A Mannatural telmanufaktra tulajdonosval beszlgettnk
Egyk magunkat egszsgesre!
8 hozzszls
Bnhidi Dra    2012.07.26

Tudtátok, hogy nyáron sokkal inkább gyümölcs és zöldségleveket kellene innunk, mintsem ásványvizet? A zöldturmixokban rengeteg klorofill van, ami egybl felfrissít, csak úgy, mint a koffein, a pirosban cékla is található, aminek sejtképz hatása van, a sárgában karotin, a máktej pedig rengeteg olyan fehérjét tartalmaz, ami könnyen felszívódik. Ezen kívül pedig az ásványvizek tele vannak szervetlen sókkal, amiket a szervezetünk nem tud feldolgozni, tehát leginkább lerakódnak.

Fotk: Mosberger Vilmos
Fotk: Mosberger Vilmos

Ilyen és ehhez hasonló érdekes és fontos dolgokat tudtam meg, amikor ellátogattam a Mannatural Ételmanufaktúrába, és egy jóízt beszélgettem a tulajdonossal, Takács Ákossal.


Hogyan jött az ötlet, hogy megalapítsd Magyarország els, egészséges éttermét?

A stílusát tekintve ez egy nyers, vegán étterem, tehát csakis zöldségbl, gyümölcsbl és csíráztatott magokból állnak az ételeink. Ezekbl a szervezetünk tökéletesen tudja biztosítani azt, amire szüksége van. Három éve kezdtünk el ilyen ételekkel foglalkozni, de eleinte csak házhoz szállítottunk. Igazából engem 2002 óta érdekel az egészség fogalma, és rájöttem, hogy tényleg az vagy, amit megeszel, és hogy a legjobban a táplálkozással lehet fejleszteni az embert. Ha rosszat eszünk, a sejtjeink rossz minségek lesznek... akkor vagyunk mérgesek is, ha méreganyagok vannak bennünk.

Ezen kívül pedig volt egy balesetem, amikor egy kisteherautó elütött, miközben bicikliztem. Amikor a kórházban kihozták az ételt, akkor úgy döntöttem, hogy inkább nyers vegánul táplálkozom, és elkezdtem zöld turmixokat inni. Amikor betegek vagyunk, amúgy sem szabad sokat enni…gyorsan fel is épültem, két hónap múlva már rendszeresen sportoltam. Ez is rávezetett arra, hogy szeretnék egy olyan egészséges éttermet nyitni, ami nincs hazánkban és Közép- Európában sem.


Milyen az étterem kínálata?

Nálunk minden ételkülönlegesség, a palacsintától kezdve a fasírton át a spagettiig kizárólag friss zöldségekbl, gyümölcsökbl és magvakból készül. A székelykáposzta tejfölje napraforgómagból, vízbl, fszerekbl áll, a palacsinta tésztája kizárólag aszalt gyümölcsöket tartalmaz. A fasírtok hús, liszt, tojás és rákkelt sült olaj helyett zöldségekbl és magokból aszalással készülnek. Ízre, érzésre hasonlót kapsz, és még változatosabb, finomabb, a legegészségesebb formában. Van olyan ételünk is, ami úgy néz ki, mint a stefánia vagdalt, de akár tudunk kolbász vagy szalámi íz ételt is készíteni, mivel magának a húsnak nincs íze, csak a fszerektl lesz pikáns…állagra ugyan más lesz.

Mi a helyzet a kenyérrel és a tejjel?

A kenyerekkel kapcsolatban az él a köztudatban, hogy a teljes kirlés magokból készült a legjobb. Valójában ezeket a magokat nem kellene megsütni, hanem ki kellene csíráztatni. Nálunk lenmagból készült kenyerek vannak, amikor elkezddik a csírázás, frissen felhasználjuk ket. A tejet nem mindenki tudja lebontani, amiket a boltban lehet kapni, azokat pedig ultra pasztörizálják, aminek a során minden vitamint és fehérjét megölnek benne. Mi csírákból készült, úgynevezett „tejeket” készítünk, például van a fekete-szezámos, ami olyan, mint egy kávékoktél, mert egyszerre édes és kesernyés.


Közben én épp beleszürcsöltem az isteni almás turmixomba, amit azért rágni is kellett a gyümölcsdarabok miatt, mire Ákos megszólalt...

Ezt így kell csinálni, mindent tejpéppé kellene rölni a fogunkkal, és csak úgy szabadna lenyelni, különben nem szívódnak fel megfelelen a tápanyagok.

Tehát sokkal többet kellene rágnunk?

Persze, mindenkinek! Amúgy a fültövünknél van egy mirigy, ami olyan enzimet termel, aminek fiatalító hatása van, mert a sejtek anyagcseréjének a mködéséért felel. Ez a rágás hatására képzdik, tehát minél jobban rágunk, annál hatékonyabban újulnak meg a sejtjeink.


Mik az egészséges táplálkozás alappillérei?

