Hitelválság, természeti katasztrófák és háború a Közel-Keleten
Egy újabb válság kirobbanásának okairól
319 hozzászólás
Hennel Ádám írása    2010.08.13

Jó úton haladunk a kilábalás felé? Vagy éppen ellenkezőleg, újabb válság köszönthet ránk? Mik voltak idén a legfontosabb események, amik a pénzügyi világot negatívan érintették? Szót ejtünk a görög hitelválságról, a természeti katasztrófákról és egy esetleges közel-keleti háború következményeiről is.

Valószínűleg minden üzletember és bróker sokáig emlékezni fog a 2008-as pénzügyi válság kitörésére, melyet a Lehman Brothers csődje indított be. Mi tagadás, pörgős és kegyetlen napok voltak, amiket még erőteljesebb zuhanást kiváltó hetek, hónapok követtek. A részvények hatalmas értékvesztést szenvedtek el, több ország valutája is támadás alatt állt, a világ egy évtizedek óta nem látott válsággal találta szembe magát. A kezdeti sokk után az országok kormányai elkezdték oltani a tüzet, az Egyesült Államok egy gigantikus méretű bankmentő csomagot állított össze, és az Európai Unió sem tett mást. Az IMF (Nemzetközi Valutaalap) pedig több országnak - így hazánknak is – jelentős mennyiségű pénzt hitelezett, aminek segítségével a bajba jutott nemzetek elkerülték a csődöt.

Ha a részvénypiacok, és főként a bankpapírok oldaláról vizsgáljuk meg a helyzetet, akkor eléggé világos az ábra. Egy hatalmas, irdatlan erejű beszakadást viszonylag gyors, körülbelül egy év alatt végbement nagy szárnyalás követett. Beszédes, hogy a hazai Blue Chip papírok közül a vezető részvény, az OTP 2009-ben megjárta az 1 500 forint alatti értéket, és a 7 000 Ft felettit is. Az ilyen jelentős volatilitás az összes fejlett ország részvénypiacán megfigyelhető volt. Aki jó időben szállt be, az nagyot szakított, de sajnálatosan nem ez volt a jellemző. Befektetők tömegei vásároltak rossz időben részvényeket, így aki kizárólag ebbe fektette a pénzét és nem volt képes tartani a pozícióit, az óriási veszteséget könyvelhetett el.

A pénzügyi válság nagyon sok új, tapasztalatlan befektető megjelenését eredményezte, akik a gyors meggazdagodás reményében adott esetben akár az egész életük munkájából összekuporgatott vagyonukért vásároltak részvényeket. Nem lehet ezen csodálkozni, amikor a médiában is folyamatosan arról lehetett hallani, hogy a válságnak vége, jön a kilábalás időszaka, ami gyors és hatékony lesz. Ezt sokan elhitték, és hisznek benne most is, miközben a körülmények több ponton aggasztóak. Nézzük meg tehát, mi az a három terület, ami veszélyeztetheti az egész világ pénzügyi stabilitását és akár egy újabb válságot is kirobbanthat!

Hitelválság

Idén év elején jelentek meg az első komolyabb hírek Görögország pénzügyi problémáiról. Mint ismeretes, Görögországban a tavalyi év végén új politikai erő került hatalomra, és ezt követően derült fény az ország valós pénzügyi, gazdasági helyzetére. A költségvetési hiányuk 12,7%-ra emelkedett, mely elképesztően magas, emlékezzünk csak, hogy Magyarországnak 2006-ban az államháztartási hiánya 8,9%-ra rúgott, és emiatt komoly kiígazító programot kellett kezdenie a Gyurcsány-kabinetnek. Azonban a 2008-as világválság óta a gazdasági elit és a részvénypiacok is sokkal idegesebbek, főként ha egy EU-s országról jelennek meg negatív hírek.

A Görög válság mondhatni lavinát indított el, egy hónappal később már Spanyolországról és Portugáliáról szóltak a hírek. Mindhárom ország CDS felára (adósságkockázati mutató) jelentősen emelkedett. Soros György, magyar származású amerikai üzletember több interjújában kifejtette, hogy az Európai Unió jelenlegi felépítése és rendszere az, ami meggátolja hogy valódi megoldást találjanak ezen országok megsegítésére. A világszinten elismert professzor, Nouriel Roubini szerint a globális gazdaságra fájdalmas folyamatok várnak, és ezt a visszaesést az egész világ megérzi majd, még akkor is, ha újabb recesszió már nem köszönt ránk.

Több szakértő szerint az eurózóna csak akkor lesz képes megújulni és kikeveredni a válságból, ha az EU központosítja a hatalmat, és csökkenti a tagállamok önállóságát. Kétségtelen, vannak efelé mutató jelek, de erről majd egy következő cikkünkben lesz szó.

A Görögország felől érkező negatív hírek nyomán erőteljes zuhanásba kezdtek a részvénypiacok. Az amerikai Dow Jones index 11 200 pontos csúcsról egészen 9 700 pontig zuhant. Ugyanezen időtávban a hazai részvényindex, a Bux is jelentős értékvesztésen ment keresztül. Ebből is láthatjuk, hogy egy-egy ország esetleges csődje felőli hírek komoly lejtmenetet képesek előidézni az egész világon.

Sajnálatos hír, hogy hazánkat is az elmúlt héten leminősítette két hitelintézet. A Standard&Poors és a Moody's is rontott az ország besorolásán. Ennek hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama ismét megközelítette a 290 forintos szintet az euróval szemben. Szintén friss hír, hogy Spanyolországot is rövid időn belül lefokozzák az adósbesorolási tabellán. Görögországot pedig még júniusban rontotta le a Moody's 4 fokozattal, azaz a befektetésre ajánlott szint alá, ezzel is erősítve a pénzpiacok félelmét ezen országokkal, és az EU stabilitásával kapcsolatban.

Természeti katasztrófák

Az idei évben a részvénypiacokat nem csupán a Görögország felől érkező rossz hírek, vagy a vártnál rosszabb amerikai munkanélküliségi adatok taszították a mélybe, hiszen két komolyabb természeti katasztrófával és következményeivel is szembe kellett néznie a világnak.

Az izlandi tűzhányó kitörése és az azt követő hamufelhő egész Európát elérte. Ennek hatására napokig akadozott, vagy más helyeken egyáltalán nem működött a légiközlekedés, több ezer ember ragadt a reptereken, hiszen a járatok többségét törölték. A korlátozások következtében a légitársaságok napi 200 millió dolláros veszteséget szenvedtek el, ezért a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek válságkezelő központot kellett létrehoznia. A károk felmérése azóta is folyamatban van.

