Környezetvédelem és energiatudatosság
Egyre divatosabb zöldnek lenni
6 hozzászólás
Molnár Gergely    2011.08.01

Manapság egyre népszerűbb – mondhatni trendi – a környezetvédelem hazánkban is. A zöldek szerint a Föld haldoklik, a szkeptikusok váltig állítják, hogy nincsen semmi baj. De mit tehet az egyén, ha tényleg fontos számára, hogy milyen bolygót hagy az unokáira?


Egyesek szerint a bolygónk majd minden pontján tapasztalt időjárás-változás és a globális felmelegedés a károsanyag-kibocsátás következménye, míg mások szerint ez természetes, az emberi tevékenységektől független jelenség. Bármi is az igazság, az évszázad egyik legnagyobb kihívása az ember számára, hogy fokozottabban figyeljen oda a környezetére. Az elmúlt néhány évtizedben elvont, megfoghatatlan volt sok ember számára környezettudatosság. A többség felesleges időpocsékolásnak tartotta, vagy tartja ma is a témát, hiszen – mint mondják – már úgysem tehetünk semmit. Azonban többen is szép lassan kezdenek rájönni, hogy ez nem így van. Nem kell megváltani a világot, nincs szükség óriási életmódváltásra egyik percről a másikra, egészen egyszerűen néhány hétköznapi változtatás elegendő arra, hogy jobban óvjuk környezetünket, bolygónkat és ezzel együtt saját magunkat is. Érdekes módon sok esetben a környezetkímélő megoldások a pénztárcánkat is kímélik, ami jelenleg nem elhanyagolható tény. Köztudott, hogy Magyarországon jelenleg meglehetősen bonyolult procedúrával jár például, ha egy család úgy dönt, saját maga állítja elő a háztartása számára szükséges energiát, kis, kerti szélerőművekkel vagy napkollektorral. Elképesztő módon lehet csökkenteni egy család éves energiaköltségét, illetve lehetne, ha széles körben elterjedne hazánkban az ilyen és ehhez hasonló energia. A szelektív hulladékgyűjtés megszervezése, az erdők tisztántartása, a környezet és energiatudatos épületek elterjedésének megszervezése nagyrészt állami, önkormányzati feladat, de mi, hétköznapi állampolgárok is sokat tehetünk az ügy érdekében.

Az utóbbi tíz évben egyre többet szerepel a médiában a környezetvédelem, világszerte – de hazánkban is- tapasztalható ez a tendencia. Kampányfilmek, tüntetések, sok országban sikeres zöld pártok próbálják felhívni a figyelmünket bizonyos dolgokra. Apropó, sokakat irritál a környezetvédelmi aktivisták figyelemfelkeltő – esetenként út- vagy hídlezáró – demonstrációja, szerintem nem unaloműzésből akadályozzák a forgalmat, hiszen jól tudják, hogy csak ilyen extrém módon lehet felhívni a közvélemény figyelmét az álltaluk fontosnak tartott törekvésekre. Mi magyarok ráadásul különleges helyzetben vagyunk, ugyanis itt csücsülünk a világ egyik legjelentősebb édesvízkészlete felett, jól fog ez még jönni 20-30-40 év múlva, érdemes lenne odafigyelni rá.


Új fogalom kezd elterjedni a környezetvédelem kapcsán, ez az úgynevezett helyi termék (buy local) fogalma. Ez egy több szempontból is pozitív kezdeményezés. Egyrészt jelentősen csökken egy termék szállítási költsége – ezzel együtt a károsanyag- kibocsátás is-, ha értékesítési helyének közelében termelték meg vagy állították elő. Másrészt a kisvállalkozások is sokkal jobban járnának, ha rendszeresen, kiszámíthatóbb módon tudnának eladni. És nem utolsó sorban Teri néni lekvárja valahogy mindig finomabb.

Cimkék: környezetvédelem,
avatar
biropeti
-
2011.08.03. 13:59
6
Fire: Sehol.. :(
avatar
Fire
-
2011.08.03. 12:09
5
Németországban az energia takarékos házak felét az állam megtéríti, vagyis a napelemes, szél turbinás cuccosokat, hol vagyunk mi ehhez?
avatar
Fire
-
2011.08.01. 23:16
4
Hány milliárd cigaretta csikket is elhajigálnak elképesztő. -Olaszországba durva a helyzet néha ahol a szemetet van hogy nem is akarják elvinni és az utcák csordultig telnek szeméttel.
avatar
Zoldalma
-
2011.08.01. 22:41
3
Érdekesen hangzik a \"buy local\", ha ez elterjedne akkor az jelentős előrelépés lenne :-)
avatar
Barti33
-
2011.08.01. 21:48
2
Magyarországon egyre divatosabb szemetelni.
avatar
zZz
-
2011.08.01. 19:30
1
minden ember tehet a kornyezeteert, pl: szelektiv hulladekgyujtes, kevesebb aramfogyasztas.
Emporio Armani gyűrű
Lányok! Nem tudjátok mit vegyetek a párotoknak karácsonyra? Mutatok néhány lehetőséget, rögtön itt is van egy rozsdamentes acélból készült, durván bordázott, Armani logós gyűrű.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Miután a hatvanas-hetvenes években ugrásszerűen nőtt a TV-készülékek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek életére a különböző Tv-sorozatok.