Az els az a mértékletesség! Négyszáz grammnál többet nem szabadna enni és inni egy nap, különben a szervezetünk nem tud soha pihenni, ha folyamatosan eszünk, aztán meg iszunk. Naponta maximum kétszer kellene táplálkozni, egyszer délben, aztán pedig hat óra körül, nyolc után semmiképp, és déleltt sem ajánlott, mert akkor a szervezet kiválasztó funkciói az ersek. Nem szabad állandóan enni, hagyni kell a szervezetet a saját ritmusában dolgozni, ezért minden héten be kellene iktatni egy böjtnapot az embernek, akkor, amikor nem mozog annyit.

A másik a lassúság, amit már említettem, hogy mindent tejszerre kellene rágnunk ahhoz, hogy jól fel tudjon szívódni. Evés közben, ha lehet, ne beszéljünk, mert a beszéd megakasztja a légzésünk ritmusát, a helyes légzés mellett viszont méregteleníteni tudunk. Oda kell figyelni arra is, hogy a legtöbb táplálékot nyersen fogyasszuk, ne hkezelten, különben csak méreganyagként rakódik le a szervezetünkbe, nem pedig épít tápanyagként.


Fontos az is, hogy színesen táplálkozzunk?

Igen, mindenfajta szín ételt ki kell próbálni, és a növény legtöbb részét érdemes megkóstolni. Fontos azt is megnézni, hogy melyik növény mire hasonlít…például a dió, brokkoli és a karfiol úgy néz ki, mint az agy, a zellerszál úgy, mint egy csont, a mák vagy füge tele van parányi magokkal, amik a sejtekre hajaznak…ezek a bels elválasztású mirigyek, amik meghatározzák az életünket. Ha ezeket esszük, ket tápláljuk.


Hetente hányszor kellene minimum így táplálkoznunk?

Kétszer, háromszor! Ennyivel fel lehet tölteni a szervezetet ásványokkal, vitaminokkal, fehérjékkel, máskülönben, saját magának kell ezt kitermelnie, ami megterhel a számára, és öregedik is mellette. A lényeg tényleg csak annyi, hogy energiát az ember a legjobb minségben a nyers táplálékból tud nyerni, mert ez a természetes. Tizenötezer évvel ezeltt is így éltek az emberek, tehát nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, annyi a különbség, hogy ezeket az ételeket mi olyan külalakban tálaljuk, amiket a modern világban már megszokhattunk.


Nem csak helyben lehet elfogyasztani ezeket a finomságokat, házhoz is szállítotok ugye?

Igen, minden nap reggel hatig lehet leadni a rendelést, amiket mi frissen elkészítünk és még aznap ki is szállítjuk.

A Mannatural Ételmanufaktúra fontos küldetése tehát, hogy minél több emberrel megismertesse az éltet ételek titkát. Ha Téged is érdekel, hogyan készíthetsz otthon is finom, egészséges ételeket, akkor jelentkezhetsz a fztanfolyamukra, ahol a közös tanulás egy finom vacsorával zárul.

Cimkk: egszsg, letmd, tel, tterem, Interj,
1,900,350 Huf / 6,150 Eur
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Mivel az utóbbi idkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetjét.
avatar
zZz
-
2012.08.01. 19:16
8
tetszett a cikk!
avatar
balamaria
-
2012.07.31. 21:42
7
Nagyon tetszik az egsz, szvesen mennk egy ilyen fztanfolyamra
avatar
Bonanza
-
2012.07.30. 18:34
6
jo helynek tunik :)
avatar
petra19
-
2012.07.28. 14:38
5
\"Ngyszz grammnl tbbet nem szabadna enni s inni egy nap, klnben a szervezetnk nem tud soha pihenni, ha folyamatosan esznk, aztn meg iszunk. Naponta maximum ktszer kellene tpllkozni, egyszer dlben, aztn pedig hat ra krl, nyolc utn semmikpp, s dleltt sem ajnlott, mert akkor a szervezet kivlaszt funkcii az ersek.\"

ezeket j lenne betartani de... :)
avatar
sunshine
-
2012.07.27. 22:19
4
Tetszik ez a felfogs, lenne mit tanulnunk az egszsges tpllkozsrl.
avatar
andy
-
2012.07.27. 17:13
3
Driiiiii te mindig olyan szupi helyeket mutatsz be :) hogy tallsz rjuk?
avatar
zsu
-
2012.07.27. 15:55
2
tkj :)
avatar
Beyoncefs
-
2012.07.27. 06:44
1
ohhh de jl nznek ki az dessgek :)
Modern Armani Collezioni pulcsi
Itt az id, hogy felkészüljünk a következ évszakokra! Az Armani Collezioni egyik dizájner pulóverét vásárolhatjuk meg a YOOX jóvoltából, amivel minden bizonnyal ki fogunk tnni a többiek közül.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán több terror támadás is történt, de elindult a világsztárokat tömörít USA for Africa project is.