben, mert a kĂśzvĂŠlemĂŠny egy rĂŠsze Ăşgy lĂĄtja, nem elĂŠg gyorsan, ĂŠs nem elĂŠg hatĂĄrozottan cselekedett a kormĂĄnyzat. Az elnĂśk vilĂĄgossĂĄ tette, hogy a kialakult helyzetĂŠrt a BP-t teszik felelőssĂŠ. Az olajcĂŠg ĂĄrfolyama az elmĂşlt hĂłnapokban jelentős ingadozĂĄsokat ĂŠlt ĂĄt, mĂĄsfĂŠl hĂłnappal ezelőtt ĂŠves mĂŠlyponton volt a rĂŠszvĂŠny ĂŠrtĂŠke.

A nyĂĄr sem maradhatott el termĂŠszeti katasztrĂłfĂĄk nĂŠlkĂźl. A hazai ĂĄrvizekről egyik előző Ă­rĂĄsunkban mĂĄr szĂłt ejtettĂźnk, a napokban pedig OroszorszĂĄg fővĂĄrosĂĄt, MoszkvĂĄt ĂŠrte el a baj. A vĂĄrost a hatalmas erdőtĂźzek nyomĂĄn beborĂ­totta a fĂźstkĂśd, mellyel egyĂźtt rendkĂ­vĂźli hősĂŠg ĂŠrkezett, meteorolĂłgusok szerint sok szĂĄz ĂŠve nem mĂŠrtek ilyen forrĂłsĂĄgot MoszkvĂĄban. A statisztikĂĄk szerint naponta mintegy 700 ember halĂĄlĂĄt okozza a fĂźst, ĂŠs sokan mĂĄsok pedig megbetegednek, viszont a kĂłrhĂĄzak ĂŠs a rendelők zsĂşfolĂĄsig telĂ­tettek, Ă­gy az egĂŠszsĂŠgĂźgyi ellĂĄtĂĄs is akadozik. A katasztrĂłfa sĂşlyossĂĄgĂĄra valĂł tekintettel elkĂŠpelhető, hogy a tanĂŠvkezdĂŠst is elhalasztjĂĄk az orosz fővĂĄrosban.

A szmog miatt csak maszkban
tanácsos Moszkva utcáin sétálni (Fotó: AFP)
A szmog miatt csak maszkban tanácsos Moszkva utcáin sétálni (Fotó: AFP)

A Bloomberg szerint a hatalmas erdőtĂźzek nyomĂĄn kialalult katasztrĂłfahelyzet 15 milliĂĄrd dollĂĄrba ĂŠs 15 ezer ember ĂŠletĂŠbe kerĂźlhet, Ă­gy az orosz gazdasĂĄg GDP-je jelentősen, 1%-kal csĂśkkenhet.

HĂĄborĂş a KĂśzel-Keleten

A harmadik terĂźlet - mely vĂŠlemĂŠnyem szerint a legveszĂŠlyesebb -, az nem mĂĄs mint a KĂśzel-Keleten zajlĂł esemĂŠnysorozat. Aki gazdasĂĄgi Ăźgyekben valamennyire jĂĄrtas, az pontosan tudja, hogy ĂŠvek Ăłta a vilĂĄg figyelme egyre inkĂĄbb erre a tĂŠrsĂŠgre irĂĄnyul. Azt hiszem, hogy mindenkinek, aki felkĂŠszĂźlten akar a jĂśvőbe lĂŠpni, tudnia ĂŠs ismernie kell ennek a tĂŠrsĂŠgnek a helyzetĂŠt, ĂŠs azt is hogy mi vĂĄrhatĂł a kĂśzeljĂśvőben. Most ezt nĂŠzzĂźk meg.

Az izraeli esemĂŠnyek folyamatosan ĂŠs egyre nagyobb intentizĂĄssal jelennek meg a vilĂĄg vezető hĂ­rportĂĄljain. 2008-ban a GĂĄzai Ăśvezet elleni tĂĄmadĂĄs volt az elsődleges tĂŠma, mellyel Izrael az ĂŠvek Ăłta tartĂł rakĂŠtatĂĄmadĂĄsokra reagĂĄlt, majd idĂŠn Ăşjra az Izraellel kapcsolatos esemĂŠnyek uraltĂĄk a sajtĂłt, amikor kiderĂźlt, hogy hatalmas fĂśldgĂĄzkĂŠszletet talĂĄltak Haifa partjainĂĄl. Azonban a legfontosabb kĂŠrdĂŠs a kĂśzel-keleti helyzetet elemzők szĂĄmĂĄra nem mĂĄs, mint hogy vajon kirobban-e egy hĂĄborĂş ebben a tĂŠrsĂŠgben?

Az utĂłbbi hĂłnapokban egyre inkĂĄbb felerősĂśdtek azok a vĂŠlemĂŠnyek, hogy rĂśvid időn belĂźl Izrael tĂĄmadĂĄst indĂ­t IrĂĄn ellen. IrĂĄn hosszĂş ĂŠvek Ăłta fejleszti atomprogramjĂĄt, melyet nem hajlandĂł felhagyni sem az EU sem az EgyesĂźlt Államok kĂśvetelĂŠsĂŠre. Mahmud AhmadinezsĂĄd irĂĄni elnĂśk beszĂŠdeiben rendszeresen bĂ­rĂĄlja AmerikĂĄt, amiĂŠrt a “cionistĂĄk” mellĂŠ ĂĄll, Izraelt pedig nem ismeri el fĂźggetlen ĂĄllamkĂŠnt, ĂŠs tĂśbbszĂśr tett mĂĄr olyan kijelentĂŠst, hogy Izraelt el kell tĂśrĂślni a fĂśld szĂ­nĂŠről. AhmadinezsĂĄd egyĂŠrtelmű cĂŠlja, hogy megindĂ­tsa a globĂĄlis dzsihĂĄdot a zsidĂłk ĂŠs a keresztĂŠnyek ellen, ĂŠs ennek elĂŠrĂŠsĂŠhez atomfegyverre van szĂźksĂŠge, minĂŠl hamarabb.

IrĂĄn ĂŠs az EgyesĂźlt Államok viszonya igazĂĄn 2002-ben romlott meg, amikor George W. Bush a “gonoszok tengelyĂŠnek” nevezte a perzsa ĂĄllamot Irakkal egyetemben, melyet mint tudjuk 2003-ban meg is tĂĄmadott. Az Ăşj elnĂśk ugyan sok kĂŠrdĂŠshez mĂĄshogy viszonyul mint elődje, ĂĄm az irĂĄni atomprogramot Obama is bĂ­rĂĄlja.

