Az Eurůpai BizottsŠg Štfogů akciůtervet kťszŪtett
EgysťgesŪtenťk az EU piacait
MTI/TM    2012.10.04    0 hozzŠszůlŠs

M√©ly√≠ten√© az uni√≥s piac egys√©g√©t tizenk√©t √ļjabb int√©zked√©ssel a szerd√°n elfogadott, √ļgynevezett m√°sodik egys√©ges piaci akci√≥tervvel az Eur√≥pai Bizotts√°g.

Michel Barnier minťl elűbb
egysťgesŪtenť EurůpŠt
Michel Barnier minťl elűbb egysťgesŪtenť EurůpŠt

Az uni√≥s test√ľlet a 12 int√©zked√©sbűl √°ll√≥ csomagot n√©gy nagyobb ter√ľleten tervezi v√©grehajtani: l√©p√©seket tenn√©nek a k√∂zleked√©si √©s energiah√°l√≥zatok egys√©ges√≠t√©se, a mobilit√°s elűmozd√≠t√°sa, a digit√°lis, internetes megold√°sok sz√©lesebb k√∂rŻ elterjeszt√©se, valamint a term√©kekkel √©s p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√°sokkal szembeni fogyaszt√≥i bizalom n√∂vel√©se √©rdek√©ben. Ez a n√©gy ter√ľlet "a n√∂veked√©s, a foglalkoztat√°s √©s a bizalom n√©gy fű mozgat√≥rug√≥ja" - ismerteti a bizotts√°g szerdai k√∂zlem√©nye.

"Elűtt√ľnk a lehetűs√©g, hogy csodafegyver√ľnk, az egys√©ges piac seg√≠ts√©g√©vel ism√©t versenyk√©pess√© √©s vir√°gz√≥v√° tegy√ľk szoci√°lis piacgazdas√°gunkat" - v√©lekedett az akci√≥tervet bemutat√≥ Michel Barnier belsű piac√©rt √©s szolg√°ltat√°sok√©rt felelűs uni√≥s biztos.

A k√∂zleked√©si √©s energiah√°l√≥zatokat a k√∂zlem√©ny szerint a bizotts√°g az egys√©ges piac "gerinc√©nek" tekinti. Ezen a ter√ľleten az uni√≥s vas√ļti piac nagyobb liberaliz√°l√°s√°t, a tengeri sz√°ll√≠t√°si piac nagyobb egys√©ges√≠t√©s√©t, az egys√©ges eur√≥pai √©gbolt, a l√©gi k√∂zleked√©si piac egys√©ges√≠t√©s√©nek felgyors√≠t√°s√°t √©s a jelenlegi energetikai jogszab√°lyok hat√©konys√°g√°nak jav√≠t√°s√°t szeretn√© a bizotts√°g.

A polg√°rok √©s a c√©gek mobilit√°s√°t a bizotts√°g az egys√©ges piac legalapvetűbb felt√©tel√©nek tartja, de √ļgy l√°tja, hogy tov√°bbra is vannak m√©g akad√°lyok. A mobilit√°s fokoz√°sa √©rdek√©ben a test√ľlet azt javasolja, hogy a jelenleg is l√©tezű √©s mŻk√∂dű uni√≥s internetes √°ll√°skeresű port√°l, az EURES v√°ljon hat√°rokon √°tny√ļl√≥, teljes k√∂rŻ √°ll√°skeresű √©s munkak√≠n√°l√≥ eszk√∂zz√©. Az Eur√≥pai Bizotts√°g olyan rendelkez√©sek bevezet√©s√©t javasolja, amelyek lehetűv√© teszik, hogy c√©gek √©s hossz√ļ t√°v√ļ projektek hozz√°f√©rjenek hossz√ļ t√°v√ļ befektet√©si alapokhoz, valamint azt, hogy egyszerŻs√∂dj√∂n a csűdelj√°r√°s, fűleg a hat√°rokon √°tny√ļl√≥ √ľgyek eset√©ben. Emellett az Eur√≥pai Bizotts√°g b√°tor√≠tja az olyan jogi k√∂rnyezet kialak√≠t√°s√°t, amely lehetűs√©get teremt a t√∂nkre ment v√°llalkoz√≥knak az √ļjrakezd√©shez.