Az izlandi hamufelhőtől sokkal nagyobb pánikot indított el a Mexikói-öbölben kigyulladt és elsüllyedt olajfúrótorony híre. A BP olajcég (British Petroleum) által üzemeltetett fúrótorony idén április 20-án robbant fel, és azóta folyamatosan ömlik az olaj az öbölbe. Szakértők szerint az olajszennyeződés komoly veszélybe sodorhatja a térség vizeinek élővilágát. Az olajfolt az űrből is látható, az MSNBC-nek nyilatkozó kozmonauta, Oleg Kotov szerint “nagyon ijesztő és szívszorító a látvány”.

Az amerikai elnök a
szennyezett partvidéken (Fotó: AP)
Az amerikai elnök a szennyezett partvidéken (Fotó: AP)

A BP a katasztrófa óta minden tőle telhetőt megtett, hogy megállítsa az olajszennyezést, számítások szerint napi 6 millió dollárt, összességében pedig közel 1 milliárd dollárt költött már el a katasztrófa elhárítására. A brit óriáscég 32 hajóval és 5 repülőgéppel dolgozott a helyszínen, az olajszivárgást a napokban sikerült megállítani. A BP mellett az Egyesült Államok kormánya mintegy 20 ezer emberrel és rendkívül fejlett eszközökkel vett részt a munkálatokban. Az amerikai elnök szerint a világtörténelem legjelentősebb kárelhárítási művelete van folyamatban. Politológusok szerint a katasztrófa és az utána következő események jelentősen ronthatják Barack Obama népszerűségét a választók körében, mert a közvélemény egy része úgy látja, nem elég gyorsan, és nem elég határozottan cselekedett a kormányzat. Az elnök világossá tette, hogy a kialakult helyzetért a BP-t teszik felelőssé. Az olajcég árfolyama az elmúlt hónapokban jelentős ingadozásokat élt át, másfél hónappal ezelőtt éves mélyponton volt a részvény értéke.

A nyár sem maradhatott el természeti katasztrófák nélkül. A hazai árvizekről egyik előző írásunkban már szót ejtettünk, a napokban pedig Oroszország fővárosát, Moszkvát érte el a baj. A várost a hatalmas erdőtüzek nyomán beborította a füstköd, mellyel együtt rendkívüli hőség érkezett, meteorológusok szerint sok száz éve nem mértek ilyen forróságot Moszkvában. A statisztikák szerint naponta mintegy 700 ember halálát okozza a füst, és sokan mások pedig megbetegednek, viszont a kórházak és a rendelők zsúfolásig telítettek, így az egészségügyi ellátás is akadozik. A katasztrófa súlyosságára való tekintettel elképelhető, hogy a tanévkezdést is elhalasztják az orosz fővárosban.

A szmog miatt csak maszkban
tanácsos Moszkva utcáin sétálni (Fotó: AFP)
A szmog miatt csak maszkban tanácsos Moszkva utcáin sétálni (Fotó: AFP)

A Bloomberg szerint a hatalmas erdőtüzek nyomán kialalult katasztrófahelyzet 15 milliárd dollárba és 15 ezer ember életébe kerülhet, így az orosz gazdaság GDP-je jelentősen, 1%-kal csökkenhet.

Háború a Közel-Keleten

A harmadik terület - mely véleményem szerint a legveszélyesebb -, az nem más mint a Közel-Keleten zajló eseménysorozat. Aki gazdasági ügyekben valamennyire jártas, az pontosan tudja, hogy évek óta a világ figyelme egyre inkább erre a térségre irányul. Azt hiszem, hogy mindenkinek, aki felkészülten akar a jövőbe lépni, tudnia és ismernie kell ennek a térségnek a helyzetét, és azt is hogy mi várható a közeljövőben. Most ezt nézzük meg.

Az izraeli események folyamatosan és egyre nagyobb intentizással jelennek meg a világ vezető hírportáljain. 2008-ban a Gázai övezet elleni támadás volt az elsődleges téma, mellyel Izrael az évek óta tartó rakétatámadásokra reagált, majd idén újra az Izraellel kapcsolatos események uralták a sajtót, amikor kiderült, hogy hatalmas földgázkészletet találtak Haifa partjainál. Azonban a legfontosabb kérdés a közel-keleti helyzetet elemzők számára nem más, mint hogy vajon kirobban-e egy háború ebben a térségben?

Az utóbbi hónapokban egyre inkább felerősödtek azok a vélemények, hogy rövid időn belül Izrael támadást indít Irán ellen. Irán hosszú évek óta fejleszti atomprogramját, melyet nem hajlandó felhagyni sem az EU sem az Egyesült Államok követelésére. Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök beszédeiben rendszeresen bírálja Amerikát, amiért a “cionisták” mellé áll, Izraelt pedig nem ismeri el független államként, és többször tett már olyan kijelentést, hogy Izraelt el kell törölni a föld színéről. Ahmadinezsád egyértelmű célja, hogy megindítsa a globális dzsihádot a zsidók és a keresztények ellen, és ennek eléréséhez atomfegyverre van szüksége, minél hamarabb.

Irán és az Egyesült Államok viszonya igazán 2002-ben romlott meg, amikor George W. Bush a “gonoszok tengelyének” nevezte a perzsa államot Irakkal egyetemben, melyet mint tudjuk 2003-ban meg is támadott. Az új elnök ugyan sok kérdéshez máshogy viszonyul mint elődje, ám az iráni atomprogramot Obama is bírálja.

Térjünk vissza az Izraellel kapcsolatos idei eseményekre, mert ezeknek a segítségével érthetjük meg, hogy mi várható a közeljövőben. Izrael az elmúlt egy év alatt igen komoly, sokak szerint visszafordíthatatlan diplomáciai ellentétbe került Törökországgal. Ez azért is érdekes, mert Törökország hosszú évek óta Izrael legfontosabb partnere volt, rendszeresen tartottak közös hadgyakorlatokat is. Ám a Gázai övezet blokádja nyomán kialakult helyzetet az izraeliek és a törökök egészen másként értékelik, utóbbi szerint Izraelnek fel kellene oldani a blokádot, hogy a segélyszállítmányok akadálytalanul bejuthassanak a rászorulókhoz. Izrael ezzel szemben a blokád fenntartása mellett áll, mondván csak így tudja megakadályozni, hogy újabb fegyverek kerüljenek a terroristák kezébe.

