A majmok bolygja - Forradalom mr a mozikban
Ilyen lenne a majmok trsadalma
Flicks and Bits/Imran Hassan/TM    2014.07.19    7 hozzszls

A majmok bolygója új részének kapcsán Andy Serkist kérdezte a Flicks and Bits magazin, az interjúból kiderül, miért ennyire sikeres Caesar története, de szó esik a forgatás kulisszatitkairól is.

A majmok bolygója - Forradalom

A majmok az urak. k az ersebbek, okosabbak, jobban alkalmazkodók. Tíz évvel az els, szuperintelligens emberszabásúak megjelenése után, övék a világ, és Caesar a vezetjük. Az emberiség mégsem pusztult ki teljesen. Kisebb túlél csoportjaik bizonytalan, átmeneti békét kötöttek az uralkodó fajjal. Ám a természetes kiválasztódás nem bírja a kompromisszumokat. A béke átmeneti. Elbb-utóbb ki fog törni a csata, amely vagy az embereket vagy a majmokat örökre elsöpri a föld színérl.

Bemutató dátuma: 2014. július 17 | Forgalmazó: InterCom

Meglepett, hogy a nézk A majmok bolygója: Lázadás cím moziban mennyire megszerették Caesar­t? Milyen kérdések merültek fel benned a második résszel kapcsolatban?

Andy Serkis: „Nagyon meglepdtem azon, hogy az emberek mennyire megszerették Caesar karakterét, és szerintem a legtöbben arról beszéltek vele kapcsolatban, hogyan vált belle ilyen határozott vezet, hiszen ez a történet is úgy összpontosít rá, mint egy igazi vezetre, aki a majmok egy új civilizációját, egy új korszakban képes vezetni. A stáb részérl a kérdés pedig már nyilvánvaló volt: "Mikor kellene, hogy a következ rész bekapcsolódjon a történetbe?" Ennek a mozinak tényleg van jelentsége, a film emocionális töltete olyan ers, hiszen Matt Reeves olyannyira rendkívüli munkát csinált, hogy ebbl a filmbl jól látszik: egy igazi kasszasikerrl van szó. És valóban errl van szó, ennek a filmnek rangja van, egy olyan epikus, és egyben mitikus történet mely ugyanakkor rendelkezik mindennel, ami igazán fontos, gyengédséggel és érzelmekkel is. A fbb kérdés melyet a film feltesz az­ és valójában Caesar fogalmazza ezt meg­, miszerint lehet e egy faj fontosabb a többinél? Létezik, hogy ezen a bolygón az egyik lény fontosabb lenne mint a másik? Ezt támassza alá az, hogy bármely hitrendszer alapveten hibás, ami ezt gondolja, mert nem veszi figyelembe azt, hogy az emberek is különböznek egymástól­ és ezt egyszeren csak el kell fogadnunk, tudomásul venni, és kész.

Andy Serkis
Andy Serkis

Nagyon tetszik, ahogy a mozifilm bemutatja, hogyan kezdenek el ebben az utópikus társadalomban együtt élni a majmok, és közben láthatjuk Caesar­t is, ahogy felelsséget vállal, mint apa, és egyben vezet­ és hogy mennyire próbára teszi az, amikor az emberek megint feltnnek a színen...

Igen, ez szerintem is nagyon­ nagyon érdekes pont. A film els 20 perce körülbelül csak a majmokról szól. De ami az els rész után történt, az a globális hatalmas járvány, ami elterjedt szinte mindenhol, ezt a járványt „a majom influenzáinak” hívják, mely a világ majdhogynem összes lakosát kiirtotta. A majmok felügyelik egész San Francisco­t és fokozatosan ezen a területen az olyan civilizációra utaló elemek, mint a világítás, kezdenek eltnni, szóval olyan érzésünk lesz, hogy az emberiség innen teljesen eltnt­ és valóban így van, egyre kevesebben maradnak a környéken. Eközben Caesar a majmokat egyfajta utópikus és szabad társadalommá tette, ami egyre növekszik, és nagyon jól mködik, megpróbál mindent megtanítani a többieknek abból, amit maga tanult abban az idben, amikor még az emberek között élt. Néhány szabályt megpróbált belenevelni a majmok közösségébe, mint például azt, hogy a majmok együtt ersek, vagy hogy majom nem ölhet majmot. Emellett Caesar­nak most már családja is van, egy tinédzser fia, és egy felesége, akit Corneliának hívnak­ és a film elején láthatjuk is, ahogy megszületik az új gyermekük. Caesar egy vezér, és lassan egy állampolgárféle figura lesz belle. Láthatjuk, ahogy az évek alatt megtanulta a felelsségvállalást, sokkal inkább emberszerbb, és most pedig egy olyan pozícióba kerül, melyben lelkileg is meg kell vívnia néhány csatát, mely elssorban az emberekhez kötdik­, amikor pedig az emberek valóban megjelennek, tényleg helyesen kell cselekednie.