A bizotts√°g 2015-ig szeretn√© l√©trehozni az "egys√©ges digit√°lis piacot", amelynek √©rdek√©ben h√°rom int√©zked√©st javasol a digit√°lis, internetes megold√°sok elterjeszt√©se ter√ľlet√©n, mert a test√ľlet √ļgy v√©li, hogy "a digit√°lis gazdas√°gi forradalom tov√°bbra is olyan lehetűs√©get k√≠n√°l, amelyet nem szabad elszalasztanunk" - √°ll az Eur√≥pai Bizotts√°g k√∂zlem√©ny√©ben. Ez√©rt az uni√≥s v√©grehajt√≥-javaslattevű test√ľlet k√≠v√°natosnak tartja az internetes fizet√©si szolg√°ltat√°sok versenyk√©pess√©g√©nek jav√≠t√°s√°t, megb√≠zhat√≥s√°g√°nak n√∂vel√©s√©t, hogy ezzel seg√≠tse elű az internetes e-kereskedelmet. Ezzel √∂sszhangban a bizotts√°g √ļgy v√©li, meg kell vizsg√°lni, hogyan cs√∂kkenthetűk a sz√©less√°v√ļ interneth√°l√≥zat ki√©p√≠t√©si k√∂lts√©gei, amely a bizotts√°g szerint az egyik legfűbb akad√°lya a sz√©less√°v√ļ internetkapcsolatok terjed√©s√©nek. A br√ľsszeli int√©zm√©ny ezen t√ļlmenűen k√∂telezűv√© tenn√© a pap√≠rmentes √ľgyvitelt, az elektronikus sz√°ml√°k ki√°ll√≠t√°s√°t a k√∂zbeszerz√©sekn√©l, mert a bizotts√°g bizony√≠tottnak v√©li, hogy ezzel p√©nzt lehet sp√≥rolni.


Mindezeken k√≠v√ľl az Eur√≥pai Bizotts√°g sz√ľks√©gesnek tartja, hogy az egys√©ges piacban a fogyaszt√≥k is megb√≠zzanak, valamint fontosnak tekinti, hogy minden uni√≥s polg√°r az EU b√°rmely pontj√°n √©lhessen az egys√©ges piac ny√ļjtotta lehetűs√©gekkel, aminek √©rdek√©ben a term√©kek biztons√°g√°ra vonatkoz√≥ elű√≠r√°sok jav√≠t√°s√°t, egys√©ges√≠t√©s√©t tartja indokoltnak a test√ľlet, valamint azt, hogy ezeket a szab√°lyokat az uni√≥ minden pontj√°n egyform√°n betarts√°k √©s betartass√°k.

V√©g√ľl pedig az Eur√≥pai Bizotts√°g arra tesz javaslatot, hogy v√°ljon lehetűv√©, hogy min√©l t√∂bb embernek legyen banksz√°ml√°ja, √©s sz√ľlessenek olyan int√©zked√©sek, amelyek k√∂vetkezt√©ben a bankok sz√°mlavezet√©si d√≠jai √°tl√°that√≥k √©s √∂sszehasonl√≠that√≥k lesznek, √©s amelyek megk√∂nny√≠tik a bankv√°lt√°st.

A bizotts√°g k√∂zlem√©nye ismerteti, hogy az int√©zked√©scsomag megval√≥s√≠t√°sa √©rdek√©ben a test√ľlet az akci√≥tervvel kapcsolatos valamennyi javaslat√°t 2013 v√©g√©ig kidolgozza, majd felk√©ri a miniszterek tan√°cs√°t √©s az Eur√≥pai Parlamentet, hogy az int√©zked√©seket kezelje kiemelten, √©s 2014 tavasz√°ig hozza meg a sz√ľks√©ges l√©p√©seket.

Az elsű egys√©ges piaci akci√≥tervet tavaly fogadta el az Eur√≥pai Bizotts√°g. Ez szint√©n tizenk√©t int√©zked√©st tartalmazott - ahogy a bizotts√°g fogalmazott - "a n√∂veked√©s, a versenyk√©pess√©g √©s a t√°rsadalmi fejlűd√©s" √©rdek√©ben. Akkor a bizotts√°g a dolgoz√≥k mobilit√°sa, a kis- √©s k√∂zepes v√°llalkoz√°sok finansz√≠roz√°shoz jut√°sa, a fogyaszt√≥v√©delem, a digit√°lis tartalom, az ad√≥politika √©s a transzeur√≥pai h√°l√≥zatok ter√ľlet√©n javasolt tucatnyi int√©zked√©st. Ezekkel az Eur√≥pai Bizotts√°g azt a c√©lt √≥hajtja el√©rni, hogy "hogy az egys√©ges piac valamennyi szereplűj√©nek ‚Äď a c√©geknek, az √°llampolg√°roknak, a fogyaszt√≥knak √©s a dolgoz√≥knak ‚Äď k√∂nnyebb√© v√°lj√©k az √©lete" - fogalmazott k√∂zlem√©ny√©ben az Eur√≥pai Bizotts√°g. Most viszont az elsű akci√≥tervben javasolt int√©zked√©sek gyors megval√≥s√≠t√°s√°t s√ľrgeti, mert a tan√°csnak √©s az Eur√≥pai Parlamentnek k√ľld√∂tt friss jelent√©s√©ben meg√°llap√≠tja, hogy a tizenkettűbűl tizenegyet egyelűre m√©g nem fogadott el a tan√°cs √©s a parlament.

Peek Performance sneaker
A Peek Performance ideális választás lehet azok számára, akik minűségi, bűrbűl készült sneakert keresnek és mégis egyediek szeretnének maradni.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
Szerkesztűs√©g√ľnk √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy egy eg√©sz rovatot szentel a 20. sz√°zad egyik legeml√©kezetesebb √©vtized√©nek, a legend√°s nyolcvanas √©veknek.