Ez a konfliktus tökéletes alkalom volt arra, hogy Irán és Törökország megújítsa és szorosabbá tegye kapcsolatát. A tavalyi év végén a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan kétnapos tárgyaláson vett részt az iráni elnökkel Teheránban. A tárgyalások során a felek megállapodást kötöttek katonai és titkosszolgálati együttműködésről is. Ezzel a lépéssel rendkívül nagyot fordultak az erőviszonyok, hiszen egy ilyen megállapodással komoly Izrael-ellenes koalíció jött létre, melybe Törökország, Irán, Szíria és Libanon tartozik. Megjegyzem, e sorok írásakor érkezett a hír, hogy Brazília is megállapodást kötött Iránnal és Törökországgal a nukleáris együttműködésről.

Recep Tayyip Erdogan török és
Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök - Izrael-ellenes koalíció
jött létre (Fotó: AP)
Recep Tayyip Erdogan török és Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök - Izrael-ellenes koalíció jött létre (Fotó: AP)

Ismerve Irán szándékait, valamint a térségben tapasztalható nyugatellenességet, anticionizmust, nem kétséges hogy Izrael számára komoly veszélyt jelenthet, ha a perzsa állam atomfegyverekkel rendelkezik. Éppen ezért több forrásból is olyan információk érkeznek, hogy Izrael egy megelőző csapást fog mérni Iránra, még mielőtt kontrollálhatatlanná válnak az események.

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök kijelentette: “Az izraeli hadsereg felkészült egy esetleges Irán elleni háborúra.”

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a júniusban tartott G8-ak csúcstalálkozóján nyilatkozta a következőket: “A G8-ak biztosak benne, hogy Izrael meg fogja támadni Iránt.”

A Pentagon vezérkari főnöke szerint az iráni fenyegetettség egyre növekszik, így a Pentagonnak el kell gondolkodnia egy megelőző csapáson. A The Times pedig már arról írt az elmúlt hetekben, hogy a Pentagon elindította a bunkerromboló bombák szállítását az Indiai-óceáni katonai bázisukra, melyekre a lap szerint az Irán elleni támadáshoz lesz szükségük. A témával kapcsolatban a The New York Times is megjelentetett egy írást, mely szerint a Fehér Ház és a Pentagon között jelentős nézeteltérések vannak ebben a kérdésben. Míg a Fehér Ház diplomáciai úton próbálná megoldani a helyzetet, addig a Pentagon minél előbbi katonai lépéseket sürget.

A bunkerromboló bombák híre kapcsán a tekintélyes skót lap, a Herald Scotland is egy részletes összeállítást közölt a témában. A lap megszólaltatta Dan Plesch-t, aki egy tanulmányt írt a témában “Amerikai előkészületek Irán megtámadására” címmel. A szerző szerint az említett bombázók – melyek mintegy 10 000 célpont megsemmisítésére alkalmasak – egyértelműen Irán megtámadása miatt lettek átszállítva a Diego Garcia szigetre.

A WorldNetDaily még márciusban közölt egy elemzést, amiben egyiptomi és szíriai katonai forrásokra hivatkozva azt írja az újságíró, hogy abban az esetben, ha Izrael megelőző csapást mér Iránra, akkor szíriai gerillaharcosok és a Hezbollah kommandósai megtámadnák az izraeli határvárosokat. Egyes források szerint ez az izraeli katonai vezetőket is aggasztja, mivel Szíria a közelmúltban modern és komoly fegyverekkel látta el az eddig csupán régi típusú géppuskákkal, vagy kézileg barkácsolt rakétákkal rendelkező Hezbollah-ot. Ez az összehangolt támadás egyébként is mérföldkőnek számítana, hiszen a Hezbollah az 1973-as Jom kippuri Háború óta nem vett részt ilyen konfliktusban (erről bővebben a külön dobozban).


Izrael csodával határos győzelme – A Jom kippuri Háború

Izrael 1948-as állammá nyilvánítása óta folyamatos veszélyeztetettségben él, hiszen megalakulása után már a következő napon hadat üzentek a zsidó államnak az arabok, azonban ebből Izrael győztesként került ki. Majd 1956-ban kitört a Szuezi válság, amikor Izrael Nagy-Britanniával és Franciaországgal közösen lerohanta Egyiptomot és Izrael elfoglalta a Sínai-félszigetet.

Ezt követően 1967-ben kezdődött el a “Hatnapos Háború”, amikor az egyiptomi elnök, Garmal Abden Nasszer szövetséget kötött Jordániával, Szíriával és Irakkal, és kijelentette, hogy az arab népnek eltökélt szándéka eltörölni Izraelt a föld színéről. A támadó országok együttes hadserege meghaladta a 364 000 főt, a harckocsik száma elérte az 1800 darabot. Ezzel szemben Izrael mindössze 264 000 katonával és 800 harckocsival készült a harcra.

Az arab erők nagy létszámfölénye ellenére Izrael ezt a háborút is megnyerte. Ebben nagy szerepe volt Izrael hadügyminiszterének, Mose Dajannak, aki elrendelte a zsidó légierő összehangolt invázióját az arab támaszpontok ellen. A háború megnyerésével a zsidó állam a térség abszolút urává vált, kétezer év óta először került izraeli fennhatóság alá Jeruzsálem.

Ezt követően 1970-ben Nasszer elnök meghalt, ám Egyiptom nem tett le a szándékáról, hogy elpusztítsa a zsidókat. Utódja, Anvar Szadat egyezséget kötött a Szovjetúnióval, és nagy mennyiségű lőszert és egyéb fegyvereket vásárolt. Ennek hatására Egyiptom a térség legerősebb hadseregét tudta magának, mintegy 800 000 katonával és 2600 harckocsival rendelkezett.

Izrael eközben terrortámadásokat szenvedett el, az 1972-es müncheni olimpián arab terroristák meggyilkolták az izraeli sportolókat.

Közben Egyiptom mellé állt Szíria és Irak is, így összességében a támadóknak több mint 1 000 000 katona, 4700 harckocsi és több mint 1000 harci repülő állt rendelkezésre. Ezzel szemben Izrael 415 000 katonával, 1500 harckocsival és 561 harci repülővel rendelkezett.

