Az Oscar-dj trtnete
Idn 83 ves az arany szobrocska
18 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.02.25

Idén február 27-én fogják átadni az Akadémia Díját, ezúttal nyolcvanharmadik alkalommal. A kis arany szobrocska nem csak Hollywood, hanem a kiemelked színészi teljesítmény szimbóluma is már közel száz éve. A Filmakadémia által adott elismerés jóval több fényz ceremóniánál – évekre is meghatározhatja egy-egy filmes karrierjét.


Mióta 1929. május 16-án Hollywood-ban elször átadták a díjat – aminek akkor még senki se ismerte a nevét – bár a filmipar is rengeteg változott, a díj továbbra is a legjobbnak ítélt filmeket, a szakma krémjét, mindenkori elitjét vonultatja fel, 1947 óta az (angolhoz képest) idegen nyelv filmek közül is. A megannyi kategória jelöltjei mindig a díjátadót megelz év alkotásai közül kerülnek ki. Az els átadó ünnepségre a két évvel korábban, 1927-ben épült Hollywood-i Roosevelt Hotel-ben került sor. Ezek után évekig a nagy múltú Biltmore szállodák adtak otthont a gálának. Egyesek a második világháborúval, némelyek az egyre fokozódó népszerséggel magyarázzák azt, hogy 1942-tl kezdve színházakban rendezik meg a gáláns rendezvényt, bár ez id alatt Los Angeles és New York felváltva adott otthont az Oscarnak. Idén immáron tizenegyedik éve, hogy a Hollywood-i Kodak Színházban rendezik meg a díjátadót, ez nem csupán a helyszínnek, mint filmipar fellegvárának köszönhet, hanem a színház 3400 férhelyének is.

Az els díjátadó még a médiától és a nyilvánosság tekintetétl védve, zártkören zajlott, mindössze háromszáz meghívottal, illetve néhány belépt vásárolt vendéggel. Az els gála inkább az elismerésrl, mintsem a média nyilvánosságról szólt, a díjak gyors kiosztása után hamar estélyi hangulatba fordult a kiosztó. Viszont a második évben – a rendezvény óriási népszerségének köszönheten – már egy egész órás rádióadás közvetítette az átadást. Idvel a televízió vált az átadás közvetítjévé: 1953-ban sugározták az els TV-s közvetítést fekete-fehérben, és már ekkor is több millióan kísérték figyelemmel a ceremóniát, bár ekkor még csak az USA-ban és Kanadában. 1966-tól kezdve színes volt az Oscar közvetítést, pár évvel rá már világszerte kísérték figyelemmel. Azóta jócskán átalakult nem csak Hollywood, hanem ebbl fakadóan a ceremónia is – hatalmas médianyilvánosság kíséri az átadást, amin a legkiválóbb divattervezk ruhakölteményeit viselik a hölgyek, ezzel is reklámozva az adott tervezt. Az ováció szinte páratlan, villan a sok száz fényképezgép, és több száz televízió csatorna közvetíti a megjelentek minden lépését, majd másnap a bulvár magazinok rengeteg képet hoznak le, és az Oscar gála még hetekig téma a sajtóban.