TĂŠrjĂźnk vissza az Izraellel kapcsolatos idei esemĂŠnyekre, mert ezeknek a segĂ­tsĂŠgĂŠvel ĂŠrthetjĂźk meg, hogy mi vĂĄrhatĂł a kĂśzeljĂśvőben. Izrael az elmĂşlt egy ĂŠv alatt igen komoly, sokak szerint visszafordĂ­thatatlan diplomĂĄciai ellentĂŠtbe kerĂźlt TĂśrĂśkorszĂĄggal. Ez azĂŠrt is ĂŠrdekes, mert TĂśrĂśkorszĂĄg hosszĂş ĂŠvek Ăłta Izrael legfontosabb partnere volt, rendszeresen tartottak kĂśzĂśs hadgyakorlatokat is. Ám a GĂĄzai Ăśvezet blokĂĄdja nyomĂĄn kialakult helyzetet az izraeliek ĂŠs a tĂśrĂśkĂśk egĂŠszen mĂĄskĂŠnt ĂŠrtĂŠkelik, utĂłbbi szerint Izraelnek fel kellene oldani a blokĂĄdot, hogy a segĂŠlyszĂĄllĂ­tmĂĄnyok akadĂĄlytalanul bejuthassanak a rĂĄszorulĂłkhoz. Izrael ezzel szemben a blokĂĄd fenntartĂĄsa mellett ĂĄll, mondvĂĄn csak Ă­gy tudja megakadĂĄlyozni, hogy Ăşjabb fegyverek kerĂźljenek a terroristĂĄk kezĂŠbe.

Ez a konfliktus tĂśkĂŠletes alkalom volt arra, hogy IrĂĄn ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg megĂşjĂ­tsa ĂŠs szorosabbĂĄ tegye kapcsolatĂĄt. A tavalyi ĂŠv vĂŠgĂŠn a tĂśrĂśk miniszterelnĂśk, Recep Tayyip Erdogan kĂŠtnapos tĂĄrgyalĂĄson vett rĂŠszt az irĂĄni elnĂśkkel TeherĂĄnban. A tĂĄrgyalĂĄsok sorĂĄn a felek megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśttek katonai ĂŠs titkosszolgĂĄlati egyĂźttműkĂśdĂŠsről is. Ezzel a lĂŠpĂŠssel rendkĂ­vĂźl nagyot fordultak az erőviszonyok, hiszen egy ilyen megĂĄllapodĂĄssal komoly Izrael-ellenes koalĂ­ciĂł jĂśtt lĂŠtre, melybe TĂśrĂśkorszĂĄg, IrĂĄn, SzĂ­ria ĂŠs Libanon tartozik. Megjegyzem, e sorok Ă­rĂĄsakor ĂŠrkezett a hĂ­r, hogy BrazĂ­lia is megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt IrĂĄnnal ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄggal a nukleĂĄris egyĂźttműkĂśdĂŠsről.

Recep Tayyip Erdogan török és
Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök - Izrael-ellenes koalíció
jött létre (Fotó: AP)
Recep Tayyip Erdogan török és Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök - Izrael-ellenes koalíció jött létre (Fotó: AP)

Ismerve IrĂĄn szĂĄndĂŠkait, valamint a tĂŠrsĂŠgben tapasztalhatĂł nyugatellenessĂŠget, anticionizmust, nem kĂŠtsĂŠges hogy Izrael szĂĄmĂĄra komoly veszĂŠlyt jelenthet, ha a perzsa ĂĄllam atomfegyverekkel rendelkezik. Éppen ezĂŠrt tĂśbb forrĂĄsbĂłl is olyan informĂĄciĂłk ĂŠrkeznek, hogy Izrael egy megelőző csapĂĄst fog mĂŠrni IrĂĄnra, mĂŠg mielőtt kontrollĂĄlhatatlannĂĄ vĂĄlnak az esemĂŠnyek.

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök kijelentette: “Az izraeli hadsereg felkészült egy esetleges Irán elleni háborúra.”

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnĂśk a jĂşniusban tartott G8-ak csĂşcstalĂĄlkozĂłjĂĄn nyilatkozta a kĂśvetkezőket: “A G8-ak biztosak benne, hogy Izrael meg fogja tĂĄmadni IrĂĄnt.”

A Pentagon vezĂŠrkari főnĂśke szerint az irĂĄni fenyegetettsĂŠg egyre nĂśvekszik, Ă­gy a Pentagonnak el kell gondolkodnia egy megelőző csapĂĄson. A The Times pedig mĂĄr arrĂłl Ă­rt az elmĂşlt hetekben, hogy a Pentagon elindĂ­totta a bunkerrombolĂł bombĂĄk szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt az Indiai-ĂłceĂĄni katonai bĂĄzisukra, melyekre a lap szerint az IrĂĄn elleni tĂĄmadĂĄshoz lesz szĂźksĂŠgĂźk. A tĂŠmĂĄval kapcsolatban a The New York Times is megjelentetett egy Ă­rĂĄst, mely szerint a FehĂŠr HĂĄz ĂŠs a Pentagon kĂśzĂśtt jelentős nĂŠzeteltĂŠrĂŠsek vannak ebben a kĂŠrdĂŠsben. MĂ­g a FehĂŠr HĂĄz diplomĂĄciai Ăşton prĂłbĂĄlnĂĄ megoldani a helyzetet, addig a Pentagon minĂŠl előbbi katonai lĂŠpĂŠseket sĂźrget.

A bunkerrombolĂł bombĂĄk hĂ­re kapcsĂĄn a tekintĂŠlyes skĂłt lap, a Herald Scotland is egy rĂŠszletes ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄst kĂśzĂślt a tĂŠmĂĄban. A lap megszĂłlaltatta Dan Plesch-t, aki egy tanulmĂĄnyt Ă­rt a tĂŠmĂĄban “Amerikai előkĂŠszĂźletek IrĂĄn megtĂĄmadĂĄsĂĄra” cĂ­mmel. A szerző szerint az emlĂ­tett bombĂĄzĂłk – melyek mintegy 10 000 cĂŠlpont megsemmisĂ­tĂŠsĂŠre alkalmasak – egyĂŠrtelműen IrĂĄn megtĂĄmadĂĄsa miatt lettek ĂĄtszĂĄllĂ­tva a Diego Garcia szigetre.

A WorldNetDaily mĂŠg mĂĄrciusban kĂśzĂślt egy elemzĂŠst, amiben egyiptomi ĂŠs szĂ­riai katonai forrĂĄsokra hivatkozva azt Ă­rja az ĂşjsĂĄgĂ­rĂł, hogy abban az esetben, ha Izrael megelőző csapĂĄst mĂŠr IrĂĄnra, akkor szĂ­riai gerillaharcosok ĂŠs a Hezbollah kommandĂłsai megtĂĄmadnĂĄk az izraeli hatĂĄrvĂĄrosokat. Egyes forrĂĄsok szerint ez az izraeli katonai vezetőket is aggasztja, mivel SzĂ­ria a kĂśzelmĂşltban modern ĂŠs komoly fegyverekkel lĂĄtta el az eddig csupĂĄn rĂŠgi tĂ­pusĂş gĂŠppuskĂĄkkal, vagy kĂŠzileg barkĂĄcsolt rakĂŠtĂĄkkal rendelkező Hezbollah-ot. Ez az Ăśsszehangolt tĂĄmadĂĄs egyĂŠbkĂŠnt is mĂŠrfĂśldkőnek szĂĄmĂ­tana, hiszen a Hezbollah az 1973-as Jom kippuri HĂĄborĂş Ăłta nem vett rĂŠszt ilyen konfliktusban (erről bővebben a kĂźlĂśn dobozban).


