A tokaji asz s a szamorodni
Folykony kincs
6 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.04.27

„A királyok bora, a borok királya” – hangzik a bort nem fogyasztók számára is talán már ismers mondás, amit állítólag XIV. Lajos francia király mondott, megízlelve a Tokajit. Ha nem is pontosan ez történt, ez a mondás mégis jól kifejezi ennek az igazi hungaricumnak a bels tartalmát. Bár a különböz országok egyes borvidékeit nem lehet objektíven összehasonlítani, aki kóstolta már a Tokajit, feltehetleg sosem felejti el a sr, testes és mézédes ned páratlan ízét. Cikkünk célja bemutatni hazánk sok, egyedülállóan kiemelked értéke közül az egyiket.

Kp: Darvas Tokaji Asz shop
Kp: Darvas Tokaji Asz shop

A borfogyasztás majdnem az emberiséggel egyids, az els írásos emlékek a Gilgames eposzban vannak megörökítve, illetve az idben késbb keletkezett, de ekkor történt özönvíz utáni eset Noéval, aki a korábban is már fogyasztott szl nedvnek még nem volt tisztában a megváltozott tulajdonságaival. A sumér feljegyzésekbl tudható, hogy a térségben a sörrel és datolyaborral szemben egyre jobban megkedvelték a szlbort. Egyiptomban Ozirisnek tulajdonították a szl termesztés ottani meghonosítását. III. Ramszesz idején a templomok birtokában annyi szlbirtok volt, ami nagyjából az össztermelés egyharmadát jelentette. A borok termesztési módszereirl, a fajták kifejlesztésérl az ókorból a legrészletesebb leírást Theofrasztosz adja, aki Arisztotelész tanítványa volt.

A honi borkultúra a korábban itt élt népek által lett megalapozva, ugyanis a beérkez magyar csapatok görög és római eredet szlkultúrát találtak. I. (Szent) István király a természetben fizetend tizedben a szlt említi elsként. Ebbe az idben Pannonhalma és a mai is híres Szekszárd voltak a f borvidékeink. A honi borvidékek fokozatos fejldése számára a tatárjárás ugyan törést okozott, IV. Béla döntésére az újonnan épített várak köré szlt ültettek. Az hívására érkeztek Tokaj környékére a beérkez olasz és vallon telepesek, akik saját szlfajtáikkal – például a furminttal – és termelési technikáikkal a borvidék késbbi hírnevét alapozták meg. Érdekesség, hogy az egri és soproni borvidékek is ilyen telepítés miatt váltak híressé. A vörösbor a XV. században, Mátyás korában kezdett teret hódítani, s állítólag a visegrádi palota márványkútjából a fehér mellett, vörös bor is folyt. A török hódoltság súlyos visszaesést jelentett a magyar borkultúrának, viszont Tokaj fejldése tovább tartott ezekben az idkben is, s így válhatott e vidék a Rákóczi szabadságharc f anyagi támaszává a késbbiekben. Bár a Habsburg-dinasztia kezdeti idején a honi borexport csökkent, de a reformkor idején már meg tudták fogalmazni a korábban is már létezett igényt a borászatunk korszersítésére. A XX. század elejére kialakult kedvez piaci viszonyok által nyújtott fellendülést derékba törte az els világháború, majd az 1920-as trianoni békeszerzdés következtében kétharmadnyi országterület elvesztése. Mindezt tetézte a második világháború utáni diktatúra, s az, hogy a kitelepítések, államosítások következtében az értékes területek hozzá nem értk kezébe kerültek. A rossz minségben, és nem megfelel területeken végrehajtott telepítések végzetesen tönkretették a hagyományosan kialakult térszerkezetet, lényegében a pusztulás szélére sodorták a magyar borkultúrát. A szovjet borpiac elsdlegessé, a honi piac másodlagossá vált, nem beszélve az exportról. A nyolcvanas évek értékesítési válságát a rendszerváltást követ tömegtermel üzemek csdhelyzete váltotta fel, ezzel párhuzamosan pedig sorra jelentek meg a minséget produkáló családi pincészetek. Az elz évtized – a jelenleg is még ellentmondásos és kiforratlan helyzet ellenére – a magyar borkultúra fnix madár szer feléledését jelentette. A magyar borászatnak sikerült egy megfelel pályára kerülnie, s szerencsénkre, ezt a többi nemzet is egyre jobban észreveszi.