Az arab csapatok 1973. október 6-ra időzítették a támadást. Ez ugyanis a zsidó Jom Kippur (engesztelés napja) ünnepe volt, ilyen alkalmakkor Izraelben leáll az élet, még a tömegközlekedés sem működik. A készülőfélben lévő arab támadásról az izraeli titkosszolgálat, a Moszad sem szerzett tudomást, így az ország teljes mértékben kiszolgáltatottá vált. A világsajtó és az egész Közel-Kelet biztos volt abban, hogy zsidó nép órái meg vannak számlálva.

Mikor Izrael tudomást szerzett az eseményekről, akkor már a tengernyi hadsereg körbevette az országot. Golda Meir, Izrael miniszterelnöke még ekkor is hitt abban, hogy visszafordíthatók az események, ezért a hatnapos háború idején bevált megelőző légicsapást nem engedélyezte.

Egyiptom csapatai megindultak, és egy nap alatt megsemmisítették a Szuezi-csatornánál lévő izraeli védelmi állásokat, közben jelentős veszteséget szenvedett a védelem a Golán-fennsíkon is. Ekkor az Egyesült Államok beavatkozott, jelentős mennyiségben szállítottak az izraelieknek hadianyagot.

A háború tizedik napján Szíria megindította elsöprő erejű támadását, melyhez jordániai tankok hosszú sora is csatlakozott. Ám ez a támadás hatalmas kudarcba fulladt, ugyanis a szíriai vadászgépek saját és szövetségesük egységeit kezdték bombázni. Az így kialakult zűrzavar nyomán óriási veszteségeket szenvedtek el, ezért le kellett fújniuk a támadást.

Ekkor lépett színre a kiváló érzékű tábornok, Arial Saron (aki később Izrael miniszterelnöke lett), és páncélos csapataival megindította az ellentámadást. A két hadsereg a Szuezi-csatorna közé szorult, ekkor döntött úgy Saron, hogy átkel a csatornán. Ezzel a lépéssel az izraeli erők megszerezték az egyiptomi védelmi állásokat, így az arabok jelentős veszteségeket szenvedtek el. Az izraeli tábornokok ekkor rájöttek, hogy a pusztító erejű egyiptomi légierőt még a szárazföldön kell megsemmisíteni. Ennek elérése érdekében átcsoportosították erőiket, és bejöttek a számításaik, az egyiptomi harci gépek elpusztítása után az arab erők megadták magukat és visszavonultak. Ezzel Izrael a negyedik háborújából is győztesen került ki. (Szerkesztette Horváth Tamás)

A mindig belső információkkal előrukkoló Debkafile jelentése szerint Irán már háborús készültségben áll. Az iráni elnök a napokban adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az Egyesült Államok és Izrael három hónapon belül megtámadja a perzsa államot. Ezt erősíti az a tény is, hogy az iráni hírtelevíziók napok óta interjúkat sugároznak magas rangú katonai vezetőkkel, akik az esetleges háború következményeiről beszélnek.

Morteza Saffari, az iráni haditengerészet egyik vezetője szerint az iráni hadihajók könnyen ki fogják lőni a támadó amerikai-izraeli hadihajókat, ha azok a Perzsa-öböl vagy az Ománi tenger felé veszik útjukat. “Hajóink méhrajként csapnának le az ellenségre” - mondja Saffari. Irán több mint 100 hadihajóval van jelen a vizeken.

A napokban jelent meg a világsajtóban több olyan felvétel, amelyet az iráni Forradalmi Gárda hozott nyilvánosságra. A képeken megszámolhatatlan hosszú sorokban láthatók kiásott sírgödrök, amelyeket az amerikai és izraeli katonáknak szánnak. A képeket a “Szent Háború Értékeinek Megőrzése” nevezetű szervezet készítette, ezzel is rámutatva arra, hogy Irán készül a háborúra.

A Debkafile forrásai szerint Irán észak-nyugati határán a helyi erők készültségben állnak. A hírek szerint ugyanis az Egyesült Államok igen jelentős, több mint 200 000 fős hadsereget állomásoztat Irán körül, és jelentős erők indultak az azerbajdzsáni határ felé, melyek az izraeli csapatokkal együtt az iráni nukleáris bázisok elleni csapást indíthatnák el. Katonai források szerint a páncélos hadosztályok egészen a Kaszpi-tengerig vonulnak.

Az izraeli vadászgépek
felkészültek egy Irán elleni csapásra (Fotó: Israel Post)
Az izraeli vadászgépek felkészültek egy Irán elleni csapásra (Fotó: Israel Post)

Nógrádi György szerint is komoly esély van az Irán elleni támadásra. A Magyar Televízió reggeli műsorában a biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy Irán hónapokon belül atombombával fog rendelkezni. “Izrael a megsemmisülés szélére kerülhet egy atomcsapással, Iránnál a vezetés tűnne el” - mondta Nógrádi. Majd a háborús előkészületekkel kapcsolatban a következőket említette meg: “Az elmúlt órákban elkezdődött egy olyan katonai fölvonulás, amihez hasonló a térségben nem volt. Irán a haditengerészetét szétszórta egy több ezer kilóméteres körbe, fölkészülve arra, hogy ezekkel a gyors naszádokkal az amerikai hajók ellen csapást mér ha kitör a háború. Az Egyesült Államok az elmúlt órákban két repülőgéphordozót hozott a térségbe, fedélzetén 6-6 ezer emberrel és 36 harci géppel” - figyelmeztetett a szakértő.

A következményekről

Ennyi információ birtokában nyugodtan kijelenthetjük, hogy a háború nagy valószínűséggel elkerülhetetlen. Az igazi kérdés már csak az, hogy milyen következményei lennének egy Irán elleni háborúnak?

Az első és azonnali hatás egyértelműen a pénzpiacokon jelenne meg. Egy háború, mely a Közel-Keleten robban ki, hatalmas pánikot indíthat be a világ tőzsdéin. Tudjuk, hogy a mai korban a világkereskedelem másképpen működik mint a régebbi időkben. Ma már minden ország gazdasága sokkal jobban kötődik a többihez, ezt láthattuk a görögországi eseményeknél is.

