Összefoglaló a Rolex karórákról
Időtlen luxus - Rolex
57 hozzászólás
Kirschner Dávid    2010.10.23

Vannak feltűnőbb, extravagánsabb, komplikáltabb, sőt drágább karórák is a világon, mégsem tagadhatjuk, hogy a Rolex a Föld bolygó leghíresebb óragyára, mely évtizedek óta fogalom. Még azok is tudják, mi van e név mögött, akik járatlanok az óra-iparban. Mindez a magas szintű minőségnek, és az időtálló luxusnak köszönhető.


Hans Wilsdorf 1881-ben született Frankföldön, a németországi Kulmbachban. Két fiútestvérével korán elveszítették szüleiket, így nagybácsikájuk nevelte őket. Wilsdorf a németországi Coburg-ban tanult, egy bentlakásos iskolában, s gyermekkora igen boldogtalan volt. Wilsdorf jól megtanulta az angol nyelvet, ezért ahogy befejezte iskolai tanulmányait, La Chaux-de-Fondsba, a svájci óra ipar bölcsőjébe utazott. Egy import-export cégnél helyezkedett el, ahol akkori főnöke el volt ragadtatva tőle - a kezei közül több olyan óra kerül ki, mely kijárja a szigorú neuchateli obszervatórium különösen pontosan beszabályozott kronométerek járáspontossági bizonyítványát. Londonba ment, s társult Alfred Davisszel, egy angol üzletemberrel, akivel import svájci órákat kezdtek értékesíteni. Hozzávetőleg két év elteltével a megalakult "Wilsdorf & Davis" már a svájci Bielből, Aeglernél vásárolja a rendelésre készült szerkezeteket, melyek elegendően kicsik ahhoz, hogy a csuklón lehessen viselni őket. Ebből az együttműködésből sok nagyszerű ötlet valósult meg a későbbiekben. A tokokat az óráihoz ismert angol gyártóktól szerezte be. Az 1900-as évek elején járunk, és ebben az időben még nem volt megszokott a márkanév, az órákat a kereskedő nevével forgalmazták. S bár akkoriban óráikat a hátlapon "W & D" gravírozással készítették, Wilsdorf meggyőződése mégis az volt, hogy szükséges egy könnyen megjegyezhető és könnyen kiejthető márkanév az órái értékesítéséhez. Ekkor - nagy valószínűséggel az Horlogers Exquisé ("finom óramű") kifejezés szavainak összemosásából - született meg a "Rolex" név. 1908 júliusában jegyeztetik be a márkanevet La Chaux-de-Fondsban. Az első hivatalos járásbizonyítványt Bielben állítják ki a Rolex számára, majd 1914-ben a kewi obszervatóriumban megkapja az A-osztály tanúsítványt, egy 45 napos bevizsgálást követően. Wilsdorf tovább folytatta innovatív munkásságát,miközben nem tért el eredeti szándékától, a minél nagyobb pontosságú időmérők megalkotásától. Britannia nagyon szigorú import adókat vetett ki akkoriban az órákra, ami különösen sújtotta Wilsdorfot, aki nem csak hogy Svájcból importálta óráit, hanem még világ-szerte értékesítette is őket. Kénytelen volt cégét Bielbe átköltöztetni, ahol még létezett a régi székhelye. Később Genfbe teszi át központját, s itt alapítja meg a Montres Rolex S.A.-t, 1919-ben, miközben a gyártás Bielben folytatódik a Montres Roles Aegler S.A. üzemében.