Az els akadémiai díjátadón az 1927-ben és 1928-ban készült alkotásokat díjazták, de a mainál jóval kevesebb szobrocskát, mindössze tizenötöt osztottak ki, ugyanis sok kategória még nem létezett (azóta az évek során összesen közel háromezer darab szobrot osztottak ki). Eleinte még a jelöltek nevei sem voltak titkosítva, míg nem az Akadémia döntése folytán, 1941-tl kezdve csak a jelöléseket megszavazó tagok tudhatják elre a neveket. Innen ered a „borítékos rendszer”, vagyis hogy a díj átadásáig egy lezárt borítékban van a nyertes neve. Az évek során átalakultak egyes kategóriák, vagy éppen megszntek. Érdekes, hogy rögtön az els éveben a legjobb rendez díját kettéosztották a vígjáték, és a dráma kategóriákra, késbb az is elfordult, hogy a legjobb filmzene kategóriáját is kettéosztották ilyen módon, de jelenleg ez már egyetlen kategóriát alkot. A filmzenék díjazásához tartozik, hogy napjainkban már csak az eredeti filmzenét, vagyis kifejezetten az alkotás számára komponált zenét jelölik, az adaptált, vagy feldolgozott zenéket nem. Az els átadás során a legjobb film díját (jelenleg: „Best Picture”) „Unique and Artistic Production” néven osztották ki, a technikai díjat pedig ezen a gálán „mérnöki teljesítményként” díjazták (nyilván a technika akkori fejlettsége folytán). Szintén még az 1929-es átadón osztották a „Title Working” díjat, mely a némafilmek feliratait díjazta, de csak egyszer adták át. Jelenleg összesen 24 kategória létezik, amibe nem tartoznak bele a speciális díjak. Ezeket nem rendszeresen ítélik oda, ide tartozik többek között a Mszaki-, a Diák-, a Különleges-, az Ifjúsági, és a Tiszteletbeli Oscar-Díj, valamint az egyéb különdíjak. A jelenleg is a huszonnégy létez kategóriába tartozó sminkes, látványtervezi és operatri munkát díjazó Oscar-okat a harmincas és hatvanas évek közötti évtizedekben a fekete-fehér, és színes filmek között megosztva ítélték oda. Érdekesség, hogy jelenleg a legfiatalabb kategória a 2002-ben alapított „Legjobb animációs film” cím.


A filmek jelölését a Filmmvészeti és Filmtudományi Akadémia, az AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) végzi. Az 1927. május 11-én, Kaliforniában alapított akadémiát a filmmvészethez kötd területek (bármilyen mvészeti vagy tudományos terület) fejlesztése érdekében hozták létre. A harminchat alapító tag között színészek, producerek, rendezk, technikusok, írók, de még ügyvédek is szerepeltek. Az Akadémia hatezer tagja nem kap külön fizetést a munkájáért, a gyakorlatban ez inkább hasonlít egy tiszteletbeli megbízáshoz, melyet a tagok a kiemelked szakmai teljesítményük révén kapnak meg. A több ezer tag összesen tizennégy szekcióba csoportosul. Az AMPAS évente több díjat is kioszt, nem csupán az Oscart, többek között egyetemista és végzs filmkészítk számára, vagy éppen ösztöndíjat ad forgatókönyvíróknak. Kétségtelen, hogy az Oscar a legismertebb díjuk, de mellette az AMPAS üzemelteti a Hollywood-ban található Pickford Mozifilmkutató Központot, vagy a Beverly Hills-i Margaret Herrick könyvtárat. Az AMPAS szervezeti felépítése egy évente megválasztott elnökre, egy els alelnökre oszlik, akit két alelnök követ (ezek egyike jelenleg Tom Hanks). Van még egy ügyvezet igazgató, egy titkár, és egy kincstárnok, valamint az igazgatótanács (az igazgatótanács tagjai közé tartozik az Oscar-díjas, magyar Zsigmond Vilmos is). A tagságnak több feltétele is van, de a legfontosabb, hogy minden tagnak legyen legalább egy Oscar-jelölése. Az Akadémia tagjai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, de a „Legjobb film” kategóriába mindenki jelölhet filmet. A szavazás második fordulójában alakulnak ki a gyztesek, ekkor már minden tag szavazhat minden kategóriában. Ahhoz, hogy egy film egyáltalán jelölhet legyen, ami elfeltétele annak, hogy eljusson az Oscar átadó gáláig, az átadást megelz naptári évben szükséges forgalomba kerülnie Los Angelesben. A jelölés idején még moziban futó alkotásokat névre szólóan, DVD-n szállítják el az Akadémia tagjainak, de a filmen negyedóránként megjelenik egy felirat, amivel megkérik a tagokat, hogy ne másolják le a filmet – érdekes, hogy mégis, sok kalózfilm így kerül nyilvánosságra. A filmnek el kell érnie a minimum 40 perces hosszúságot (ez az úgynevezett „feature-length”) hacsak nem rövidfilm. A kvalifikáció lehetségéhez szükséges még, hogy az alkotás hozzáférhet legyen a szabványos, 35, illetve 70 milliméteres filmen, az utóbbi években viszont lehetség van a digitális formátumban történ elérhetségre is, progressive scan digitális filmen. Ez minimum a HD, tehát az 1280x720-as felbontást igényli, a képkockák másodpercenkénti száma (fps – „frame per second”) el kell hogy érje, a 24-et vagy 48-at.