Nem szabad elfelejteni, hogy iráni vezetők milyen nyilatkozatokat tettek az elmúlt időkben. Behzad Soltani, Irán Atomügyi Bizottságának egyik vezetője nemrégiben arról beszélt, hogy hamarosan Irán is csatlakozik az atomhatalmakhoz, és így az ország képes lesz elrettenteni a támadókat. Teherán a Barack Obama által szervezett Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozó idején adott ki egy nyilatkozatot, miszerint ha az Egyesült Államok támadást indít Irán ellen, akkor egységeik készen állnak arra, hogy úgynevezett “piszkos bombákat” - melyek nukleáris töltetekkel rendelkeznek – juttassanak el Amerikában tartózkodó terroristákhoz, akik a nagyvárosok legforgalmasabb részein robbantanák fel magukat. Biztonságpolitikai szakértők szerint ezzel az amerikai terrorelhárítás is számol, egyes számítások szerint egy ilyen támadásban akár 10-20 ezer ember is életét veszítené.

A közel-keleti háború ezen felül az olajár drasztikus megnövekedését eredményezné, ez pedig kihatással lenne a gazdaságra, a pénzpiacokra és a hitelezésre is.

Azonban ha eltekintünk a közel-keleti eseményektől, az esetleges háborútól, akkor is azt látjuk, hogy az előjelek más területen sem jók. Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi, foglalkoztatottsági adatok továbbra is rosszul festenek, Európában pedig még mindig erőteljesek az aggodalmak több ország felé.

Mibe érdemes fektetni ilyen előjelek tudatában? Egy felelősségteljes befektető ilyenkor óvatos üzemmódba kapcsol, és lehetőség szerint csökkenti a részvényportfólióját. A legjobb stratégia az, ha az ember ilyenkor részvénnyel is rendelkezik ugyan, de emellett készpénze is van, amivel ha úgy adódik, ki tud építeni short pozíciókat. Aki befektetésben gondolkodik, az lehetőleg olyan részvényekbe, vagy alapokba vásároljon bele, amelyek a mezőgazdasághoz, a termőföldhöz, kutatás-fejlesztéshez kapcsolódnak. A bankpapírokba fektetés mindig is jó választás volt, ám legyünk óvatosak, ezek a részvények sokszor túlreagálják a világban történő eseményeket, így egy újabb váratlan természeti katasztrófa, vagy egy ország csődjének híre komoly zuhanást idézhet elő.


A shortolásról

A shortolás a spekulatív befektetés egyik fajtája. Ilyenkor a befektető arra számít, hogy a részvény árfolyama nem emelkedni, hanem csökkenni fog. Shortoláskor a kereskedő először eladja a részvényt (ami nincs meg neki), majd a nap folyamán egy másik árszinten visszavásárolja. Amennyiben bejött a számítása, és olcsóbban vásárolta vissza, mint ahol vette, akkor a kettő közötti különbség a nyereség, ha a részvény ellenkező irányba ment, akkor pedig a veszteséget realizálta. Egyes brókercégeknél lehetőség van napon túli, hosszútávú shortpozíciók kiépítésére is, sőt a pénzünk mellé még befektetési hitelt is felvehetünk, így akár a valós összegünk öt-tízszeresével spekulálhatunk.

Ha eltekintünk a részvényektől, akkor én az aranyat javaslom vásárlásra. Az előző, nyersanyagokról szóló írásunkban már megemlítettük, hogy az arany árfolyama hatalmas emelkedésen van túl. Egyes elemzők szerint éppen ezért kisebb-nagyobb korrekciókra lehet majd számítani ezen a piacon is. Ám az arany nem feltétlenül részvényhelyettesítő befektetési lehetőség, inkább egy biztos pont, abban az esetben, ha sokkal rosszabbra fordulna a világgazdaság, mint ahogy azt jelen pillanatban látjuk. Akkor ugyanis az arany árfolyama újabb csúcsokra fog emelkedni.

Kapcsolódó cikkek
Idén hatalmas katasztrófa érte hazánkat, az árvíz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozta a legtöbb kárt, a Bódva, a Sajó, a Hernád és más folyók áradása miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, több száz ház dőlt össze vagy vált teljesen lakhatatlanná.
Mindenki számára egyértelmű, hogy bizonyos nyersanyagok világpiaci árának változása globális hatással van a gazdasági folyamatokra, illetve életünk egyéb területeire is. Ugyanakkor ez az állítás fordítva is igaz, a gazdasági világválság a nyersanyagpiacot is alaposan megbolygatta, a krízis okozta hatás eltérő és meglepő.
4,495,950 Huf / 14,550 Eur
2,070,300 Huf / 6,700 Eur
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betöltő Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttműködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
avatar
biropeti
-
2011.12.30. 13:48
319
Megint velünk foglalkozik a CNBC

Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt napok magyarországi eseményei kiváló sztorit szolgáltatnak a nemzetközi tudósítóknak. A CNBC gazdasági hírcsatorna péntek délelőtti élő műsorában több szakértőt megszólaltatva mutatta be a jelenlegi magyar helyzetet. Egyes közgazdászok úgy vélik, hogy a kormány jelenlegi magatartása miatt Magyarország teljesen magára maradhat Európában.

Az ország távolodik az alapvető európai értékektől, magyarázta a CNBC londoni stúdiójában megszólaltatott Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza a legutóbbi magyar eseményekkel kapcsolatban.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/30/megint_velunk_foglalkozik_a_cnbc/
avatar
biropeti
-
2011.12.30. 13:44
318

Orbán nem teszi zsebre, amit Hillary Clintontól kapott

A Népszabadság nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok külügyminisztere által Orbán Viktornak küldött december 23-i levelet. Ebből idézünk, gazdagon.


Hillary Clinton egyebek közt ezt írja:

„Aggodalmaink jelentősek és megalapozottak. A sarkalatos törvények szövegének alapos vizsgálatára épülnek, valamint olyan nemzetközi, nagy tiszteletnek örvendő civil szervezetek elemzésén alapulnak, mint a Transparency International, a Riporterek Határok Nélkül, az EU Velencei Bizottsága, vallási szervezetek szövetségei, valamint független magyar társadalmi szervezetek. A közelmúltban aggodalmaink kifejezéséhez csatlakozott az Európai Bizottság Igazsági, Alapjogi és Polgárjogi alelnöke, valamint az EU Pénzügyi Bizottságának hivatala is. Ennél is frissebb fejlemény, mint értesültem, hogy a magyar Alkotmánybíróság néhány sarkalatos törvény bizonyos pontjait alkotmányellenesnek ítélte.
[…] Sajnálom, hogy a párbeszéd a magyar és az amerikai kormány között, a kormányunk és a fent említett más konstruktív csoportok építő jellegű észrevételei nem vezettek a törvények alapos újragondolásához. Bár teljes mértékben tiszteletben tartom a magyarok jogát arra, hogy Magyarország számára törvényeket alkossanak, a magam részéről mégis csak sürgetném, hogy fontolja meg a következményeit annak, hogy ha az említett törvények a jövő hónapban változás nélkül lépnek hatályba.