Izrael csodĂĄval hatĂĄros győzelme – A Jom kippuri HĂĄborĂş

Izrael 1948-as ĂĄllammĂĄ nyilvĂĄnĂ­tĂĄsa Ăłta folyamatos veszĂŠlyeztetettsĂŠgben ĂŠl, hiszen megalakulĂĄsa utĂĄn mĂĄr a kĂśvetkező napon hadat Ăźzentek a zsidĂł ĂĄllamnak az arabok, azonban ebből Izrael győzteskĂŠnt kerĂźlt ki. Majd 1956-ban kitĂśrt a Szuezi vĂĄlsĂĄg, amikor Izrael Nagy-BritanniĂĄval ĂŠs FranciaorszĂĄggal kĂśzĂśsen lerohanta Egyiptomot ĂŠs Izrael elfoglalta a SĂ­nai-fĂŠlszigetet.

Ezt kĂśvetően 1967-ben kezdődĂśtt el a “Hatnapos HĂĄború”, amikor az egyiptomi elnĂśk, Garmal Abden Nasszer szĂśvetsĂŠget kĂśtĂśtt JordĂĄniĂĄval, SzĂ­riĂĄval ĂŠs Irakkal, ĂŠs kijelentette, hogy az arab nĂŠpnek eltĂśkĂŠlt szĂĄndĂŠka eltĂśrĂślni Izraelt a fĂśld szĂ­nĂŠről. A tĂĄmadĂł orszĂĄgok egyĂźttes hadserege meghaladta a 364 000 főt, a harckocsik szĂĄma elĂŠrte az 1800 darabot. Ezzel szemben Izrael mindĂśssze 264 000 katonĂĄval ĂŠs 800 harckocsival kĂŠszĂźlt a harcra.

Az arab erők nagy lĂŠtszĂĄmfĂślĂŠnye ellenĂŠre Izrael ezt a hĂĄborĂşt is megnyerte. Ebben nagy szerepe volt Izrael hadĂźgyminiszterĂŠnek, Mose Dajannak, aki elrendelte a zsidĂł lĂŠgierő Ăśsszehangolt invĂĄziĂłjĂĄt az arab tĂĄmaszpontok ellen. A hĂĄborĂş megnyerĂŠsĂŠvel a zsidĂł ĂĄllam a tĂŠrsĂŠg abszolĂşt urĂĄvĂĄ vĂĄlt, kĂŠtezer ĂŠv Ăłta előszĂśr kerĂźlt izraeli fennhatĂłsĂĄg alĂĄ JeruzsĂĄlem.

Ezt kĂśvetően 1970-ben Nasszer elnĂśk meghalt, ĂĄm Egyiptom nem tett le a szĂĄndĂŠkĂĄrĂłl, hogy elpusztĂ­tsa a zsidĂłkat. UtĂłdja, Anvar Szadat egyezsĂŠget kĂśtĂśtt a SzovjetĂşniĂłval, ĂŠs nagy mennyisĂŠgű lőszert ĂŠs egyĂŠb fegyvereket vĂĄsĂĄrolt. Ennek hatĂĄsĂĄra Egyiptom a tĂŠrsĂŠg legerősebb hadseregĂŠt tudta magĂĄnak, mintegy 800 000 katonĂĄval ĂŠs 2600 harckocsival rendelkezett.

Izrael ekĂśzben terrortĂĄmadĂĄsokat szenvedett el, az 1972-es mĂźncheni olimpiĂĄn arab terroristĂĄk meggyilkoltĂĄk az izraeli sportolĂłkat.

KĂśzben Egyiptom mellĂŠ ĂĄllt SzĂ­ria ĂŠs Irak is, Ă­gy ĂśsszessĂŠgĂŠben a tĂĄmadĂłknak tĂśbb mint 1 000 000 katona, 4700 harckocsi ĂŠs tĂśbb mint 1000 harci repĂźlő ĂĄllt rendelkezĂŠsre. Ezzel szemben Izrael 415 000 katonĂĄval, 1500 harckocsival ĂŠs 561 harci repĂźlővel rendelkezett.

Az arab csapatok 1973. oktĂłber 6-ra időzĂ­tettĂŠk a tĂĄmadĂĄst. Ez ugyanis a zsidĂł Jom Kippur (engesztelĂŠs napja) Ăźnnepe volt, ilyen alkalmakkor Izraelben leĂĄll az ĂŠlet, mĂŠg a tĂśmegkĂśzlekedĂŠs sem műkĂśdik. A kĂŠszĂźlőfĂŠlben lĂŠvő arab tĂĄmadĂĄsrĂłl az izraeli titkosszolgĂĄlat, a Moszad sem szerzett tudomĂĄst, Ă­gy az orszĂĄg teljes mĂŠrtĂŠkben kiszolgĂĄltatottĂĄ vĂĄlt. A vilĂĄgsajtĂł ĂŠs az egĂŠsz KĂśzel-Kelet biztos volt abban, hogy zsidĂł nĂŠp ĂłrĂĄi meg vannak szĂĄmlĂĄlva.

Mikor Izrael tudomĂĄst szerzett az esemĂŠnyekről, akkor mĂĄr a tengernyi hadsereg kĂśrbevette az orszĂĄgot. Golda Meir, Izrael miniszterelnĂśke mĂŠg ekkor is hitt abban, hogy visszafordĂ­thatĂłk az esemĂŠnyek, ezĂŠrt a hatnapos hĂĄborĂş idejĂŠn bevĂĄlt megelőző lĂŠgicsapĂĄst nem engedĂŠlyezte.

Egyiptom csapatai megindultak, ĂŠs egy nap alatt megsemmisĂ­tettĂŠk a Szuezi-csatornĂĄnĂĄl lĂŠvő izraeli vĂŠdelmi ĂĄllĂĄsokat, kĂśzben jelentős vesztesĂŠget szenvedett a vĂŠdelem a GolĂĄn-fennsĂ­kon is. Ekkor az EgyesĂźlt Államok beavatkozott, jelentős mennyisĂŠgben szĂĄllĂ­tottak az izraelieknek hadianyagot.

A hĂĄborĂş tizedik napjĂĄn SzĂ­ria megindĂ­totta elsĂśprő erejű tĂĄmadĂĄsĂĄt, melyhez jordĂĄniai tankok hosszĂş sora is csatlakozott. Ám ez a tĂĄmadĂĄs hatalmas kudarcba fulladt, ugyanis a szĂ­riai vadĂĄszgĂŠpek sajĂĄt ĂŠs szĂśvetsĂŠgesĂźk egysĂŠgeit kezdtĂŠk bombĂĄzni. Az Ă­gy kialakult zűrzavar nyomĂĄn ĂłriĂĄsi vesztesĂŠgeket szenvedtek el, ezĂŠrt le kellett fĂşjniuk a tĂĄmadĂĄst.