A világon az els szobrocskát a legjobb színésznek járó elismerésként Emil Jannings kapta, aki elismert német tragédiaíró volt. Ezt a szobrot még nem „Oscar” néven emlegették, ugyanis a díj mai elnevezése ekkor még nem létezett. A szobor legvégs, elfogadott alakját az MGM akkori mvészeti vezetje, Cedric Gibbons álmodta meg, és George Stanley öntötte elször agyagba. Ezután készült a szoborból bronz verzió, amit 24 karátos arannyal vont be, ebbl a példányból viszont rögtön tizenkettt készített. Megdöbbent, hogy a modern filmipar talán legismertebb szimbólumának megalkotásáért Stanley mindössze ötszáz dollárt kapott. A szobor nevének kialakulásáról az (egyik) anekdota úgy számol be, hogy 1931-ben a Filmakadémia els könyvtárosa, Margaret Herrick rögtön az els munkanapján körbejárva az épületet rábukkant a szobrocskára. Miközben szemügyre vette, rájött, hogy a szobor arcvonásai nagyon hasonlítanak texasi nagybátyjáéra, Oscar Pierce-ére. A név úgy vált megszokottá, hogy 1934-ben Sidney Skolsky újságíró úgy fogalmazott, hogy „Katharine Hepburn alakításáért Oscar-díjat vett át”. 1939-ben az AMPAS hivatalosan is elfogadta a nevet. Bár összesen alig több, mint harminc kategória létezik jelenleg (beleértve a tiszteletbeli, és speciális díjakat is), mégis évente ötven darabot készítenek a szoborból, tizenkét ember munkája által. A szobor egy meztelen lovagot formál, aki kardot tart maga eltt, és egy 13 cm széles, fektetett filmtekercsen áll. A tekercs öt küllje a producereket, rendezket, írókat, színészeket, és technikusokat szimbolizálja. A 34 centiméteres szobor pontos súlya 3,85 kg. Bár nem tömör arany, csupán arannyal van bevonva, az elállításának költségei korábban 400 amerikai dollár körül jártak – az utóbbi évek aranyár növekedése miatt, egy-egy szobor elállítási költsége 2008-ban már hozzávetleg 500 dollár volt, a The Seattle Times cikke szerint. Mégis, egy-egy jelentsebb kategóriában nyert szobor eszmei értéke dollár-százezrekben mérhet. A szobrok belseje egyébként a britannium nev különleges fémötvözet, ami 93% ón, 5% antimonérc és 2% réz. A második világháború idején, amikor a fontosabb fémeket a hadászat céljaira használták fel, a szobrot festett gipszbl készítették, és ezt vonták be arannyal, majd a háború után „eredetit” kaptak a korábbi nyertesek. Már 28 éve a nagy presztízs, Chicago-i székhely RS Owens cég gyártja a szobrocskákat, miután egy másik cég kilépett a korábbi szerzdésbl. Többek között k készítik az Emmy-díjakat, a Clio Awards díjait, a Rock and Roll Hall of Fame díját, vagy éppen az MTV Awards szobrocskáit. A szobrokhoz nem készül több, elre legyártott táblácska, az összes jelölt nevével, hanem, miután valaki megnyerte a díjat, a szobrot visszaküldik az RS Owens-nek, akik elkészítik a plakettot a nyertes nevével. Volt már arra is példa, hogy valaki évekkel a díj átvétele után hozta vissza javíttatni a szobrocskát. Geena Davis, nem sokkal azután, hogy 1988-ban Oscart nyert, kénytelen volt javíttatni a szobrot, mert az megsérült egy földrengés során, és teljesen ferdére hajlott. Egyébként 1950 óta a Film Akadémia kénytelen szerzdést aláíratni a nyertesekkel, hogy nem fogják eladni a szobrocskát, bár azóta egyes aukciókon lelkes gyjtk többen is szert tettek már egy-egy értékes Oscar szoborra. Ilyen volt Clark Gable legjobb férfi fszereplnek járó Oscarja, amit Steven Spielberg szerzett meg 500 ezer dollárért. 1955 óta a hamisítások, és fekete piaci üzletelések megakadályozása végett már sorozatszámmal is ellátják az Oscarokat. Az alábbi videóban röviden nyomon követhet, hogyan is készül el az Oscar szobor.