Wilsdorf a maradandóság jegyében igyekezett egy masszív óratokot megalkotni. 1926 szeptemberében sikerült is szabadalmaztatni az erős, vízálló óratokot Oyster név alatt, mely a mai napig a Rolex vízálló modelljeinek mellékneve. Még ebben az évben újabb technológiát szabadalmaztatott, a menetes, tömített felhúzókoronát. A mai napig használják a Twinlock-rendszert, de azóta megjelent a Triplock-megoldás, mely még nagyobb mélységekben is használhatóvá tette a Rolexeket. Az alapító tovább kereste a módját, miként tehetné egyre népszerűbbé alkotásait. Akkoriban egy fiatal londoni gépírónő a La-Manche csatorna átúszására vállalkozott, így Wilsdorf bejelentette, hogy a hölgy egy Rolexet fog viselni, ami nem csak vízálló, hanem a rekord végére is megőrzi majd pontosságát. Igaza lett, amikor Mercedes Glietz kilépett a vízből, a karóra ugyanolyan pontos maradt! Ez az esemény meghozta az áttörést a Rolexnek.


Az 1929-től 1935-ig gyártott híres Prince sorozat 500 példánya mind kiváló minősítéssel jelent meg. Ez még hosszúkás, lekerítetten szögletes tokkal jött ki. Az idők során a tokok formája megváltozott, lekerekedtek a kezdeti szögletes formák, mígnem kialakult a klasszikus Rolex-forma, s az a stílus mely azóta is sok más gyártót megihletett. Az 1940-es évekre a Rolex szert tett az elnyűhetetlensége, maradandósága miatti hírnévre, olyannyira, hogy ekkoriban az olasz haditengerészet kedvelt Panerai Luminor-jaiba a Rolex gyártotta a szerkezeteket. 1945-re pedig elkészítették az 50 000-ik időmérőjüket, s még ebben az évben megjelenik az azóta is gyártott Rolex Datejust, mely az első olyan karóra a világon, melynek naponta automatikusan vált a dátumtárcsája. A '40-es évek szakmai felívelése Wilsdorf magánéletében óriási csapással társult: 1944-ben elveszítette feleségét. Az ő halála után alapította meg a Hans Wilsdorf Alapítványt, s ettől kezdve gondosan ügyelt arra, hogy bevételei egy részét jótékonysági célokra fordítsa, 10 évvel később pedig egy nyugdíj-, és szociális alapot hozott létre.

1953-ban megjelenik a gyár leghíresebb darabja, a Rolex Submariner, mely az első 100m-ig vízálló búváróra a világon, majd ezt követte a Submariner Oyster Perpetual Date, mely már 300m-ig megállta helyét a víz alatt. Kicsit elidőzve a mélységek világánál: 1971-ben megjelent a Rolex Sea-Dweller Deepsea, mely egy automatikusan működő héliumszeleppel van ellátva, amin keresztül dekompresszáláskor kiegyenlítődik a tok belső túlnyomása. Akkor még csak 610 méterig bírta, azóta pedig már 3900 méterig vízálló ez a modell, ami megjelenésében leginkább egy felpuffasztott Submarinerhez hasonlítható. 1960-ban Jacques Piccard a Trieste nevű mélytengeri merülőhajója oldalára szerelt egy speciális Rolex Oystert, majd 10 916 méter mélységbe merült Guam partjainál. Bár az órára négyzetcentiméterenként 1 tonna nyomás helyezedett, a felszínre visszaérve is tökéletesen működött. (Azóta megjelent egy speciális, 86 darabból álló Jacques Piccard-féle Deep Sea kollekció, mely az egyetlen teljesen fekete Rolex óra eddig).


A Rolex "elhagyva" a földfelszínt a pilótáknak, utazóknak is szánt egy modellt, ez a Rolex GMT Master, mely 1954-es megjelenésekor az első karóra, mely két időzónát mutat egyszerre. Tavaly jelent meg a frissített modell, mely már három időzónát jelenít meg. Szintén ekkoriban jelent meg az első női Oyster Perpetual, majd 1956-ban a Day-Date, ami a dátum mellett a megrendelő kívánsága alapján 26 különböző nyelven jelzi ki a hét napjait. 1960 júliusában meghalt Wilsdorf, de öröksége megfelelő kezekbe került, így tudták biztosítani a töretlen progresszivitást, ami megszületése óta jellemzi a Rolexet.