Ekkor lĂŠpett szĂ­nre a kivĂĄlĂł ĂŠrzĂŠkű tĂĄbornok, Arial Saron (aki kĂŠsőbb Izrael miniszterelnĂśke lett), ĂŠs pĂĄncĂŠlos csapataival megindĂ­totta az ellentĂĄmadĂĄst. A kĂŠt hadsereg a Szuezi-csatorna kĂśzĂŠ szorult, ekkor dĂśntĂśtt Ăşgy Saron, hogy ĂĄtkel a csatornĂĄn. Ezzel a lĂŠpĂŠssel az izraeli erők megszereztĂŠk az egyiptomi vĂŠdelmi ĂĄllĂĄsokat, Ă­gy az arabok jelentős vesztesĂŠgeket szenvedtek el. Az izraeli tĂĄbornokok ekkor rĂĄjĂśttek, hogy a pusztĂ­tĂł erejű egyiptomi lĂŠgierőt mĂŠg a szĂĄrazfĂśldĂśn kell megsemmisĂ­teni. Ennek elĂŠrĂŠse ĂŠrdekĂŠben ĂĄtcsoportosĂ­tottĂĄk erőiket, ĂŠs bejĂśttek a szĂĄmĂ­tĂĄsaik, az egyiptomi harci gĂŠpek elpusztĂ­tĂĄsa utĂĄn az arab erők megadtĂĄk magukat ĂŠs visszavonultak. Ezzel Izrael a negyedik hĂĄborĂşjĂĄbĂłl is győztesen kerĂźlt ki. (Szerkesztette HorvĂĄth TamĂĄs)

A mindig belső informĂĄciĂłkkal előrukkolĂł Debkafile jelentĂŠse szerint IrĂĄn mĂĄr hĂĄborĂşs kĂŠszĂźltsĂŠgben ĂĄll. Az irĂĄni elnĂśk a napokban adott interjĂşjĂĄban Ăşgy nyilatkozott, hogy vĂŠlemĂŠnye szerint az EgyesĂźlt Államok ĂŠs Izrael hĂĄrom hĂłnapon belĂźl megtĂĄmadja a perzsa ĂĄllamot. Ezt erősĂ­ti az a tĂŠny is, hogy az irĂĄni hĂ­rtelevĂ­ziĂłk napok Ăłta interjĂşkat sugĂĄroznak magas rangĂş katonai vezetőkkel, akik az esetleges hĂĄborĂş kĂśvetkezmĂŠnyeiről beszĂŠlnek.

Morteza Saffari, az irĂĄni haditengerĂŠszet egyik vezetője szerint az irĂĄni hadihajĂłk kĂśnnyen ki fogjĂĄk lőni a tĂĄmadĂł amerikai-izraeli hadihajĂłkat, ha azok a Perzsa-ĂśbĂśl vagy az OmĂĄni tenger felĂŠ veszik Ăştjukat. “HajĂłink mĂŠhrajkĂŠnt csapnĂĄnak le az ellensĂŠgre” - mondja Saffari. IrĂĄn tĂśbb mint 100 hadihajĂłval van jelen a vizeken.

A napokban jelent meg a vilĂĄgsajtĂłban tĂśbb olyan felvĂŠtel, amelyet az irĂĄni Forradalmi GĂĄrda hozott nyilvĂĄnossĂĄgra. A kĂŠpeken megszĂĄmolhatatlan hosszĂş sorokban lĂĄthatĂłk kiĂĄsott sĂ­rgĂśdrĂśk, amelyeket az amerikai ĂŠs izraeli katonĂĄknak szĂĄnnak. A kĂŠpeket a “Szent HĂĄborĂş ÉrtĂŠkeinek MegőrzĂŠse” nevezetű szervezet kĂŠszĂ­tette, ezzel is rĂĄmutatva arra, hogy IrĂĄn kĂŠszĂźl a hĂĄborĂşra.

A Debkafile forrĂĄsai szerint IrĂĄn ĂŠszak-nyugati hatĂĄrĂĄn a helyi erők kĂŠszĂźltsĂŠgben ĂĄllnak. A hĂ­rek szerint ugyanis az EgyesĂźlt Államok igen jelentős, tĂśbb mint 200 000 fős hadsereget ĂĄllomĂĄsoztat IrĂĄn kĂśrĂźl, ĂŠs jelentős erők indultak az azerbajdzsĂĄni hatĂĄr felĂŠ, melyek az izraeli csapatokkal egyĂźtt az irĂĄni nukleĂĄris bĂĄzisok elleni csapĂĄst indĂ­thatnĂĄk el. Katonai forrĂĄsok szerint a pĂĄncĂŠlos hadosztĂĄlyok egĂŠszen a Kaszpi-tengerig vonulnak.

Az izraeli vadászgépek
felkészültek egy Irán elleni csapásra (Fotó: Israel Post)
Az izraeli vadászgépek felkészültek egy Irán elleni csapásra (Fotó: Israel Post)

NĂłgrĂĄdi GyĂśrgy szerint is komoly esĂŠly van az IrĂĄn elleni tĂĄmadĂĄsra. A Magyar TelevĂ­ziĂł reggeli műsorĂĄban a biztonsĂĄgpolitikai szakĂŠrtő elmondta, hogy IrĂĄn hĂłnapokon belĂźl atombombĂĄval fog rendelkezni. “Izrael a megsemmisĂźlĂŠs szĂŠlĂŠre kerĂźlhet egy atomcsapĂĄssal, IrĂĄnnĂĄl a vezetĂŠs tűnne el” - mondta NĂłgrĂĄdi. Majd a hĂĄborĂşs előkĂŠszĂźletekkel kapcsolatban a kĂśvetkezőket emlĂ­tette meg: “Az elmĂşlt ĂłrĂĄkban elkezdődĂśtt egy olyan katonai fĂślvonulĂĄs, amihez hasonlĂł a tĂŠrsĂŠgben nem volt. IrĂĄn a haditengerĂŠszetĂŠt szĂŠtszĂłrta egy tĂśbb ezer kilĂłmĂŠteres kĂśrbe, fĂślkĂŠszĂźlve arra, hogy ezekkel a gyors naszĂĄdokkal az amerikai hajĂłk ellen csapĂĄst mĂŠr ha kitĂśr a hĂĄborĂş. Az EgyesĂźlt Államok az elmĂşlt ĂłrĂĄkban kĂŠt repĂźlőgĂŠphordozĂłt hozott a tĂŠrsĂŠgbe, fedĂŠlzetĂŠn 6-6 ezer emberrel ĂŠs 36 harci gĂŠppel” - figyelmeztetett a szakĂŠrtő.

A kĂśvetkezmĂŠnyekről

Ennyi informĂĄciĂł birtokĂĄban nyugodtan kijelenthetjĂźk, hogy a hĂĄborĂş nagy valĂłszĂ­nűsĂŠggel elkerĂźlhetetlen. Az igazi kĂŠrdĂŠs mĂĄr csak az, hogy milyen kĂśvetkezmĂŠnyei lennĂŠnek egy IrĂĄn elleni hĂĄborĂşnak?

Az első ĂŠs azonnali hatĂĄs egyĂŠrtelműen a pĂŠnzpiacokon jelenne meg. Egy hĂĄborĂş, mely a KĂśzel-Keleten robban ki, hatalmas pĂĄnikot indĂ­that be a vilĂĄg tőzsdĂŠin. Tudjuk, hogy a mai korban a vilĂĄgkereskedelem mĂĄskĂŠppen műkĂśdik mint a rĂŠgebbi időkben. Ma mĂĄr minden orszĂĄg gazdasĂĄga sokkal jobban kĂśtődik a tĂśbbihez, ezt lĂĄthattuk a gĂśrĂśgorszĂĄgi esemĂŠnyeknĂŠl is.