Az imént említett pozitív változásokat mi sem bizonyítja jobban, minthogy az igen mértékadó amerikai borlap, a Wine Spectator tavalyi, a világ 100 legjobb borát számba vev listáján a Tokaji a 28. lett világszinten. A listás bor a 2006-os (ez egyébként is igen kiváló évjárat) Royal Tokaji 5 puttonyos Red Label-e, melyet Áts Károly termel. Az Amerikában vörös keretes címkével forgalmazott bort Európában kék keretes címkével értékesítik. A mindössze 39 dollárnyi palackárú különlegesség furmintból, hárslevelbl és sárga muskotályból készül. Igen összetett ízvilág jellemzi a magas savtartalmú, és telt ízkép, nem kifejezetten édes nedt. Még kiválóbb helyezést ért el 1996-ban, szintén az USA-ban az 1972-es tokaji aszú, amikor világels lett. Érdekes, hogy a magyar borok, nemzetközileg egyértelmen elismert minsége ellenére nem éppen a legdrágábbak közé tartoznak. A legdrágább magyar bor a 2002-es tokaji Oremus esszencia. Az esszencia kizárólag kézi ervel szüretelt szemekbl készíthet el. Ennek palackára 59 500 forint. Létezik ugyan ennél drágább palackárú bor (az 1972-es aszú esszencia 79 ezer forint, ami fél literes palackban van), de ebbl egy palack 0,375 liter. Az aukción elkelt legdrágább honi bor egy középkategóriás autó ára, kereken 5 millió forint volt. Tavaly rendezték meg azt a jótékonysági árverést, ahol a 2000-es Gere Kopár 9 literes palackja két jótékony licitáló tulajdonába került. A Sotheby's nemzetközi aukciós oldalán egy 1900-as, 6 puttonyos Tokaji Aszú nem régen 660 fontért kelt el, vagyis nagyjából 250 ezer forintért. A fogyasztásra is alkalmas, már antiknak számító 1912-es, fél literes Tokaji Aszút 1,2 millió forintos palackáron kínálják egyes japán luxus hotelekben.

A Tokaj - hegyaljai borvidék hosszúságban nyolcvanhét kilométer, szélességben pedig három-négy kilométer méret térség, összesen 5500 hektárnyi területen. Három jellegzetes hegy közötti háromszögben található (ezek a tokaji Kopasz-hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátorhegy). Összesen huszonhét települést foglal magába ez a terület, közülük a legkiemelkedbb termelhelyek például Tokaj, Bodrogkeresztúr, Mád, Rátka, Mezzombor, Tállya vagy éppen Tarcal. Tokaj-Hegyalján a különleges talajt az teremti meg, hogy az andezit-, tufa- és riolit rétegekhez agyagüledékek keverednek. A szrt borok nem esnek át különösebb eljáráson, viszont a csinált borok – és ilyen az aszú és a szamorodni – sok odafigyelést, és munkát igényelnek. A hosszú és csapadékmentes sz, illetve a sr, tagolt domborzat mely megvédi a hideg széltl a vidéket, kiváló terepet nyújt a megfelel éréshez. A magas cukortartalom a sok napsütésnek, és a gyakran meredeken fekv ültetvény eredménye. A közeli Tisza és Bodrog biztosítja a megfelel páratartalmat. Ennek a páratartalomnak köszönhet, hogy a botrytis cinerea nev nemes penész a párás idben könnyebben megtelepszik a megrepedezett héjú szlszemeken, így a nemes rothadás folyamata egyedülálló aromát ad a tokaji szlnek. Ezt a folyamatot hívjuk aszúsodásnak, aminek a különlegessége abban rejlik, hogy ha a sokféle tényez közül akárcsak az egyik is hiányzik, vagy éppen nem teljesen megy végbe, akkor már nem megy végbe az egész folyamat sem.

A Tokaji borvidk (Kp:
Vilgrksg)
A Tokaji borvidk (Kp: Vilgrksg)