A 60'-as évek elején jelenik meg a minden idők legkeresettebb Rolex típusa, a Rolex Cosmograph Daytona, mely azóta is a Rolex egyetlen kronográfja, illetve bőrszíjjal készített típusa az Oyster modelleken belül. Az első változat tonneau alakú tokjának lünettáján még csak 300 mérföld per óráig, az újabb, 80'-as évek végén kiadott frissített verziónak 400-ig van számozva a tachográfja. A Rolex ezzel az órával a száguldás szerelmeseit célozza meg: Paul Newman autórajongó színész a híres daytonai autóversenyen egy ilyen időméreőt viselt, s ettől fogva a közönség az ő nevével is összekötötte a Rolexet. Érdekes, hogy a Daytonák néhány évvel ezelőttig nem rendelkeztek saját szerkezettel, hanem a Zenithtől vásárolták azokat. Ezek a Zenith El Primero megerősített kialakítású, de csökkentett lengésszámú,átalakított szerkezetei voltak. 2000 környékén mutatta be a Rolex saját gyártású, 4130-as kaliberjelzésű szerkezetét, melyet azóta a Daytonákba szerelnek, ami ráadásul fele annyi alkatrészt tartalmaz, mint elődje.


A Rolex egy még klasszikusabb stílust követő kollekciója a Rolex Cellini modellek. Ezek egy évtizeddel ezelőttig nem a legkeresettebb darabok voltak, a 2000-es évek elején mégis beértek. A Prince modell a sorozat legmarkánsabb darabja: a hosszúkás, szögletes tok, a számlapon egymás alatt elhelyezkedő óra-, és percmutatók a 20'-as évek stílusát idézi (maga a Cellini-sorozat éppen ebben az évtizedben indult, mikor 1928-ban megjelent az első Prince-modell). A Castello abszolút minimalista, köralakú tokkal és bőrszíjjal gyártott típus, a Cellinium kissé futurista, de hasonlóan visszafogott. A Cellissima egy egyszerű megjelenésű női modell, az Orchid már egy feltűnő, drágakövekkel kirakott divat-óra.

A Rolex sikersztorija az alapítástól fogva napjainkig egy felfelé ívelő pálya. A márka a világ legismertebb óra-brandje, ehhez persze hozzájárul az a marketing tevékenység, mellyel neves sportágakat támogat. Nem véletlen, hogy a többszörös GrandSlam győztes Roger Federer is megannyi Rolex modellel a csuklón látható csak, de sorolhatnánk azon hírességek neveit, akik a svájci koronás márkát választották.


Az Oyster kollekció rövid áttekintése

Day-Date


A "vezetők órája"-ként aposztrofált darab, mint a neve is mutatja egy kidomborított dátumablakkal és - 26 különböző nyelven rendelhető - "hét napjai" indikátorral felszerelve. Acél, sárga-, és fehérarany kivitelben rendelhető.

Milgauss


A modellt az ötvenes évektől egészen 1988-ig, majd 2007-től ismét készítik. Kifejezetten olyanok számára fejlesztették ki, akik mágneses mezőkben tevékenykednek, ugyanis a legtöbb mechanikus órát ez tönkreteszi, de a Milgaussnak nem okoz kárt a mágneses indukció. Kizárólag acél kivitelben készül, óra-, és perc kijelzéssel, a másodperc mutató pedig egy villámot formáz.

Datejust


1945-ben jelent meg, mint az első dátumkijelzős óra, akkor még 36mm-es méretben. 2009-ben megjelent a Datejust II 41mm-es átmérővel, a hölgyek számára továbbra is 26mm-es méretben elérhető. A modell kapható acél, acél-arany, sárga-, rózsa-, és fehérarany kivitelben, a klasszikus Oyster, és Jubileumi szíjakkal.

Explorer


Expedíciókhoz, felfedezők számára alkották meg az Explorert, majd az Explorer II-t, nem is véletlen, hogy egy ilyen karórában hódították meg a Mount Everestet. A fehér számlap, és a sötét színű mutatók könnyebb leolvasást biztosítanak havas terepen is. Kizárólag acél változatban elérhető.