Nem szabad elfelejteni, hogy irĂĄni vezetők milyen nyilatkozatokat tettek az elmĂşlt időkben. Behzad Soltani, IrĂĄn AtomĂźgyi BizottsĂĄgĂĄnak egyik vezetője nemrĂŠgiben arrĂłl beszĂŠlt, hogy hamarosan IrĂĄn is csatlakozik az atomhatalmakhoz, ĂŠs Ă­gy az orszĂĄg kĂŠpes lesz elrettenteni a tĂĄmadĂłkat. TeherĂĄn a Barack Obama ĂĄltal szervezett NukleĂĄris BiztonsĂĄgi CsĂşcstalĂĄlkozĂł idejĂŠn adott ki egy nyilatkozatot, miszerint ha az EgyesĂźlt Államok tĂĄmadĂĄst indĂ­t IrĂĄn ellen, akkor egysĂŠgeik kĂŠszen ĂĄllnak arra, hogy Ăşgynevezett “piszkos bombĂĄkat” - melyek nukleĂĄris tĂśltetekkel rendelkeznek – juttassanak el AmerikĂĄban tartĂłzkodĂł terroristĂĄkhoz, akik a nagyvĂĄrosok legforgalmasabb rĂŠszein robbantanĂĄk fel magukat. BiztonsĂĄgpolitikai szakĂŠrtők szerint ezzel az amerikai terrorelhĂĄrĂ­tĂĄs is szĂĄmol, egyes szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint egy ilyen tĂĄmadĂĄsban akĂĄr 10-20 ezer ember is ĂŠletĂŠt veszĂ­tenĂŠ.

A kĂśzel-keleti hĂĄborĂş ezen felĂźl az olajĂĄr drasztikus megnĂśvekedĂŠsĂŠt eredmĂŠnyeznĂŠ, ez pedig kihatĂĄssal lenne a gazdasĂĄgra, a pĂŠnzpiacokra ĂŠs a hitelezĂŠsre is.

Azonban ha eltekintĂźnk a kĂśzel-keleti esemĂŠnyektől, az esetleges hĂĄborĂştĂłl, akkor is azt lĂĄtjuk, hogy az előjelek mĂĄs terĂźleten sem jĂłk. Az EgyesĂźlt Államokban a munkanĂŠlkĂźlisĂŠgi, foglalkoztatottsĂĄgi adatok tovĂĄbbra is rosszul festenek, EurĂłpĂĄban pedig mĂŠg mindig erőteljesek az aggodalmak tĂśbb orszĂĄg felĂŠ.

Mibe ĂŠrdemes fektetni ilyen előjelek tudatĂĄban? Egy felelőssĂŠgteljes befektető ilyenkor Ăłvatos ĂźzemmĂłdba kapcsol, ĂŠs lehetősĂŠg szerint csĂśkkenti a rĂŠszvĂŠnyportfĂłliĂłjĂĄt. A legjobb stratĂŠgia az, ha az ember ilyenkor rĂŠszvĂŠnnyel is rendelkezik ugyan, de emellett kĂŠszpĂŠnze is van, amivel ha Ăşgy adĂłdik, ki tud ĂŠpĂ­teni short pozĂ­ciĂłkat. Aki befektetĂŠsben gondolkodik, az lehetőleg olyan rĂŠszvĂŠnyekbe, vagy alapokba vĂĄsĂĄroljon bele, amelyek a mezőgazdasĂĄghoz, a termőfĂśldhĂśz, kutatĂĄs-fejlesztĂŠshez kapcsolĂłdnak. A bankpapĂ­rokba fektetĂŠs mindig is jĂł vĂĄlasztĂĄs volt, ĂĄm legyĂźnk Ăłvatosak, ezek a rĂŠszvĂŠnyek sokszor tĂşlreagĂĄljĂĄk a vilĂĄgban tĂśrtĂŠnő esemĂŠnyeket, Ă­gy egy Ăşjabb vĂĄratlan termĂŠszeti katasztrĂłfa, vagy egy orszĂĄg csődjĂŠnek hĂ­re komoly zuhanĂĄst idĂŠzhet elő.


A shortolĂĄsrĂłl

A shortolĂĄs a spekulatĂ­v befektetĂŠs egyik fajtĂĄja. Ilyenkor a befektető arra szĂĄmĂ­t, hogy a rĂŠszvĂŠny ĂĄrfolyama nem emelkedni, hanem csĂśkkenni fog. ShortolĂĄskor a kereskedő előszĂśr eladja a rĂŠszvĂŠnyt (ami nincs meg neki), majd a nap folyamĂĄn egy mĂĄsik ĂĄrszinten visszavĂĄsĂĄrolja. Amennyiben bejĂśtt a szĂĄmĂ­tĂĄsa, ĂŠs olcsĂłbban vĂĄsĂĄrolta vissza, mint ahol vette, akkor a kettő kĂśzĂśtti kĂźlĂśnbsĂŠg a nyeresĂŠg, ha a rĂŠszvĂŠny ellenkező irĂĄnyba ment, akkor pedig a vesztesĂŠget realizĂĄlta. Egyes brĂłkercĂŠgeknĂŠl lehetősĂŠg van napon tĂşli, hosszĂştĂĄvĂş shortpozĂ­ciĂłk kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre is, sőt a pĂŠnzĂźnk mellĂŠ mĂŠg befektetĂŠsi hitelt is felvehetĂźnk, Ă­gy akĂĄr a valĂłs ĂśsszegĂźnk Ăśt-tĂ­zszeresĂŠvel spekulĂĄlhatunk.

Ha eltekintĂźnk a rĂŠszvĂŠnyektől, akkor ĂŠn az aranyat javaslom vĂĄsĂĄrlĂĄsra. Az előző, nyersanyagokrĂłl szĂłlĂł Ă­rĂĄsunkban mĂĄr megemlĂ­tettĂźk, hogy az arany ĂĄrfolyama hatalmas emelkedĂŠsen van tĂşl. Egyes elemzők szerint ĂŠppen ezĂŠrt kisebb-nagyobb korrekciĂłkra lehet majd szĂĄmĂ­tani ezen a piacon is. Ám az arany nem feltĂŠtlenĂźl rĂŠszvĂŠnyhelyettesĂ­tő befektetĂŠsi lehetősĂŠg, inkĂĄbb egy biztos pont, abban az esetben, ha sokkal rosszabbra fordulna a vilĂĄggazdasĂĄg, mint ahogy azt jelen pillanatban lĂĄtjuk. Akkor ugyanis az arany ĂĄrfolyama Ăşjabb csĂşcsokra fog emelkedni.