A ceremóniát több mint ötven éven át kés márciusban, vagy április elején tartották meg, ez 2004-ben változott meg, azóta február vége, vagy éppen március eleje az átadás idpontja. Bár így közelebb került a januári Golden Globe, mégsem ütközik az egyéb jelents médiaeseményekkel, mint például az NCAA amerikai kosárlabda bajnoksággal. Tavaly például a vancouveri téli olimpia miatt csúszott vissza márciusra az esemény. A gála pontosan hat héttel a jelöltek bejelentése után zajlik le. Egészen 1976-ig az NBC közvetített minden Oscar gálát, azóta az ABC (a közvetítési jogokra vonatkozó szerzdés jelenleg 2014-ig szól). Érdekes, hogy az USA-ban az Oscar díjátadója az egyetlen msor, amit teljes egészében élben közvetítenek mind a keleti, mind a nyugati parton, bár ez alól kivétel Alaszka és Hawaii. Ha már a TV-közvetítéseknél tartunk érdekesség, hogy az eddigi leghosszabban sugárzott Oscar gála a 2002-es volt, melynek msorideje 4 óra, és 23 perc volt. A legmagasabb néz számot produkáló gála az 1997-es volt, amikor 57.250.000-an kapcsoltak a msorra az USA-ban. Az AMPAS saját becslései szerint egymilliárdan kísérik figyelemmel minden évben a ceremóniát, ezzel szemben van, aki csupán negyven milliós nézszámról beszél.

Az Oscar története nem nélkülözte a furcsa, érdekes sztorikat, ide tartozik például, amikor Marlon Brando az 1972-es Keresztapa cím filmben nyújtott alakítása miatt kapott díjért Sacheen Littlefeathert, egy fiatal indián lányt küldte el maga helyett. maga meg sem jelent a díjátadón, az amerikai slakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul, hanem a lány olvasta fel Brando tizenöt oldalas kritikáját. George C. Scott, a Patton cím film legjobb férfi fszereplje, 1970-ben pedig egyáltalán nem vette át a díjat, az Oscar történelmében egyetlenként. Egyébként Hollywoodban többen is elmarasztalták a díjátadó gálát, ilyen Dustin Hoffmann is, aki szerint a gála „obszcén és mocskos dolog, semmivel sem jobb egy szépségversenynél.” A színészlegenda, Humphrey Bogart szerint pedig „a színészi teljesítményeket csak abban az esetben lehetne összehasonlítani egymással, ha minden jelölt ugyanazt a szerepet alakítaná”. 1973-ban meglehetsen zavarba ejt, és magyarázat nélküli jelenség történt a gálán: egy pucér férfi, név szerint Robert Opal, galéria tulajdonos rohant be a színpadra a ceremónia kells közepén. 2000-ben például még a díjak átadása eltt eltnt az összes szobor. Egy szegényebb férfi találta meg ket egy kukában, három szobrocska kivételével. A férfi páratlan becsületességét mindössze kett tiszteletjeggyel honorálta az Akadémia. Furcsa anekdoták szólnak arról, hogy milyen szélsséges helyeken tartják egyes sztárok a szobrot: Russel Crowe például ausztrál farmján tárolja egy tyúkólban, mert szerinte a szobor nagyobb tojás tojására ösztönzi a szárnyasokat. Elizabeth Taylorról, Jodie Fosterrl és az elhunyt Marlon Barandoról is azt állítják, hogy a mellék helységben találták meg a megfelel helyet a díjnak. Velük szemben Whoopi Goldberg annyira nem tördött a szoborral, hogy költözés közben egyszeren elhagyta.