Például, mint azt az Európai Bizottság megjegyezte, az új bírósági szabályozás a bírósági szervezet elnökének kezébe összpontosítja a hatalmat. Véleményünk szerint ez a szabályozás a bírói függetlenséget őrző nagyon fontos fékeket és ellensúlyokat iktat ki a rendszerből. Sok elemző véli úgy, hogy a valódi bírói függetlenség érdekében az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kellene adni a bírók kinevezésének és előléptetésének jogát.

Az Egyesült Államok kormányát az is mélységesen aggasztja, hogy nem változtattak az egyházügyi törvényen. Külső megfigyelők véleménye, hogy ellehetetlenítő módon nehézkesek az egyházak és a vallások elismerésének szabályai, az pedig, hogy mindehhez kétharmados parlamenti jóváhagyás is szükséges, indokolatlanul átpolitizálja az alapvető emberi jogokat övező döntéseket. Ami a médiatörvényt illeti, osztjuk az EBESZ, a Freedom House és egy közelmúltbeli nemzetközi sajtó-szakértői akciócsoport aggodalmait, miszerint a törvény túlságosan sok hatalmat koncentrál egy politikai alapon kinevezett Médiatanács kezében. Az, hogy nem újították meg egy népszerű beszélgetős rádiócsatorna engedélyét, komoly aggályokat vet fel azzal a kötelezettségvállalással kapcsolatban, hogy biztosítják a média sokszínűségét.”
avatar
Walther
-
2011.12.22. 21:03
317
Anonymous-ék nem viccelnek :O
avatar
biropeti
-
2011.12.22. 19:22
316
A Világ legismertebb hackercsapata védené a demokráciát a Fidesszel szemben

A rendszerek feltörésével és kényes adatok kiszivárogtatásával nemzetközi hínevet szerzett Anonymous hekkercsoport finn csapata Twitteren fenyegette meg Orbán Viktort és a Fideszt. Az AnonFinland csatornán azt írták, felkészültek arra, hogy megvédjék magyar barátaikat a demokrácia ellenségeitől.

Meglepően jól értesültek a finn hekkerek, a Magyarországgal foglalkozó első bejegyzésükben még a Klubrádió bezárását is megemlítik. Arra buzdítják a lakosságot, hogy lázadjanak az elnyomóik ellen, és rövid üzenetükben arra utalnak, hogy kényes adatokat fognak kiszivárogtatni.

Második magyar vonatkozású bejegyzésükben arra szólítják fel Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt, hogy \"húzzanak a fenébe, mielőtt odaérünk\".

http://index.hu/tech/2011/12/22/nevtelen_hekkerek_tamadnak_a_fideszre/
avatar
biropeti
-
2011.12.16. 17:50
315
Forintgyengülés jöhet!

avatar
biropeti
-
2011.12.14. 17:45
314
900 millió euróba kerülhet a bankoknak a végtörlesztés

A kelet-európai régió és azon belül is Magyarország jelenti a legnagyobb veszélyt Ausztria bankjaira és Bécs államadóssági besorolására a Bloomberg összeállítása szerint. A magyar deviza végtörlesztési törvény alapvetően változtatta meg a piaci helyzetet és okozott nagy veszteséget számos hazai pénzintézetnek.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/14/nagy_ara_van_a_vegtorlesztesnek/?rnd=853
avatar
DrFly
-
2011.12.12. 16:25
313
Ezt olvassátok el, nagyon érdekes!

A Fidesz autoriter hatalmat épít
Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint ez veszélyes Európára. Brüsszeli beavatkozást sürget.

http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/12/12/a_gazdasag_a_magyar_demokracia_veszte/
avatar
Burton
-
2011.11.27. 18:13
312
tudtuk hogy ez lesz, engem nem lepett meg a leminősítés mert már hetek óta minden közgazdász agyvérzést kap az újabb hülye gazdaságpolitikától.

Bokros: A matolcsyzmus értelmetlen
Az országot tizenöt éve a bóvliból kiemelő Bokros háromkulcsos szja-t és ingatlanadót javasol.

Tízpontos javaslatot készített a gazdasági összeomlás elkerülésére és a gazdasági-társadalmi felemelkedés lehetőségének megteremtésére Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, írja a Vasárnapi Hírek. Bokrosnak, az ő 1995-ös stabilizációs csomagjának köszönhető, hogy az ország a bóvliból a befektetésre ajánlott kategóriába került a hitelminősítőknél tizenöt évvel ezelőtt.

Bokros szerint nem azzal kell foglalkozni, ortodox-e vagy sem a Matolcsy-féle gazdaságpolitika, elég azt látni: az egyszerűen irracionális; a miniszter „teljeséggel értelmetlen” gazdasági irányvonalat képvisel.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/27/bokros_ez_teljesseggel_ertelmetlen/

hajrá Bokros :D
avatar
biropeti
-
2011.11.25. 17:41
311
Torpedo: nem fog lemondani, még nem. Majd amikor teljes összeomlás jön és végleg fizetésképtelenek leszünk akkor igen, a főnökével együtt.