Kapcsolódó cikkek
Idén hatalmas katasztrófa érte hazánkat, az árvíz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozta a legtöbb kárt, a Bódva, a Sajó, a Hernád és más folyók áradása miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, több száz ház dőlt össze vagy vált teljesen lakhatatlanná.
Mindenki számára egyértelmű, hogy bizonyos nyersanyagok világpiaci árának változása globális hatással van a gazdasági folyamatokra, illetve életünk egyéb területeire is. Ugyanakkor ez az állítás fordítva is igaz, a gazdasági világválság a nyersanyagpiacot is alaposan megbolygatta, a krízis okozta hatás eltérő és meglepő.
5,963,700 Huf / 19,300 Eur
4,140,600 Huf / 13,400 Eur
Megszerveztßk. Azaz elintÊztßk, hogy a hazai rajongói kÜzÜssÊgek a Trendmagazin segítsÊgÊvel ßzenhessenek kedvencßknek. 
Hennel Ádåm is rÊszt vett azon a rendezvÊnyen, ahol az orszåg legtehetsÊgesebb fodråszai mutattåk be munkåikat.
Az utĂłbbi időben szĂĄmtalan kĂŠrdĂŠs merĂźlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂŠrkeztek a vĂĄlaszok!
avatar
biropeti
-
2011.12.30. 13:48
319
Megint velünk foglalkozik a CNBC

Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt napok magyarországi eseményei kiváló sztorit szolgáltatnak a nemzetközi tudósítóknak. A CNBC gazdasági hírcsatorna péntek délelőtti élő műsorában több szakértőt megszólaltatva mutatta be a jelenlegi magyar helyzetet. Egyes közgazdászok úgy vélik, hogy a kormány jelenlegi magatartása miatt Magyarország teljesen magára maradhat Európában.

Az ország távolodik az alapvető európai értékektől, magyarázta a CNBC londoni stúdiójában megszólaltatott Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza a legutóbbi magyar eseményekkel kapcsolatban.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/30/megint_velunk_foglalkozik_a_cnbc/
avatar
biropeti
-
2011.12.30. 13:44
318

Orbán nem teszi zsebre, amit Hillary Clintontól kapott

A Népszabadság nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok külügyminisztere által Orbán Viktornak küldött december 23-i levelet. Ebből idézünk, gazdagon.


Hillary Clinton egyebek közt ezt írja:

„Aggodalmaink jelentősek és megalapozottak. A sarkalatos törvények szövegének alapos vizsgálatára épülnek, valamint olyan nemzetközi, nagy tiszteletnek örvendő civil szervezetek elemzésén alapulnak, mint a Transparency International, a Riporterek Határok Nélkül, az EU Velencei Bizottsága, vallási szervezetek szövetségei, valamint független magyar társadalmi szervezetek. A közelmúltban aggodalmaink kifejezéséhez csatlakozott az Európai Bizottság Igazsági, Alapjogi és Polgárjogi alelnöke, valamint az EU Pénzügyi Bizottságának hivatala is. Ennél is frissebb fejlemény, mint értesültem, hogy a magyar Alkotmánybíróság néhány sarkalatos törvény bizonyos pontjait alkotmányellenesnek ítélte.
[…] Sajnálom, hogy a párbeszéd a magyar és az amerikai kormány között, a kormányunk és a fent említett más konstruktív csoportok építő jellegű észrevételei nem vezettek a törvények alapos újragondolásához. Bár teljes mértékben tiszteletben tartom a magyarok jogát arra, hogy Magyarország számára törvényeket alkossanak, a magam részéről mégis csak sürgetném, hogy fontolja meg a következményeit annak, hogy ha az említett törvények a jövő hónapban változás nélkül lépnek hatályba.

Például, mint azt az Európai Bizottság megjegyezte, az új bírósági szabályozás a bírósági szervezet elnökének kezébe összpontosítja a hatalmat. Véleményünk szerint ez a szabályozás a bírói függetlenséget őrző nagyon fontos fékeket és ellensúlyokat iktat ki a rendszerből. Sok elemző véli úgy, hogy a valódi bírói függetlenség érdekében az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kellene adni a bírók kinevezésének és előléptetésének jogát.

Az Egyesült Államok kormányát az is mélységesen aggasztja, hogy nem változtattak az egyházügyi törvényen. Külső megfigyelők véleménye, hogy ellehetetlenítő módon nehézkesek az egyházak és a vallások elismerésének szabályai, az pedig, hogy mindehhez kétharmados parlamenti jóváhagyás is szükséges, indokolatlanul átpolitizálja az alapvető emberi jogokat övező döntéseket. Ami a médiatörvényt illeti, osztjuk az EBESZ, a Freedom House és egy közelmúltbeli nemzetközi sajtó-szakértői akciócsoport aggodalmait, miszerint a törvény túlságosan sok hatalmat koncentrál egy politikai alapon kinevezett Médiatanács kezében. Az, hogy nem újították meg egy népszerű beszélgetős rádiócsatorna engedélyét, komoly aggályokat vet fel azzal a kötelezettségvállalással kapcsolatban, hogy biztosítják a média sokszínűségét.”
avatar
Walther
-
2011.12.22. 21:03
317
Anonymous-ék nem viccelnek :O
avatar
biropeti
-
2011.12.22. 19:22
316
A Világ legismertebb hackercsapata védené a demokráciát a Fidesszel szemben

A rendszerek feltörésével és kényes adatok kiszivárogtatásával nemzetközi hínevet szerzett Anonymous hekkercsoport finn csapata Twitteren fenyegette meg Orbán Viktort és a Fideszt. Az AnonFinland csatornán azt írták, felkészültek arra, hogy megvédjék magyar barátaikat a demokrácia ellenségeitől.

Meglepően jól értesültek a finn hekkerek, a Magyarországgal foglalkozó első bejegyzésükben még a Klubrádió bezárását is megemlítik. Arra buzdítják a lakosságot, hogy lázadjanak az elnyomóik ellen, és rövid üzenetükben arra utalnak, hogy kényes adatokat fognak kiszivárogtatni.

Második magyar vonatkozású bejegyzésükben arra szólítják fel Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt, hogy \"húzzanak a fenébe, mielőtt odaérünk\".

http://index.hu/tech/2011/12/22/nevtelen_hekkerek_tamadnak_a_fideszre/
avatar
biropeti
-
2011.12.16. 17:50
315
Forintgyengülés jöhet!

avatar
biropeti
-
2011.12.14. 17:45
314
900 millió euróba kerülhet a bankoknak a végtörlesztés

A kelet-európai régió és azon belül is Magyarország jelenti a legnagyobb veszélyt Ausztria bankjaira és Bécs államadóssági besorolására a Bloomberg összeállítása szerint. A magyar deviza végtörlesztési törvény alapvetően változtatta meg a piaci helyzetet és okozott nagy veszteséget számos hazai pénzintézetnek.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/14/nagy_ara_van_a_vegtorlesztesnek/?rnd=853
avatar
DrFly
-
2011.12.12. 16:25
313
Ezt olvassátok el, nagyon érdekes!

A Fidesz autoriter hatalmat épít
Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint ez veszélyes Európára. Brüsszeli beavatkozást sürget.

http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/12/12/a_gazdasag_a_magyar_demokracia_veszte/
avatar
Burton
-
2011.11.27. 18:13
312
tudtuk hogy ez lesz, engem nem lepett meg a leminősítés mert már hetek óta minden közgazdász agyvérzést kap az újabb hülye gazdaságpolitikától.

Bokros: A matolcsyzmus értelmetlen
Az országot tizenöt éve a bóvliból kiemelő Bokros háromkulcsos szja-t és ingatlanadót javasol.

Tízpontos javaslatot készített a gazdasági összeomlás elkerülésére és a gazdasági-társadalmi felemelkedés lehetőségének megteremtésére Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, írja a Vasárnapi Hírek. Bokrosnak, az ő 1995-ös stabilizációs csomagjának köszönhető, hogy az ország a bóvliból a befektetésre ajánlott kategóriába került a hitelminősítőknél tizenöt évvel ezelőtt.