A szobor érdekes történetébl szerencsére hazánk sem maradt ki. William S. Darling háromszor nyerte el a „legjobb látványtervez” díját, Geza Herczeg a legjobb forgatókönyvíró lett 1937-ben. Két évvel késbb Michael Curtiz – Kertész Mihály – a legjobb rendez díját vehette át a Csablancáért. Rózsa Miklós háromszor nyert díjat a legjobb zeneszerzként, ezek egyike a Ben Hur zenéje. 1978-ban Steven Spielberg „A harmadik típusú találkozások” cím filmjének operatreként Zsigmond Vilmos nyerte a díjat. 1981-ben díjaztak elször magyar filmet. Ez a három perces rövid film Rofusz Ferenc „A légy” cím alkotása volt.Keserédes esemény volt ez, ugyanis Rofusz politikai okokból nem tudott jelen lenni a gálán, viszont helyette Dósai István, a Hungarofilm vezérigazgatója Rofusz Ferencként vette át a díjat. Késbb a rendrség visszavette tle a szobrot, de szerencsére pár hónappal késbb Rofusz el tudott utazni az USA-ba. A rákövetkez évben Szabó István Mephisto cím filmje lett a „legjobb külföldi film”. Azóta, vagyis éppen harminc éve nem született magyar Oscar.

A ceremónia egyébként sosem maradt el, bár sokan számítottak rá 2003-ban, az iraki háború miatt, holott sem a második világháború, sem a vietnami háború alatt nem maradt el. Mindössze néhány esetben napolták el a gálát, ez történt az 1938-as Los Angeles-i árvíz idején, '68-ban Martin Luther King halálkor, vagy amikor Reagan ellen kíséreltek meg merényletet.

A szobrocska történetében szerepelnek a „legek” is. Az eddigi legtöbb, összesen 11 Oscart kiérdemelt film a Ben Hur volt 1960-ban, a Titanic 1997-ben, és 2003-ban a Gyrk ura harmadik része. Ezzel szemben 1977 -ben a The Turning Point, és Bíborszín 1985-ben, nem tudta szoborra váltani az egyenként 11 jelölést. A legtöbb Oscar díjat Walt Disney nyerte, élete során összesen huszonhatot, a színészek közül Katharine Hepburn kapta a legtöbbet, összesen négy darabot. A legtöbb jelölést a Metro–Goldwyn–Mayer filmstúdió kapta, emellett Walt Disney-t jelölték még ötvenkilencszer, John Williams zeneszerzt pedig negyvenötször. Disney-vel kapcsolatban a legviccesebb érdekesség, hogy a Hófehérke és a hét törpe cím rajzfilmért egy nagy, és hét kisebb méret Oscart kapott. A legtöbb jelölést kapott színészn Meryl Streep, t tizenötször jelölték, Jack Nicholsont pedig tizenkétszer. Mindössze három film van eddig az Akadémia-díj történetében, melyek mind az öt f kategóriában (legjobb rendez, legjobb film, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és ni fszerepl) nyertek: 1934-ben az Ez történt egy éjszaka, Száll a kakukk fészkére 1975-ben és A bárányok hallgatnak 1991-ben.

Az idei év összes jelöltjét a különféle kategóriákban az Akadémia a weblapján tette közzé. A gála legnépszerbb msorvezeti közé tartozott Bob Hope, aki összesen tizenhétszer vezette a díjátadót, bár többször nem csak egyedül. Szintén remek msorvezetnek bizonyult Billy Christal, nyilván nem véletlenül vezette nyolcszor a gálát, 1990 és 1993 között például négyszer egymás után. Whoopi Goldberg négyszer, Steve Martin háromszor vezette a ceremóniát – legutóbb tavaly, Alec Baldwin-al. Az idei, 83. Oscar gála msorvezeti fiatalabb színészek, Anne Hathaway és James Franco lesznek.