Elemző szerint bukhat Orbán: a kijózanodás jelei nem látszanak

A kormány bukásához vezethet, ha nem jön össze az IMF megállapodás – Krekó Péter szerint. A Political Capital elemzője emlékeztetett: Berlusconi és Papandreu távozása is hetek alatt zajlott. Az Orbán-kabinet azonban a nagyon egyértelmű piaci jelzések ellenére sem fogta fel a helyzet súlyosságát, a kijózanodásnak nincs jele. Az IMF tárgyalások több hónapos menetrendje is időhúzást sejtet.
A Tőzsdefórum arról kérdezte a Political Capital vezető elemzőjét, hogy milyen magatartás várható a magyar kormánytól a leminősítés után.
A kormány a nagyon egyértelmű piaci jelzések ellenére sem fogta fel a helyzet súlyosságát – vélekedett Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője. Szerinte erre utal a végtörlesztést ösztönző céges adókedvezmény és a kilakoltatási moratórium felújítása is, melyek a pénzügyi rendszer pozícióit gyengítik. Más szóval, továbbra sem látszanak a kijózanodás jelei.
Kettős nyomás nehezedik a kormányra - folytatta -, hiszen a piacok népszerűtlen gazdaságpolitikai intézkedéseket sürgetnek, miközben valamilyen módon meg kellene állítaniuk a kormánypártoknak a közvélemény kutatások által is jelzett politikai eróziót. Az IMF tárgyalások egyébként főként a Jobbik számára jelentenek politikai előnyt.
Az is kérdéses, hogy a kormány mennyire gondolja komolyan az IMF tárgyalásokat. A több hónapos menetrend időhúzást, a három évvel ezelőtt, az akkori török kormány által eljátszott taktikát sejteti. De emlékezhetünk, hogy 2008-ban a magyar kormány napok alatt egyezségre jutott az IMF képviselőivel.
A kormány bukásához vezethet, ha nem jön össze az IMF megállapodás – hangsúlyozta, emlékeztetve: Berlusconi és Papandreu bukása is hetek alatt zajlott le, anélkül, hogy erre bárki komolyan számított volna pár hónappal korábban.
(NOL)

avatar
Torpedo
-
2011.11.25. 01:23
310
Közben látom Attilaa már belinkelte! Matolcsy holnap mondjon le.
avatar
Torpedo
-
2011.11.25. 01:21
309
bearbull: nem ez az igazi gond hanem hogy a Moodys bóvliba minősítette Magyarországot!
avatar
Blackjack
-
2011.11.25. 01:12
308
Aztakurva....
avatar
bearbull
-
2011.11.24. 21:20
306
Az Economist szerint a legnagyobb probléma mégis a hazai pályán vár Orbánra, aki \"marginális problémákra\", például a médiatörvényre aprózta el idejét és energiáját. \"Kormányának bunkermentalitása\" megrontotta a választókkal való kommunikációt, és most \"vetélytársai kárörvendőn figyelnek, támogatói pedig forrongnak\" - írja a lap.
avatar
bearbull
-
2011.11.24. 21:19
305
Magyarország nagyobb bajban van, mint a 2008-as IMF-hitel idején, mert a magyarok megmentése már nem olyan fontos, mint a többi kelet-európai EU-tag stabilitása - írja az Economist. A gazdasági hetilap pénteken részletes összefoglalót közöl az Orbán-kormány eddigi politikai és pénzügyi lépéseiről, amelyben arra jutott, hogy a kormány IMF-ügyben tett 180 fokos fordulata bukásnak tűnik. - origo
avatar
Mihaly
-
2011.11.18. 23:09
304
Üdv Sapphire2000!

Múltkor egy témában nem értettünk egyet, de most maximálisan egyetértek veled.

Üdv,
Mihály
avatar
Sapphire2000
-
2011.11.18. 17:51
303
Nyugodjatok bele, amit a kormány elrontott másfél év alatt azt ezzel az IMF megállapodással se lehet helyrehozni :) Én ezért nem szavaztam rájuk, mert azzal a cirka 18 évnyi pénzügyi tapasztalatommal előre láttam hogy Matolcsy azt is szétbontja ami jól működött. De azzal hogy az IMF visszajön meg a hitelminősítők is figyelőlistára tettek minket az EU ki fogja kényszeríteni pár miniszter lemondását. Ha meg ez se megy akkor az olasz példa: lemondatják a kormányt és jöhet egy szakértői csapat.
Akkor lesz remény!
avatar
Torpedo
-
2011.11.18. 17:30
302
Burton: ebben sok igazság van és ez elég nagy baj. Ha valaki nem ért gazdasághoz ne szóljon bele, mert csak másokat visz rossz következtetésekre.. De ez a kormány pont erre (a hülyékre) alapozott szval érthető.

Az IMF megállapodást én jónak tartom, de ez azt fogja jelenteni hogy a Fidesz tervei csődöt mondtak és ha ezt belátják végre elkezdhetnének kormányozni, ha nem megy mondjanak le.

Index.hu házi-politika intézete is ezen az állásponton van idézem:

http://index.hu/belfold/2011/11/18/szegeny_magyar_kormany/

Szegény magyar kormány
Rettenetes felrakni mindent a pirosra, ha kipörgetik
a feketét. A miniszterelnökkel most ez történt.
A DeDi szerint ez most több mint földre köpés.

a cikkből:

Az ősz szélkakasa

Miközben helye van az élcelődésnek, ahogy helye volt az egykulcsosnak ígért adó bevezetésének elmulasztásakor is, a legfontosabb mégis csak az, hogy nagyon nagy baj van. Ilyen pofonba csak az megy bele, akinek egyáltalán nem maradt mozgástere.

„A túl magasra tett mérce, a magabiztosságtól duzzadó, sokszor kifejezetten agresszív politika most ütött vissza, éppen amikor egyébként akkora a baj, hogy Orbánék kénytelenek voltak vállalni, hogy hülyét csináljanak magukból” – írtuk szeptemberben, amikor bejelentették az új adótörvényeket.

Gyurcsány Ferenc sokkal nehezebb helyzetben húzta ki 2006 szeptembertől 2009 márciusáig a kormányzást. Ám az is biztos, hogy a kormány eddigi törekvése kudarcot vallott. Hitelesen ebben a felállásban már nem lehet folytatni.
avatar
Burton
-
2011.11.17. 21:27
301
Sárkányfő koma elgondolkoztató írása a cikknél:


\"Ráfért már szegény hazámra egy jó hír a sok-sok hónapnyi káosz után.

De.

Rossz hírem van. A másfél éves tébolynak van egy olyan szomorú tanulsága, ami minden gazdasági elkúrásnál rosszabb: bebizonyosodott, hogy van az országban vagy 1-2 millió ember, akivel simán el lehet hitetni, hogy_
- az IMF maga az ördög,
- az IMF = Zellenség
- az IMF ellenünk ront
- az IMF direkt rosszat akar
- az IMF-megállapodás = nemzeti szégyen és halál
- az IMF-hitel = a nemzeti szuverenitás megszűnése, gyarmati lét.

Nehéz elhinni, de ezek teljesen komolyan ilyeneket gondolnak. Talán még pedofilnak is vélik páran az IMFet.
Szóval lehet most örülni, hogy a csőd előtt 5 perccel Orbán észhez tért (na nem az ország miatt, hanem önmaga miatt - ha csődöt csinál neki örökre vége), lehet örülni, hogy végre picit erősödik a forint, stb. De amíg ennyi szanaszét manipulálható szellemi fogyatékos agyrokkant járkál köztünk, addig bármikor jöhet egy újabb hazug politikus, és ezeket felhergelve a nagy semmire megint szétkúrhat mindent.