Bokros szerint nem azzal kell foglalkozni, ortodox-e vagy sem a Matolcsy-féle gazdaságpolitika, elég azt látni: az egyszerűen irracionális; a miniszter „teljeséggel értelmetlen” gazdasági irányvonalat képvisel.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/27/bokros_ez_teljesseggel_ertelmetlen/

hajrá Bokros :D
avatar
biropeti
-
2011.11.25. 17:41
311
Torpedo: nem fog lemondani, még nem. Majd amikor teljes összeomlás jön és végleg fizetésképtelenek leszünk akkor igen, a főnökével együtt.

Elemző szerint bukhat Orbán: a kijózanodás jelei nem látszanak

A kormány bukásához vezethet, ha nem jön össze az IMF megállapodás – Krekó Péter szerint. A Political Capital elemzője emlékeztetett: Berlusconi és Papandreu távozása is hetek alatt zajlott. Az Orbán-kabinet azonban a nagyon egyértelmű piaci jelzések ellenére sem fogta fel a helyzet súlyosságát, a kijózanodásnak nincs jele. Az IMF tárgyalások több hónapos menetrendje is időhúzást sejtet.
A Tőzsdefórum arról kérdezte a Political Capital vezető elemzőjét, hogy milyen magatartás várható a magyar kormánytól a leminősítés után.
A kormány a nagyon egyértelmű piaci jelzések ellenére sem fogta fel a helyzet súlyosságát – vélekedett Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője. Szerinte erre utal a végtörlesztést ösztönző céges adókedvezmény és a kilakoltatási moratórium felújítása is, melyek a pénzügyi rendszer pozícióit gyengítik. Más szóval, továbbra sem látszanak a kijózanodás jelei.
Kettős nyomás nehezedik a kormányra - folytatta -, hiszen a piacok népszerűtlen gazdaságpolitikai intézkedéseket sürgetnek, miközben valamilyen módon meg kellene állítaniuk a kormánypártoknak a közvélemény kutatások által is jelzett politikai eróziót. Az IMF tárgyalások egyébként főként a Jobbik számára jelentenek politikai előnyt.
Az is kérdéses, hogy a kormány mennyire gondolja komolyan az IMF tárgyalásokat. A több hónapos menetrend időhúzást, a három évvel ezelőtt, az akkori török kormány által eljátszott taktikát sejteti. De emlékezhetünk, hogy 2008-ban a magyar kormány napok alatt egyezségre jutott az IMF képviselőivel.
A kormány bukásához vezethet, ha nem jön össze az IMF megállapodás – hangsúlyozta, emlékeztetve: Berlusconi és Papandreu bukása is hetek alatt zajlott le, anélkül, hogy erre bárki komolyan számított volna pár hónappal korábban.
(NOL)

avatar
Torpedo
-
2011.11.25. 01:23
310
Közben látom Attilaa már belinkelte! Matolcsy holnap mondjon le.
avatar
Torpedo
-
2011.11.25. 01:21
309
bearbull: nem ez az igazi gond hanem hogy a Moodys bóvliba minősítette Magyarországot!
avatar
Blackjack
-
2011.11.25. 01:12
308
Aztakurva....
avatar
bearbull
-
2011.11.24. 21:20
306
Az Economist szerint a legnagyobb probléma mégis a hazai pályán vár Orbánra, aki \"marginális problémákra\", például a médiatörvényre aprózta el idejét és energiáját. \"Kormányának bunkermentalitása\" megrontotta a választókkal való kommunikációt, és most \"vetélytársai kárörvendőn figyelnek, támogatói pedig forrongnak\" - írja a lap.
avatar
bearbull
-
2011.11.24. 21:19
305
Magyarország nagyobb bajban van, mint a 2008-as IMF-hitel idején, mert a magyarok megmentése már nem olyan fontos, mint a többi kelet-európai EU-tag stabilitása - írja az Economist. A gazdasági hetilap pénteken részletes összefoglalót közöl az Orbán-kormány eddigi politikai és pénzügyi lépéseiről, amelyben arra jutott, hogy a kormány IMF-ügyben tett 180 fokos fordulata bukásnak tűnik. - origo
avatar
Mihaly
-
2011.11.18. 23:09
304
Üdv Sapphire2000!

Múltkor egy témában nem értettünk egyet, de most maximálisan egyetértek veled.

Üdv,
Mihály
avatar
Sapphire2000
-
2011.11.18. 17:51
303
Nyugodjatok bele, amit a kormány elrontott másfél év alatt azt ezzel az IMF megállapodással se lehet helyrehozni :) Én ezért nem szavaztam rájuk, mert azzal a cirka 18 évnyi pénzügyi tapasztalatommal előre láttam hogy Matolcsy azt is szétbontja ami jól működött. De azzal hogy az IMF visszajön meg a hitelminősítők is figyelőlistára tettek minket az EU ki fogja kényszeríteni pár miniszter lemondását. Ha meg ez se megy akkor az olasz példa: lemondatják a kormányt és jöhet egy szakértői csapat.
Akkor lesz remény!
avatar
Torpedo
-
2011.11.18. 17:30
302
Burton: ebben sok igazság van és ez elég nagy baj. Ha valaki nem ért gazdasághoz ne szóljon bele, mert csak másokat visz rossz következtetésekre.. De ez a kormány pont erre (a hülyékre) alapozott szval érthető.

Az IMF megállapodást én jónak tartom, de ez azt fogja jelenteni hogy a Fidesz tervei csődöt mondtak és ha ezt belátják végre elkezdhetnének kormányozni, ha nem megy mondjanak le.

Index.hu házi-politika intézete is ezen az állásponton van idézem:

http://index.hu/belfold/2011/11/18/szegeny_magyar_kormany/

Szegény magyar kormány
Rettenetes felrakni mindent a pirosra, ha kipörgetik
a feketét. A miniszterelnökkel most ez történt.
A DeDi szerint ez most több mint földre köpés.

a cikkből:

Az ősz szélkakasa

Miközben helye van az élcelődésnek, ahogy helye volt az egykulcsosnak ígért adó bevezetésének elmulasztásakor is, a legfontosabb mégis csak az, hogy nagyon nagy baj van. Ilyen pofonba csak az megy bele, akinek egyáltalán nem maradt mozgástere.

„A túl magasra tett mérce, a magabiztosságtól duzzadó, sokszor kifejezetten agresszív politika most ütött vissza, éppen amikor egyébként akkora a baj, hogy Orbánék kénytelenek voltak vállalni, hogy hülyét csináljanak magukból” – írtuk szeptemberben, amikor bejelentették az új adótörvényeket.

Gyurcsány Ferenc sokkal nehezebb helyzetben húzta ki 2006 szeptembertől 2009 márciusáig a kormányzást. Ám az is biztos, hogy a kormány eddigi törekvése kudarcot vallott. Hitelesen ebben a felállásban már nem lehet folytatni.
avatar
Burton
-
2011.11.17. 21:27
301
Sárkányfő koma elgondolkoztató írása a cikknél:


\"Ráfért már szegény hazámra egy jó hír a sok-sok hónapnyi káosz után.

De.