Yacht-Master II


A vitorlázás szerelmeseinek kidolgozott első Yacht-Master még a Submariner egy kövérebb modellje volt, míg a pár éve megjelent II-es már egy komplex műszer. A lünetta forgatásával, és a nyomógombok különféle beállításával végezhetünk el sokféle számítást. A modell sárga-, és fehér arany kivitelben kapható. Egyébként ez a Rolex legdrágább szériagyártású (vagyis nem gyémántokkal kirakott, stb.) modellje, ára 8 millió Forint körül mozog.

Daytona


A sebesség megszállottjainak készült a Rolex kronográf modellje, melyet acél-, sárga-, rózsa- és fehérarany kivitelben megvásárolhatnak, akár bőrszíjjal is. A Daytona annyira keresett volt, hogy a 90'-es évek elején egy új sorozatot hoztak ki, a kereslet kielégítése érdekében.

Submariner


A Rolex legismertebb darabja, mely tavaly esett át egy ráncfelvarráson. Az acél verzió kapható fekete, kék, zöld számlappal és (kerámia) lünettával. Mind az acél, mind a sárga-, és fehérarany verziók 300m-ig vízállóak. A Submariner klasszikus búvár óra, melynek design-ja sok utánzót vonzott, és egyébiránt 11 James Bond-film "mellékszereplője" is volt.

Deepsea


A mélytenger lakója, a maga 3900m-es vízállóságával. A belső nyomást egy héliumszelep segít kiegyenlíteni a merüléskor. Egyetlen acél, 44mm-es változatban kapható.

GMT Master II


1954-ben készült el az első modell a PanAm légitársasággal való együttműködés keretein belül. 2008-ig a GMT Master két időzónát mutatott, a 24 óra-beosztású lünetta forgatásával, de a tavaly megjelent frissített példányok már egyszerre három időzónát képesek mutatni, ezen pedig már karcálló kerámiából készült el a 24 órás tárcsa. Elérhető acél, acél-arany, és arany kivitelben.

Kapcsolódó cikkek
A Hublot a minőségi, időtálló elegancia és luxus egyik letéteményese lett a piacon. Cikkünkben összefoglaljuk a neves óragyártó történetét.
 A Baselworld idei kiállításán a Rolex bejelentette az egyik legkelendőbb modelljének, a Submariner-nek az új változatát.
 Az óra. Bárhol a világon az elsők között említik a nevét ha órákról esik szó. A világ egyik legismertebb és legnagyobb presztízsű márkája. Az Omega története immáron 162 évre tekint vissza.
Hennel Ádåm is rÊszt vett azon a rendezvÊnyen, ahol az orszåg legtehetsÊgesebb fodråszai mutattåk be munkåikat.
A Trendmagazin tavaly mĂĄr bemutatta az AndrĂĄssy Ăşton talĂĄlhatĂł Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot vĂĄltott ki, ĂŠppen ezĂŠrt Ăşgy lĂĄttuk, van ĂŠrtelme egy Ăşjabb interjĂşnak is ebben a tĂŠmakĂśrben. KolozsvĂĄri ZsuzsĂĄval, az Ermenegildo Zegna ĂźzletvezetőjĂŠvel Hennel ÁdĂĄm beszĂŠlgetett.
Az utĂłbbi időben szĂĄmtalan kĂŠrdĂŠs merĂźlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂŠrkeztek a vĂĄlaszok!
avatar
Ricsiboy
-
2011.11.07. 16:06
57
Tudor órák? :O
avatar
jetdeau
-
2011.11.07. 08:49
56
En arra gondoltam csupàn, hogy egy cikket szivesen olvasnék a Tudorrol is. :)
avatar
Alex89
-
2011.11.03. 16:20
55
jetdeau: Azok azért nem tartozhatnak a Rolexek közé semmilyen felsorolásban :)
avatar
jetdeau
-
2011.11.03. 16:09
54
.. és a Tudor órák??..
avatar
tywin
-
2011.10.26. 23:11
53
Andras74: a submariner mindig is az lesz. Most már végképp a frissítés miatt, kövérebb lett mint a gmt master2.
avatar
biropeti
-
2011.04.09. 21:44
52
Figyelj Mihály a Corumok eddig is baromi drágák voltak, ezután is azok lesznek. :) Kis cég..
avatar
Mihaly
-
2011.04.07. 20:12
51
Szia lovelyrekus! Egyetértek! Főleg az új modell gyönyörű, az új számlapokkal!