Épp most olvastam, valaki szerint oké, most behívjuk őket, de csak azért, hogy azonnal kirúghassuk őket ha már lehet... értitek? A közvetlen csődtől menekítsen meg minket az IMF, aztán repülnek a picsába és folytatjuk az elkúrást tiszta erőből.\"

Erről van szó!
avatar
Burton
-
2011.11.17. 21:21
300
Vastagbőr (index) A gyorsnaszádot mégis bekormányozzák az IMF kikötőjébe
Mivel Orbán azt mondta, ha az IMF be, akkor ő el, kíváncsian várjuk, mikor mond le.
http://vastagbor.blog.hu/2011/11/17/a_gyorsnaszadot_megis_bekormanyozzak_az_imf_kikotojebe?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_11_17&utm_campaign=index

érdemes nézni a sok Orbánt szidó kommentet :D Vastagbőr blog a legjobb.
avatar
DrFly
-
2011.11.15. 16:36
299
- Matolcsy nem mond le
A gazdasági miniszter akkor is diadalról beszél, ha beszéde közben is gyengül a forint.
http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fvideo%2F2011%2F11%2F15%2Fmatolcsy_nem_mondok_le%2F


- Így lett a világ legrosszabbja a forint
Négy hónap alatt 20%-ot esett az euróval szemben.
http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fchart%2F2011%2F11%2F15%2Fgyaszos_idoszakot_el_at_a_forint%2F

avatar
Torpedo
-
2011.10.29. 19:02
298
Bloomberg: a világ nyolcadik legkockázatosabb állama Magyarország

A forint volt a legrosszabbul teljesítő európai valuta az elmúlt három hónapban, a görögöket nem számítva az uniós országok közül Magyarország csődkockázata nőtt a legnagyobb mértékben. A kormánynak lehet, hogy át kell értékelnie az IMF-et elutasító politikáját, írja a Bloomberg.
Lehet, hogy Orbán Viktornak újra kell gondolnia, esetleg fel kell adnia az IMF-et elutasító politikáját, miután a nem ortodoxnak nevezett gazdaságpolitikai intézkedései miatt akkorát ugrott Magyarország csődkockázata, hogy annál nagyobb emelkedés csak a görögöknél következett be - írja összeállításában a Bloomberg.

avatar
Barti33
-
2011.10.27. 19:39
297
Egyetemen is elég dúrva a helyzet, az egész évfolyam tüntet.. és a többségük pont erre a kormányra szavazott 2010-ben.. most megszívták WTF
avatar
biropeti
-
2011.10.27. 18:47
296
Csúfos bukás az állampapír-aukción
Csak a kínálat felére lett volna vevő. Végül egy üzletet sem kötöttek, a forint gyengül, az euró 300 fölött.
http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2Fmagyar%2F2011%2F10%2F27%2Fcsufos_bukas_az_allampapir-aukcion%2F

Példa nélkülien leírták MO-t és a kormányt a befektetők...
avatar
Torpedo
-
2011.10.19. 16:50
295
somoslaci: túlélőfelszerelés kell az újságolvasáshoz, ez van..

Ha már index: a főoldalukon ez van:


Bukásra áll az adósság elleni háború
Amit nyertünk a nyugdíjpénzeken, elvesztettük a gyenge árfolyamon, rekordon az államadósság.
//////
Orbán: A magyar gazdaság egy gyorsnaszád

az ilyen címekkel küldik a mélybe OV-t :D
avatar
somoslaci
-
2011.10.17. 22:51
294
Ha csak felnézek az Indexre rögtön ez fogad:

Bóvlivá minősíthetik Magyarországot
Az S&P heteken belül, a Fitch jövőre sorolhat le,
az IMF segíthetett volna, mondják Londonban.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/17/bovliva_minosithetik_magyarorszagot/
avatar
Torpedo
-
2011.10.06. 14:05
293
avatar
biropeti
-
2011.09.27. 15:49
292
Csány Sándor a Corvinuson beszélt:

\"Ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok\" – mondta Csányi Sándor hétfő este a Corvinus egyetemen tartott előadásában a privátbankár.hu [1] tudósítása szerint. Az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy ennek következményeként a forint árfolyama jelentősen gyengülni fog, aki devizában marad, annak ez még nagyobb teher lesz. Aki átmegy forinthitelbe vagy már ilyen adóssága van, annak nő a kamata (a bankvezér itt vélhetően az esetlegesen elszabaduló árfolyamok miatt szükséges kamatemelésre célzott).

MTI
avatar
wasabi
-
2011.09.20. 22:05
291
index címlap:
Elbukni látszik az egykulcsos adórendszer
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/20/az_adohivatal_fizet_annak_aki_keveset_keres/
avatar
biropeti
-
2011.09.16. 23:34
290
Portfolio.hu: Ez bizony kőkemény megszorítás - és fájni fog

Minden várakozást alulmúl a Matolcsy-csomag. Adóemelések, homályosan körülírt, bizonytalan teljesülésű kiadáslefaragások, erős kockázatokkal terhelt végrehajtás, korszerűtlen megszorító program. Eközben a kormány tovább erőltette az egykulcsos adót, ami recessziós környezetben konjunktúrakezelésnek baklövés.

A kormánypárt az elmúlt években ellenzékként folyamatosan hirdette, hogy nem ért egyet a baloldali kurzusok kiigazításával. A szakmai vonalon - teljes joggal - a restriktív jelleget bírálta, a politikai kommunikációban pedig a \"megszorítások\" elfogadhatatlanságáról beszélt. Most viszont nem világos, mire fel volt a nagy bírálat, mert ennél többet szemlátomást ez a kormány sem tud. - írja a portfolio.hu hazánk legnagyobb gazdasági lapja.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ez_bizony_kokemeny_megszoritas_es_fajni_fog.155497.html
Paolo Pecora kabát bőrdíszítéssel
Az itt látható Paolo Pecora szövetkabát már első ránézésre is magával ragadó, hiszen a szürke színt barna bőrdíszítésekkel dobták fel a tervezők.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1987-ben Jasszer Arafat vezetésével megindult az első palesztin intifáda, a Föld elérte az ötmilliárdos népességet, a mozikat pedig meghódította Gordon Gekko.