A kutatkt orszgban ksztettek felmrst
Az idegengyllet s az internet
0 hozzszls
MTI/TM    2016.07.23

A gylöletkelt bejegyzésekkel szemben passzívak az internetes közösségi oldalak, így az érintettek többsége nem is él panasszal, mondván, hogy úgysem lesz következménye - állítja egy nemzetközi tanulmány, amelyet a barcelonai egyetemen mutattak be készíti pénteken.

A kutatók öt ország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Románia és Egyesült Királyság fiataljait, a közösségi oldalak felhasználóit, jogi, oktatási és biztonsági szakembereket kérdeztek meg, továbbá azt vizsgálták, hogy az idegengylöletet közvetít személyek és csoportok miként használják ezeket az oldalakat. A válaszokból kiderült: az idegenellenes hozzászólások f célpontja a muzulmán közösség. Azok, akik a sért bejegyzések áldozatai 60-90 százalékban nem tesznek jelentést arról a szolgáltatóknak. A kutatók szerint ennek magyarázata, hogy hozzá vannak szokva az ilyen típusú megnyilvánulásokhoz, sokan nem gondolják, hogy a gylöletbeszéd bncselekmény, vannak, akik nem tudják, hova forduljanak, míg mások szerint a panasztétel nem vezet eredményre.


A kutatót maguk is tettek egy próbát: 100 gylölköd kommentet jelentettek a Facebook adminisztrátorainak, ám ezek közül mindössze 9-et töröl a szolgáltató, a többirl nem gondolta, hogy megsértette a közösségi normákat. Olga Jubany antropológus, a tanulmány koordinátora úgy véli, a kifogásolt tartalmak eltávolítása teljesen esetleges. Példaként említette, hogy míg "A kutyák diszkrétebbek mint a muzulmánok" bejegyzést törölték, az "Öljétek meg (sic) mind, irgalom nélkül" mondat maradhatott. Mint mondta, ráadásul úgy tnik, mintha ezeken a felületeken elfogadhatóak lennének olyan szavak, amelyek az életben nem. "Amint nem mondanál egy bárban, azt leírod az interneten" - jegyezte meg.

Miguel Pajares antropológus szerint noha a törvény nyilvánvalóan nem védi a gylöletbeszédet, mégis, a követkeménynélküliség miatt úgy tnhet, mintha a gylölköd bejegyzések írói jogaikat gyakorolnák. Hozzátette: a probléma nem az internettel van, a jelenség kiterjed a társadalom egészére és egyre növekszik. Az európai események kiváltják ezeknek a csoportoknak a terjeszkedését az interneten is.

A szabad véleménynyilvánítás nem sértheti mások méltóságát - hangsúlyozta Miguel Ángel Aguilar ügyészségi koordinátor. A tanulmány több javaslattal él, a panaszkezelés hatékonnyá és átláthatóvá tételétl kezdve egészen odáig, hogy minél fiatalabb korban kellene oktatni a gyerekeket arra, mi a különbség a szólásszabadság és a gylöletbeszéd között.

Cimkk: Internet, kutats, vilghl,
Dolce&Gabbana 'Metal Aviator' napszemveg
A Dolce&Gabbana képes újdonságot vinni még az oly sokszor látott "aviator" stílusba is. Ez az alapveten sportos napszemüveg két változatban is elérhet: fekete-szürke és ezüst-szürke színben is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.