Ennél délebbre nem utazhatunk!
Fellendülőben az Antarktisz turizmusa
Boskovics Bianka    2013.04.01    2 hozzászólás

14,2 milliárd nĂ©gyzetkilomĂ©ternyi zordság Ă©s fagy, más szĂłval az Antarktiszon járunk. Távol eső vidĂ©k teli pingvinekkel, Ă­gy felmerĂĽl a kĂ©rdĂ©s, vajon milyen emberi tevĂ©kenysĂ©g zajlik arrafelĂ©. A válasz talán meglepő: egyre virágzĂłbb! Már ami a látogatások számát illeti. Egyre többen Ă©s többen keresik fel kiruccanási cĂ©llal.


JĂł negyven Ă©vvel az Amundsen-fĂ©le akciĂł után fokozatosan elkezdtĂ©k megrohamozni a kĂ­váncsiskodĂłk, ám addig csupán kutatóállomások árválkodtak a nagy semmi közepĂ©n. Nem is meghökkentő, ha a -70 Ă©s +5 fok közötti átlaghőmĂ©rsĂ©kletre gondolunk. Ezzel egyĂĽtt legdĂ©lebbi kontinensĂĽnk bővelkedik vĂ©geláthatatlan sĂ­kságokban, - mint emlĂ­tettĂĽk, frakkos pingvincsapatokban -, valamint Ă©gbetörő hegyvonulatokban is.

TĂ©rjĂĽnk vissza a kezdetekhez! Tehát az 1950-es Ă©vekben kezdődött az Antarktisz törtĂ©nelmĂ©nek turisztika cĂ­mű fejezete. Akkoriban kereskedelmi utazásszervezők kĂ­náltak hajĂłkat kalandorlelkűek számára. Az egyik ilyen a Lindblad Explorer volt, speciális tervezĂ©ssel. Ezt követően megindult a biznisz, a kilencvenes Ă©vek Ăłta kĂĽlönösen! PĂ©ldául az 1992/1993-as esztendőben majdnem 9000 fő vállalkozott ilyen utazásra, mĂ­g 2007/2008-ban több mint 46000!


Mivel nem elhanyagolhatĂł az Ă©rdeklődők száma, megalakult az International Association of Antarctica Tour Operators, azaz az IAATO. Ez egy olyan szervezet, amelynek tagja a legtöbb utazásszervező cĂ©g. CĂ©ljuk, hogy biztonságos, Ă©s ami a legfőbb, környezetkĂ­mĂ©lő tĂşrákat biztosĂ­tsanak az Ă©rdeklődők számára. Több mint 100 vállalatot foglal magába, többek között AusztráliábĂłl, ĂŤrországbĂłl Ă©s ChilĂ©ből is.

Ha már valaki elhatározta, hogy bizony ellátogat erre a szĂ©lsősĂ©ges, kalandos földrĂ©szre, nĂ©zzĂĽnk nĂ©hány Ă­gĂ©retes látnivalĂłt! Kihagyhatatlan pĂ©ldául Drake-átjárĂł, amely arrĂłl hĂ­res, hogy az Antarktiszt elválasztja DĂ©l-AmerikátĂłl. Igazán izgalmas gondolat. FensĂ©ges látványt nyĂşjthat mĂ©g a Scott-hegy is, maga Ă©les, havas kĂĽllemĂ©vel. Ezeken tĂşl jĂłformán tilos kihagyni nĂ©hány kutatóállomást, valamint sokat emlegetett pingvinjeinket! Magyar turisták számára Ă©rdekessĂ©g lehet a BartĂłk- Ă©s Liszt-csĂşcs.

Cimkék: jég, utazás,
avatar
bearbull
-
2013.04.03. 20:20
2
Csak ne tegye ra a kezet a civilizacio.
avatar
katca
-
2013.04.02. 15:46
1
Lélegzetelállító hely, de sose jutna eszembe ide menni utazni :O ahhoz túl zord!
Nyári D&G szmokingzakó
A YOOX új kollekciójában a D&G egyik legdivatosabb szmokingzakóját is megkaparinthatjuk, ami a nyári időszakban remekül kiegészítheti elegáns ruhatárunkat.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.