Számodra mitl volt nagyobb kihívás ebben a szerepben eljátszani Caesar­t, A majmok bolygója: Lázadás cím filmben történt fejldése óta?

Vezetként most sok mindennel kell megbirkóznia. Most van egy azonnali majomtanácsa, egy családja, és amikor az emberek feltnnek valahol, az számos különböz reakciót vált ki a majmokból, és az, akinek kontrollálni kell a többieket, és döntéseket kell hoznia úgy, ahogy egy jó vezethöz illik­ és persze ki is kell állnia a döntései mellett, melyek nem feltétlenül olyanok, amiket az összes majomtársa hallani szeretne. Eközben próbál kapcsolatot fenntartani Malcolm­mal az emberek oldaláról, akivel egyfajta összhang alakult ki kettejük között, egyfajta érzelmi kapcsolattal együtt. k jó kapcsolatot ápolnak egymással, mely azonban nem mindig olyan sima. Néha valami eltörik kettejük között, és akkor úgy érzi elárulták, miközben mindvégig tudja, hogy Malcolm a kulcs ahhoz, hogy mindenféle konfliktust elkerülhessen az emberekkel­ és Malcolm is ugyanígy érez Caesar iránt. Sajnos ezt a nézetet azonban sem a többi majomtársa, sem pedig a többi ember nem osztja, és Caesar­nak meg kell próbálnia kezelni ezeket a reakciókat. Jason Clarke fantasztikusan játssza a szerepét, nagyon odaadó, és szorgalmas. Teljesen elkötelezett, és amikor együtt forgattunk, 150 százalékosan tudtunk teljesíteni. Nagyon sokat készült a szerepre, gyakran fizikailag is­ sokszor ugyanis komoly fizikai errl kellett tanúbizonyságot tennie. Szívvel lélekkel csinálta a dolgát.


A majmok oldaláról ott van neked Koba, aki viszont nagyon az emberek ellen van fordulva­ és érthet okokból érez így. Ugyanígy van Dreyfus az emberi oldalról. Nagyon érdekesnek találtam mindkettjük helyzetét, mert mindketten megnehezítik Caesar dolgát...

Igen, k mindketten többdimenziósak, ami nagyon fontos. Koba, akit Toby Kebbell játszik, azt gondolja, hogy az embereket fel kellene számolni, el kellene különíteni, de legalábbis valahogy mindenképp meg kellene szabadulni tlük, és a majmoknak még csak nem is szabadna érintkezni sem velük. És minél inkább eljön a méreg Kobá­ból, Caesar annál inkább megpróbálja megvédeni az elméletét, miszerint a majmok segíthetnének az embereknek megkapni, amit szeretnének, majd elmehetnének szabadon, és aztán egymást békén hagynák, így megszabadulhatnának az egész szituációból, amiben jelenleg is vannak. Dreyfus részérl - akit Gary Oldman játszik -­ is egy rendkívül fontos szerepl az emberek társadalmában. nagyon gyakorlatias, kemény, egy igazi túlél, aki biztos abban, hogy az embereknek mindenáron túl kell ezt élnie. A majmokról alkotott véleménye is fekete­ fehér, és amennyire hisz abban, hogy a majmok az okozói az emberiség kihalásának, Koba annyira hisz az ellenkezjében, vagyis hogy a majmok kihalását az emberek okozzák majd. k párhuzamosan ugyanazt gondolják a másik fajról.

Milyen volt együtt dolgozni egy olyan színésszel, mint Toby Kebbel, aki Kobá­t alakítja, aki teljesen ellentétes véleményen van, mint Caesar? egy olyan majom, aki Caesar­nak egyfajta tanácsadója, mégis teljesen másként vélekedik az emberekrl amiatt, mert évekig kísérleteztek rajta.

Toby olyan hen bújt Koba brébe, nála jobban senki sem tudta volna ezt eljátszani. Egy kis humort is csempészett a karakterbe, és hihetetlenül anarchikussá tette Koba karakterét­ és ez is egy többdimenziós karakter, mert könnyen maradhatna mindig ilyen sötét, bosszús karakter, ami rossz, és gonosz. De néha tényleg meginog is a saját világnézeteit illeten, és ekkor értjük meg igazán, honnan jött , és miért ilyen. Toby elképeszten jól tudja váltogatni a karaktere érzelmeit, néha annyira ártatlan tud lenni, hogy belenézel a szemébe, és látod valójában mennyire sebezhet ez a karakter.

Mennyire tudsz dinamikusan együtt dolgozni a többi színésszel, miközben motion­-capture ruha van rajtad?

