Tudtátok, hogy
nyáron sokkal inkább gyümölcs és zöldségleveket
kellene innunk, mintsem ásványvizet? A zöldturmixokban
rengeteg klorofill van, ami egybl felfrissít, csak úgy,
mint a koffein, a pirosban cékla is található, aminek
sejtképz hatása van, a sárgában karotin, a máktej
pedig rengeteg olyan fehérjét tartalmaz, ami könnyen
felszívódik. Ezen kívül pedig az ásványvizek tele
vannak szervetlen sókkal, amiket a szervezetünk nem tud
feldolgozni, tehát leginkább lerakódnak.
Ilyen és ehhez
hasonló érdekes és fontos dolgokat tudtam meg, amikor
ellátogattam a Mannatural Ételmanufaktúrába, és egy
jóízt beszélgettem a tulajdonossal, Takács
Ákossal.
Hogyan jött az
ötlet, hogy megalapítsd Magyarország els, egészséges
éttermét?
A stílusát tekintve ez egy nyers, vegán étterem, tehát
csakis zöldségbl, gyümölcsbl és csíráztatott
magokból állnak az ételeink. Ezekbl a szervezetünk
tökéletesen tudja biztosítani azt, amire szüksége van.
Három éve kezdtünk el ilyen ételekkel foglalkozni, de
eleinte csak házhoz szállítottunk. Igazából engem 2002
óta érdekel az egészség fogalma, és rájöttem, hogy
tényleg az vagy, amit megeszel, és hogy a legjobban a
táplálkozással lehet fejleszteni az embert. Ha rosszat
eszünk, a sejtjeink rossz minségek lesznek... akkor
vagyunk mérgesek is, ha méreganyagok vannak bennünk.
Ezen kívül pedig volt egy balesetem, amikor egy
kisteherautó elütött, miközben bicikliztem. Amikor a
kórházban kihozták az ételt, akkor úgy döntöttem,
hogy inkább nyers vegánul táplálkozom, és elkezdtem
zöld turmixokat inni. Amikor betegek vagyunk, amúgy sem
szabad sokat enni…gyorsan fel is épültem, két hónap
múlva már rendszeresen sportoltam. Ez is rávezetett arra,
hogy szeretnék egy olyan egészséges éttermet nyitni, ami
nincs hazánkban és Közép- Európában sem.
Milyen az étterem
kínálata?
Nálunk minden ételkülönlegesség, a palacsintától
kezdve a fasírton át a spagettiig kizárólag friss
zöldségekbl, gyümölcsökbl és magvakból készül. A
székelykáposzta tejfölje napraforgómagból, vízbl,
fszerekbl áll, a palacsinta tésztája kizárólag aszalt
gyümölcsöket tartalmaz. A fasírtok hús, liszt, tojás
és rákkelt sült olaj helyett zöldségekbl és
magokból aszalással készülnek. Ízre, érzésre
hasonlót kapsz, és még változatosabb, finomabb, a
legegészségesebb formában. Van olyan ételünk is, ami
úgy néz ki, mint a stefánia vagdalt, de akár tudunk
kolbász vagy szalámi íz ételt is készíteni, mivel
magának a húsnak nincs íze, csak a fszerektl lesz
pikáns…állagra ugyan más lesz.
Mi a helyzet a kenyérrel és a tejjel?
A kenyerekkel kapcsolatban az él a köztudatban, hogy a
teljes kirlés magokból készült a legjobb. Valójában
ezeket a magokat nem kellene megsütni, hanem ki kellene
csíráztatni. Nálunk lenmagból készült kenyerek vannak,
amikor elkezddik a csírázás, frissen felhasználjuk
ket. A tejet nem mindenki tudja lebontani, amiket a boltban
lehet kapni, azokat pedig ultra pasztörizálják, aminek a
során minden vitamint és fehérjét megölnek benne. Mi
csírákból készült, úgynevezett „tejeket”
készítünk, például van a fekete-szezámos, ami olyan,
mint egy kávékoktél, mert egyszerre édes és
kesernyés.
