Az rszonda utasa 100 kilogrammos
Hrom v utn felbresztik a robotot
MTI/TM    2014.03.25    0 hozzszls

Mintegy két hónappal azt követen, hogy felébresztették a Rosetta rszondát több mint két évig tartó hibernáltságából, robotja, a Philae számára is véget ér a téli álom: a szerkezetet pénteken keltik életre, hogy aztán novemberben leszálljon a Csurjumov-Geraszimenko üstökösre.

A Rosettát az rkutatásban áttörést hozó eredmények reményében ltte fel az Európai rügynökség (ESA) 2004-ben. Ez lesz az els szerkezet, amely találkozik egy üstökössel, az els, amelynek modulja megkísérel landolni egy üstökös felszínén és az els, amely követ egy üstököst a Napot megkerül útján. Az rszonda kedden 664 millió kilométerre járt a Földtl és 4 millió kilométerre céljától.

Utasát, a 100 kilogrammos, tíz tudományos berendezéssel - többek közt kamerával, mikroszkóppal és spektrométerrel - felszerelt Philae-t csaknem három éve hibernálták, hogy minimálisra csökkentsék energiafelhasználását. Egyedül csak a hmérsékletét kontrollálják, "pont, mint egy hibernált állatnál" - mondta Philippe Gaudon, a francia rügynökség (CNES) Rosetta-missziójának vezetje, aki egy számítógép három év utáni újbóli bekapcsolásához hasonlította a szerkezet központi rendszerének visszakapcsolását. A Philae felébresztését, majd annak biztosítását, hogy teljesen biztonságosan mködjön és véghez tudja vinni tudományos feladatait, a misszió kölni és toulouse-i központjai végzik majd. A tíz tudományos szerkezetet április 10-tl kezdik bekapcsolni, a szakembereknek három hetük lesz meggyzdni arról, hogy a berendezések jól mködnek.

Fot: ESA
Fot: ESA

A Rosetta a tervek szerint májusban, amikor már csak 2 millió kilométerre lesz az üstököstl, felvételeket küld a Csurjumov-Geraszimenkóról. Júliusban már csak 50 ezer, augusztusra már csak 150 kilométerre lesz az égitesttl. Az rszonda augusztus elején lép be az üstökös gravitációs mezejébe, majd hozzávetleg 50 kilométerre az égitest felszínétl elkezd keringeni, folyamatosan csökkentve a távolságot. Ez id alatt a Rosetta elkészíti az üstökös háromdimenziós modelljét és pontosan megméri gravitációs erterét. A tudósok csak ezt követen látnak neki leszállóhelyet keresni a modulnak és kidolgozni a landolás részletes forgatókönyvét. A november 11-re kitzött manver eltt 80 nappal még öt lehetséges leszállóhely lesz, amelyet aztán kettre szkítenek. A landolás végs pontját egy hónappal a leszállás eltt választják csak ki. A manver jelents kockázatokat rejt magában, mert a szakemberek nem tudják, hogyan fest az üstökös felszíne: lehet olyan puha, mint a friss hó, de akár kemény is, mint a jég.

A Philae 2-3 kilométeres magasságban válik le a Rosettáról, majd - irányítás hiányában - egyszeren "lehullik" az üstökösre. Mivel a Csurjumov-Geraszimenko gravitációs ereje csak mintegy százezrede a Földének, az ereszkedés két-három óráig is eltarthat. A balesetek kiküszöbölése érdekében a szakembereknek nemcsak az üstökös rotációját, hanem annak formáját is számításba kell venniük, mieltt útjára bocsátják a modult, amelynek egyes tudományos berendezései már az ereszkedéskor mködni fognak. A megfigyelések és mérések javarésze azonban akkor kezddik, ha a Philae lehorgonyzott. A modul 25 centiméter mélyre fúr majd az üstökös felszínén, és mintákat vesz belle.

A modul olyannyira magas szint fejlesztés, hogy a Nap felé közelít Csurjumov-Geraszimenkón elvileg bírni fogja az egyre növekv hséget. 2015. augusztus 13-án, a Naphoz legközelebbi pontján az üstökös 185 millió kilométerre lesz a csillagtól. Az üstökös a társaihoz hasonlóan a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezeltti keletkezésérl riz a tudósok által létfontosságúnak vélt emlékeket. Feltételezik például, hogy a Földön lév víz egy része üstökösbecsapódásokból származik, mint ahogy valószínleg sok szerves molekula is, amely kulcsszerepet játszott az élet kialakulásában.

Cimkk: Philae, robot, rszonda,
Dior Homme ltny
A YOOX egyik legdrágább és legjobb öltönyét ezúttal a Dior Homme hozta el nekünk.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Ebben az évben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobták piacra Madonna els önálló lemezét is.