Rossz hírem van. A másfél éves tébolynak van egy olyan szomorú tanulsága, ami minden gazdasági elkúrásnál rosszabb: bebizonyosodott, hogy van az országban vagy 1-2 millió ember, akivel simán el lehet hitetni, hogy_
- az IMF maga az ördög,
- az IMF = Zellenség
- az IMF ellenünk ront
- az IMF direkt rosszat akar
- az IMF-megállapodás = nemzeti szégyen és halál
- az IMF-hitel = a nemzeti szuverenitás megszűnése, gyarmati lét.

Nehéz elhinni, de ezek teljesen komolyan ilyeneket gondolnak. Talán még pedofilnak is vélik páran az IMFet.
Szóval lehet most örülni, hogy a csőd előtt 5 perccel Orbán észhez tért (na nem az ország miatt, hanem önmaga miatt - ha csődöt csinál neki örökre vége), lehet örülni, hogy végre picit erősödik a forint, stb. De amíg ennyi szanaszét manipulálható szellemi fogyatékos agyrokkant járkál köztünk, addig bármikor jöhet egy újabb hazug politikus, és ezeket felhergelve a nagy semmire megint szétkúrhat mindent.

Épp most olvastam, valaki szerint oké, most behívjuk őket, de csak azért, hogy azonnal kirúghassuk őket ha már lehet... értitek? A közvetlen csődtől menekítsen meg minket az IMF, aztán repülnek a picsába és folytatjuk az elkúrást tiszta erőből.\"

Erről van szó!
avatar
Burton
-
2011.11.17. 21:21
300
Vastagbőr (index) A gyorsnaszádot mégis bekormányozzák az IMF kikötőjébe
Mivel Orbán azt mondta, ha az IMF be, akkor ő el, kíváncsian várjuk, mikor mond le.
http://vastagbor.blog.hu/2011/11/17/a_gyorsnaszadot_megis_bekormanyozzak_az_imf_kikotojebe?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_11_17&utm_campaign=index

érdemes nézni a sok Orbánt szidó kommentet :D Vastagbőr blog a legjobb.
avatar
DrFly
-
2011.11.15. 16:36
299
- Matolcsy nem mond le
A gazdasági miniszter akkor is diadalról beszél, ha beszéde közben is gyengül a forint.
http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fvideo%2F2011%2F11%2F15%2Fmatolcsy_nem_mondok_le%2F


- Így lett a világ legrosszabbja a forint
Négy hónap alatt 20%-ot esett az euróval szemben.
http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fchart%2F2011%2F11%2F15%2Fgyaszos_idoszakot_el_at_a_forint%2F

avatar
Torpedo
-
2011.10.29. 19:02
298
Bloomberg: a világ nyolcadik legkockázatosabb állama Magyarország

A forint volt a legrosszabbul teljesítő európai valuta az elmúlt három hónapban, a görögöket nem számítva az uniós országok közül Magyarország csődkockázata nőtt a legnagyobb mértékben. A kormánynak lehet, hogy át kell értékelnie az IMF-et elutasító politikáját, írja a Bloomberg.
Lehet, hogy Orbán Viktornak újra kell gondolnia, esetleg fel kell adnia az IMF-et elutasító politikáját, miután a nem ortodoxnak nevezett gazdaságpolitikai intézkedései miatt akkorát ugrott Magyarország csődkockázata, hogy annál nagyobb emelkedés csak a görögöknél következett be - írja összeállításában a Bloomberg.

avatar
Barti33
-
2011.10.27. 19:39
297
Egyetemen is elég dúrva a helyzet, az egész évfolyam tüntet.. és a többségük pont erre a kormányra szavazott 2010-ben.. most megszívták WTF
avatar
biropeti
-
2011.10.27. 18:47
296
Csúfos bukás az állampapír-aukción
Csak a kínálat felére lett volna vevő. Végül egy üzletet sem kötöttek, a forint gyengül, az euró 300 fölött.
http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2Fmagyar%2F2011%2F10%2F27%2Fcsufos_bukas_az_allampapir-aukcion%2F

Példa nélkülien leírták MO-t és a kormányt a befektetők...
avatar
Torpedo
-
2011.10.19. 16:50
295
somoslaci: túlélőfelszerelés kell az újságolvasáshoz, ez van..

Ha már index: a főoldalukon ez van:


Bukásra áll az adósság elleni háború
Amit nyertünk a nyugdíjpénzeken, elvesztettük a gyenge árfolyamon, rekordon az államadósság.
//////
Orbán: A magyar gazdaság egy gyorsnaszád

az ilyen címekkel küldik a mélybe OV-t :D
avatar
somoslaci
-
2011.10.17. 22:51
294
Ha csak felnézek az Indexre rögtön ez fogad:

Bóvlivá minősíthetik Magyarországot
Az S&P heteken belül, a Fitch jövőre sorolhat le,
az IMF segíthetett volna, mondják Londonban.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/17/bovliva_minosithetik_magyarorszagot/
avatar
Torpedo
-
2011.10.06. 14:05
293
avatar
biropeti
-
2011.09.27. 15:49
292
Csány Sándor a Corvinuson beszélt:

\"Ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok\" – mondta Csányi Sándor hétfő este a Corvinus egyetemen tartott előadásában a privátbankár.hu [1] tudósítása szerint. Az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy ennek következményeként a forint árfolyama jelentősen gyengülni fog, aki devizában marad, annak ez még nagyobb teher lesz. Aki átmegy forinthitelbe vagy már ilyen adóssága van, annak nő a kamata (a bankvezér itt vélhetően az esetlegesen elszabaduló árfolyamok miatt szükséges kamatemelésre célzott).

MTI
avatar
wasabi
-
2011.09.20. 22:05
291
index címlap:
Elbukni látszik az egykulcsos adórendszer
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/20/az_adohivatal_fizet_annak_aki_keveset_keres/
avatar
biropeti
-
2011.09.16. 23:34
290
Portfolio.hu: Ez bizony kőkemény megszorítás - és fájni fog

Minden várakozást alulmúl a Matolcsy-csomag. Adóemelések, homályosan körülírt, bizonytalan teljesülésű kiadáslefaragások, erős kockázatokkal terhelt végrehajtás, korszerűtlen megszorító program. Eközben a kormány tovább erőltette az egykulcsos adót, ami recessziós környezetben konjunktúrakezelésnek baklövés.

A kormánypárt az elmúlt években ellenzékként folyamatosan hirdette, hogy nem ért egyet a baloldali kurzusok kiigazításával. A szakmai vonalon - teljes joggal - a restriktív jelleget bírálta, a politikai kommunikációban pedig a \"megszorítások\" elfogadhatatlanságáról beszélt. Most viszont nem világos, mire fel volt a nagy bírálat, mert ennél többet szemlátomást ez a kormány sem tud. - írja a portfolio.hu hazánk legnagyobb gazdasági lapja.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ez_bizony_kokemeny_megszoritas_es_fajni_fog.155497.html
Sálgalléros Tommy Hilfiger zakó
A Tommy Hilfigertől nem megszokott zakót vásárolhatunk meg a Dress for Less kínálatában.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
SzerkesztősĂŠgĂźnk Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy egy egĂŠsz rovatot szentel a 20. szĂĄzad egyik legemlĂŠkezetesebb ĂŠvtizedĂŠnek, a legendĂĄs nyolcvanas ĂŠveknek.