Egy pohár
jegeskávét? Vagy inkább gyümölcsturmixot? A hőmérő
higanyszála 30 fok fölé kúszik, jól esne valami finom,
jéghideg különlegesség, de kinek van kedve ilyenkor kellemes
kávézó, esetleg más megoldás után kutatni? Segítünk: íme
néhány öltet, amiket felhasználva otthon is pár perc alatt
elkészülhet egy-egy szemet gyönyörködtető, testet-lelket
üdítő ital. Kápráztassuk el barátainkat!
Gyümölcsturmixok
A nyár a gyümölcskedvelőknek számtalan felfedezni valót
kínál. Az eper, a málna, a meggy, a barack, a dinnye egymás
után jelennek meg a piacok standjain. A friss gyümölcs
élvezete megunhatatlan; azonban ha mégis kipróbálnánk valami
újat, bátran kísérletezhetünk! A turmixgépbe az ízlés
szerint összeválogatott gyümölcs után kerülhet joghurt vagy
tej, édesítésként használhatunk cukrot, mézet, vaníliás
cukorral vagy akár folyékony édesítőszert is. Aki még
jegesebbre szomjazik, tegyen a mixhez néhány jégkockát is.
Érdemes kihasználni a friss gyümölcsök szezonját, hiszen
télen nemigen jut ennyi vitaminhoz szervezetünk. Ráadásul a
gyümölcsturmix laktató is, az egészséges táplálkozás
részeként fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira vagy
uzsonnára. Egy színes itallal bármikor könnyű örömet
szerezni!
Jegeskávé
Tévedés, hogy a gyönyörű kávézóban kínált italok elkészítése
komoly szakértelmet vagy technikai felszerelést igényelne.
Még csak kávéfőzőre sincs szükségünk ahhoz, hogy házilag is
elkészítsük kedvenc italunkat. Ami szükséges: neszkávé,
néhány jégkocka, tej és vaníliafagylalt. És persze most is
elengedhetetlen egy turmixgép. A többi már csak hab a kávén;
legyen szó tejszínhabról, csokiforgásról, vagy karamell-,
vanília-, csokiszirupról, a díszítésnek kreativitásunk
szabhat határt. A nyári italokhoz egyébként ajánlott
beszerezni felülről lefelé szűkülő, tölcsér formájú
poharakat, amikkel még esztétikusabban tálalhatjuk az
alkotást. A különböző kávék esetében például az ilyen
formájú poharak nagy segítséget jelentenek a csíkos-kávék
készítésénél is. A kávébarna fehérrel keveredő árnyalatai
már ránézésre is felpörgethetik a nap további részét.
Jeges tea
Jó ötlet minden este főzni egy adag teát, ami reggelre
kihűl, majd mehet is a hűtőszekrénybe. Még a hűtés előtt
kerülhet bele egy kis édesítés és jó sok citrom â és a nap
bármelyik szakaszában kéznél van egy pohár C-vitaminban
gazdag frissítő. Tálaláskor pedig tehetünk bele citrom vagy
narancskarikát és néhány jégkockát is.
Jeges limonádék
Sokak számára a limonádé fogalma egyenlő a citromos-cukros
vízzel. Pedig ennél jóval több lehetőséget rejt! A limonádé
tulajdonképpen édesített-ízesített víz. Az amerikaiak
például nyár elején jó adag cukorszirupot főznek, amit
hűtőben tárolnak, és ezt öntik fel vízzel, citrommal.
Szirupként viszont nyugodtan használhatóak a készen kapható
szörpök is: a bodza, a meggy, a málna... Jéggel és néhány
gyümölccsel egy pohár víz is könnyen feldobható, de
jégkására öntve is kiváló hűsítő! A tetejére tehetünk néhány
menta- vagy citromfű levelet, színes szívószállal díszítve
kész is a mutatós és finom nyári koktél.
Íme néhány ital-ötlet, érdemes rászánni néhány
percet az elkészítésükre. Akár barátoknak, családnak,
vendégeknek kínáljuk; biztosan sikerül vele örömet szerezni,
és valószínűleg az elismerés sem marad majd el.
Zöldalma koktél
Vendégek érkezésekor üdvözlőitalként ajánljuk a zöldalma
koktélt! Zöldalmaszörpből, ásványvízből, pici citromléből és
egy karika narancsból készítsünk ízletes, jeges koktélt!
Fitt turmix
1 citrom
1 banán
½ ananász
1 alma
2 kk méz
2 dl sovány tej
1 dl víz
Ügyeljünk rá, hogy a tej és az ásványvíz hideg legyen, a
gyümölcsök pedig frissek és alaposan megtisztítottak. A
gyümölcsöket daraboljuk fel kisebb kockákra, tegyük egy
turmixgépbe. Facsarjuk rá a citrom levét, öntsük rá a tejet
és az ásványvizet, csorgassuk rá a mézet, majd alaposan
turmixoljuk össze. Hidegen fogyasszuk! Ízlés szerint
kiegészíthető bogyós gyümölcsökkel is.