Szerintem az emberek azt gondolják, hogy egy színész számára elidegenít az, ha motion-­capture ruhában kell forgatnia a többi színésszel együtt, akik viszont élszerepls karaktert játszanak, de valójában szerintem 5 perc múlva már meg is feledkeznek errl. Ha már megnézték azt, hogy az arcom tele van apró pontokkal, és van a fejemen egy kamera, tapasztalataim szerint 5 percig furcsállják, de utána megszokják. Szerintem elször mindkét fél kicsit óvatosabb a kelleténél, fleg ha együtt egy komplett mozdulatsort kell leforgatniuk, de sokan nem is gondolnak erre, és egyébként is, a színészek is csak színészek, belenéznek egymás szemébe, és tudják hogy valódi e az alakítása a másiknak vagy sem, vagy legalábbis tudniuk kellene...(nevet). És pont errl szól a színészet. Teljes mértékben átadják magukat a szerepnek, és ezt nagyon csodálom bennük.


Úgy tnik a motion­-capture technológia évrl­ évre jobban fejldik. El tudom képzelni a finomságokat, amiket már az arcmimikával is el tudnak érni­ hogyan lehet ez ennyire bámulatos?

Igen, ami fantasztikus ebben a motion-­capture technológiában az, hogy minden egyes mozifilm leforgatásakor tovább fejldik. A burkolat mindig más, ezért különböz megoldásokra van szükség, hogy olyan áttetsz technológiát tudjunk létrehozni, melyre még nem vagyunk felkészülve. Nyilvánvalóan azért ilyen helyeken forgatni önmagában is nagyon nehéz, fleg a néha extrém idjárási körülmények miatt, azonban ezek a hihetetlen emberek a stábban csak csinálták a dolgukat, és egy percre sem álltak le. És ami a színész oldaláról illeti a motion-­capture technológia nem nehezíti meg úgy a dolgunkat, mint ahogy azt elképzelik, nincs szükség túlzott testmozdulatokra, vagy pantomimozásra. Ami a legnagyobb erssége ennek az egésznek az a nyugalom, és hogy elég bátor legyél ahhoz, hogy belsleg is tudd demonstrálni hogy egy majmot kell eljátszanod, el kell ezt hoznod magadból. Ami az arcmozdulatokat illeti, szerencsére már olyan a technológia, hogy minden egyes gondolat, és érzelem nagyon tisztán visszatükrözdik. A különleges kamerák sokasága körülötted olyan, mintha folyton közeli jelenetet vennének fel rólad­ nagyon izgalmas...(nevet).”

És végül, milyen volt együtt dolgozni Matt Reeves-­szel, mi az, ami a leginkább megfogott benne?

Hihetetlen öröm számomra, hogy együtt dolgozhattam vele ezen a projekten. egy hihetetlenül nagylelk ember, ezzel együtt nagyon jószív, zseniális mesél, és ami a színészek számára a legfontosabb, az egyik legjobb rendez, akivel valaha együtt dolgoztam. Szerintem igazán a dolgok érzelmi lényegére fókuszál, és minden egyes részletnél törekszik a tökéletességre. Nagyon odafigyel a részletekre, minden egyes jelenetnél, kihozta a legjobbat a történetbl, annak ellenére, hogy egy hatalmas fába vágta a fejszéjét ennél a projektnél­ és legyen szó akár majmokról, akár emberekrl, mindig az élethségre, és a jelenet érzelmességére koncentrált.

avatar
Palais
-
2014.09.27. 19:40
7
Nem volt rossz, de azrt annyira nem egetrenget, mint ahogy istentik.
avatar
Saunders
-
2014.08.21. 22:49
6
Nem vagyok rajongja az ilyen tpus filmeknek, de ezt mr ktszer megnztem..
avatar
Tompi
-
2014.07.23. 22:13
5
A CGI miatt megrte, de a trtnet elg semmilyen. 7/10
avatar
Barti33
-
2014.07.22. 16:35
4
Jah ez gz, de fggetlen ettl jl teljest a mozikban.
avatar
Zalan
-
2014.07.21. 14:52
3
Csak az a gond h a Cinema City nem vetti mert nem tudtak megllapodni a forgalmazval....
avatar
zZz
-
2014.07.20. 17:43
2
Simn! Utna gyis meg akarod majd nzni az elzt is :D
avatar
gunbro
-
2014.07.19. 19:11
1
Na ez gretesnek tnik, de egy korbbi filmet sem lttam, szerintetek gy is beljek r? :D
Szrke Tommy Hilfiger pulver
A Tommy Hilfiger pulóverei minségiek, ugyanakkor mégis hordhatók a "szürke hétköznapokon" is, amikor nem szeretnénk úgy kiöltözni, de mégis sportosan elegáns benyomást szeretnénk elérni az emberekben.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet visel konferencia és beszélgetés, melynek legfbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját.