Kim Dzsong Un már lazítana a kormányzati szigoron
Terjed a luxus Észak-Koreában
7 hozzászólás
Kocsis Katica    2012.05.03

Az atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea komoly intĂ©zkedĂ©sekkel lĂ©p fel az elit rĂ©teg ellen, de ez semmilyen hatással nincs rájuk, hiszen továbbra is igĂ©nyes autĂłkkal Ă©s luxuscikkekkel veszik körbe magukat.

Az Ă©szaki elszigetelt gazdaság miatt sokan Ăşgy gondolják, hogy ez az állam kopott Ă©s unalmas, de a luxusĂĽzletek kirakatai nem erről árulkodnak. Az olyan luxuscikkek mint az LCD televĂ­ziĂłk, a digitális kamerák Ă©s más elektronikai berendezĂ©sek behozatala csaknem a duplájára nőtt 2008 Ă©s 2010 között. A városban Ă©lő kĂĽlföldiek szerint az utcákon egyre több a drága autĂł is: egyre nagyobb számban tűnnek fel a Mercedesek, a BMW-k, a Lexusok, a Toyoták Ă©s a Land Rover modelljei.


A boltok piacain is egyre több felső kategĂłriás termĂ©keket találunk. „Phenjan semmiben sem szenved hiányt” – nyilatkozta az egyik ott Ă©lő kĂĽlföldi. Ez sehol sem olyan nyilvánvalĂł, mint a kĂ©tszintes Pothongahg Ryugyong áruházban, ahol az importált Ă©letektől kezdve, a ruhákon át az elektronikai termĂ©kek Ă©s a bĂştorok között is válogathatunk. Van itt pezsgő, minősĂ©gi francia bor, többfajta whisky, vodka Ă©s rum is. De a polcokon megtaláljuk a dán Ă©s Ăşj-zĂ©landi vajakat, a francia sajtokat Ă©s az ausztrál marhahĂşst. Itt mĂ©g a high-end Ăłrák Ă©s Ă©kszerek, a kĂĽlföldi parfĂĽmök is beszerezhetőek.


TermĂ©szetesen az Ă©szak-koreaiak nĂ©hány szabad piacon is megfordulhatnak, ahol az importált árukat is megtalálják. A Tongil piac pĂ©ldául a maga 7000 nĂ©gyzetmĂ©teres terĂĽletĂ©n már 2003 Ăłta fogadja a vásárlĂłkat. Itt a kofáknak szinte mindenből van kĂ­nálatuk: hĂşsokat, zöldsĂ©geket, gyĂĽmölcsöket, szingapĂşri sört, nyugati szeszes italokat, kozmetikumokat, elektronikai cikkeket szerezhetnek be az Ă©szak-koreaiak.


Akik pedig az olasz Ă©ttermeket kedvelik, itt azok sem fognak csalĂłdni, már kĂ©t ilyen helyen fogyaszthatnak pizzákat, olasz tĂ©sztákat Ă©s borokat – Ă©s persze Coca-Colát. Az effajta fogyasztĂłi örömök pedig elindĂ­tják a piacgazdaság fejlesztĂ©sĂ©t is, hiszen Észak-Korea Ăşj vezetője, Kim Dzsong Un már azon gondolkodik, hogy lazĂ­tson a kormányzati szigoron. KĂ­na harminc Ă©vvel ezelőtt döntött Ă­gy, ma pedig már szuperhatalomkĂ©nt tartjuk számon. Lehet, hogy Észak-Korea lesz a következő?

avatar
Tompi
-
2012.05.07. 16:31
7
Elég szegényes :S
avatar
kocsiskatica
-
2012.05.07. 16:25
6
én sem vágyom ide.
avatar
italianfashion
-
2012.05.06. 17:12
5
Ott már a Colának is örülni kell!
avatar
Karessz
-
2012.05.05. 19:20
4
A többség úgyis annyira szegény ott, hogy tökmindegy nekik mit tilt be a vezetés :D
avatar
Athos
-
2012.05.05. 05:06
3
Ritka szar ország :/
avatar
Csili
-
2012.05.04. 13:45
2
nem élnék ott semmi pénzért :/
avatar
lacko
-
2012.05.03. 23:31
1
nem kicsit vannak elnyomva :S már 2 helyen van pizza meg cola :S......
Bőrrel díszített Fendi napszemüveg
Nagyon érdekes napszemüveggel rukkolt elő a Fendi a legújabb kollekciójukban. A klasszikus stílusú modellt mindkét lencse oldalánál bőrből készült applikáció teszi meghökkentővé...

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Javában dĂşlt a salvadori polgárháborĂş, a továbbra is forrongĂł Közel-Keleten az izraeli lĂ©gierő meglepetĂ©s csapást mĂ©rt az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television Ă©s az első Indiana Jones-film is mozikba kerĂĽlt.