Helló Andras74! Rolex is emelt, de mások is. Pl. a Corum az Admiral\'s Cup egyes modelljeit 2-3ezer euróval is megemelte! Le is döbbentett!
avatar
lovelyrekus
-
2011.03.31. 17:50
50
Datejust = LOVE! :-) a számlapja is olyan cuki..
avatar
Andras74
-
2011.03.31. 11:41
49
Szia Walther! Talán azért mert a Submariner egy jobban keresett (és ezáltal eladott) modell mint a GMT Master II.
avatar
Walther
-
2011.03.28. 18:54
48
Jól felemelték, de azt nem értem hogy a Subot most miért pozícionálják a GMt MasterII fölé.
avatar
horvath_tamas
-
2011.03.28. 18:22
47
Szép...
avatar
Andras74
-
2011.03.28. 18:03
46
A Rolex már megint árat emelt tavaly óta! Rolex GMT Master II már 6250 € és a Submariner elöször elözte meg árban a GMT Master II.-t 6350 €. (az árakat az acél modellekhez tartoznak)....
A Rolex a többi modell árát is emelte....
avatar
Andras74
-
2011.01.29. 10:24
45
Hello Crosswind! Ha a R. Daytonát (acél. sorszám :116520) szeretnéd megvenni akkor Bécsben ajánlok 2 üzletet : Haban Bucherer , Wien 1,Kärntner Strase 2,tel: +43 1 512 67 30 www.haban.at és www.bucherer.com. Wagner Gmbh. Wien 1,Kärntner Strasse 32,tel: +43 1 5120512 www.juwelier-wagner.at.
Svájci üzletek :Zürich : Bucherer,Bahnhofstrasse 50 , CH-8001 , tel +41 44 211 2635 ,Genéve (Genf)Bucherer, 45 , rue du Rhône ,CH-1204 tel : +41 22 319 62 66 . www.bucherer.com.
Mint Ausztriában mint pedig Svájcban olcsóbban (még az utiköltséget is beleszámítva!) jössz ki, mint ha Magyarországon vennéd meg.
Fontos : A Rolex Daytonára kb 1 évet kell várni a megrendeléstöl számítva!...de ezt mondani fogják az üzletekben...
Sok szerencsét!
avatar
crosswind
-
2011.01.28. 22:24
44
KirschnerDavid: Koszi, ez azert valamilyen szinten megnyugtato.

Andras74: En is igy latom, jot tesz a rendszeres aremeles.
avatar
Andras74
-
2011.01.23. 09:16
43
www.europastar.com
avatar
Bernie
-
2011.01.22. 23:29
42
Szerintem a Daytona és a Submariner a két legbiztosabb, azon belül szinte bármi. Bár az új Submariner sokkal jobb a kerámia lünett miatt. Daytonából meg sok fajta version van, sokféle számlap, mindenféle indexek.. az már bonyolultabb.
avatar
Karessz
-
2011.01.22. 18:14
41
Logikus, mert így ha időről időre emelnek árat, akkor a másodpiacon is ez lecsapódik. :)
avatar
Andras74
-
2011.01.22. 18:06
40
Szia Crosswind!

Én nem vagyók órás de egy ismerösömnek van egy óraüzlete (Bécsben) és kifejezetten használt órákkal foglalkoznak.A használt (acél) Submarinert olcsóbban láttam egy 15%-kal mint az új ár és ugyan ez volt az (acél) Daytonánál is. Ez az ismerösöm mondta hogy általában a (teljes) nemesfém órák tarják az értéküket általában.