Közben én épp
beleszürcsöltem az isteni almás turmixomba, amit azért
rágni is kellett a gyümölcsdarabok miatt, mire Ákos
megszólalt...
Ezt így kell csinálni, mindent tejpéppé kellene rölni
a fogunkkal, és csak úgy szabadna lenyelni, különben nem
szívódnak fel megfelelen a tápanyagok.
Tehát sokkal többet kellene rágnunk?
Persze, mindenkinek! Amúgy a fültövünknél van egy
mirigy, ami olyan enzimet termel, aminek fiatalító hatása
van, mert a sejtek anyagcseréjének a mködéséért
felel. Ez a rágás hatására képzdik, tehát minél
jobban rágunk, annál hatékonyabban újulnak meg a
sejtjeink.
Mik az egészséges
táplálkozás alappillérei?
Az els az a mértékletesség! Négyszáz grammnál
többet nem szabadna enni és inni egy nap, különben a
szervezetünk nem tud soha pihenni, ha folyamatosan eszünk,
aztán meg iszunk. Naponta maximum kétszer kellene
táplálkozni, egyszer délben, aztán pedig hat óra
körül, nyolc után semmiképp, és déleltt sem
ajánlott, mert akkor a szervezet kiválasztó funkciói az
ersek. Nem szabad állandóan enni, hagyni kell a
szervezetet a saját ritmusában dolgozni, ezért minden
héten be kellene iktatni egy böjtnapot az embernek, akkor,
amikor nem mozog annyit.
A másik a lassúság, amit már említettem, hogy mindent
tejszerre kellene rágnunk ahhoz, hogy jól fel tudjon
szívódni. Evés közben, ha lehet, ne beszéljünk, mert a
beszéd megakasztja a légzésünk ritmusát, a helyes
légzés mellett viszont méregteleníteni tudunk. Oda kell
figyelni arra is, hogy a legtöbb táplálékot nyersen
fogyasszuk, ne hkezelten, különben csak méreganyagként
rakódik le a szervezetünkbe, nem pedig épít
tápanyagként.
Fontos az is, hogy
színesen táplálkozzunk?
Igen, mindenfajta szín ételt ki kell próbálni, és a
növény legtöbb részét érdemes megkóstolni. Fontos azt
is megnézni, hogy melyik növény mire
hasonlít…például a dió, brokkoli és a karfiol úgy
néz ki, mint az agy, a zellerszál úgy, mint egy csont, a
mák vagy füge tele van parányi magokkal, amik a sejtekre
hajaznak…ezek a bels elválasztású mirigyek, amik
meghatározzák az életünket. Ha ezeket esszük, ket
tápláljuk.
Hetente hányszor
kellene minimum így táplálkoznunk?
Kétszer, háromszor! Ennyivel fel lehet tölteni a
szervezetet ásványokkal, vitaminokkal, fehérjékkel,
máskülönben, saját magának kell ezt kitermelnie, ami
megterhel a számára, és öregedik is mellette. A lényeg
tényleg csak annyi, hogy energiát az ember a legjobb
minségben a nyers táplálékból tud nyerni, mert ez a
természetes. Tizenötezer évvel ezeltt is így éltek az
emberek, tehát nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, annyi
a különbség, hogy ezeket az ételeket mi olyan
külalakban tálaljuk, amiket a modern világban már
megszokhattunk.
Nem csak helyben
lehet elfogyasztani ezeket a finomságokat, házhoz is
szállítotok ugye?
Igen, minden nap reggel hatig lehet leadni a rendelést,
amiket mi frissen elkészítünk és még aznap ki is
szállítjuk.
A Mannatural Ételmanufaktúra
fontos küldetése tehát, hogy minél több emberrel
megismertesse az éltet ételek titkát. Ha Téged is
érdekel, hogyan készíthetsz otthon is finom, egészséges
ételeket, akkor jelentkezhetsz a fztanfolyamukra, ahol a
közös tanulás egy finom vacsorával zárul.