A szüretelési idszakban a furmint és hárslevel szlk fürtjeirl szüretelnek, ez az idszak ezen a vidéken általában október második felétl november közepéig tart. Az aszú szemeket a pára felszáradása után kezdik szedni, ennek háromféle módja ismert. A kiválogatás történhet a már leszedett szlfürtökrl, vagy úgy, hogy a tkérl csak az aszúszemeket csepegtetik le. Egy harmadik eset, amikor a leszedett szlt egy erre a célra kifejlesztett, lyukakkal teli aszúszed táblán válogatják szét. A kiválogatott szemeket a kádakban hagyják, hogy a kövér szemek a saját súlyuknál fogva kipréseljék magukból a méz srség esszenciát. Ez a magas cukortartalom miatt ihatatlan töménység nektár, mely a termés legértékesebb kincse. Az értékét jól mutatja, hogy egy 1947-es Tokaji esszencia palackja 420 ezer forint. A magas értéket növeli, hogy nem szokták külön palackozni az esszenciákat. A nektár kicsepegését követen aszútésztává alakítják az aszúszemeket, ez a feltárásnak nevezett mozzanat, aminek során úgy préselik ki azokat, hogy a magok ne sérüljenek, régebben ezt taposással végezték. Mindez az ún. gönczi hordóban (130-170 liter) történik. A már megfelel állagú masszára kb. 130 liternyi mustot vagy bort öntenek, ezután állni hagyják egy-két napig, miközben kevergetik, és ezután történik a sajtolás. Az aszúk minsítése annak függvénye, hogy egy gönczi hordót hány puttony (egyenként 20-22 kg) tésztával töltenek meg. Ma már puttonyegységenként 20kg-ot számolnak, így legalább 3, legfeljebb pedig 6 puttonyos aszú készülhet. Az efeletti mérték puttonyszám már esszenciát eredményez. Az elkészülés éve és a palackozás közti idt úgy számolják ki, hogy a palackozást megelz érlelési id két évvel több, mint a puttonyok száma. Így a 2005-ben termelt 3 puttonyos aszú idén került palackozásra (2005 + 3 +2= 2010). A sajtolás után a bor 220 literes tölgyfa hordókba kerül, majd a több száz éves, riolittufába vájt pincékben tárolják, 10-12 celsius-fokon.


A tokaji aszú a tokaji vidéken termett, már aszúsodott és normál szl felhasználásával elállított desszertbor. Eme borkülönlegesség telt, mézédes íze libamáj, kecskesajtok, desszertek és édes gyümölcsök fogyasztása közben kiválóan érvényesül. Utóízében lehet csupán érezni a kb. 12%-os alkohol tartalmat. A szamorodni az aszúval szemben fiatal kategória, egészen pontosan a XIX. század els felén bukkant fel. Mivel els készíti és fogyasztói lengyelek voltak, k adtak nevet a különlegesen édes fajtának: a „samorodny” azt jelenti, hogy „magán termett”, vagyis arra utal, hogy úgy készül, ahogy termett. A szamorodni lehet száraz (10 g/l cukortartalomig), illetve édes (ez minimum 30 g/l cukortartalmat jelent). Ízében az aszúhoz nagyon hasonlít, de annál jóval édesebb, így íze hasonlítható a mézéhez, és enyhén érezhet benne az alkohol is. A tokaji borvidék egyedülállóságát, és az ott termett kiváló minség szlszemek értékét bizonyítja, hogy 2002-ben az UNESCO Világörökségi Bizottsága kultúrtájként jegyezte be a listáján a Tokaji borvidéket. Sajnos Olaszországban készülnek „tocai” feliratú borok továbbra is, holott ezt nem tehetnék meg, ugyanis 2007. április 1-tl kizárólag a Tokaji borvidékrl származó italok palackjain lehetne feltüntetni a „tokaji” nevet. A franciákkal könnyebb a helyzet, mint az olaszokkal, mert ennek a rendeletnek az értelmében hagytak fel a francia termelk a „tokay” melléknév használatával. Ettl még sajnos a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) nem nyújt teljes védelmet ezen hungaricumnak a kontinensen kívül.

Bízunk benne, hogy a fenti sorok segítettek abban, hogy közelebb hozzuk ezt a nemes, minden ízében magyar hungaricumot, amit mindenkinek érdemes megízlelni.

Cimkk: letmd, ital,
7,910,400 Huf / 25,600 Eur
9,857,100 Huf / 31,900 Eur
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Kristen Stewart megjelenését igen ers kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
avatar
Kologne
-
2011.04.28. 22:58
6
n a Zwack pincszetet tudom ajnlani! 2006-os vjrat.
avatar
Tompi
-
2011.04.28. 14:22
5
Elg sznalmas hogy mr a borokat is hamistjk (tocai) :S
avatar
greenclub
-
2011.04.27. 21:23
4
n nagyon kedvelem a Tokaji borokat :)
avatar
Szeki
-
2011.04.27. 17:39
3
Nagyon j cikk, mr akartam is javasolni hogy tbb gasztro tma lehetne mint tavaly ;)
avatar
cukorka
-
2011.04.27. 15:04
2
n kiskoromban sokat szreteltem :)
avatar
Xnorbi
-
2011.04.27. 11:22
1
J ltni hogy ilyen sikeres a magyar borszat!
Dolce&Gabbana kk farmer
A sok koptatott, agyonszaggatott "trash style" nadrág mellett szerencsére találunk elegánsabb, visszafogott farmereket is a Dolce&Gabbana kollekciójában.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Amikor mindenki két számmal nagyobb fels ruhát, de szk nadrágot hordott, amikor a férfiak nagy részének is nies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dúlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.