Az Oscar jelenlegi kategóriái

legjobb film (Best Motion Picture of the Year)
legjobb rendez (Best Achievement in Directing)
legjobb férfi fszerepl (Best Performance by an Actor in a Leading Role)
legjobb ni fszerepl (Best Performance by an Actress in a Leading Role)
legjobb férfi mellékszerepl Best Performance by an Actor in a Supporting Role )
legjobb ni mellékszerepl (Best Performance by an Actress in a Supporting Role)
legjobb eredeti forgatókönyv (Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen)
legjobb adaptált forgatókönyv (Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published)
legjobb operatr (Best Achievement in Cinematography)
legjobb látványtervezés/díszlet (Best Achievement in Art Direction)
legjobb jelmeztervezés (Best Achievement in Costume Design)
legjobb hangvágás (Best Achievement in Sound)
legjobb vágás (Best Achievement in Editing)
legjobb hangeffekt (Best Achievement in Sound Editing)
legjobb vizuális effektusok (Best Achievement in Visual Effects)
legjobb smink (Best Achievement in Makeup)
legjobb eredeti filmzene (Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score)
legjobb eredeti dal (Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song)
legjobb animációs film (Best Animated Feature Film of the Year)
legjobb animációs rövidfilm (Best Short Film, Animated)
legjobb rövidfilm (Best Short Film, Live Action)
legjobb dokumentumfilm (Best Documentary, Features)
legjobb rövid dokumentumfilm (Best Documentary, Short Subjects)
legjobb idegen nyelv film (Best Foreign Language Film of the Year)

Kapcsold cikkek
Az idén is láthattunk szebbnél szebb és mellette botrányosabbnál botrányosabb ruhakölteményeket az Arany Glóbusz átadásán. Id is kellett, míg kihevertük a látottakat, végighallgattuk a kritikákat.
1,900,350 Huf / 6,150 Eur
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetjével Hennel Ádám beszélgetett.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
avatar
Athos
-
2011.02.28. 12:11
18
mostansg nem jeleskednk j filmekben :(
avatar
Andras74
-
2011.02.28. 10:12
17
A \"Mephisto\" ta nem csinltak kimagasl magyar filmet...br ha jobban belegondolok a \"Kontroll\",a \"Szabadsg szerelem\" s a \"Napfny ze\" c. filmek sem voltak rosszak......
avatar
KirschnerDavid
-
2011.02.28. 08:29
16
A KORBBI JELLTEK, S KZLK A NYERTESEK, MINDEN KATEGRIBAN:

http://www.oscars.org/awards/academyawards/83/nominees.html
avatar
Marcipan
-
2011.02.27. 21:16
15
nagyon izgatott vagyok:)
avatar
Oliv3r
-
2011.02.27. 19:26
14
rlk hogy magyarok is nyertek mr, ez elg nagy sz szerintem!
avatar
Ricsiboy
-
2011.02.27. 16:58
13
Kvncsi leszek n is. Colin Firth s Natalie Portman szvsz biztos kap.
avatar
szabolcs
-
2011.02.27. 15:09
12
Most mr sok rszletet tudok az Akadmia Djrl, kszi TM. :) n biztos hogy nem fogok fennmaradni jjel, mert gyis visszanzhet lesz minden. ;)
avatar
PaulShark
-
2011.02.26. 23:24
11
avatar
Huszti
-
2011.02.26. 22:49
10
n igen!
avatar
Zoldalma
-
2011.02.26. 22:28
9
Ti jjel fennmaradntok ezrt? :-)
avatar
Huszti
-
2011.02.26. 22:17
8
Ez engem is rdekelne Intel.
avatar
intel
-
2011.02.26. 18:55
7
lben lehet vhol nzni?
avatar
sweetie
-
2011.02.26. 15:39
6
nem is tudtam hogy ilyen sok magyar nyert mr oscart! :)
avatar
chloe
-
2011.02.26. 11:41
5
mg szp Adri :p
avatar
Adrihanna
-
2011.02.26. 10:20
4
mg n hogy vrom.. mindenkit ki fogok elemezniiiiiiii =PPP
avatar
donvito
-
2011.02.25. 23:40
3
ez a \"lgy\" cm film mi? :D de komolyan..
avatar
pongo
-
2011.02.25. 23:05
2
Zsenilis lett a cikk! Nagyon vrom mr az idei tadst!
avatar
gery
-
2011.02.25. 22:02
1
uhh ez tmny volt gy egyszerre :S de legalbb mindent tudok az Oscarrol :)
Fekete YSL tska
A Yves Saint Laurent tökéletes választás azoknak, akik némi fiatalosságot és egyediséget szeretnének belevinni a ruhatárukba. Szó se róla, vannak rendkívül feltn termékeik, ahogy a most látható fekete táska is igencsak egyedi a hatalmas márkalogó hatására.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légier meglepetés csapást mért az iraki atomermre, megalakult a Music Television és az els Indiana Jones-film is mozikba került.