Reggelire egy valódi vitaminbomba, de akik rendszeresen
sportolnak, fogyaszthatják vacsora helyett is. A turmix fő
összetevője az egyik legkiválóbb zsírégetőként elhíresült
ananász, a másik pedig a kalciumban gazdag banán. Ízletes,
vitamindús, magas a rosttartalma és nagyon laktató.
Avokádó-smoothie
3 pohárhoz (egyenként 2 dl) 2 érett avokádót kimagozunk,
húsát kivájjuk és feldaraboljuk. 1 teáskanál reszelt
zöldcitromhéjjal, 3 evőkanál zöldcitromlével, 2 rózsaszín
grapefruit levével, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 evőkanál
barnacukorral és 6 jégkockával krémesre turmixoljuk. Esetleg
ásványvízzel hígítjuk.
Bogyós smoothie
3 pohárhoz (egyenként 2,5 dl) 30 dkg friss gyümölcsöt
megmosunk és megtisztítunk. 20 dkg íróval, 7 evőkanál
juharsziruppal és 6 jégkockával (fagyasztott bogyóknál
jégkocka nélkül) krémesre turmixoljuk. Poharakba töltjük, és
ízlés szerint bogyókkal díszítjük.
Mentás jégkása
Szórjunk meg porcukorral 10 dkg piros vegyes bogyós
gyümölcsöt, és tegyük hűtőbe. Töltsünk meg 4 poharat
jégkásával, önsünk mindegyikbe mentaszirupot és díszítsük
gyümölcsökkel.
Citrusos gyümölcslé
A nyári melegben nincs is finomabb frissítő, mint egy pohár
hideg, gyümölcsös ital. Facsarja ki 2-3 grapefruit és
narancs levét, egy kancsóban helyezze a hűtőbe, és egész nap
kéznél lesz a vitamindús frissítő.
Mojito
A mojito a legkellemesebb koktélok egyike, hiszen édesen
savanykás, kellemesen jeges, a menta pedig testre és lélekre
egyaránt serkentően hat.
Amarena shake
50 dkg joghurtos meggyfagylalt
2,5 dl hideg tej
2 kis pohár natúr joghurt
1 tejszínhab spray
5 dkg meggy
Turmixba tesszük a fagylaltot, hozzáöntjük a tejet, a
joghurtot és összemixeljük. Akkor jó, ha szép habos. Hosszú
poharakba töltjük, tetejére tejszínhabrózsát nyomunk a
sprayből, és meggyel díszítjük.
Barackdrink
4 őszibarack
4 dl narancslé
1 dl tejszínhab
2 tk őrölt gyömbér
3 ek barnacukor
A barackot meghámozzuk, a húsát levágjuk a magjáról,
összevagdaljuk. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a
narancslevet, a tejszínt, a gyömbért, a cukrot és
összemixeljük. Poharakba jeget szórunk, és ráöntjük az
italt.
Málnás tejital
30 dkg málna
50 dkg vaníliafagylalt
2,5 dl tej
1 tk reszelt citromhéj
mentalevelek a díszítéshez
A málnát megtisztítjuk, néhány szemet félreteszünk a
díszítéshez, a maradékot összeturmixoljuk, és átpaszírozzuk.
A fagylaltot a tejjel, a málnapéppel és a citromhéjjal
turmixba tesszük, és felhabosítjuk. Poharakba töltjük, és
málnával, mentalevelekkel díszítjük.
Gyümölcsmix
4 dl tej
4 szem őszibarack
4 dl narancslé
A barackot meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát összevagdaljuk,
és turmixba tesszük. Hozzáönjük a narancslevet, a tejet, és
felhabosítjuk. Poharakba töltjük, hidegen kínáljuk.
Joghurtos meggy
25 dkg meggy
5 dl natúr joghurt
2 ek citromlé
2-4 csepp édesítőszer
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, összeturmixoljuk a
johurttal, a citromlével. Édesítőszerrel (vagy mézzel)
édesítjük, és jéggel teli poharakba szűrjük.
Epres limo
40 dkg eper
2 ek cukor
jégkocka
4 dl citromos limonádé
4 gombóc eperfagyi
Az epret megtisztítjuk, turmixba tesszük a cukorral, néhány
jégkockát szórunk mellé, és péppé zúzzuk. Négy pohárba
töltjük, feltöltjük a limonádéval és 1-1 gombóc fagyit
teszünk a tetejére.