Amúgy a Rolex cég függetlenül attól hogy kíhoznak v nem új modelt ,az órákat (egyes modelleket) evröl évre drágábban adják!

Pl.: A Daytona (acél) 2008-as ára 7569 € , míg 2009 ben már 7635 € ért adták.
avatar
Ricsiboy
-
2011.01.22. 17:47
39
Andras74 ez nem egy elhanyagolandó tény!! :D
avatar
Andras74
-
2011.01.22. 17:43
38
Szia Benny!

A Daytona acél(116520) változata talán azért sikeresebb mert \"csak\" 7635 €uroba kerül , míg a fehérarany(116509) változata pedig 23625 €uroba kerül. Nagy különbség....!
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.09. 23:28
37
crosswind: Csak azt jegyezném meg, hogy a Daytona lényegében a megjelenése óta ugyanúgy néz ki, a szerkezeten változtattak, és a számlapot modernizálták. Kicsi a valószínűsége, hogy frissítenék. (De ki tudja... :-] )
avatar
xetron
-
2011.01.09. 23:23
36
crosswind: bármi megtörténhet! de arra nem gondoltál hogy ha kihoznak egy újat akkor az drágább is lesz? igaz akkor lehet esik kicsit a régi..
avatar
crosswind
-
2011.01.09. 23:02
35
A kerdes mindenkinek szolt, csak Andrast udvozoltem!
avatar
crosswind
-
2011.01.09. 23:00
34
Szia Andras74!

Ugy latom te is kedveled a Rolexeket ;) En gondolkodom egy acel Daytonan, igazabol ez az ami velemenyem szerint leginkabb ertekallo (a 2-2,5M orak kozt).

Attol tartok csak, nehogy beleszaladjak egy vetelbe, es utana ra meg kihozza a Rolex az uj Daytonat. Szerintetek ez lehetseges? Submarinert is felujitottak....
avatar
Benny
-
2011.01.06. 19:48
33
Andras74: Én azt is olvastam hogy a Daytonából az acél nagyon sikeres, még jobban mint az arany verzió.
avatar
KirschnerDavid
-
2011.01.06. 13:11
32
Balumsn: Általánosságban a svájci órák esetében a felhasznált anyagok, és azok megmunkálása, ami növeli, vagy éppen tartja az értéket.
A Rolexek esetében lényegében bármelyik \"értéktartó\" - értsd: a felénél nem valószínű, hogy kevesebbet ér majd. (Érdemes acél-arany, vagy full arany verziót választani).
avatar
Balumsn
-
2011.01.06. 12:15
31
Szerintetek melyik Rolex tartja leginkabb az erteket?
avatar
Andras74
-
2011.01.06. 09:31
30
Bigmaster! A Daytonánál tényleg csak teljes fehérarany (az egész) v, acél sárga arannyal kombinálva ,vagy teljes acél kapható.
avatar
Andras74
-
2011.01.06. 09:26
29
Hi Bigmaster! Az \"Oyster Perpetual Classicnál\" , \"Air Kingnél\",\"Datenél\",\"Datejustnál\",a\"Datejust II.-nél\",a...\"Datejust Turn-O-Graphnál\"....stb vannak modellek amelyek egy része fehér arany , a másik sima acélból van elkészítve...
avatar
bigmaster
-
2011.01.06. 00:52
28
daytonából a fehéraranynál az egész az, nem?
csak a középső polírozott
Dolce&Gabbana 'Metal Aviator' napszemüveg
A Dolce&Gabbana képes újdonságot vinni még az oly sokszor látott "aviator" stílusba is. Ez az alapvetően sportos napszemüveg két változatban is elérhető: fekete-szürke és ezüst-szürke színben is.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
Ebben az ĂŠvben jelent meg a nagy sikert aratott Ford Thunderbird, valamint ekkor dobtĂĄk piacra Madonna első ĂśnĂĄllĂł lemezĂŠt is.